Провалена демокрация! Арабската пролет може да се повтори

"Гардиън": Шест години по-късно тогавашните мечти са разбити
Обновена: 4 яну 2017 07:05 | 3 яну 2017 20:15, Елка Василева
44
Провалена демокрация! Арабската пролет може да се повтори
Снимка: архив, Reuters

В арабския свят живеят 5 процента от населението на планетата, но в него се извършват половината от всички терористични нападения. При положение че бедността нараства с по-бързо темпо от увеличаването на броя на младите хора, а демокрацията е потъпкана, може да избухне нов бунт, пише британският в. "Гардиън".

Този месец се навършват шест години от началото на Арабската пролет - поредица от събития, които трябваше да бъдат важен повратен момент за съвременния Близък изток. Самозапалването и смъртта на тунизийски уличен търговец на 4 януари 2011 г. постави началото на една революционна година.

Последвалите протести активизираха обикновените араби, които изглежда си възвърнаха самоувереността, подкопана от шест десетилетия на авторитаризъм. Говореше се, че протестиращите не само са изразили недоволството си, а са променили света. Четирима арабски лидери паднаха от власт. Но сега, шест години по-късно, тези мечти са разбити.

В Египет - най-многолюдната арабска държава - контрареволюцията доведе до връщането на военната диктатура.

Либия и Йемен до голяма степен са съсипани от войни, в които основните играчи са външни сили, готови да се бият, докато не загине и последният местен жител.

Сирия е в развалини, потопена в кръв.

Демокрацията постигна успех единствено в Тунис, където наистина беше извършен мирен преход от авторитарен режим към изборно управление. Главната ислямистка партия дойде на власт и миналата година обяви, че ще спре всичките си културни и религиозни дейности и ще се съсредоточи само върху политиката. Но всяко хубаво нещо може да има и лоша страна: тунизийците са най-голямата група чуждестранни бойци в редиците на групировката "Ислямска държава", отбелязва британският вестник.

Причините, които бяха в основата на бунта, не са изчезнали. В много отношения условията днес са още по-взривоопасни, отколкото през 2011 г. Държавността е в криза в почти целия арабски свят. Отчаяните мъже и жени, които заминават за Европа, искат по-добър живот от този в родината си.

Възходът на най-многобройното, най-добре образовано и най-силно урбанизирано поколение млади хора в историята на региона, което е доста по-религиозно от връстниците си в други части на света, изглежда е дестабилизиращ фактор. Реакцията в региона е репресии - смазване на несъгласието, но не и справяне с причините, които са го породили.

В политиката опасностите са ясни. Ако няма механизми за участие и отчетност, които да дават възможност за мирни протести, тогава недоволните могат да прибягнат до преки насилствени действия. Когато на хората не им се дава възможност да променят собствените си общества с демократични средства, те може да насочат гнева си навътре или навън, пише "Гардиън".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Време е за атентатна демокрация в Европа. Така де, всички неуспели да вземат Нобелова Награда (тук изключвам Валентин Михов) да се почустват като Нобел, макар и доста след китайците.
28
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Демокрация означава ВОТ на МНОЗИНСТВОТО. Комунизма е точно това. Ако сте чели собствената си История, би следвало да знаете, че БКП избираше лидерите си ДЕМОКРАТИЧНО. Манипулирането е друг въпрос, формално БКП е демократична. Устава го нарича демократически централизъм. Т.е. демокрацията е механизъм за обаламурване на масите, че имат власт която те реално нямат. Плавен преход от републиканско управление към олигархично. Близкия Изток го потвърждава за кой ли път. И масите пак са измамени.
27
1
 
1
 
! Отговори
maj ne be6e prolet! преди 7 години
a nesto drugosamo gi i3lugahasega svetut plasta g0r4ivo
26
2
 
36
 
! Отговори
vlady преди 7 години
Араби и демокрация са несъвместими - културата не позволява. Възможни са светска диктатура т.н. арабски социализъм, военна или ислямска такава.
25
3
 
11
 
! Отговори
Циник до 23 преди 7 години
Опитай с психиатър - такива фобии са опасни!При евентуална ескалация - може всеки втори за ти се стори агент на КГБ! Градацията е шизоидна мания за преследване! *** иначе - има малко успокоение - няма да си сам! Такива - много! КГБ им е виновно и за аварията във Фукушима...и за сушата в Мали!
24
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До просто минаващ ПРОСТО ОТМИНИ зомбигледането на ТВ и слушането на Радио е опасно за вашето ментално здраве !
23
1
 
