Яростта на гневните бели мъже: Двигателят на 2016 година

Те заплашват да унищожат ЕС, а и всичко, което е постигнал
30 дек 2016 19:36,
261
Яростта на гневните бели мъже: Двигателят на 2016 година
Снимка: архив Reuters

Цялата 2016 година беше един яростен вик. Вик, за който все още не знаем, дали ще заглъхва, или ще се усилва през идната година. Това беше яростният вик на онези бели мъже, които смятат, че са изтласкани от глобализацията: избирателите на "Алтернатива за Германия", поддръжниците на Брекзит и сподвижниците на Тръмп завариха света и Европа неподготвени. Те заплашват да разрушат ЕС, а заедно с него да унищожат и скъпоценните му достижения, пише "Deutsche Welle" в редакционен коментар.

В никакъв случай не бива да позволяваме на десните популисти да връщат времето назад. Пътят назад към едно сияйно минало, който искат да извървят Тръмп, "Алтернатива за Германия" и компания, е път към разрухата. Това е път към едно минало със стени - по границите и в главите на хората.

Светът стана по-сложен

Един поглед назад обаче поне може да ни помогне да разберем застрашителния феномен десен популизъм. До падането на Берлинската стена светът не беше мирен, но всичко беше по-просто. А днес всичко е много по-сложно: заплахите ни дебнат отвсякъде - Русия, Сирия... Заплахите идват отвън и отвътре - например тероризмът. Благодарение на социалните медии постоянната клиентела стана, така да се каже, глобална и се усилва сама всяка минута чрез Facebook - също и с ксенофобия, лъжи и съзаклятнически теории.

И още нещо, което не е за подценяване: изглежда, че след колапса на социалистическите утопии, мнозина загубиха надеждата да чакат спасение отляво.

Основната причина за това, хората да се хващат на въдицата на празните обещания на Тръмп, Льо Пен, Фараж и компания, е, че те се чувстват пренебрегнати в хода на бързата глобализация. Вярно е, че глобализацията повиши благосъстоянието в света. Много хора обаче не го усещат и се чувстват пренебрегнати. И Европа трябва да стори нещо срещу това чувство на неудовлетвореност. Защото кризата на идентичността на белия мъж се разрасна до такава степен, че може да избие в агресия срещу всичко - срещу бежанците, срещу мигрантите или срещу хомосексуалните бракове.

Тогава вече може да е късно

Проблемът се състои в това, че лъжите на популистите ще лъснат някой ден, но тогава може да е вече късно. Тогава Марин Льо Пен (като президентка на Франция?) може би вече ще е запалила свещичка върху гроба на ЕС. Ето защо има нужда от спешни действия. Но само един с един малко по-силен европейски отбранителен съюз и с премахването на роуминга (всичко това е правилно) няма да стане.

Марин льо Пен - бъдещият президент на Франция?

Сега Европа трябва да се захване с големите теми, които наистина засягат бъдещето и портмонето на хората. Към това спада действената и превантивна борба срещу терора. Добре е, че лидерите на Г20 предпазливо започват да обмислят по-справедливи форми на глобализацията. И ако по време на своето председателство през 2017 година Германия се провали, глобализирането ще продължи, но вече без европейците. Европа трябва да се захване и с други горещи теми, като пресушаването на данъчните оазиси, миграционното законодателство и идеята за основен доход, която би могла още в зародиш да задуши страховете на хората за тяхното бъдещето.

Всичко това ще бъде трудно. Безспорно. Това си проличава и от факта, че Ирландия, например, се въздържа да си поиска обратно данъчните подаръци, които направи на концерна Apple. Който обаче иска да гради по-справедливо бъдеще с по-малко страхове трябва да подходи решително към проблемите. Защото успехът може да бъде постигнат само с общи усилия - в света и в ЕС. Ще бъде грешка да реагираме инстинктивно на всеки яростен изблик отдясно. Но все пак трябва да се погрижим и за това, ЕС да продължи да съществува и занапред, заключава "Deutsche Welle".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


261
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дойче Веле, да се готвят че в тоя дух, накрая гневните бели мъже ще дойдат в тяхната редакция и ще ги излинчуват всичките там.
87
1
 
7
 
! Отговори
Unsere Zukunft преди 7 години
Wir sind willens diese weltweite neue judische Ordnung sofort zerstoeren!!! Diese Ordnung wird weltvergessen sein!!! Niemals kann nicht uns verhindern!!! Sieg heil, Sieg heil, Sieg heil !!!
86
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
е заплашват да разрушат ЕС, а заедно с него да унищожат и скъпоценните му достижения,В никакъв случай не бива да позволяваме на десните популисти да връщат времето назад.Благодарение на социалните медии постоянната клиентела стана, така да се каже, глобална и се усилва сама всяка минута чрез Facebook - също и с ксенофобия, лъжи и съзаклятнически теории.--------------------------------И все още се натиска ''белите хора'' да се премахнат, за сметка на работливите мигранти. Европейски цености!
85
2
 
16
 
! Отговори
нео преди 7 години
До матрицата118баце , то с/у хомосексуалистите не скача никой. те по статистика са около 3-5% от популацията. проблема е че само пишат за тях, приравняват някакъв измислено гей съжителство на брак. то затова не трябва да се пускат малцинства, в случая гейове, да управляват или да присъстват в парламента, щото загърбват важните за обществото теми и започват да теглят чергата в своя посока. а то се напълни на всички управленски позиции с тях. да ги *** ...
84
3
 
