В Литва хората ликуват: Добре е, че германците идват!

В балтийската страна приветстват разполагането на германски войници
3 яну 2017 21:30, Елка Василева
501
В Литва хората ликуват: Добре е, че германците идват!
Снимка: архив, Reuters

Шестдесет и пет километрова хълмиста ивица земя, наричана "Сувалския коридор" - на границата между Полша и Литва - се явява основополагащ елемент от плановете на НАТО за отбрана на североизточната й граница от потенциална руска агресия, пише ДПА.

Местните в Рукла до голяма степен са доволни от решението за разполагане на 500 германски военнослужещи с 200 машини, включително бронетехника, в това малко градче на около 150 километра от границата с Полша.

"Мисля, че е добре, че германците идват", каза Ирена Авсюкевич, собственичка на малка бакалия близо до щабквартирата на базираната в града бригада на литовската армия с численост от около 2400 души.

Евелина Юашиене, на 22 години, не прави кой знае какви исторически асоциации с последния път, когато в страната са влезли германски военни части, през 1941 г.

"Важното е, че ще ни пазят", казва тя. Ясно е освен това, че добре платените германски войници ще увеличат икономическия оборот в този доста сив град.

Литовската армия също изразява задоволство. "Изключително радостни сме от идването на германските части", казва началникът на генералния щаб на литовските въоръжени сили генерал-майор Виталюс Вайкснорас.

По-възрастната колега на Юашиене, 50-годишната Бируте Пинюкиене, обаче заявява, че се безпокои от конфликт с Русия.

Американският генерал Уесли Кларк, главнокомандващ силите на НАТО в Европа от 1997 до 2000 г., определи Сувалския коридор като най-слабата точка, през която Русия би могла да осъществи успешно военно настъпление и то със сравнителна лекота.

Сходно становище изрази и американски военен аналитичен център, според който руските въоръжени сили могат да превземат балтийските държави само за 60 часа с оглед на огромното военно превъзходство на Русия в региона.

Повече от 25 години след като Литва обяви едностранно независимостта си от СССР, недоверието към подбудите на Москва е доста дълбоко вкоренено. Според социологическо изследване 60 процента от литовците разглеждат руската външна политика като заплаха.

Германия ще командва батальон на НАТО в състав от около 1000 военнослужещи в рамките на засиленото присъствие на пакта в трите балтийски държави, които са смятани за особено уязвими за потенциална руска агресия.

Подразделението ще бъде напълно окомплектовано през лятото, когато ще пристигнат допълнителни войници от страните от Бенелюкс и Норвегия.

Литовският президент Далия Грибаускайте приема факта, че батальонът ще е под германско командване като "знаков и с изключителна важност от практическа гледна точка".

И докато германската армия разглежда своето разгръщане в Литва като знаков израз на солидарност в Северноатлантическия алианс, руснаците окачествиха експанзията на НАТО към границите на страната като провокация, въпреки че ограничената численост на разположената военна групировка не представлява особена заплаха за руските въоръжени сили.

Германското подразделение ще се състои основно от пехота с бронетранспортьори.

Това, че много от литовските офицери са преминали обучение в германски военни училища, в съчетание със засиленото използване на германска военна техника в литовската армия, е благоприятстващ фактор за сътрудничеството.

Освен дислокацията в Рукла се удвоява площта на военен полигон североизточно от град Пабраде - на около 15 км от литовско-беларуската граница, за да може на него да тренира батальон в пълен състав.

Той включва малко градче с бутафорни постройки с цел войниците да тренират водене на бой в населено място.

А във военновъздушната база в Сиауляй, недалеч от границата с Латвия, се строят нови сгради за настаняване на авиационен персонал от НАТО.

Проучванията на общественото мнение сочат високо одобрение за дислокацията - над 70 процента от литовците подкрепят разполагането на още натовски сили и техника, а 82 на сто са за постоянно присъствие.

На силно обществено одобрение в Литва се радват и решенията на държавното ръководство да върне наборната военна служба и да повиши сериозно военните разходи.

