"Ню Йорк таймс": Грешен избор за шеф на Държавния департамент

Тилърсън няма опит в дипломацията освен с корпоративните сделки
Обновена: 14 дек 2016 06:57 | 13 дек 2016 20:55, Елка Василева
61
"Ню Йорк таймс": Грешен избор за шеф на Държавния департамент
Рек Тилърсън. Снимка: Reuters

Да оставим настрана факта, че главният изпълнителен директор на ExxonMobil Рекс Тилърсън, който е очевидният избор на Доналд Тръмп за държавен секретар (б. ред.: днес бе официално съобщено, че Тилърсън е номиниран за поста), познава множество световни лидери и е умел бизнесмен. Защо Тръмп би избрал за свой първи дипломат човек, върху когото за всяко негово решение или действие може да паднат подозрения, че капитулира пред интересите на Русия или тези на петролната промишленост, след като цялата му кариера е преминала в "Ексън Мобил"?

Изглежда, че Тръмп не обръща внимание на етичните стандарти. С избирането на Тилърсън той рискува да обремени своето правителство с още едно назначение, което вероятно ще гарантира безкрайни спорове, пише "Ню Йорк таймс" в редакционна статия.

Тилърсън няма опит в дипломацията освен сключването на корпоративни сделки. А отношенията му с авторитарния руски лидер Владимир Путин повдигат сериозни въпроси за това дали той може да води политика към Русия по начин, който е от полза за националните интереси на Америка. Путин дори го удостои с "Орден за дружба" през 2013 г.

Американско-руските отношения са в най-лошото си състояние от Студената война, което е следствие от извършеното от Путин анексиране на Крим, войната в Източна Украйна, опитите му да дестабилизира страни в Европа и бомбардирането на цивилни в Сирия. Наскоро разкритата оценка на Централното разузнавателно управление, че Русия се е намесила в президентските избори в САЩ, за да навреди на Хилари Клинтън, добавя плашещо измерение към тези отношения.

Правителството на Тръмп ще трябва да може да прецени обективно дневния ред на Путин и да поведе НАТО в противопоставянето на неговата агресия, като същевременно допуска сътрудничество, където е възможно. С избирането на Тилърсън за ръководител на Държавния департамент и на генерал-лейтенант Майкъл Флин за свой съветник по националната сигурност Тръмп ще повери два от най-висшите постове в областта на националната сигурност хора, които са положително настроени към Русия.

Авторът на книгата "Частна империя: ExxonMobil и американската сила" Стив Кол написа в сп. "Ню Йоркър", че с номинирането на Тилърсън Тръмп е на път да "постави Държавния департамент в ръцете на човек, който през целия си живот е управлявал паралелна квазидържава в полза на акционерите, изграждайки отношения с чуждестранни лидери, които може да съответстват или да не съответстват на интересите на правителството на Съединените щати". Той добави, че "целта на независимата външна политика на ExxonMobil е да насърчава един свят, който е добър за производството на петрол и газ".

В преследването на тази цел Тилърсън критикува американските и европейските санкции, наложени на Русия заради нахлуването й в Украйна, защото това беше лошо за неговия бизнес. Той също така се противопостави на американската политика и разтрогна независима петролна сделка с кюрдското регионално правителство, подкопавайки централната иракска власт. Ще може ли Тилърсън да преодолее корпоративните си мисловни нагласи?

Нещо положително е, че Тилърсън променя дългогодишната политика на ExxonMobil да финансира десни организации, отричащи заплахата от глобалното затопляне, и вероятно може да убеди Тръмп да не изтегля САЩ от значимото Парижко споразумение за намаляване на емисиите на парникови газове.

Това, че някой идва като новак в Държавния департамент, не означава непременно, че той не е годен за поста. Липсата на опит обаче е особено опасна, когато новоизбраният президент е невежа по въпросите на националната сигурност. Подобна липса на опит може също така да засили влиянието на заместник-държавния секретар, който е вторият по ранг служител в Държавния департамент - длъжност, за която се твърди, че може да бъде заета от Джон Болтън, който беше постоянен представител на САЩ в ООН и помощник-държавен секретар за контрола върху въоръженията при президентството на Джордж У. Буш.

Болтън е консервативен идеолог, който през цялата си кариера е подкрепял опасни политики като нахлуването в Ирак през 2003 г. и края на споразумението от 1994 г., замразило основаващата се на използването на плутоний ядрена оръжейна програма на Северна Корея. Миналата година той писа във в. "Ню Йорк таймс" да се бомбардират иранските ядрени обекти и разкритикува президента Барак Обама, че се стреми към сделка, която успешно ограничава ядрената програмата на Иран. Няма съмнение, че Болтън ще положи усилия да развали иранското споразумение, ако му бъде даден пост в Държавния департамент.

Болтън презира многостранните институции като ООН и международните договори. В неделя той отправи възмутителното обвинение, че случаят с руските хакерски действия срещу кампанията на Клинтън е операция под "фалшив флаг" с цел да бъдат обвинени руснаците.

