Куба: Период на несигурност след смъртта на Кастро

Малко вероятно е икономическата либерализация да донесе политическа промяна
5 дек 2016 22:20, Елка Василева
61
Куба: Период на несигурност след смъртта на Кастро
Снимка: Reuters

Погребението на Фидел Кастро в събота бележи края на една ера: островът трябва сега да продължи напред начело с Раул Кастро, без водачеството на човека, който създаде кубинския социализъм, пише ДПА.

Макар че се оттегли пред 2006 г. след почти половин век на власт, Фидел Кастро си остана върховен авторитет в Куба. В продължение на 60 години страната практически се идентифицираше с човека, славен като революционен герой от мнозина и смятан за безмилостен диктатор от други.

През последната седмица кубинците бяха подканени да подпишат документ, с което да покажат подкрепата си за "концепцията за революцията", която Кастро лично формулира през 2000 г. Предложените в него ръководни насоки могат да бъдат тълкувани по повече от един начин в сегашния контекст.

"Революцията е усещане за историческия момент; тя означава промяна на всичко, което се нуждае от промяна; тя означава пълно равенство и свобода; тя означава да бъдеш третиран и да третираш другите като човешки същества; тя означава да се еманципираме чрез собствените си усилия; тя означава да се възправим срещу доминиращите сили вътре и извън социалната и националната сфера", започва текстът на документа.

Още по темата

Раул Кастро, който ръководи Куба от 10 г. и възнамерява да се оттегли от властта през 2018 г., въведе някои реформи, най-вече в икономическата сфера, и разреши известно"размразяване", довело до възстановяването на дипломатическите отношения със САЩ.

"Възможно е смъртта на Фидел Кастро, който имаше известни резерви към отварянето и сближаването със САЩ, да ускори промените и да открие простор за умерени (политици), тъй като той бе спирачка за такива промени", каза в интервю за колумбийския всекидневник "Ел Тиемпо" Майкъл Шифтър - президент на вашингтонския мозъчен тръст "Междуамерикански диалог".

"Ще има и съпротива от онези, които не желаят промяна и които ще покажат силата си, макар че с течение на времето (умерените) ще набират сила и влияние в правителството", каза Шифтър.

Новият политически сценарий в САЩ също може да промени хода на възстановяваните връзки с Куба. Новоизбраният президент Доналд Тръмп вече каза, че ще отмени съществуващите споразумения, ако кубинското правителство "не прояви желание за по-добра сделка за кубинския народ, за кубиноамериканците и за САЩ като цяло".

Мненията по улиците на Хавана са различни, но почти никой, независимо дали е поддръжник на правителството или дисидент, не очаква радикална промяна. Мнозина са склонни да подчертаят ролята, която историческият лидер на Куба е играел до последно.

"Присъствието на Фидел беше много силно и американците знаеха това", каза пред ДПА 32-годишният Мануел Бехерано Амейхейрас, който подкрепя правителството. В този контекст той очаква през следващите 10 г. "да няма политически промени и да бъдем икономически по-добре". Бехерано няма доверие в поколението, което идва на власт след историческите революционери. "Те нямат същите идеали", добавя той.

А според 16-годишния ученик Феликс, който бе на Площада на революцията в Хавана, за да отдаде последна почит на Фидел Кастро, "промяната трябва да означава хората наистина да вземат решения". "Концепцията за революцията да бъде реализирана на практика", обяснява той с известна ирония.

31-годишен мъж, когото виждаме в парк в хаванския квартал Ведадо и който предпочита да не каже името си, е скептично настроен. "Очаквам промени, откакто станах на 11 години. Все още чакам, и за нещастие, губя надежда. Много хора чакат да изчезне поколението на брадатите мъже (историческите революционери)", казва той.

Тези, които изтъкват постиженията на кубинската революция, особено в сферите на здравеопазването и образованието, казват, че се надяват нейните фундаментални принципи да се запазят. "Социалната справедливост, солидарността, всички хуманитарни чувства", добавя 62-годишната Мерилин Тапиа.

Куба търси формула да развие успешен икономически модел, който може да й позволи да съществува, без да зависи от други страни, след като бе силно зависима от подкрепата на Съветския съюз, а напоследък - от Венецуела.

