"Die Presse": Недостиг не на работни места, а на можещи в България

Фирмите имат работни места... но не и кандидати за тях
31 окт 2016 19:13,
228
"Die Presse": Недостиг не на работни места, а на можещи в България
Снимка: архив Reuters

Открай време насам германската икономика се оплаква - има недостиг на квалифицирани кадри. Според данни на онлайн изданието finanzen.net, 49% от фирмите не могат да запълнят незаетите работни места.

Но още по-драматична е ситуацията в някои страни от Централна и Източна Европа. Продължаващото вече години изтичане на мозъци в западна посока изостря допълнително проблема с недостига на експерти, информират агенция Ройтерс и австрийският вестник "Ди Пресе". В Унгария например недостигът на специалисти е достигнал нов рекорд - 57% от унгарските фирми посочват, че не успяват да попълнят незаетите работни места. Това е с 10% повече, отколкото преди година, сочи актуално изследване на посредническата компания ManpowerGroup, посочва "Deutsche Welle".

Недостиг на можещи хора

"Унгарските компании не се конкурират само с фирмите на местния трудов пазар, но и с работодатели в Западна Европа", е цитиран да казва шефът на унгарското представителство на ManpowerGroup Ласло Далани. По думите му, най-големият недостатък на местния трудов пазар са ниските заплати, които не позволяват на унгарските компании да задържат или привличат високо квалифицирани кадри. Фирмите се опасяват, че по-високото заплащане ще се отрази зле на тяхната конкурентоспособност. Но в същото време недостигът на експерти е достигнал размери, които застрашават конкурентоспосбността на компаниите в не по-малка степен, предупреждава Далани.

Показателни са следните примери: за да не затвори производството във фабриката си в Унгария, Samsung се видя принуден да привлече работници от Украйна. Германските автопроизводители Audi и Daimler също се оплакват от недостиг на кадри в страната на Виктор Орбан.

Една трета от унгарските фирми, включили се в допитването на ManpowerGroup, са посочили, че не могат да попълнят вакантните си места, защото изобщо не е имало кандидати за съответния пост. Много други пък се оплакват, че кандидатите за работа са били с по-ниска от нужната професионална квалификация. Най-много се търсят специалисти в следните професии: електротехници, инженери, лекари, IT-специалисти и счетоводители, показва проучването на ManpowerGroup, според което с още по-големи проблеми се сблъскват работодателите в Румъния и в България - 72 процента от румънските компании и 62 на сто от българските фирми изпитват трудности да попълнят незаетите работни места.

Лошото образование, пропастта между търсените и предлаганите на пазара квалификации и тъй нареченото "изтичане на мозъци" са основните причини за задълбочаването на проблема с недостига на квалифицирани кадри. Това установява и друг анализ - на UniCredit Лондон, в който се твърди, че ниската трудова квалификация и недостигът на експерти в редица области отказва многобройни потенциални инвеститори от намерението да вложат парите си в тези страни.

И още един фактор

Проблемът с недостига на кадри се дължи и на демографската криза в Източна Европа, твърдят още авторите на анализа. Особено тревожно е развитието в България и в Румъния: населението на България е намаляло с 15 процента спрямо 1995 година, а в Румъния - с 12 процента, изчислява в тази връзка "Ди Пресе".

В България недостигът на квалифицирана работна ръка се отразява пряко на процеса по привличането на чужди инвестиции, казва зам.-министърът на икономиката Любен Петров, цитиран от електронното издание owc.de. Страната се опитва да противодейства с промени в образователната система, с насърчаване на дуалното обучение, както и с финансови стимули за фирми, които предлагат стажове в районите с висока безработица.

Друг проблем е свързан с растящите изисквания в много области на икономиката, като например IT-технологиите. По този повод шефът на Германо-българската промишлено-търговска камара Митко Василев цитира данни, според които между 10 и 15 процента от българите са слабо квалифицирани или дори без всякаква квалификация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
178
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЧУЖД РАБОТОДАТЕЛНе може, това го правят родните работодатели.
177
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само септември месец са разкрити 23000 работни места!Напред с Бойко Борисов и ГЕРБ!
176
0
 
2
 
! Отговори
Мадархерц преди 7 години
Като искат кадри да си ги подготвят от рано, стипендии със стаж и договор! Нещо като кредитна линия за нов кадър за дадената позиция и да си връзват гащите!
175
0
 
8
 
! Отговори
ggf преди 7 години
До чорбаджията много ми се иска да видя бг работодателите след 5-10 години как ще си работите сами смешковци,само че и данъците ще са доста по-високи защото тезикоито ги плащат ще са емигрирали.
174
9
 
2
 
! Отговори
Чорбаджия преди 7 години
Все ми е тая кой ратай ще ми работи-българин,ром или сириец!!!Кат не им аресва на българите-да се изнасят да чистят кеннефи в Ивропата!!
173
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами докато на човек с икономическо образование и много рядък език предлагат 700 лева в София, ще има да се чудят къде са изчезнали качествените работници и служители.
172
1
 
