Как ще наричат Бил, ако Хилари Клинтън спечели изборите?

Първи джентълмен, Първи момък или Първи пич
Обновена: 30 окт 2016 09:26 | 29 окт 2016 22:33,
115
Как ще наричат Бил, ако Хилари Клинтън спечели изборите?
Снимка: Архив, Reuters

Въпросът за официалното обръщение към Бил Клинтън, ако съпругата му спечели президентските избори в САЩ, преследваше Хилари през цялата й кампания. Темата се превърна в обект на десетки хиляди търсения в Гугъл, отбелязва БиБиСи.

На световната политическа сцена потенциалната роля на Бил Клинтън не е нещо ново. Обръщението към съпруга на германския канцлер Ангела Меркел е само по неговото име – Йоаким Зауер. За професора по химия няма определена титла или название.

Същото се отнася и за британския му колега “по длъжност” Филип Джон Мей, който е съпруг на новия премиер на Обединеното кралство Тереза Мей.

Отвъд Океана обаче традицията е да има конкретно обръщение към партньора на президента. Просто досега винаги този партньор е бил съпругата. Затова й обръщението “Първа дама” се е превърнало в нарицателно.

В Съединените щати има титла за съпруг на официално лице, но тя е на ниво губернатор. В момента има 6 Първи джентълмени, чиито жени управляват на щатско ниво.

Това обръщение дори се превърна в един от най-използваните хаштагове в социалните мрежи по време на Националния конгрес на демократите, където официално беше потвърдена номинацията на Хилари Клинтън за кандидат-президент на партията. От Гугъл потвърдиха, че именно по време на конгреса търсенията за евентуално обръщение към Бил Клинтън са достигнали своя пик.

Акронимът за Първи джентълмен на Съединените щати на английски е FGOTUS, който е далеч по-нечетим в сравнение с FLOTUS (Първа дама на Съединените щати). Неслучайно се появиха и забавни предложения като Първия пич или Първия момък.

Хилари взе отношение по въпроса при гостуването си в шоуто на Джими Кимел още в първите месеци на кампанията си. Тогава тя заяви, че ситуацията би била още по-сложна, защото съпругът й е 42-ият президент на страната и по протокол обръщението към него трябва да е “г-н Президент” .

“Наистина трябва да помисля по този въпрос”, посочи Хилари и набързо даде някои предложения като “Първи другар”, “Първи приятел” или “Първи джентълмен”.

В интерес на коректността Хилари Клинтън е права, тъй като съпругът й винаги ще бъде наричан “президент”. Така най-вероятно може да се стигне до ситуация, в която американската президентска двойка ще бъде г-н и г-жа Президент. Или както ще е по-коректно, ако Хилари спечели изборите – г-жа и г-н Президент.

Самият Бил Клинтън взе отношение по темата през миналата седмица, като заяви пред поддръжници на жена си: “Не ме интересува как ще ни наричат, стига тя да спечели. За момента съм Първият доброволец. Надявам се да съм най-качественият безплатен работник, който тя е имала”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тая май има дъфка между кътниците си !
83
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е как да го наричат - господин президент. Там към експрезидентите обръщанието е такова - Господин президент. Бил е призидент на САЩ, не е лукова глава.
82
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 82Защо, какво любопитно може да има в няколко "самопожертвали се" руски граждани след яко плащане от известен споснор, което ги е осигурило за цял живот, за да изпълнят поръчковата роля на превратаджии?! В безумието, обхванало властници от Запада да чернят Русия, няма да е чудно, ако "открият" исторически доказателства, че дървеният троянски кон е бил пълен с руснаци, или че Брут или Осуалд са били руснаци.
81
0
 
2
 
! Отговори
BarteK преди 7 години
Влиза новоизбрания президент Хилари Клинтън в сената и казва: -Е господа,какво ще правим? Любов или война? И така почнала третата световна! ;)
80
0
 
9
 
! Отговори
мй преди 7 години
Титла от рода на първи саксофонист му отива.
79
1
 
6
 
! Отговори
До "аз" преди 7 години
Много е точно! "Първи е..ач на Америка".
78
0
 
11
 
! Отговори
мухахахахха преди 7 години
Остави как ще се казва, ами виж къде ще си пъха пурите!
77
0
 
11
 
! Отговори
аз преди 7 години
Първи е..ач на Америка!
76
1
 
2
 
! Отговори
нели преди 7 години
"Първа ***"
75
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За баба Килъри ще има ли стажанти под бюрото?
74
1
 
8
 
! Отговори
Дедо поп преди 7 години
Баш пич. Докато беше президент таковаше стажантки, сега дъртата Кокарджа като стане президент, Бил пак ще се облажи с младо агнешко. Па нека му викат първа дама, първи *** и тн.
73
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми както е било винаги досега - Първа Дама
72
0
 
6
 
! Отговори
Ще го наричат преди 7 години
Клинтън Факър
71
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Г-н Люински :)
70
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изглежда,че новината за заловените руснаците подготвяли преврат в Черна гора не е любопитна за тази медия!
69
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще го наричат Билбо Амгъл Пр.....ц
68
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще го наричат: Мъжът на рогоноската.Така де, нали сме равни - мъжете рогоносци, а жените рогоноски.
67
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Който *** захарна пръчка кара Мерцедес по поръчка.Велчо Велев в дует с М.Люински.Бил -пръчката.
66
0
 
5
 
! Отговори
Несъгласен преди 7 години
Е що питате за Бил...чудете се мъжът на Цецка какъв ще бъде и на него как ще му викат...
65
0
 
0
 
! Отговори
ФАКТ преди 7 години
До- не трий ве кратунЩом се нервиш, значи е вярно!Иначе, ако са глупости, ще им обръщаш ли внимание?