Елфи срещу тролове – литовци vs. руската пропаганда в нета

Те разобличават фалшиви профили и манипулации в социалните мрежи
29 дек 2016 21:30,
266
Елфи срещу тролове – литовци vs. руската пропаганда в нета
Снимка: Архив, Reuters

Елфи срещу тролове - това звучи като нещо от "Властелинът на пръстените". Но за Рикардас Савукинас битката, която води той, не е фантазия.

43-годишният бизнес консултант и блогър е част от неофициална интернет армия от литовци, които се опитват да противодействат на това, което според тях е слово на омразата и проруска пропаганда.

"Аз съм просто обикновен човек от Литва, гражданин, забелязал в един момент, че в тази страна се разпространява руска пропаганда от огромен брой групи във Facebook", каза той за Асошиейтед прес на чай в ресторант в стария град на Вилнюс. "Като видях това, си помислих, че не може да е нещо естествено."

Колегите доброволци на Савукинас, нарекли се "елфи", патрулират в социалните медии, като съгласуват действията си по Facebook и Скайп, за да разобличават фалшиви профили. Савукинас каза, че в натоварените дни колегите елфи докладват за по цели 10 или 20, които да бъдат премахнати. Самият той се съсредоточава върху писането, като поддържа личен блог, посветен освен всичко друго на разрушаване на носталгията по съветското време или разнищване на конспиративни теории.

Елфите вършат добра работа, като "разкриват някои манипулации и някои сайтове от социалните мрежи", каза изследователят от Института за международни отношения на Вилнюския университет Нериюс Малюкевичюс, който изучава ролята на медиите във времена на конфликт. Малюкевичус обаче заяви в телефонно интервю, че Литва има нужда от комплексна контрастратегия, за да се пребори с това, което той определя като кремълска пропаганда.

"Елфите са само едно късче от това", каза той.

За руска намеса се говори от двете страни на Атлантика след неотдавнашните избори в САЩ, които изстреляха към властта приятелски настроения към Русия кандидат Доналд Тръмп на фона на твърдения за намеса на Кремъл. По-рано този месец разузнаването на Германия обвини Москва, че се опитва да дестабилизира страната с пропаганда и кибератаки преди планираните за догодина общи избори в нея.

Литва, която като другите балтийски държави дълго е била под господството на Москва, е по-чувствителна към тези тревоги от повечето - още повече, след като Русия анексира Кримския полуостров от Украйна през 2014 г.

А войната между елфи и тролове във Facebook е само едно бойно поле. В кашата са замесени също новинарски уебсайтове и електронни медии.

"Ние признахме, особено напоследък, че срещу нашето общество се води доста голяма и продължителна дезинформационна кампания", каза анализаторът на литовската армия Томас Чепонис. Той заяви, че силата на пропагандата е по-трудна за измерване от танковете или самолетите, но тя очевидно е насочена срещу "наистина доста голямо множество от мишени".

Сред тях беше Делфи - един от главните новинарски сайтове в Литва. Организацията установила, че нейният раздел за коментари се пълнел с проруски публикации непосредствено преди конфронтацията в Украйна, каза главният редактор Моника Гарбачяускайте, и сега има персонал на пълен работен ден, който изтрива най-крайните послания.

Враждебната пропаганда води до по-агресивни действия и от двете страни.

Водещият търговски новинарски канал в Литва - ТВ3 - многократно е атакуван от хакери, засегнали мрежите му три пъти, каза ръководителят на новините му Сигитас Бабилюс. Миналия месец Литва забрани до февруари руския канал РТР Планета, след като руски политик направи антиамерикански коментари, оценени като "подстрекаване към война, раздор и омраза". Предишни години бяха разпоредени подобни тримесечни забрани на руски държавни канали.

Междувременно Литва предприема кампания по телевизията, като призовава гражданите да съобщават за всякаква подозрителна дейност - на улицата или в мрежата.

Тези ходове тревожат представителя на Москва в малката натовска държава.

"Не мисля, че е правилно да се залепва етикет "пропаганда" върху гледната точка на другиго", каза за Асошиейтед прес руският посланик Александър Удалцов. "Винаги е по-добре да използваш контрааргументи, за да докажеш своята истина, но за съжаление нашите западни партньори нямат такива аргументи и продължават със забраните на руските телевизии."