18
 
! Отговори
gfnfdjndfjlnj преди 7 години
През 2021 ще се проведе поредното преброяване на населението и ще се установи,че нацията е намаляла с 400-500 хил.души,всички млади и кадърни трябва да емигрират за да може българския работодател тип *** да не може да упражнява дейността си поради липса на кадри да се свие значително оборота му поради по-малко население и по-неплатежоспособно.Пожелавам го от все сърце на всички български работодатели неспазващи КТ,укриващи осигуровки,не заплащащи изработено от хората а именно 45% от Германи
171
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Фирмите се опасяват, че по-високото заплащане ще се отрази зле на тяхната конкурентоспособност." - да фалират тогава!!!
170
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Работодателите да почват ударно да учат "шведски", че както са я подкарали скоро повечето им работници и служители ще са шведи. А СВ-тата ще изглеждат така:Име: ЗюмбюлаПрофесия: Самотна майка на 10 дИцаПрофесионален опит: Бране на ДжИлязУ, тухли и др.Хоби: ПрИбърквам чанти всЕкаквиДруги умения: Развалям магии, гледам на боб и на таро, а и сАм многу добра в Алоу бизнесъ.Позиция, за която кандидатствам: социално слаба, самотна майка на Х на брой дИца от различни бащи.
169
2
 
33
 
! Отговори
ЧУЖД РАБОТОДАТЕЛ преди 7 години
Искам българската държава да ми подготви квалифицирани служители, аз да дойда наготово, да ги използвам, да им плащам минимално, ако може на минимална заплата и да им доплащам нещо на ръка, за да не внасям осигуровки, да работят по 12 часа, по възможност събота и неделя, да карат без отпуск, да печеля и цялата печалба да изнасям извън България.
168
0
 
6
 
! Отговори
Kribvp преди 7 години
Tova sa offshorni investitori, deto ne mogat da si investirat offshofen personal?!
167
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Селско момче, за 500 лева трудно ще наемеш хора, които да пишат добре. А такива са заплатите в медиите, особено на стажантите.За пет лева петел, за пет лева пее :)
166
1
 
26
 
! Отговори
николай преди 7 години
Стига сте приказвали глупости по телевизии ,вестници и интернет,ако хората получаваха добри доходи нямаше да гонят михалете и да се скитат немили и недраги по чужбините,липсвали кадри,това са пълни глупости.Работника ще работи по 12 часа като вол и накрая на месеца,работодателя ще каже,чакай бе ти колко искаш,даже много ти давам
165
1
 
31
 
! Отговори
николай преди 7 години
Никъде не прочетох,какво предлагат работодателите освен стажове и да се оплакват,когато предложат една добра заплата за стандарта в който живеем,добрите работници ще се редят на опашка и даже ще си избират,съвсем просто и лесно!!
164
1
 
17
 
! Отговори
нн преди 7 години
Нищо ново, напротив очаквано. Фирмите искат подготвени кадри, особено западните в т.ч. и нашите. Държавата не се интересува и няма кадрова политика. В новото време не и било задължение, било неправилно и нарушавало свободата на избор на личноста. Университетите се навъдиха като гъби след дъжд, на една дребна страна България 52 броя. Висшето образованието у нас е по-лошо от средното от предишното време, пък за средното да не говорим. От къде кадри? Кой да ги готви? Кога? За кого? Защо? Хаус.
163
2
 
11
 
! Отговори
Sando преди 7 години
За жалост е така, можещите напуснаха и продължават да напускат, за това са виновни образователната система, държавната администрация и бизнеса. Бъдещето изглежда много мрачно.
162
17
 
6
 
! Отговори
Селско момче преди 7 години
У нас не може да има западни заплати , защото кадрите са слаби ,а претенциите им голями . Пример : в медиите работят хора които постояно грешата с граматически грешки ,значи не им мястото в медиите или пък други ... .Човешкият ресурс у нас е малък ,а и няма производителност на труда ,на последно място сме в Европата по производителност ,а искаме заплати като на колониалните западни държави . И още ако имаме западни заплати то трябва и да имаме западни цени .
161
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз също смятам да се изнасям. Детето ми е в първи клас и в момента разучавам образователните системи. Ако е нужно, докато усвоя добре езика, ще работя нещо в сферата на обслужването. Но човек, който си има знанията и уменията, рано или късно ще си намери мястото.Съжалявам, че толкова се забавих.
160
4
 
10
 
! Отговори
svetlio преди 7 години
Аз съм работодател и не си мисли Иван Петрович,че ние сме поставени в по-добри условие от теб от нашата ''държава''Обръщай се към монополите за тези неща,не обиждай фирмички като моята с 5-6 човека!!!
159
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Московски мекерета, не ни баламосвайте! Вашата шайка ограби КТБ!