Руската армия – по-близка до хората, а и "по-яка"

Без казармата няма как да стане нито истински мъж, нито истински руснак!
29 сеп 2016 20:52, Елка Василева
193
Руската армия – по-близка до хората, а и "по-яка"
Снимка: архив, Reuters

Дмитрий Еремеев слага пред мен кутия с изпипан дизайн, украсена с червената петолъчка на руската армия. "Събират по пет военни дажби, клиентите ги разграбват, много са практични за излети с приятели", уверява той и любопитна дама приближава, наострила ухо.

Хранителни дажби, тениски, мешки, обувки - магазините "Военторг" предлагат над стотина стоки с военна употреба. Има всякакви неща, за всички вкусове: например мъжки, дамски, дори детски облекла в камуфлажно каки и други цветове.

"Който купи от нас дрехи, е много горд с тях, защото носят емблемата на руската армия и клиентът си казва: ето, аз също съм част от войската", уверява Еремеев, продавач от веригата, пише Франс прес.

В неговия клон на "Военторг" - огромна бяла палатка, разпъната насред военното изложение "Армия Експо" в Кубинка край Москва, десетки клиенти с покупки се редят пред касата. Четирийсетгодишен мъж показва на свой приятел пуловер с детски мотиви и се подсмива: "Виж, брато, армията вече май не е същата".

"Военторг" спомага за доближаване на армията до обществото", твърди Владимир Павлов, шеф на това военно предприятие, приватизирано през 1997 г., което работи единствено за руските въоръжени сили. "Доближаването си личи - хората се интересуват от армията много повече отпреди", обяснява той и добавя: "Любопитни са дори какво ядат войниците у нас!".

Изкушения за младите

Анкетите на независимия център "Левада" наистина показват силно повишена популярност на руската армия - 58 на сто от жителите на страната заявяват, че я подкрепят, срещу 40 процента през 2014 г.

Тази популярност логично съпътства засилващата се през последните две години роля на Русия като военна сила - от анексията на украинския полуостров Крим в началото на 2014 г. до предприетата преди година, на 30 септември 2015 г., военна намеса в Сирия.

Западът критикува руската армия заради жестоките й бомбардировки, по-специално в Алепо през последните дни, но в Русия не се чува нищо подобно - военните пилоти се обявяват за "герои" на войната с тероризма.

"През 2014 г., след анексията на Крим, установихме, че много повече хора настояват всеки без изключение да отбива военна служба", обяснява за АФП Карина Пипия, социолог от "Левада". "Същевременно расте и броят на руснаците, според които враг заплашва страната", отбелязва тя.

С бюджета си от 46,6 милиарда евро - над 4 процента от руския БВП, министерството на отбраната полага всички усилия, за да запази тази популярност - възстановява бляскавия имидж на армията, изгражда "Парк на Победата" недалеч от Москва, организира Военни игри, излъчвани пряко по телевизията . . .

Целта е най-вече да впечатли младежите, на които предстои задължителната едногодишна служба и които често предпочитат да платят големи подкупи, за да отърват казармата.

"В очите на младите армията трябва да е нещо "яко", престижно, военната служба трябва да е ключ към успешна кариера", отсича пред руски журналисти съветникът на министъра на отбраната Андрей Илницки, който учи военните как да използват социалните мрежи.

Младите са привлечени от модернизацията на армията, уверява пред АФП Игор Конашенков, говорител на министерството. "Вече нямаме проблеми с наборите, както преди, напротив: младите с голямо желание" идват в армията, казва той.

Но Валентина Мелникова, която е начело на Съюза на комитетите на войнишките майки, се възмущава, че "условията за живот на военните силно са се влошили с началото на конфликта в Украйна, а министерството на отбраната нехае".

"Да бъдеш истински руснак"

Тринайсетгодишният Максим Китаев с нетърпение очаква да сложи пагони. "Армията е могъща и се бори срещу тероризма", обяснява той пред АФП, след като си е направил селфи пред танк, изложен в Кубинка.

За да привлече децата към войската, Русия, в чийто военнопромишлен сектор са заети 10-15 на сто от населението, лансира на 1 септември "военнопатриотичното движение Юнармия". В неговите рамки 12 000 ученици се учат вече "да стрелят с всякакви оръжия освен ракети". И се готвят за бъдещата си военна служба.

"Това е хубаво", одобрява Наталия, майка на тригодишен син. "По-рано бих измислила начин той да изклинчи от военна служба - добавя тя. - Сега вече смятам, че ако не мине през казармата, няма как да стане нито истински мъж, нито истински руснак."
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още по темата: армияРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
137- ГРЕШИШ! Българите възприемаме руснаците като лица, които всеки момент може да подпалят трета световна! ТОЧНО В ТОЗИ ФОРУМ ПРЕЗ 2015 Г. РУСКИ *** ПИСАХА, ЧЕ РУСИЯ НА 01.09.2015Г. ЗАПОЧВАЛА ВОЙНА СРЕЩУ ЕС- А ЗНАЧИ И БЪЛГАРИЯ! Какво си мислите- че българите не помним тези неща?! Ако наистина става въпрос за родолюбие и за ученици, защо не организират конкурс на тема- русия - моята родина, или конкурс за най-добри детски стихчета, рисунки за русия, ами ще ги учат как да УБИВАТ ?
91
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия се движи с едно 200+ години назад от световните процеси. Те са някъде около великата френска революция. Скоро ще има барикади по улиците и гаврошовци и козети ще напълнят площадите. Забравих, имат си и крал слънце.
90
11
 
