В Литва хората ликуват: Добре е, че германците идват!

В балтийската страна приветстват разполагането на германски войници
3 яну 2017 21:30, Елка Василева
501
В Литва хората ликуват: Добре е, че германците идват!
Снимка: архив, Reuters

Шестдесет и пет километрова хълмиста ивица земя, наричана "Сувалския коридор" - на границата между Полша и Литва - се явява основополагащ елемент от плановете на НАТО за отбрана на североизточната й граница от потенциална руска агресия, пише ДПА.

Местните в Рукла до голяма степен са доволни от решението за разполагане на 500 германски военнослужещи с 200 машини, включително бронетехника, в това малко градче на около 150 километра от границата с Полша.

"Мисля, че е добре, че германците идват", каза Ирена Авсюкевич, собственичка на малка бакалия близо до щабквартирата на базираната в града бригада на литовската армия с численост от около 2400 души.

Евелина Юашиене, на 22 години, не прави кой знае какви исторически асоциации с последния път, когато в страната са влезли германски военни части, през 1941 г.

"Важното е, че ще ни пазят", казва тя. Ясно е освен това, че добре платените германски войници ще увеличат икономическия оборот в този доста сив град.

Литовската армия също изразява задоволство. "Изключително радостни сме от идването на германските части", казва началникът на генералния щаб на литовските въоръжени сили генерал-майор Виталюс Вайкснорас.

По-възрастната колега на Юашиене, 50-годишната Бируте Пинюкиене, обаче заявява, че се безпокои от конфликт с Русия.

Американският генерал Уесли Кларк, главнокомандващ силите на НАТО в Европа от 1997 до 2000 г., определи Сувалския коридор като най-слабата точка, през която Русия би могла да осъществи успешно военно настъпление и то със сравнителна лекота.

Сходно становище изрази и американски военен аналитичен център, според който руските въоръжени сили могат да превземат балтийските държави само за 60 часа с оглед на огромното военно превъзходство на Русия в региона.

Повече от 25 години след като Литва обяви едностранно независимостта си от СССР, недоверието към подбудите на Москва е доста дълбоко вкоренено. Според социологическо изследване 60 процента от литовците разглеждат руската външна политика като заплаха.

Германия ще командва батальон на НАТО в състав от около 1000 военнослужещи в рамките на засиленото присъствие на пакта в трите балтийски държави, които са смятани за особено уязвими за потенциална руска агресия.

Подразделението ще бъде напълно окомплектовано през лятото, когато ще пристигнат допълнителни войници от страните от Бенелюкс и Норвегия.

Литовският президент Далия Грибаускайте приема факта, че батальонът ще е под германско командване като "знаков и с изключителна важност от практическа гледна точка".

И докато германската армия разглежда своето разгръщане в Литва като знаков израз на солидарност в Северноатлантическия алианс, руснаците окачествиха експанзията на НАТО към границите на страната като провокация, въпреки че ограничената численост на разположената военна групировка не представлява особена заплаха за руските въоръжени сили.

Германското подразделение ще се състои основно от пехота с бронетранспортьори.

Това, че много от литовските офицери са преминали обучение в германски военни училища, в съчетание със засиленото използване на германска военна техника в литовската армия, е благоприятстващ фактор за сътрудничеството.

Освен дислокацията в Рукла се удвоява площта на военен полигон североизточно от град Пабраде - на около 15 км от литовско-беларуската граница, за да може на него да тренира батальон в пълен състав.

Той включва малко градче с бутафорни постройки с цел войниците да тренират водене на бой в населено място.

А във военновъздушната база в Сиауляй, недалеч от границата с Латвия, се строят нови сгради за настаняване на авиационен персонал от НАТО.

Проучванията на общественото мнение сочат високо одобрение за дислокацията - над 70 процента от литовците подкрепят разполагането на още натовски сили и техника, а 82 на сто са за постоянно присъствие.

На силно обществено одобрение в Литва се радват и решенията на държавното ръководство да върне наборната военна служба и да повиши сериозно военните разходи.

Въпросът, който сега всички си задават, е дали някога ще бъдат принудени да воюват.
 

/БТА/
 


501
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
262
0
 
0
 
! Отговори
Гоголан преди 1 година
Гого ефенди, пийте си хапчетата и без резки движения!ь
.
261
13
 
13
 
! Отговори
Гого преди 1 година
До Анонимен--327
По голям агресор от Русия / СССР няма тя е виновна за всички големи войни.След Гражданската война ,в която даде 24 милиона жертви , започна война с Полша. Добре че поляците я набиха. 1922 г подписа с Германмия РАПАЛСКИЯ договор ,за обучаване на германски войници. Ген. Гудериан завърши танкова школа в СССР
260
12
 
15
 
! Отговори
Гого преди 1 година
До пророка Олег--322
Единственото което направиха неграмотните комунисти у нас е да ликвидират собственоста .От 90% Собственици направиха 100% наемни работници. Комунягите направиха работните българи руснаци--най--лошия МАТРЯЛ.
259
11
 