Литовският външен министър Линас Линкевичюс не се извинява за забраните.

"Лъжата не е друга гледна точка", каза той. "Някой може да каже - "това е свобода на словото, всеки може да говори каквото иска". Разбира се, съгласен съм. Но ако става дума за разполагаща с ресурси пропагандна машина, която промива мозъка на хората, това не е просто друга гледна точка. Това е оръжие."

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пътувайе към магучая! Удача!
64
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Алкохола в България е много некачествен.
63
3
 
4
 
! Отговори
Бъгнал се бот преди 7 години
Лошо ни се пише, колеги!Всеки да се спасява кой както може!
62
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С тия турски серияли изпращяхте на максимум ами и подлуждат държавата с глупости
61
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Два за тебе
60
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега заместете Литва с България, но без елфи, без мерки.Тук външния министър е шпионин, военния е предател, а прокуратурата взима мерки по изказване от говорителя на Кремъл.Литва е държава, за разлика от България.И изобщо, кой вярва на държава, която помпа с допинг спортистите си, за да се изкара велика ?
59
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Мари льо ПенНе срами името на жената. Пътувай към магучая!
58
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има турска пропаганда и турски платени ***, които проповядват неоосманизъм.турция е терористична област от главорези, изнасилвачи на мъже, деца и жени и терористи.
57
9
 
12
 
! Отговори
Мари льо Пен преди 7 години
Напъните на щорошоидната пропаганда завършват винаги с кафяв оттенък от разбитата им задница. Заминавайте за Либия и Ирак и Афганистан да се глобализирате колкото искате.
56
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Излитай със Су-то към Сибир и се радвай на необятната бедна руска страна.
55
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Държавният департамент обяви 35 дипломати от посолството на Русия във Вашингтон и консулството в Сан Франциско за персона нон грата. Те и семействата им имат 72 часа да напуснат Щатите.--------------------Не знам но на мен ми се струва безпрецедентно да изгонят 35 дипломати
54
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Су- 32Стига с това Су бе, човек. Хората се радват на живота той за сута мисли. Какво пиеш?
53
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Държавният департамент обяви 35 дипломати от посолството на Русия във Вашингтон и консулството в Сан Франциско за персона нон грата. Те и семействата им имат 72 часа да напуснат Щатите.
52
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересно как във толкова много държави разкриват и осъждат руската пропаганда, а родните продажни ***, все още си мислят, че могат някого да заблудят. Я погледнете, от 1-2 месеца, колко са намалели четящите в този сайт...
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Департаментът за вътрешна сигурност и Федералното разузнавателно управление ще разпространят класифицирана техническа информация за кибер активността на цивилни руснаци и разузнавателни служби, за да могат службите за защита на мрежите в САЩ и чужбина да идентифицират, засекат и прекъснат кампанията на Русия за злонамерени кибердейности,
50
4
 
8
 
! Отговори
Су- 32 преди 7 години
Некъв пиян литовски блогер ''нетрол'' написал нещо си . Сега Путин трепери от страх и милси как да се измъкне от таз неловка ситуация на шорощката пропаганда.
49
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия е най-голяма в света, но с най-смотано население. Какъвто народа, такива и управляващите. Хайде и населението на БГ не е цвете за мирисане. Стойте в панелките и бройте копейки и стотинки.
48
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вчера си дойде моя позната, която от над 10г. гледа стари хора в Германия. След като починат тя се премества в друго селище при нов човек. Описа ми тоталното завладяване на страната от емигранти и в най-малките селища, проблемите на местните с тях. И това ли е руска пропаганда? Въобще каквото каже Русия се определя като пропаганда, а каквото каже запада за необорима истина. Не ви ли е ясно,че така може да се стигне до нова световна война? Западът е умиращ обществен и икономически проект.
47
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Държавите граничат една с друга, а Русия граничи с Бога.
46
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 25 А а а! Имаме си ГЕРБ; Те са по туркумани и от турците . Турски поток ,АЕЦ ,съжителство и владичество,цезура на Пайсии ,Ботев ,Базов ,на възрожденците .