8
 
! Отговори
РОССИЯ преди 7 години
бай *** ако не достигне до месото казва че смърди и тека са долу подписанитн коментари на българи които завиждат на русия че си имат патроити и казарма.алал му вера на путин вдигне русия на най високото равнище в света браво.бих си зарадвал ако и ние българите да имаме същото
89
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
133- Честно казано, мен не ме засяга руското образование, а фактът, че в 21 век една агресивна държава като русия възражда хитлерюгенд. Утре учениците им ще станат малки зелени човечета с промити мозъци от руската неоимперска пропаганда и като нищо може да създадат казус бели за трета световна. Лудият им главнокомандващ мисли само за война, не и за осигуряване на мирен живот и просперитет на руските граждани. Всъщност- няма ли пари в руската хазна, няма да има и руска трета световна...
88
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
131- Какво общо има цитираният от Вас линк със статията за путинюгенд , нейното рекрутиране и нейното развитие? Или казвате- за това Ви се плаща- за да отклонявате въпроса към България, докато всъщност статията е за БЕЗОБРАЗИЯТА в русия? Вие да не сте 1 от 3мата руски депутати- собственици на имот в България, та упорито хапете България, вместо да си отворите очите, че пу%тлер създава в русия путинюгенд по подобие на хитерюгенд и кара ДЕЦА да се учат умишлено да убиват ХОРА?
87
5
 
3
 
! Отговори
Су 34 преди 7 години
Осем авионосни групи /самолетоносач, подводници и проче/ срещу един "Адмирал Кузнецов" който се крепи над водата благодарение на Бога.80 подводници срещу 12 руски/дано да не потънат като Курск/400 бр ф-22 и ф 35/пето поколение/ срещу десетина Су-35 / 4++/Противоракетна система "иджис" -38 спътника в орбита и 200 точки за изстрелване в целия свят срещу С-400..........банална---------И пак не можахте да победите Русия в Сирия, Путин ви направи за смях пред целия свят!
86
2
 
4
 
! Отговори
Су 34 преди 7 години
Пропаганда не пропаганда фактите са си факти. До преди година 1 милион бежанци сега 13 милиона и то изключително заради безогледните руски--------------И 30 млн могат да станат, вие американофилите нищо не можете да направите освен да ги изхранвате до деня на вашият фалит. Факт!
85
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 126- Платените *** не са българи - те служат основно на парите, а не на България, някакви идеали или пък някакви убеждения. Българин, който е създал деца, мисли как да им осигури по-добър живот в мирна държава и няма как да бъде убеден, че детето му трябва да стане пушечно месо на русия, вместо да стане напр. финансов брокер, мениджър или ИТ с университетско образование. Освен това- колко българи предпочитат да емигрират в русия, вместо в другите държави от ЕС? Аз не познавам такива хора.
84
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 124"На снимката: Почти всички войничета са си затворили очите...в пряк и преносен смисъл - просто пушечно месо за кремълската клика."Ами който и да си изпъне така врата като тези руски пуйчета със сигурност ще си затвори очите. Явно така го изисква военния им устав когато минаваш пред началството да си изпъваш врата до скъсване.
83
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
:...В неговите рамки 12 000 ученици се учат вече "да стрелят с всякакви оръжия освен ракети". И се готвят за бъдещата си военна служба... Мдаа- новите хитлерюгенд вече ще се наричат путинюгенд. Ученици ще се учат да УБИВАТ ХОРА и се гордеят с това?! Тогава- каква е разликата между тях и даеш? Учениците трябва да се подготвят за ЖИВОТА и за следване в университет или за бъдещата си професия/ занаят, а не да знаят как най- ефикасно да убиват хора!
82
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На снимката: Почти всички войничета са си затворили очите...в пряк и преносен смисъл - просто пушечно месо за кремълската клика.
81
0
 
1
 
! Отговори
отговор преди 7 години
До Анонимен 11700
80
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Голямата казарма Русия - наслада за всеки путинофил !
79
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко са истинските млади мъже в България?
78
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 113 Казваш.... до преди година никой не е бягал от ИДИЛ и другите главорези. Само Асад и руснаците гонят хора от домовете им! Не ти върви плоската пропаганда
77
4
 
5
 
! Отговори
защо 111... преди 7 години
Ти не си ли готов да умреш за петрола на България от руския "ЛУКОЙЛ"....ИЛИ ЗА АЕЦ-БЕЛЕНЕ ,НАПРИМЕР...??!!ВИЖ РУСНАЦИТЕ КАК МОГАТ...ХА,ХА,ХАААААААААААААА...а , .ЗАЩО ТИ --НЕ??!!!
76
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 104 и 108Благодаря ти че ми отвори очите. Сега от тебе научих че всъщност 3.5 милиона бежанци в Турция, 3 милиона в Йордания, над 7 милиона в самата Сирия които са напуснали домовете си заради варварските руски бомбандировки в същност 90% са Ирак, Афганистан, Пакистан и Африка...Това руската пропаганда оставя без разсъдак и най-здравите на вид хора.
75
3
 
2
 
! Отговори
До 106 ВИЖТЕ БЕ преди 7 години
Дано само тук да дрънкаш подобни глупости че на пътя някой ще те убие с кеф! Асен Геновци-те станахте много !
74
3
 
8
 
! Отговори
ХХХ преди 7 години
На България не и е нужна нито Русия ...нито казармата ! Ние сме с НАТО , ЕС и ИД ! Турция ще реши кога и какво ще поиска ! п.с. Тези които мислят това .......хубаво да не видят никога ! Те погребаха България !
73
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 105Я се разходи в района на Лъвов мост да видиш с очите си 90% , ама не сирийци, а само пръчове от Афганистан, Ирак, Пакистан... няма жени, старци и деца.