Анализаторът Джери Хаар от вашингтонския "Уилсън център" казва, че "при всичките неизвестни някои неща за бъдещето на Куба изглеждат ясни: малко вероятно е икономическата либерализация да донесе политическа промяна в Куба".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още по темата: кубаФидел Кастро
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен44 Питай Червеният Гербер от Банкя или по -добре Партиината от Плевен . Може и партииният секретар на БГА Балкан Красимир Велчев .И младият комунист и колсомолски секретар Плевнелиев .
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БВП на Куба 68 милиарда - БВП на България 53 милиарда . На чужд гроб не се плаче .
22
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименНе е трудно. Когато сметката за вода и ток са 3$, една бутилка ром е 1 $, а една вечера в ресторант за 2ма излиза 5$.. мисля че 30$ са достатъчни.
21
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Фидел Кастро е мъртъв. Тва е.
20
3
 
2
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 години
Да,а по улиците щъкат джихадисти...Айде по-леко с фантазиите.
19
0
 
4
 
! Отговори
Кики преди 7 години
До анонимен 44 Винаги управляващите имат повече от народа, живеят по-добре от народа -ще оцелеят! Така е навсякъде,това е неизбежно. Това е като по време на война, командния състав е по -добре и ще оцелее, за разлика от тези, които се бият отпред и ще загинат.
18
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Скоро Куба отново ще стане средище на американската мафия , в момента се търси новия Батиста !
17
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не ми е ясно за какво ревеш ти.А кубинците не ги мисли.
16
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересно какво ги кара необразованите хора да вярват в комунизма или социализма. Шепа диктатори лъжат народа за братство , равенство и такива щуротии , а самите те милионери и тънат в охолство . Трудно е да се обясни логиката на такива хора. В Куба месечната заплата е 30 долара , а те реват за Кастро .
15
3
 
9
 
! Отговори
1912г преди 7 години
Здравеопазването и образованието са плюсове,но всичко останало е с минуси.След като революцията начело с Кастро стана факт.хиляди превзеха Флорида,а мафията създаде Лас Вегас.Богатите държави под формата на демокрация и създаване на удобна опозиция ограбват по-слабите и им точат ресурсите.Русия също е в тази офанзива.Так че няма братски държави,а вечни интереси.На САЩ войните,на Европа бежанците.
14
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп го каза ясно и точно - "Фидел Кастро е мъртъв. Това беше брутален диктатор."
13
3
 
6
 
! Отговори
Viva преди 7 години
До :)От собствен опит в три държави, Куба е с години пред тях! Да не говорим, че и лекари пращат на помощ.Като гледам какво образование има в България, може да ги отговориш на много въпроси
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каква Лили си ти бе, йордек?Дeeбa и *** анадолско гoвeдo...
11
7
 
8
 
! Отговори
Viva преди 7 години
До 555 Пич, откакто дойде Кастро тия хора имат ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ и ОБРАЗОВАНИЕ, преди това испанците и хамериканците ги съдираха!
10
1
 
1
 
! Отговори
Viva преди 7 години
До ShoppКаква хранилба бе тарикат? Точно пък те на хранилкаПълен е светът с много и всичко знаещи ***!
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
21, ти за по-сигурно отивай в усата, остави ни нас тука да си живеем живота и недей като яйце да учиш кокошка. Никой няма да заплаче за теб, защото и без друго такива, като тебе са ни в повече.За теб добре, и за нас добре. Учи американците на чалъми, нас недей.
8
3
 
3
 
! Отговори
Харалампи преди 7 години
За вси1ко е виновна кока-кола. Едно време се проъкнаха в соц държавите и соца рухна. От две години и в Куба се продава тази бълвоч, нищо добро не ги чака.
7
1
 
1
 
! Отговори
До Анонимен 18 преди 7 години
Не е дошъл ама какво да направим? Соца умре, ние дружно го оставихме да загине в мъки, а да пристанем на Капиталистическата Федерация Русия и ще станем по-добре ли?
6
0
 
2
 
! Отговори
до 10 преди 7 години
Ш'е стане.Ама друг път.Тати и той тъй каза за колелото.
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 8И след като БВП на Куба е като този на България, защо заплатите там са 20 долара? Нещо тук не се връзва, май са добавили една нула.