16
 
! Отговори
Reuters:) преди 7 години
До Идеалист "Европа е истинския и реален световен конкурент на САЩ" - ЗАБЛУДАЕвропа е сляпото черво на УСА и също толкова тъпо и безсмислено.А истинската заплаха е Чина фабриката на света и като всяка фабрика тя си иска енергия 70% от която идва от ТОЗИ регион.Само че както винаги КЪДЕ ГО ЧУКАШ , КЪДЕ СЕ ПУКА вместо излитане на цената на петрола се получи ОБРАТНОТО !
22
30
 
1
 
! Отговори
просто минаващ преди 7 години
Аз не виждам принципна разлика между Ислям и Комунизъм, а и Источно Православие в Руски вариант.
21
43
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КГБ...Това е Арабската пролет!
20
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Журналистите смятат за демокрация - религиозния фанатизъм, рязането на глави и атентатите и са най-големия поджърник на Ислямска държава и тероризма в Европа.
19
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига сте писали уникати. В древна Гърция, Демокрацията е убила Сократ, учителя на Платон. Който не си е чел урока е наказан да го повтори !Не само това но и бащите на американската нация, до един масони, са мразели дори думичката "демокрация". За това дори не са я включили в американската конституция :-). И накрая никой от великите умове на Америка не я долюбвал, тя станала популярна по-скоро заради критиката и към нея. Промотерите и е ясно на кого са служили - например Хамилтън, убит от Бър.
18
1
 
30
 
! Отговори
онбашията преди 7 години
каква шокираща новина, човек би помислил че в античен рим и гърция демокрацията е изкарала хилядолетия, а тук защо така не се получи кой знае.
17
6
 
60
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Вие го казахте! ВСИЧКО! Арабска пролет - серия зле скроени преврати на ЦРУ! Демократизаторите пъхнаха пръчка в афроарабския мравуняк - последствията трябва да носят "добричките либерални" европейци! Хамериканското ***...дър*тата лакейка на Обонго Мурксул-ханъмата се погрижи за това! В куфари...с вътрешни гуми от камион.....или специален транспорт от Фронтекс ентърпрайз - пълчищата идат! Какво да правят европейците ли?! Да бачкат...и да си затварят устите - пълчищата трябва да бъдат хранени!!!
16
3
 
63
 
! Отговори
А1 преди 7 години
Арабската пролет от 2011 г. може да се повтори!-------Стига да има кой да я финансира!Саудитска Арабия е в трудно финансово състояние (меко казано).Катар се старае да не дразни Тръмп, щото ако САЩ закрие военната си база там, Иран шЪ ги схруска (мнозина държави им имат зъб).Остават диваците от Ал-кайда и ИД, но и те изпаднаха в критично състояние, след като Тръмп спечели изборите, а техния морален и финансов меценат Обама напуска Белия дом!
15
2
 
63
 
! Отговори
Муамар преди 7 години
Най-голямата и мощна терористична групировка действаща в арабският свят се казва ЦРУ!
14
0
 
63
 
! Отговори
Момо преди 7 години
В момента в арабския свят наистина цари демокрация и няма диктатура, всеки може да убива и отвлича хора без да бъде наказван. Правата на престъпниците стоят над всичко!
13
38
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма провалени демокрации...Има мръсни идеолози, които втълпяват че трябва да си роб цял живот с 1 Кореком 1 банан на Коледа.Всичко ще си дойде на мястото с времето.
12
2
 
48
 
! Отговори
RUSSIA the best преди 7 години
В държавите засегнати от " Арабската пролет " всеки мислещ човек може да проумее какво става. А защо никъде не се пише за тези , които не са засегнати от " Арабската пролет " и да се направи сравнение ? Например Мароко , подредена и сигурна , засега държава. Интересно , че се говори и за бежанци , от там. Май става въпрос за хора търсещи лесен живот в Европа.
11
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
да ама и оброма си отива ..ако беше останал щеше да има още войни
10
1
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Едно безумие инициирано от носител на нобелова награда за мир.