Курилите: Островите, които тровят отношенията на Русия и Япония

Те са стратегически, а и имат огромни запаси от риба
15 дек 2016 22:05, Елка Василева
47
Курилите: Островите, които тровят отношенията на Русия и Япония
Снимка: архив, Reuters

Богати на полезни изкопаеми и риба, гаранти за достъп на руския флот до Тихия океан, Курилските острови продължават да бъдат обект на териториални спорове между Москва и Токио, 70 години след края на Втората световна война.

Тези четири острова са най-южните, следователно най-близо до Япония, от една дълга верига малки вулканични острови, наредени дъгообразно между руския полуостров Камчатка на север и големия японски остров Хокайдо на юг, пише Франс прес.

Наричани "Южни Курилски острови" от Русия и "Северни Територии" от Япония, островите Итуруп (Еторофу на японски), Кунашир (Кунашири), Шикотан и Хабомаи сега са част от руския регион Сахалин.

Според Япония обаче те влизат в състава на префектура Хокайдо, "окупирани са незаконно от Русия", и пречат на подписването на мирен договор между двете страни.

Малко история

През 1786 г. руската императрица Екатерина Втора предявява претенции, че страната й има суверенни права върху всички острови от архипелага. Тя се позовава на министерски доклад, според който островите са били открити "от руски мореплаватели" и следователно "трябва безспорно да принадлежат на Русия".

През 1855 г. обаче първи договор между царска Русия и Япония определя, че границата между двете страни минава малко над четирите най-близки до Япония острови.

Двайсет години по-късно, през 1875 г., нов договор дава на Токио всички острови от групата, включително тези, намиращи се на север от границата.

На 18 август 1945 г. Съветският съюз напада архипелага и го анексира, включително четирите южни острова.

Оттогава Токио критикува тази, според него, несправедливост, позовавайки се на договора от 1855 г. Русия аргументира претенциите си с Ялтенската конференция (от февруари 1945 г.), на която Сталин получил от американския президент Франклин Д. Рузвелт обещание, че ще си върне Курилите, ако се включи във войната срещу Япония.

През 1956 г. при възстановяването на дипломатическите отношения с Япония Никита Хрушчов се ангажира да върне двата най-малки острова - Шикотан и Хабомаи - в замяна на сключването на мирен договор.

Въпреки че биват подновени след разпадането на СССР през 1991 г., преговорите така и не водят до успех.

Полезни изкопаеми, риба и армия

Въпреки че населението им по официални данни не надхвърля 17 000 души, тези острови са "важни от всякаква гледна точка", каза за АФП Валерий Кистанов, ръководен кадър от Центъра по японистика към руския Институт за Далечния изток.

"Те са богати на термални води, полезни изкопаеми и редки метали като рений", използван за направата на двигатели на свръхзвукови самолети, обясни той.

"Но най-голямото богатство" на тези острови, където се срещат топли и студени течения, което благоприятства развитието на планктон, "са огромните запаси от риба", уточни Кистанов.

От стратегическа гледна точка тези острови гарантират постоянен достъп до Тихия океан на руските военни кораби и подводници, базирани във Владивосток, благодарение на пролив между Кунашир и Итуруп, който не замръзва през зимата. Едновременно с това те защитават Охотско море от евентуална интервенция на чужди подводници, подчерта той.

"Ето защо руската армия е против каквито и да било териториални отстъпки, особено за Итуруп и Кунашир", обясни Джеймс Браун, британски експерт, преподаващ в университета "Темпъл" в Япония.

Идеята за общо ползване на Курилите от години е обект на преговори между Москва и Токио, но засега експертите са скептични за нейното реализиране.

"Можем да ползваме заедно островите, но под чия юрисдикция?", се пита руският анализатор Фьодор Лукянов, определяйки предложението като нереалистично.

Джеймс Браун се съгласява: ако японските фирми, поканени да инвестират на Курилите, приемат да го направят под руска юрисдикция, "това би било мълчаливо признаване на суверенитета на Русия върху тези острови. И това е проблем".

