Краят на войната в Украйна зависи изцяло от волята на Путин

Само 14% от украинците искат боеве, докато Украйна си върне окупираните територии
Обновена: 5 яну 2017 06:24 | 4 яну 2017 19:50, