Легендарният кубински лидер Фидел Кастро почина на 90

Командирът на кубинската революция е издъхнал в дома си в Хавана
Обновена: 26 ное 2016 14:52 | 26 ное 2016 07:42, Камелия Цветанова
219

 

Снимка:Ройтерс

Легендарният кубински лидер Фидел Кастро почина на 90-годишна възраст, предава AFP.

Кастро е издъхнал в петък вечер в дома си в столицата Хавана.

"Командирът на кубинската революция почина в 22:29 тази вечер" (местно време), заяви в ефира на националната телевизия Раул Кастро, негов брат и президент на карибската държава.

Кастро беше министър-председател на Куба от февруари 1959 г. до декември 1976 г., а след това председател на Държавния съвет на Куба.

Той беше и първи секретар на Кубинската комунистическа партия, пише Wikipedia.

Фидел Кастро става министър-председател на Куба след Кубинската революция, която отхвърля подкрепяната от САЩ диктатура на Фулхенсио Батиста.

През 1965 г. става Първи секретар на Кубинската комунистическата партия и трансформира страната в еднопартийна система и социалистическа република.

През 1976 г. става председател на Държавния съвет на Куба. Той също заема поста върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Куба.

Поради заболяване през лятото на 2006 г. прехвърля временно правомощията си на първия вицепрезидент – своя по-малък брат Раул Кастро.

На 19 февруари 2008 г., пет дни преди края на своя мандат, той обявява, че не желае и няма да приеме нов мандат на президент или армейски главнокомандуващ.

На 24 февруари 2008 г. Народното събрание на Куба избира Раул Кастро за президент на Куба.

Фидел Кастро е роден през 1926 г. в плантация за захарна тръстика край Биран, Източна Куба.

Сведенията за образованието на Фидел Кастро са противоречиви. Според повечето сведения той прекарва години в частни католически училища и завършва средното си образование през 1945 г. в Йезуитското подготвително училище „Белен“ в Хавана.

По-късно през същата година той започва да учи право в Хаванския университет, където се включва активно в сблъсъците между студентски групи с различни политически възгледи.

През 1947 г. Фидел Кастро се присъединява към лявата Ортодоксална партия, основана малко преди това от Едуардо Чибас.

Чибас се кандидатира за президент, като обвинява президента Рамон Грау Сан Мартин в корупция и се обявява за премахване на стария политическия елит и установяване на икономическа независимост от Съединените щати. Макар че Чибас губи изборите, Кастро остава един от неговите активни поддръжници. През 1948 г. участва в студентска конференция в колумбийската столица Богота, където се включва активно във възникнали по същото време безредици. След завръщането си в Куба се жени за Мирта Диас Баларт, студентка от богато семейство, а през 1950 г. завършва университета.

След дипломирането си Фидел Кастро става адвокат в Хавана, но остава активно ангажиран с Ортодоксалната партия.

Става известен със своите силно националистически възгледи и своето противопоставяне на влиянието на Съединените щати в кубинските вътрешни работи.

По време на кандидатпрезидентската кампания на Едуардо Чибас през 1951 г. Кастро присъства на радиопредаване, по време на което Чибас се прострелва в корема, малко след което умира. През 1952 г. самият Кастро се кандидатира за място в парламента, но изборите са отменени след военен преврат, оглавяван от генерал Фулхенсио Батиста.

Режимът на Батиста се ползва с подкрепата на консервативните среди в Куба и е официално признат от Съединените щати. Кастро, който по това време се разграничава от Ортодоксалната партия, прави опит да предяви формални обвинения срещу Батиста в нарушение на Конституцията, но Конституционният съд отказва да разгледа внесената от него петиция.

През следващите месеци Фидел Кастро изоставя адвокатската си практика и организира нелегална група, в която участва и брат му Раул. Тя се стреми да организира преврат срещу Батиста и активно се снабдява с оръжие. За тази цел на 26 юли 1953 г. те организират нападение срещу казармата Монкада, военен гарнизон край Сантяго де Куба.

Резултатът е катастрофален, като над 60 от 135-те души, участващи в атаката се убити. Кастро с група други участници успява да избяга в планините Сиера Маестра, но малко по-късно и те са заловени. Не е напълно изяснено защо Фидел и Раул Кастро не са убити при залавянето, както повечето им съучастници. След нападението на казармата Монкада Фидел Кастро е осъден на 15 години затвор Пред съда Кастро произнася защитна реч, станала известна под името "Историята ще ме оправдае“.

Той започва да излежава присъдата си в затвор за политически активисти на остров Пиньос, но през май 1955 г. е освободен при обща амнистия и заминава за Мексико.

На 2 декември 1956 г. се връща нелегално в Куба заедно с осемдесет свои последователи, сред които е и Че Гевара.

Осемнадесет месеца Кастро води партизанската съпротива от базата в планината Сиера Маестра. През март 1958 г. публикува манифест, с който призовава кубинците на всенародна борба срещу Батиста. Избухналото въстание е толкова успешно, че той триумфално влиза в Хавана на 8 януари 1959 г. и след един месец става министър-председател на Куба.

Кастро превръща Куба в социалистическа държава, извършва големи промени в държавата от социално и икономическо естество. Създава програми, които изцяло повишават грамотността на нацията и повишават качеството на здравните грижи за почти всички кубинци. На 17 май 1959 г. се извършва национализация на промишлеността, банките и външната търговия. Започва се и аграрната реформа, която въвежда кооперативите като форма за владеене и обработка на земята. Забранява се едрата поземлена собственост и владеенето на земя от чужденци.

През 1960-те години Кастро се сближава все повече със СССР. Той подкрепя и революциите за национално освобождение в Латинска Америка, Африка и Азия и става лидер на държавните глави на нациите, които скоро са се освободили от колониалните сили. Кастро става силна опозиция на САЩ, които преди това са били метрополия на Куба. Много американски политици виждат в социалистическата политика на Кастро (а по-рано – и в съюза му със СССР) заплаха за сигурността на САЩ.

През 1961 г. САЩ влошават дипломатическите си отношения с Куба. Американският президент Дуайт Айзенхауер обвинява Кастро, че тласка Куба в ръцете на СССР и на Никита Хрушчов.

От 17 до 19 април 1961 г. американското правителство провежда военна операция срещу Куба – САЩ формират наемническа армия от кубински изгнаници, която нахлува в острова с цел да свали от власт управлението на Кастро. В Залива на прасетата кубинската армия убива голяма част от нашествениците и пленява останалите около хиляда души.

В периода 22 – 28 октомври 1962 г. възниква Карибската криза.

Американски разузнавателни самолети U-2 откриват кораби на СССР, пренасящи към Куба ракети с атомни бойни глави. Заснети са и ракетни площадки на територията на Куба с насочени ракети към САЩ. Светът е изправен пред ядрена война.

Съветският лидер Никита Хрушчов, притиснат от американския президент Джон Кенеди, отстъпва, предлагайки тайно изтегляне на американско въоръжение от Турция, което предложение се приема от САЩ. В замяна на това Съветите изтеглят своите ракети от Куба.

След Карибската криза ЦРУ счита Кастро за един от най-големите си врагове и прави много опити за покушение срещу него (според кубински министър 637 на брой). Опитвани са различни отрови (вкл. соли на талий, от които опада брадата), взрив (вкл. в пура и в раковина под водата), снайперски разстрел, заразяване с туберкулоза и др., но без успех за ЦРУ.

След Карибската криза СССР значително подпомагат износа на кубинската захарна тръстика и продуктите от нея, както и изкупуват за нуждите на СССР голямо количество тръстика, произведена в Куба. Това е от жизненоважно значение за снабдяването на острова, както със стоки от първостепенна необходимост така и с други стоки, тъй като голяма част от населението на страната гладува, а САЩ са наложили на Куба блокада, поради недоволството си от политиката на Кастро.

На 15 октомври 1967 г. Фидел Кастро съобщава, че Ернесто Че Гевара е загинал в Боливия по време сражения на партизански отряд с правителствени боливийски войски. През 1975 г. Фидел Кастро изпраща кубински бойни части в подкрепление на партизаните, борещи се за независимост на Ангола.

Фидел Кастро посещава България два пъти – през 1972 и 1976 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
3
 
1
 
! Отговори
Циник до 86 преди 7 години
***...пия си кафенцето ...и си правя гаргара с ше*мети като теб! Венсеремос...и ме цуни...ти знаеш къде? Свикнал си! Пхахаха
73
8
 
1
 
! Отговори
Циник преди 7 години
ДО ФЕНОВЕТЕ НА КАСТРО!Разбрах, че ще го кремират.....праха му щял да се продава в специално направени за целта мускалчета ( нещо като мощите на светец) Бързайте - по очевАдни причини - бройката ще е лимитирана! Главно предназначение - държане под възглавницата - и всяка събота - биене на метани пред останките на вождо!
72
4
 
3
 
! Отговори
АВЕ, преди 7 години
не знаех, че и тоя, като другаря Сталин е учил в духовно училище! Типичен йезуит!
71
5
 
4
 
! Отговори
nick преди 7 години
До райчевВярно, и така обрече народа си на унищожение.
70
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Муахахааха...тоя Циника сякаш Кастро го е чу.кал ...така му се е разпенил. Уахахаха...Бах.ти смешния ка.вал.
69
5
 
17
 
! Отговори
райчев преди 7 години
Единственият ,който не се преклони пред юдейско-американската хегемония ,а ги изгони с голям ритник в ***!Поклон!
68
3
 
19
 
! Отговори
69139 преди 7 години
Адиос, Команаданте! Ти направи за своята родина немислимото - даде свобода на Куба, изтръгвайки я от американското иго, а твоят остров е на хвърлей място от лапите на безпощадния експлоататор. Почивай в мир на Острова на блажените! Поклон1
67
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Света стана малко по-добро място за живеене !Да погребваме и путин и ким та да изгрее светлина!
66
1
 
0
 
! Отговори
до 50 преди 7 години
Той не решава проблема. А спасява размирниците. Изглежда са му необходими.
65
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
сега някоя дама в БГ,облечена в червено и черно , ще плаче с истински сълзи ! тя старата любов ръжда не хваща.
64
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма добра за живеене комунистическа държава, горките кубинци...50 години са ги мачкали, но и много се издавиха по пътя към свободата в САЩ!Но и много успяха да избягат успешно!
63
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И този цирей се пукна, Куба ще оздравее от червената чумма!
62
2
 
9
 
! Отговори
29818 преди 7 години
До АнонименСАЩ ли причиниха смъртта на Кастро, та ги изкарваш победители? Защо бъркаш борба за независимост, свобода и идеологии? Наясно ли си какви процеси протичат в САЩ, та твърдиш врели-некипели? Как ще се произнасяш, ако в САЩ лумнат левите идеи?
61
10
 
11
 
! Отговори
ййй преди 7 години
И какво постогна Кастро?? Глад и мизерия.. половината им население избяга във Флорида и го ненавиждат.. А Вие вярвайте, че бил голям лидер.
60
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е крайно време беше, да се готвят Жужека и Раул
59
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С Кастро си отива и комунизма в Куба... ;)Все пак САЩ победиха комунистическата заразза.Viva USA !
58
11
 
9
 
! Отговори
Циник до 63 преди 7 години
Пхахаха...няма такъв джумбиш! *** стягай бохчите, и марш на поклонение! Ама бързай, докато не се е подул...че в Куба е бая жежко! Нашия мавзолей май го бутнаха...този на товарищ Ленин...май още стои...бръснат го май още - гледах снимки в някакъв бл*ядски сайт! Та бегай докато е "пресен" да го цЪлуваш! Комунистическия динозавър - още една м*ърша по-малко
57
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Била в Киуба какво искаш 70 г санкций - нито една банка или фирма НЕ може да работи под страх от санкций спрямо нея.Е няма държава която да издържи без проблеми, същността е и в това че изолиран човек губи вяра в себе си.
56
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
евала днес имам повод да празнувам
55
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до Била в КиубаИди в Русия за да видиш мизерия.