Руската армия – по-близка до хората, а и "по-яка"

Без казармата няма как да стане нито истински мъж, нито истински руснак!
29 сеп 2016 20:52, Елка Василева
193
Руската армия – по-близка до хората, а и "по-яка"
Снимка: архив, Reuters

Дмитрий Еремеев слага пред мен кутия с изпипан дизайн, украсена с червената петолъчка на руската армия. "Събират по пет военни дажби, клиентите ги разграбват, много са практични за излети с приятели", уверява той и любопитна дама приближава, наострила ухо.

Хранителни дажби, тениски, мешки, обувки - магазините "Военторг" предлагат над стотина стоки с военна употреба. Има всякакви неща, за всички вкусове: например мъжки, дамски, дори детски облекла в камуфлажно каки и други цветове.

"Който купи от нас дрехи, е много горд с тях, защото носят емблемата на руската армия и клиентът си казва: ето, аз също съм част от войската", уверява Еремеев, продавач от веригата, пише Франс прес.

В неговия клон на "Военторг" - огромна бяла палатка, разпъната насред военното изложение "Армия Експо" в Кубинка край Москва, десетки клиенти с покупки се редят пред касата. Четирийсетгодишен мъж показва на свой приятел пуловер с детски мотиви и се подсмива: "Виж, брато, армията вече май не е същата".

"Военторг" спомага за доближаване на армията до обществото", твърди Владимир Павлов, шеф на това военно предприятие, приватизирано през 1997 г., което работи единствено за руските въоръжени сили. "Доближаването си личи - хората се интересуват от армията много повече отпреди", обяснява той и добавя: "Любопитни са дори какво ядат войниците у нас!".

Изкушения за младите

Анкетите на независимия център "Левада" наистина показват силно повишена популярност на руската армия - 58 на сто от жителите на страната заявяват, че я подкрепят, срещу 40 процента през 2014 г.

Тази популярност логично съпътства засилващата се през последните две години роля на Русия като военна сила - от анексията на украинския полуостров Крим в началото на 2014 г. до предприетата преди година, на 30 септември 2015 г., военна намеса в Сирия.

Западът критикува руската армия заради жестоките й бомбардировки, по-специално в Алепо през последните дни, но в Русия не се чува нищо подобно - военните пилоти се обявяват за "герои" на войната с тероризма.

"През 2014 г., след анексията на Крим, установихме, че много повече хора настояват всеки без изключение да отбива военна служба", обяснява за АФП Карина Пипия, социолог от "Левада". "Същевременно расте и броят на руснаците, според които враг заплашва страната", отбелязва тя.

С бюджета си от 46,6 милиарда евро - над 4 процента от руския БВП, министерството на отбраната полага всички усилия, за да запази тази популярност - възстановява бляскавия имидж на армията, изгражда "Парк на Победата" недалеч от Москва, организира Военни игри, излъчвани пряко по телевизията . . .

Целта е най-вече да впечатли младежите, на които предстои задължителната едногодишна служба и които често предпочитат да платят големи подкупи, за да отърват казармата.

"В очите на младите армията трябва да е нещо "яко", престижно, военната служба трябва да е ключ към успешна кариера", отсича пред руски журналисти съветникът на министъра на отбраната Андрей Илницки, който учи военните как да използват социалните мрежи.

Младите са привлечени от модернизацията на армията, уверява пред АФП Игор Конашенков, говорител на министерството. "Вече нямаме проблеми с наборите, както преди, напротив: младите с голямо желание" идват в армията, казва той.

Но Валентина Мелникова, която е начело на Съюза на комитетите на войнишките майки, се възмущава, че "условията за живот на военните силно са се влошили с началото на конфликта в Украйна, а министерството на отбраната нехае".

"Да бъдеш истински руснак"

Тринайсетгодишният Максим Китаев с нетърпение очаква да сложи пагони. "Армията е могъща и се бори срещу тероризма", обяснява той пред АФП, след като си е направил селфи пред танк, изложен в Кубинка.

За да привлече децата към войската, Русия, в чийто военнопромишлен сектор са заети 10-15 на сто от населението, лансира на 1 септември "военнопатриотичното движение Юнармия". В неговите рамки 12 000 ученици се учат вече "да стрелят с всякакви оръжия освен ракети". И се готвят за бъдещата си военна служба.