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
захватчици, просто казано, кво докопат жална му майка!
31
3
 
12
 
! Отговори
JJIvanov от ГОре преди 7 години
КУрилские острова Являются Неделимая част от Русия /СССР.Они обезпечают БОжественая Охрана Огромние региони.Терористи которие командовали японские масовие убиици до 1945 году оставили милиони очаги на очень жестокие бактериологичние оружия...Благодаря Руски язик на курилские остова охраняем ета територия
30
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Скоро ходих до Покрайнините.Цариброд,Пирот,Босилеград.След разпадането на Югославия няма юридическо основание те да остават в Сърбия.Хората там казват че са очаквали още преди 20 години да бъдат върнати към България.НО: Първо Костов не е поставил това като изрично условие давайки плацдарм на НАТО срещу Сърбия; Второ-България не го е поставила като изрично условие при преговорите на Сърбия за присъединяване към Европейския съюз.Така че никой не ни е виновен,че нямаме политици
29
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Където има Русия винаги има проблем.Ще го има и в България.
28
0
 
1
 
! Отговори
Dublin преди 7 години
Peshe- cuvam,ce edno semeistvo rashuni sled liatnata pocivka v ednato ti property na morenceto....,vse oste sa tam...Pocivat...:))Puk i vse oste se sresta riba.../spored drugata dnesna statia na dnes-a/...Da ne sa go aneksirali...??
27
4
 
18
 
! Отговори
РОССИЯ преди 7 години
и българия претендира за земите на одрин.но кои ще им го даде затова че сте много нахални нищо никои няма да получи те са си руски земи това е факт
26
15
 
6
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
Ех значи, в тая необятна савецка земя винаги има местенце за още земица. Не че си немат риба, ама друго си е да има още
25
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 35Какви споразумения бе хлапе неграмотно,Курилите са обещани на руснаците на Ялтенската конференция през 1945-а от твоите любимци САЩ срещу включването на СССР във войната срещу Япония.Искали са от Сталин да прати сухопътни части в Япония защото на г8йовете от САЩ не им ес стискало да го направят сами. А японците ако искат да пробват да си ги вземат със сила само да не се повтори резултатът от съветско-японската гранична война,ако знаеш за какво става дума.
24
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чакай от руския кенефф да спазва споразумения и международни правни норми. Дай им да нападат, да убиват, да правят атентати, да анексират, да крадат....Азиатските пияни свинее друго не могат, миличките.
23
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някакви си островчета, ами Карелия?
22
4
 
34
 
! Отговори
бай петко преди 7 години
САЩ кога ще върнат Гуантанамо на Куба?САЩ кога ще освободят Гуам от присъствието си? защо изгониха 3 000 души от Диего Гарсия и сега САЩ и Великобритания си ползват острова за военна база?
21
15
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия няма какво да връща, защото нищо не е вземала.
20
25
 
13
 
! Отговори
Пешо преди 7 години
Първо - катафалка ремарке нема.Ти не взимаш земя. Тя те взима.Второ - не се зачесвайте с японците, тавариши, че ше ви се стори Сибир топъл.
19
6
 
45
 
! Отговори
Трол преди 7 години
Великобритания веднага да върне Фолклендските острови на Аржентина!
18
8
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Въпрос- какъв е повода за тази статия? Сигурен съм че има драскачи които се ровят в Уикипедия, търсейки всевъзможни поводи за поддържане на огъня срещу Русия. Много е ясно че ако политиката на Русия не е била такава, то днес нямаше да говорим за нея. Целта оправдава средствата. Такава територия се защитава с военна сила. Смешно е европейски джуджета да се пънат с разни доводи срещу гиганти.
17
38
 
18
 
! Отговори
Така е преди 7 години
Не се наситиха руснаците на територии и природни богатства.
16
38
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А изобщо има ли Рашка Говняшка добри отношения с някой от съседите си?
15
23
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами че все някога руски мореплаватели са "открили" и Япония за пръв път (за руската география). Предполагам че по тази логика и цяла Япония е руска. Между другото правилно е да се обърнат към СЗО например, за да направят ДНК тест на спорните острови........
14
34
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
русия е откраднала доста територии. десетки поробени народи живеят на нейна територия включително волжките българи които умишлено наричат татари но нямат нищо общо с тях. Свободна Чечня!
13
31
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Връщайте курилите и не се обяснявайте ***. Това са си изконни японски територии точно както западните покрайнини са Български.