Как е Ким? Социологическо проучване в КНДР: 36 участници!

Това е първото по рода си изследване в Северна Корея
3 ное 2016 19:30,
36
Как е Ким? Социологическо проучване в КНДР: 36 участници!
Снимка: архив Reuters

Какво мислят севернокорейците за своя лидер? Това е един невъзможен въпрос, като се има предвид, че Северна Корея е тоталитарна държава, където всичко различно от боготворящо обожание за режимах може да вкара човек в политически затвор... или дори по-лошо.

В продължение на години социолози в Сеул се мъчат да съберат данни за това какви са нагласите в северната им съседка, но засега единствено успяват да разберат какво мислят хората, които са избягали от Северна Корея.

Сега обаче проект на Центъра за стратегически международни проучвания, базиран във Вашингтон, се опитва да направи проучване сред севернокорейците, които не са избягали от страната.

"Дава ни поглед върху това какво си мисли средностатистическия севернокореец", обяснява пред "Вашингтон пост" Виктор Ча, който управлява проекта "Отвъд паралелите", посветен на Северна Корея.

"Това е първият случай, в който събираме данни от хора в самата държава", допълва Ча.

Проектът се свързва с неправителствена организация, която обаче не е назована, за да се предпазят служителите, които са извършили допитването. Резултатите им са публикувани в сряда.

От севернокорейското НПО са успели да разпитат 20 мъже и 16 жени, на възраст между 28 и 80 години. 36-те севернокорейци са от какъв ли не произход - лекари, обикновени работници, служител във фабрика, домакиня, управител на компания.

Такъв е начинът на работа в Северна Корея, че дори Виктор Ча не знае как точно НПО-то си е провело изследването и дали хората са знаели, че са част от социологическо проучване.

"Определено не е представителна извадка", посочва Ча. "Само 36 човека са, но са 36 човека, повече от което и да е друго проучване в Северна Корея. Резултатите са скромни, но задоволителни", обяснява той.

35% от хората отговорили, че тяхното семейство, приятели или съседи се оплаквали или шегували с режима само насаме.

Това доста изненадало учените. Те са говорили с достатъчно корейци, избягали от режима на Ким Чен Ун, но те очевидно са доста пристрастни към режима. Само че сега събраните данни потвърждават критиките, които избягалите от режима отправят към управлението на Северна Корея. Само че откритието, че хората си правели шегички на гърба на правителството, доста ги изненадали.

А другите не особено изненадващи резултати показали, че хората са крайно незадоволени от системата за разпределение на храната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
0
 
! Отговори
Плавник преди 7 години
До Анонимен 31Да, Ким се придвижва с цял военен конвой, на чиято огнева мощ едва ли биха издържали бронираните аудита.
23
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"С тази разлика, че Ким не се придвижва с бронирани Аудита..."Първо не са аудита, а мерцедеси. Второ: едва ли има в Азия човек по-страхуващ се за живота си от прасчо.
22
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"системата за разпределение на храната"И това в 21-ви век! Това е лицето на комунизма!
21
3
 
5
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Да не забравяме,че в КНДР проучванията вероятно са еднократни за анкетирания.
20
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига с тоя Ким бе, срещу него се води икономическа война, идете в тубата и вижте новия филм дето излезе и как живее един северкореец сравнен с българина. Може да се изненадате колко са усмихнати корейците навсякъде. А евроатлантическа България не може да изхрани 20 наборника.
19
3
 
18
 
! Отговори
И кво преди 7 години
Всички тук ядат г.зъ на Ким и С. Корея колко било "зле" и как хората там "гладували" и "нямало" "демокрация" и т.н.! Без естествено никой да е бил там и да се е уверил с очите и ушите си! Аз например не съм бил в "комунистическа" С. Корея, но не съм убеден, че са по-зле от "капиталистически" и "демократични" например Уганда, Руанда, Сомалия, Конго, Пакистан, Ирак, Камбоджа, Бангладеш, Индия и т.н., където също не съм бил, а и нямам намерение да ходя...
18
1
 
6
 
! Отговори
BURZUM преди 7 години
Мъдрец е всички записват мислите му!
17
3
 
18
 
! Отговори
не ламтя за пари преди 7 години
Много си е готин Другарят Ким.Харесвам го,обичам гоРазяснено ли е на народа на КНДР, какво следва.. след евентуалното му отстраняване от демокрадите.
16
2
 
12
 
! Отговори
маймуната преди 7 години
Що не ме интервюираха мене,бе да ми искат мнението за демократична и свободна България.,Мен ме интервюират с интервюта -Искате ли да си смените тарифният план на телефона,искате,ли да си смените интернета,искате ,ли да си смените телевизиятаДа,бе искам..,ама не ми се обаждайтеПоздрави
15
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако генералите зад Ким Чен Ун не правят записки в тефтерчетата си на всяка дума изречена от великият кормчия ще последва разстрел със 152 мм гаубица.
14
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво мислят севернокорейските ушанкалии за лидера си? Ами каквото мислят и за севернокорейския таблет.
13
1
 
6
 
! Отговори
Кики преди 7 години
Това не е никакво социологическо проучване. Иначе статията става за разпалване на страстите!
12
7
 
21
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Какво мислят севернокорейците за техния Ким си е техен проблем.Вие вижте какво мислят и пишат хората за нашата Тиква !
11
2
 
6
 
! Отговори
До 16 преди 7 години
Другарю 16-так, вие май не сте тайно ххомосексуалист, а явно.
10
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
16, цар на познанието си. Особено на оралните техники.
9
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В народнотиквократичната република Цец Ка Ца се радва на 99,7% одобрение и спечели последните избори с 99,9%.
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ZA 16 DRUGARKE BELI HORA IMA LI V USA
7
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Какво мислят севернокорейците за своя лидер? Това е един невъзможен въпрос, като се има предвид, че Северна Корея е тоталитарна държава..."Forbes: България страна която се управлява от тъпоумен интригант-сървайвър.
6
3
 
8
 
! Отговори
до 1 УМЕН ГУЩЕР преди 7 години
Абе ти , че нямаш мозък нямаш, че си п...л си но защо си се и дрогирал ?.
5
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И анкетите за Бо Тик Вун са същите.