Тръмп скоро ще поведе Америка, изправена пред сложни и трудно разрешими предизвикателства в един все по-нестабилен свят. Той се нуждае от възможно най-добрите съветници. Болтън не отговаря на това условие, а Тръмп ще трябва да положи неимоверни усилия, за да представи по убедителен начин кандидатурата на Тилърсън.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
ами целият екип на трьмп е от бизнесмени за тях светьт и мирьт са сделкасега гледаите светьт как ще гори слд 70 год мир ще падат бомби над главите ни катов сьрбия няма да сьм жива да гледам и слушам привьржениците на нато и ес
40
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НА ПРЕСТЪПНИЯ КЛАН БУШ- КЛИНТЪН ИМ Е КРИВО -ЗНАЧИ НЕЩАТА ВЪРВЯТ НА ДОБРЕ.ГОВЕДАРИЯ МОЖЕ ДА СТАНЕ НОРМАЛНА СТРАНА А НЕ ЛЮЛКА НА СВЕТОВНИЯ ТЕРОРИЗЪМ
39
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
NIAMA OPIT I S PALNENETO NA EVROPA S AFRIKANZI I AZIATZI TOVA E GOLIAM PROBLEM ZA SOROS ZZZZZZZ.............................BREI
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НАШИТЕ МИНИСТРИ НАБУТАХА ПО ДВА МИЛИОНА НА МЕДИИТЕ, КУПИХА ГИ И ТЕ СЕГА ПИШАТ САМО ХУБАВИ НЕЩА ЗА ТЯХ.ЕТО ТАКЪВ ПРИМЕР ТРЯБВА ДА СЛЕДВА И ТРЪМП.
37
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че тя България кога е била стабилна, че да я дестабилизират.ГЕРБ ДОСТАТЪЧНО НАПРАВИХА В ТАЗИ ПОСОКА.
36
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЩОМ НА ЕВРЕИТЕ НЕ ИМ ХАРЕСВА, ЗНАЧИ РЕШЕНИЕТО НА ТРЪМП Е ДОБРО.
35
0
 
6
 
! Отговори
ivailo1403 преди 7 години
Дреме му на Тръмп какво са написали "Ню Йорк таймс" или "Днес"...
34
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 37-"опитите му да дестабилизира страни в Европа"-лъжа, кои страни по-точно и как?"България например. Как? Като плаща на такива като тебе например.
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ot 31 41Отвори си очите и мисли. Говорят ти за Тръмп а не за протежето му.
32
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 37"Откога лидер, избран на демократични избори с огромно мнозинство е авторитарен?"Всеки лидер, избран с огромно мнозинство е авторитарен. Чети историята.Ако изборите са демократични, къде му беше опозицията? Хайде не ни прави на балами.
31
1
 
2
 
! Отговори
К3 преди 7 години
А изобщо сигурни ли сте, че превода е точен и че това са написали във въпросната статия.
30
5
 
1
 
! Отговори
до анонимен 31 преди 7 години
Да, той е и собственикът, който е изнесъл най-много производства извън САЩ.Но, като обигран шоумен завъртя главата на белите граждани от по-ниските нива на средната средната класа - в Америка средната класа е разделена на 5 степени.Все пак е републиканец и съм сигурен, че ни чакат доста изненади.
29
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересно, хората пишат тук, а коментарите намаляват. Някъде тук под номер 37 сравних Ню Йорк Таймс с нашето Работническо Дело. И ако пак ме изтрият, то този сайт не се различава по нищо от споменатите две медии!
28
1
 
1
 
! Отговори
К3 преди 7 години
Коментиращите - смешни сте! Абсолютен двоен стандарт - в България величаете журналистите, които пишат срещу правителството, защото не е от политическата сила, която подкрепяте, самите Вие непрекъснато натрапвате негативното си отношение и не приемате за добро нищо от направеното от правителството, а безпорно има много добри неща. Относно Тръмп рязко ще смените мнението си , защото сериозните анализатори виждат в него втори Рейган, твърде необичан от Русия. Знаете защо!
27
2
 
5
 
! Отговори
1 преди 7 години
Ню Йорк таймс предвиждаше и поголомна загуба за Тръмп, ама не се случи някак си. Може и този път да не познаят !
26
3
 
11
 
! Отговори
9К51 преди 7 години
Ало журналята от американската газета, май много на сериозно се вземате! Кои сте вие /едни драскачи/ та да давате оценка на човека избран от целия американски народ за президент!? Гледайте си рекламките, носещи ви пачки и не се бъркайте в голямата политика "тази лъжица не е за вашите уста", както казва една българска поговорка или даста пара сте налапали от Клинтън кеш. Няма нищо по-добро за света двете свръхсили да са в добри отношения.
25
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колкото и да е неопитен няма да се откаже от името на страната си от място в Съвета за сигурност и да го отстъпи например на Полша.
24
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да напишат една статия и за династичните американски президенти като Буш.
23
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Айде стига вече с тия глупости! Тръмп МОЖЕ ДА СЛАГА КЪДЕТО КОГОТО СИ ИСКА, НО НЕ МОЖЕ ДА ПРЕДАДЕ, НИТО ДА ПРОДАДЕ ИНТЕРЕСИТЕ НА САЩ! Колкото и да им се иска на някои хора САЩ НЕ Е БЪЛГАРИЯ, ЧЕ ДА Я ПРОДАДЕШ БЕЗНАКАЗАНО НА ВРАГА КАКТО НАПРАВИХА НАШИТЕ ПРЕДАТЕЛИ-ДЕМОКРАТИ ПО ВРЕМЕ НА ДЕМОКРАТИЗАЦИЯТА И ПРИВАТИЗАЦИЯТА Той и Кенеди ПРОДАДЕ КУБА НА КОМУНИСТИТЕ, АМА ЦРУ ВЕДНАГА МУ ВИДЯХА СМЕТКАТА! Така че ако Тръмп смята ДА ЖИВЕЕ ПОНЕ ДО КРАЯ НА МАНДАТА СИ ЕДВА ЛИ ЩЕ Е ТОЛКОВА
22
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия пъкВсе едто, че Путин е веченНякои медии в Сащ са заспали още по време на студената война.В същоно време руската мафия( Кгб) отдавна превзе Сащ