Въпросът, който сега всички си задават, е дали някога ще бъдат принудени да воюват.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


501
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
218
3
 
9
 
! Отговори
Смях преди 7 години
Абе каква Литва какви 5 лева там до някоя друга година няма да останат хора.Те Литовците повечето са в Англия и нямат намерение да се прибират , след всяка своя отпуска в Литва са обезкуражени.Разправят че почти не са останали хора кучетата и котките били повече.Кого ще защитават Германците се задава въпроса и кои интереси.
217
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
270, не лъжи. В Литва етническите руснаци са 5 процента. Поляците са повече. най-лошо е положението в Естония - над 25 процента. Затова в Естония трябва да се постави стохилядна моторизирана армия за да се опикае кремълския гном и да не му минават мераци да краде територия като в Украйна.
216
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Наивно е да се смята че днешната немска армия има нещо общо с някогашната. Днешната полската армия ще я смачка
215
3
 
6
 
! Отговори
До 254 преди 7 години
Ха, ха, ха... какво болшинство бе човече?Там половината от населението са руснаци. Обаче заразените с европейски ценности литовци ги лишават от граждански права и паспорти.След тази информация, вече ставо ясно, какви глупости пише в статията.Всичко е само бла, бла, бла
214
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Литовците са обикновена овча маса, каквото им кажат немците това ще правят, без субсидии от ес ще изчезнат, дори ние сме в по добро положение, поне храна си произвеждаме, а литва вече и клечки за зъби не може да прави. Основно снимат порно клипове с литовките за тва стават)
213
0
 
5
 
! Отговори
Бел преди 7 години
До БобиСлед преврата през февруари 1917 год. правителството на Керенски продължава войната срещу Централните сили. След насилственото завземане на властта от болшевишката ***, Русия подписва Договорза прекраняване на състоянието на война с Центалните сили(Германия , Австро-Унгария, Турция и България. Договорът е деносиран след края на войната през 1918 год.
212
4
 
8
 
! Отговори
Крети преди 7 години
Сега литовките могт да заработват валута в леглата си , направо рай , ще има Евро вувузели и ще им късат дупетата щастливите немски войници.
211
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Литва хората ликуват: Добре е, че германците идват!В балтийската страна приветстват превръщането си в мишена.Е как няма да се радват, нали те бяха пълнеж в армията на Хитлер втората световна война.Но кои хора ликуват?!? Там 48% от населението са руснаци.Абе, пак ни набутват поредната пропагандна статийка...
210
4
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Навремето "Запада" всячески е насъсквал Германия срещу тогава СССР. Е, успява..... Очевидно сегашните политически наследници на тогавашния "запад" са забравили това.Нещо като че ли и последиците от този "успех" им убягва.
209
6
 
9
 
! Отговори
Пацо преди 7 години
Paшки - чебурашки, дyпeни сте! :D
208
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не Боби, не подписва примирие, а капитулира.
207
7
 
21
 
! Отговори
Кеф Киро кеф преди 7 години
България е член на ЕС от 10 години.Ние макар и най-корумпираната и на-бедната страна в Европа сме горди европейци,демократи и толерасти.Служим вярно на САЩ и слушаме съветите от Брюксел.За 10г някой хора успяха да присвоят милиарди от еврофондовете.Други избрани отидоха да работят в европейските институции за много пари.Отидоха най-достойните.Може да сме най-бедните,но е голям кеф да си част от голямото европейско семейство.
206
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някой тук очевидно е чел друга история.САЩ и Великобритания се включват във войната доста късно осъзнавайки,че руснаците ще прегазят Европа.Накрая обаче дори Франция се пише победител.Франция?Рьоне и Альо,Альо?По време на подписването на капитулацията на Германия немски генерал възкликнал:Абе и тия ли са ни победили?визирайки франсетата.После целият златен резерв на Германия отива в САЩ под опеката на Франция,Англия и САЩ.Затова от 1945г немците не смеят да се противопоставят на САЩ.
205
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами ще си спомните израза "изпаднал германец" какво значи. Колелото на историята се върти все по едни и същи пътища. Но хората наистина не се учат от грешките си.
204
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересно защо нашенското *** не признава правото болшинството в Литва да са германофили?
203
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 250"На Запад цари хаос, анархия, разврат," ти май от България не си излизал като гледам.
202
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво на Литва! Всеки който го е ял руския иска да е далеч от тях.
201
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо бягат на Запад, не към Русия? Как за толкова години не разбрахте? На Запад цари хаос, анархия, разврат, все неща забранени на изток! Но се оказа че забранените плодове не са само сладки, ами и заразни! Ето ви отговор.
200
6
 
9
 
! Отговори
ХА ХА преди 7 години
До Само питамНе ги питай, много сложен въпрос им задаваш! Ще вземат да им блокират мозъците!Иначе за Воленчо е ясно защо им пляска, за едните пари...!Утре американците ако му дадат повече, пак ще обърне палачинката, ама те с *** не се занимават!
199
9
 
14
 
! Отговори
Само питам преди 7 години
Русофилчета, защо в никоя от бившите републики на СССР няма организирано движение на русофилите подобно на нашето НД "Русофили"? Дори и в Беларус скачат срещу рашките щом вървят срещу беларуските интереси само вие им ръкопляскате и им помагате.