"Това е хубаво", одобрява Наталия, майка на тригодишен син. "По-рано бих измислила начин той да изклинчи от военна служба - добавя тя. - Сега вече смятам, че ако не мине през казармата, няма как да стане нито истински мъж, нито истински руснак."
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още по темата: армияРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
1
 
4
 
! Отговори
Анон преди 7 години
До Анонимен 93Явно си личи, че не си служил в армия и нямаш, и понятие какво е армия.
71
9
 
5
 
! Отговори
ВИЖТЕ ,БЕ.... преди 7 години
РУСНАЦИТЕ С РАДОСТ УМИРАТ ---ЗАРАДИ ЦЕНАТА НА РУСКИЯ ПЕТРОЛ И ГАЗ В СИРИЯ!ДА УМРЕШ , ЗА ПАРИТЕ НА ПУТИН И ГАЗПРОМ-----Е "ВЕЛИКА КАУЗА "!!!!!!ВСЕКИ БЪЛГАРИН НАПРИМЕР----ТРЯБВА ДА Е ГОТОВ ДА УМРЕ ЗА "ЛУКОЙЛ-БУРГАС"!!!!АТАКИСТИТЕ И КОМУНИСТИТЕ ---ВСИЧКИТЕ СА ГОТОВИ ,БЕ.....ХА,ХА,ХАААААААААА
70
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 104Иска ти се да е така както го представят руските лъжци, но 90% са сирийци, а останалите са от другаде.
69
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 101Не знаех, че Путин бомби Ирак, Афганистан, Пакистан и Африка...Щото 90% от мигрантите са от там, а не от Сирия.
68
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ГайтанджиевХе-хе явно фактите не изнасят на другарите рушкофилчета и само цъкат минусчета.
67
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 100"Айде стига вече с лакардиите,който е влязъл в Русия неканен винаги е бил разбит"Че кой е влязъл в Русия? За обратното пладнешкия разбойник Русия да влиза по чуждите държави примери бол и то само за последните няколко години.
66
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 99"..,а в същото време ни унищожават и отвън,с "мигранти" и отвътре"За мигрантите единствено трябва да благодариш на Путин, който от 1 милон преди една година ги направи 13 милиона.
65
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Айде стига вече с лакардиите,който е влязъл в Русия неканен винаги е бил разбит в буквалния смисъл на думата и това вече е станало традиция.А те са си все още там и ви чакат.
64
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ASD"а някой вестници и ще фалират"имаш предвид вестниците Атака и Дума които се финансират от руския бюджет. По този закон и 23 проруски партии, 113 сдружения за българо-руска дружба няколко телевизии и няколко радия с откровенна руска пропаганда ще трябва да се регистрират у нас и да дават обяснения от къде са им парите.
63
12
 
6
 
! Отговори
Гайтанджиев преди 7 години
Руската армия е пушечно месо. Винаги най-много жертви във войните. Докарват го от количество, не от качество.
62
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Навремето Кортес с 400 конквистадори въоръжени с мускети завладяват могъщата империя на ацтеките като пленяват и убиват кралят им монтесума.Руснаците с техния бюджет за въоръжение са точно като ацтеки.
61
0
 
10
 
! Отговори
ASD преди 7 години
Въпросният "независим" център "Леванда" му направиха внезапна счетоводна проверка. оказа се че 86% от парите пристигат от САЩ. След приключване на проверката въпросният център "Леванда" беше причислен като "чуждестранен агент" по руското законодателство. Интересно ако се въведе подобно законодателство в Б-я как доста хора ще отслабнат, а някой вестници и ще фалират.
60
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руснаците са изключително лековерни, дано само не повярват на психото Путин че могат да воюват с Америка, защото не само армията им а цялата руска нация ще изчезне от лицето на земята.
59
6
 
5
 
! Отговори
До 79 преди 7 години
Не съм на 12, имам книжка :) Ела с москвето и докажи думите си на дело. Докато не го направиш ще продължавам да смятам думите ти за лъжа. В реални бойни действия това аеропланче отдавна щеше да е свалено още преди да има пряка видимост със легена. Както и Москвич може да подмине Ферари ако ферарито не е спряло или не знае, че се състезават. И аз с трабанта подминаваме мерцедеси ама те не знаят, че се състезаваме. Та и твоята работа такава.
58
8
 
8
 
! Отговори
Одисей 1 преди 7 години
85 да така е американците вярват в силата на индивида в неговоте качества и за това печелят
57
5
 
13
 
! Отговори
Одисей 1 преди 7 години
Колкото и яка да е една армия не седи ли зад нея адркватна икономика губи. Гермаската армия беше най силната на земята но загуби от ачрриланската икономика. Япония също
56
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Краварите вярват в Рамбо само той може да издържи 24 часа в тайгата ако случайно не го хванат по бели ***.
55
7
 
4
 
! Отговори
SpaceX преди 7 години
79 и моряците се напиват с кока кола нали тъпакоооп
54
7
 
5
 
! Отговори
SpaceX преди 7 години
79 до кога ще разпространяеате тези пасквили. Не разбрахте ли че са рожба путинскоте ***
53
5
 
6
 
! Отговори
СДС-рката Нинова преди 7 години
пушечно месо ... а в това време децата на кремълските фашисти са в NY, LA, Paris, London ...