Елфи срещу тролове – литовци vs. руската пропаганда в нета

Те разобличават фалшиви профили и манипулации в социалните мрежи
29 дек 2016 21:30,
266
Елфи срещу тролове – литовци vs. руската пропаганда в нета
Снимка: Архив, Reuters

Елфи срещу тролове - това звучи като нещо от "Властелинът на пръстените". Но за Рикардас Савукинас битката, която води той, не е фантазия.

43-годишният бизнес консултант и блогър е част от неофициална интернет армия от литовци, които се опитват да противодействат на това, което според тях е слово на омразата и проруска пропаганда.

"Аз съм просто обикновен човек от Литва, гражданин, забелязал в един момент, че в тази страна се разпространява руска пропаганда от огромен брой групи във Facebook", каза той за Асошиейтед прес на чай в ресторант в стария град на Вилнюс. "Като видях това, си помислих, че не може да е нещо естествено."

Колегите доброволци на Савукинас, нарекли се "елфи", патрулират в социалните медии, като съгласуват действията си по Facebook и Скайп, за да разобличават фалшиви профили. Савукинас каза, че в натоварените дни колегите елфи докладват за по цели 10 или 20, които да бъдат премахнати. Самият той се съсредоточава върху писането, като поддържа личен блог, посветен освен всичко друго на разрушаване на носталгията по съветското време или разнищване на конспиративни теории.

Елфите вършат добра работа, като "разкриват някои манипулации и някои сайтове от социалните мрежи", каза изследователят от Института за международни отношения на Вилнюския университет Нериюс Малюкевичюс, който изучава ролята на медиите във времена на конфликт. Малюкевичус обаче заяви в телефонно интервю, че Литва има нужда от комплексна контрастратегия, за да се пребори с това, което той определя като кремълска пропаганда.

"Елфите са само едно късче от това", каза той.

За руска намеса се говори от двете страни на Атлантика след неотдавнашните избори в САЩ, които изстреляха към властта приятелски настроения към Русия кандидат Доналд Тръмп на фона на твърдения за намеса на Кремъл. По-рано този месец разузнаването на Германия обвини Москва, че се опитва да дестабилизира страната с пропаганда и кибератаки преди планираните за догодина общи избори в нея.

Литва, която като другите балтийски държави дълго е била под господството на Москва, е по-чувствителна към тези тревоги от повечето - още повече, след като Русия анексира Кримския полуостров от Украйна през 2014 г.

А войната между елфи и тролове във Facebook е само едно бойно поле. В кашата са замесени също новинарски уебсайтове и електронни медии.

"Ние признахме, особено напоследък, че срещу нашето общество се води доста голяма и продължителна дезинформационна кампания", каза анализаторът на литовската армия Томас Чепонис. Той заяви, че силата на пропагандата е по-трудна за измерване от танковете или самолетите, но тя очевидно е насочена срещу "наистина доста голямо множество от мишени".

Сред тях беше Делфи - един от главните новинарски сайтове в Литва. Организацията установила, че нейният раздел за коментари се пълнел с проруски публикации непосредствено преди конфронтацията в Украйна, каза главният редактор Моника Гарбачяускайте, и сега има персонал на пълен работен ден, който изтрива най-крайните послания.

Враждебната пропаганда води до по-агресивни действия и от двете страни.

Водещият търговски новинарски канал в Литва - ТВ3 - многократно е атакуван от хакери, засегнали мрежите му три пъти, каза ръководителят на новините му Сигитас Бабилюс. Миналия месец Литва забрани до февруари руския канал РТР Планета, след като руски политик направи антиамерикански коментари, оценени като "подстрекаване към война, раздор и омраза". Предишни години бяха разпоредени подобни тримесечни забрани на руски държавни канали.

Междувременно Литва предприема кампания по телевизията, като призовава гражданите да съобщават за всякаква подозрителна дейност - на улицата или в мрежата.

Тези ходове тревожат представителя на Москва в малката натовска държава.

"Не мисля, че е правилно да се залепва етикет "пропаганда" върху гледната точка на другиго", каза за Асошиейтед прес руският посланик Александър Удалцов. "Винаги е по-добре да използваш контрааргументи, за да докажеш своята истина, но за съжаление нашите западни партньори нямат такива аргументи и продължават със забраните на руските телевизии."

Литовският външен министър Линас Линкевичюс не се извинява за забраните.

"Лъжата не е друга гледна точка", каза той. "Някой може да каже - "това е свобода на словото, всеки може да говори каквото иска". Разбира се, съгласен съм. Но ако става дума за разполагаща с ресурси пропагандна машина, която промива мозъка на хората, това не е просто друга гледна точка. Това е оръжие."