15
 
! Отговори
Гого преди 1 година
До Анонимен--321;
Абе казвал ли ти е някой колко си глупав ?
Русия скъса дипломатически отношения и ни обяви война на 05,09.44 г. Руската окупация ни струва 140 милиарда лв.
258
4
 
6
 
! Отговори
Гого преди 1 година
До Ньойският догвор--319м
На 3-и Март празнуваме рождения ден на Александър -2 и Капитулацията на Русия в Брест
Литовс.Подписана е по настояване на Министър В. Радославов.
Русия отстъпва на Германия територия от 1 милион кв. км. на Турция дава част от Армения.
257
2
 
3
 
! Отговори
А бе мър.ши преди 1 година
Чапаев чел Брест-Литовския договор на Петка и Анка картечарката и умрял от смях.
Живеете в измислен свят, ако осъзнаете какво ви чака....
256
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
то и друго ша им доиде71215
255
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Боби

Радарите на нос Емине за украса ли са Буби? А с "непотопяемия самолетоносач" все едно чета някакви архиви от 70-те години на миналия век.
254
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига с тая Литва! Те ти Литва, те ти Латвия и Естония, там сме и ние и Румъния, че и Укрия. С маалки, малки особености, всичко това е плацдарма който се подготвя за война Русия. Пушечно месо! Европа и САЩ от години подготвят сценарий за война. Какво друго може да се очаква от наследниците на нацизма? Провокация след провокация... Ако някой срине света, то това ще е НАТО.
253
2
 
15
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
До Боби 296 Седем тодини след ВОСР през 1924г. БВП на Русия е замо 30% от този преди революцията.И още много неща са ставали ,който или не знаеш , или не ти изнася да напишеш. Няма революция каято да е донесла нещо по-добро.
252
25
 
17
 
! Отговори
Баба Ванга преди 1 година
До пророка Олег

Русия евраг на целия християнски свят, чедо. А тия малки държавици ако не бяха в НАТО досега сто пъти да бяха посетени от зелени човечета, които да спретнат някой "проруски майдан".
251
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия печели Втората СВ и окопира България 1944г с помоща на САЩ, и Съюзниците му. Факт
250
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Меркел трябва да изпрати и от бившите бежанци, сега в армията им. Малко и в Ямболско. Да "по съветват" Динко и Перата, как се интегрират бежанци.
249
1
 
8
 
! Отговори
Ньойският догвор преди 1 година
Член 64
В рамките на три месеца от влизането в сила на този договор, въоръжените сили на България ще бъдат демобилизирани
Не знам при Брест-Литовския договор да е имало подобни пораженчески клаузи.
четете демокради, стига лъгали простоватия народец.
248
3
 
1
 
! Отговори
Примирие и окупация преди 1 година
Като се има предвид, че по искане на Царското правителство на България беше сключено примирие на 29 септември 1918 година от Основните Съюзнически и Асоциирани Страни, за да може да бъде сключен Договор за мир, и

Като се има предвид, че Съюзническите и асоциирани сили еднакво желаят войната, в която някои от тях успешно участваха, пряко или косвено, срещу България, и която започна с обявяване на война срещу Сърбия на 28 юли 1914 година от Австро-Унгария, и чрез враждебните действия, чието начало бе поставено от България срещу Сърбия на 11 октомври 1915 година и извършвани от Германия в съюз
247
1
 
1
 
! Отговори
Риа новости преди 1 година
Абе къде е Пацо бе това бясно куче снощи се беше разбесняло.Паци спри или смени дрогата снощи беше в делириум.
246
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва и тук да дойдат натовски войски. В България има над 250 000 руски имота и 60 процента от бизнеса ни е свързан с Русия. Та ние сме си губерния. Чакаме само зелените човечета да ни организират референдум за присъединяване с насочени калашници към урните.
245
5
 
3
 
! Отговори
Това е дотоворът преди 1 година
«БРЕСТСКИЙ МИР»)

3 марта 1918 г.

Статья I

Россия, с одной стороны, и Германия, Австро-Венгрия, Болгария и Турция -с другой, объявляют, что состояние войны между ними прекращено. Они решили впредь жить между собой в мире и дружбе.
Тоест договор за мир и дружба.
244
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия капитулира пред Централните сили?!? Съветска Русия сключва примирие с централните сили, с напълно ясната цел, че това примирие ще бъде преразгледано след неизбежното поражение на тези сили в ПСВ. За никаква капитулация не може и да става реч. Благодарение на Ленин на ЦБългария се опрощава огромен дълг от 120 000 000 златни франка.
243
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Литовците са се напатили от руския ботуш горките и затова се радват на пристигането на германците.
Никой не се радва на руснаци, никъде по света, защото това са поробители, пиещи одеколкон, това не може да са нормални хора...