23
 
! Отговори
вгр преди 7 години
За сега управлението на ЕУ тласка властта в ръцете на популити и диктатори. По всичко личи че това е премислено, защото дейсртвията са еднопосочни за РАЗБИВАНЕ НА УСТАНОВЕНИТЕ ПРАВИЛА И РЕД И НАЛАГАНЕ НА НЕ ЕСТЕСТВЕНИ ПРАВИЛА. СРЕЩУ КОГО СТЕ ТРЪГНАЛИ БЕ ??? И БОГА ЛИ ИСКАТЕ ДА ОБЪРНЕТЕ??? ПАЛЯЧОВЦИ СМЕШНИ! Разбира се ще има гняв и едва ли само с гняв ще мине...
83
2
 
29
 
! Отговори
ivailo1403 преди 7 години
Нормално е по-съвестните хора да се гневят на неправедната политика на ЕС... А Дойче веле и подобни продажни медии нека реват, това им остана.
82
3
 
53
 
! Отговори
Мунчо преди 7 години
Те заплашват да разрушат ЕС, а заедно с него да унищожат и скъпоценните му достижения, пише "Deutsche Welle" в редакционен коментар.Ужас! Ще останеме без милиони интелектуалци от Близкия и не толко близък изток, пък ще вземат тези разгневени бели мъже да забранят гей-браковете и осиновяването на момченца от такива....Какви ценности ще загубим.представяте ли си?
81
4
 
18
 
! Отговори
Vassia N. Ilieva преди 7 години
Po-zle e ot poruchkova statia, t.e. gavra s protesta i uspeha na svestnia chovek, gavra s jertvite na izmeta i hvala za nekadurni i vinovni polititzi! Razbira se - zaedno s nashite enichari!
80
2
 
59
 
! Отговори
Байхейс преди 7 години
Да,гневни смеИ гневът ни ще помете цялата еврейско-лихварска, нео-либерална мафия!
79
1
 
5
 
! Отговори
Vassia N. Ilieva преди 7 години
Komentarut mi e do 185-186
78
2
 
56
 
! Отговори
ASD преди 7 години
Предлагам автора на статията и всички глобалисти, защитници на нестандартните секс малцинства и тн. да се направят държава извън ЕС.Само да не стане накрая като в Либерия.
77
2
 
18
 
! Отговори
kiorsufra преди 7 години
TOVA KOETO SAPLA6VA EVROPA SA MEN NE E TAINA.NO KAKVO 6TE PRAVIAT NA6TI SAGUBENI DUPEDAVZI,POLITIZI I PRODAJNIZI.KOGATO NIAMA DA IMA EU I NATO.NIAMA NA KOGO DA SIPRODAVAT SADNIZITE.
76
2
 
78
 
! Отговори
хора бдете те са тук преди 7 години
100% този,който е писал тази статия не е бял мъж.Бялата раса е застрашена.Застрашена е в собственият си дом Европа.Заплахите са от милионите *** дошли от Африка,Азия и Близкият изток, с друга вяра,религия и ценностна система,мразещи белите,цивилизацията,свободата,демокрацията.Докато *** ни плашат с Русия,те убиват,грабят и изнасилват жените и дъщерите ни.Като кърлежи смучат от социалните системи на богатите европейски държави.
75
3
 
82
 
! Отговори
Висшата раса преди 7 години
Бял мъж на средна възраст,високо образован,физически здрав,хетеросексуален християнин.Това е най-дискриминираният човек в ЕС.Европа пълна с индуси,пакистанци,бангладешци,араби,турци,афганистанци и бели хомосексуалисти,,толерасти,триполови мекотели.
74
2
 
47
 
! Отговори
Климент преди 7 години
Главната заплаха за човечеството са трансационалните компании, от чиято функция произлиза всичко останало. Дойче веле са глашатай на всички тези компании, най-вече на финансовата олигархия. Те превърнаха нормалните хора в манипуланти и дългови роби... Но "белите мъже" ще се справят с тях, бъдете сигурни.
73
4
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
германците са праволинейни коне с капаци. Те ако не затрият Европа няма кой да е. Много ме дразни арогантността им и самопровазгласяването им за лидери на ЕС, докато в същото време ни водят към бездната, както Хитлер през 1938г.! Великобритания НЕСЛУЧАЙНО напусна потъващия кораб овреме. Ами то може ли да си в съюз с тези ненормалници?
72
28
 
11
 
! Отговори
Пешо* преди 7 години
Начи, белите мъже ако спрат да си губят времето да са "яростни" и почнат да си оползотворяват времето като си такоат жените.... Може би ше спрат да са изчезващ вид.Знам, че такоането е по-опасно от бунтовете, щото там се иска реално действие и корав.... Ама пробвайте.
71
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Под нивото на всеки себеуважаващ се хетеросексуален и нормален човек е да чете парцалът дойче веле. Ислямистите, които по дифолт са страхливци (вместо да се бият за родината си - бягат), идват да цоцат социални и да ни ислямизират! Или ще го разберете и ще се реформирате или ще гласуваме за други хора, които ще го сторят. Колкото и да се опитвате да изкарате руските хакери или баба Яга виновни, толкова повече настройвате и отблъсквате хората. Живеем в 21в. и не можете да скриете истината!
70
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 141: То декортикираните ги избива на непредизвикана радост.
69
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Виж сега, може и да не е предпразнична депресия, може да си е афективно разстройство твоето.Що се касае до злобата не смятам, че българите сме злобни.В контекста на седемте смъртни гряха по-скоро сме гневливи.Поне според лен алчността е много по-смъртоносна.