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Препоръчвам на социалните инженери да започнат профилактична кампания като всеки европеец дръзнал да мисли противоевропейски да бъде включван на окситоцинова терапия.Ще се лее мляко и оргазми, ще бъде мир и обич между гражданите.
84
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каде са Троловете дето ни разказваха за Расссиския рай
83
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колкото повече говорят - Европа, Сащ, Митов, литовците, германците,..... по-смешни стават. Самите те си правят яка пропаганда, която ги дърпа надолу. На хората им писна от лъжливи евроге**ве, от толерантност, от *****стия..
82
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Айде рааските *** на амбразурите,да ни убеждавате как е добре в Рассията,и как е с,славянско,,да си вечно пиян,и каке хубаво да се наливаш сюодеколон,лосион...
81
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Егати падението.През соца се наливаха с одеколон,сега'са паднали толкова ниско-лосион за вана.Ужас.Май по добре се живееше преди а,то поне одеколона е по добре от лосион
80
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ясно е че се води огромна идеологична война и пропагандата идва от всички, не само една страна.
79
14
 
14
 
! Отговори
Гладен преди 7 години
Тоя Путин много гладен бе. Гепи Абхазия, Осетия - от Грузия, после Крим , Донбас , Луганск от Украйна , а сега се домогва до Балтийските Републики. А дано се задави от лакомия.
78
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тук е пълно с расссисски ***.Смешници с лосион за вана ,се наливат.Кошмар ли е ,за съжаление ли са .Май да ги съжали човек,толкова беднотия боже..
77
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Су -то се е изприщил отзад от яд.До преди месц ни убеждаваха за рая на земята Расссииията,а то изведнъж едни 100човека се натровиха с лосион за баня и истината лъсна с пълна сила.Сега Такива *** като Су.то се чуди как да изкара пиемето на одеколон като виша ,,слаааавянска,,ценноооост.Ха ха ха Смешници.Лъснахте като коледна елха.Троооолове
76
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Су 100003 Смешен си.Напиши още нещо ,че да се посмеем.Пиши ,пиши...Напиши как е морално и по ,,славянски,,да нямаш 6лева за водка и се наливаш с одеколон или лосион за вана.А ти пишеш за САЩ.някакви цифри...дето са ти само в главата.Пиши за България бе ***-,Българите още не сме ги настигнали икономически ***-да пием одеколон или лосион ,Пиши ,пиши,хвали Расията
75
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чудя се защо са ни ДАНС, Полиция, НАП като няма нито един руски *** в пандиза?
74
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ПитърТи си патриот по неволя. Неспособне да раздели на две магарета сено. Просто не можеш да се справиш извън панелката, какъв патриот се пишеш?
73
4
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Значи анти-руските литовски *** се наричат елфи..ми добре...Като ги гледам и на тях СССР не им е излезнал от кратуните, нищо че са анти-руски настроени..
72
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Су - 32Пиини един лосион и ти. Нормалните хора не пият лосион. Хайде лека нощ тавариш!
71
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 86 Питър Абе ти правиш ли разлика между Руснак с одеколон в ръка и Литовец .Ми те нямат нищо общо.Или викаш щом Литва е била ,,анексирана,,от русия то и литовците са руснаци и ги обичат по братски.
70
4
 
12
 
! Отговори
Су - 32 преди 7 години
Могат пият лосион теб какво те засяга, поне не завършат с викове Je suis като някои в цимвилизования ЕС само за твое ден средно самоубилите се в американската армия са 51 човека на ден. Още толкова застреляни в училищата аз лично предпочитам съседа ми да шмърка лосион отколкото да е психопат.
69
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При цена на най евтината водка в Русия -100рубли/5_6лева/,тия се наливат с лосион за вана...егати богатия живот дето го водят.Ама наште ***-***,как пишеха че всички са ,,милионери,,и как са добре.Абе колкото и да сме зле,лосион за вана или одеколон още Българин не е пил.Мерси ама не щем *** ватенка,сапаги
68
5
 
13
 
! Отговори
Питър преди 7 години
Точно пък Литва да се дава за пример за патриотизъм.... Повечето от 50 процента от населението е зад граница и за разлика от повечето българи, които всеки ден живеем с мисълта, че ще се върнем в България, литовците хич и не си помислят, и най-често се гордеят именно с това - че няма да се върнат обратно. А колко пари изсипаха там непеотата, именно за да "спират" Русия. Отделно, че много литовци са по-големи подмазвачи пред западняците и от поляците. Такива впечатления имам
67
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Су-Незнам Су ..:-) :-) ли си Муууу ли си:-) :-) :-) ха ха ха.Но хората си живеят живота и му се радват,а не като теб ..седиш и мислиш за Путин,Мутин,Кутин дали го е страх:-) :-) :-) и да защитаваш интереса на руските колхозници/пиещи лосион за вана,при положение че най евтината руска водка е на цена 6лева.Ама иначе много са добре и богати:-) :-) :-) Тролллл!!!!!
66
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Важното е обора да върне името!