767 милиона души живеят с по-малко от 2 долара на ден

Световната банка: Все по-малко са бедните на планетата
Обновена: 17 окт 2016 07:21 | 15 окт 2016 20:01,
40
767 милиона души живеят с по-малко от 2 долара на ден
Снимка: архив Reuters

Кои са най-важните данни за световната икономика? Ако се съди по количеството коментари, то американският доклад за заплатите се класира сред първите, отбелязва сп. “Икономист”. Други претенденти са цената на петрола или курсът на долара спрямо еврото, йената и юана.

Всички тези числа отразяват и оказват влияние на темпото на икономическата активност с незабавен ефект върху доходността на облигациите, цените на акциите и глобалния просперитет.

Но ако този просперитет е основен приоритет на икономиката, то тогава може би най-важните данни са тези, изнесени наскоро от Световната банка. А именно за хората, живеещи в изключителна бедност.

Според доклада 767 милиона са тези, които трябва да се препитават с по-малко от 1.90 долара на ден. Изчисленията са базирани на покупателна способност и цени от 2011-та година. Проблемът с този тип изследвания е, че събирането на данни е доста трудно и се получава закъснение, което на практика превръща резултата в неособено актуален на фона на настоящата икономическа ситуация в света.

Неслучайно докладът на Световната банка за бедността не предизвика никаква реакция на световните пазари. При все това тези числа имат значение, пише “Икономист”. Защото те дават най-реална представа за просперитета сред хората, които имат най-голяма нужда.

Най-новите данни носят смесени чувства. Те са едновременно причина за тържествуване, съжаление, скептицизъм и срам.

Факт е, че броят на бедните по света е паднал драстично за последните 20 години с близо над 1 милиард, т.е. от 1 на всеки 3-ма, вече беден е 1 на всеки 10. Дори глобалната криза от 2008-ма година не оказа влияние върху този процес.

Може би не особено изненадващо най-големите спадове се забелязват в двете най-населени държави. В Индия от 2004-та до 2013-та бедните хора са с 218 милиона по-малко. В Китай за сходен период е регистриран спад от над 320 милиона. Интересно е да се отбележи, че правителствата през тези години в двете страни често са определяни като разочарование. Ако можеше всички правителства по света да разочароват по този начин, коментира “Икономист”.

И все пак 767 милиона са изключително много хора, а 1.90 долара (3.38 лв.) не са никак много пари. Трудно е да си представим как човек може да преживява с толкова малко.

Скептици поставят под сериозно съмнение и достоверността на данните, тъй като голяма част от изчисленията са правени на база прогнози и очаквания, а не на реални числа, предоставени от съответните държави. 

Оказва се, че задаването на определени въпроси за ежедневните разходи на човек, може да доведе до нереално добри резултати по отношение намаляването на бедността. Грешка при принтирането на данните в Уганда пък води до липсата на отразяване на разходите за обществен транспорт. Така се стига до намаляване с цели 70% на общите разходи за транспорт в африканската страна.

Погледнати от друг ъгъл, данните на Световната банка за бедността са сериозен повод за притеснение. С оглед на постоянното развитие и усъвършенстване на световната икономика, проблемът с бедността все повече прилича на своеобразен анахронизъм, отколкото на трагична, но неизбежна действителност.

1.33 долара е средната сума, с която разполага човек, живеещ в изключителна бедност. Тоест са нужни едва 57 цента, за да премине отвъд тази граница. На теория това са 159 милиарда долара на година в правилните ръце и няма да има хора под прага на бедността. Това е по-малко от 0.2% от глобалния БВП!

Трябва да има предвид, че тази сума може да намалее значително, тъй като доларът е много силна валута и директното му “прехвърляне” в бедни страни (където цените са по-ниски спрямо тези в богатите) ще увеличи значително покупателната способност на местното население.

Така гореспоменатата сума пада почти двойно до 78 милиарда долара годишно или 0.1% от глобалния БВП.

В реалността обаче подобна директна “инжекция” не може да се случи без допълнителни такси, без естествено покачване на цените и т.н. Въпреки това теоретичният експеримент дава представа за мащаба на проблема. Дава и ясен отговор – светът може да си позволи да сложи край на бедността.

Тогава идва и по-интересният въпрос: Защо не го прави?
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
по-добре направо да им теглят чертата, 1 милиард по-малко не е никак зле.
7
4
 
8
 
! Отговори
BURZUM преди 7 години
138 лв мин пенсия делено на 30.....ееееее много ги отпуснахте г-н ПРЕМИЕР затова мятат пачки и злепоставят алхимиците на МВР...
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименИмах предвид 3.01 долара на ден (за 30 календарни дни).
5
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Минималната пенсия в България е 161 лева, което прави 3.01 долара. Излиза, че наште пенсионери са направо едни скапани богаташи, които не знаят къде да си денат парите.....
4
3
 
21
 
! Отговори
миро преди 7 години
Че те в България са само пет милиона,а сме мъничка държавица!
3
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Без а ставам циничен към сериозната тема и статията тези бедни да не са бедни като бежанците които нямат пари,нямат пари,бедно болни гладни жадни и плащат 5,10,20 хиляди евро на човек за да ги транспортират в ЕС?Това не са бедни хора вие имате ли 10-20 хиляди лева джобни пари за авантюри?Аз нямам и най-вероятно повечето от четящите тази статия също.Освен това голяма част от бедните хора постъпват много неразумно и безотговорно-имат много деца.Така само увеличават бройката на мизеруващи хора.
2
3
 
16
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
За правителствата на Китай и Индия прочетох какво смята "Икономист" , а къде сме ние нас май изобщо не ни броят хеле пък правителството на тиквата.
1
8
 
8
 
! Отговори
Володя преди 7 години
И аз живея с по-малко от два долара, защото доларите са тоалетна хартия и не ми трябват. Печеля обаче десетки рубли всеки ден, *** се!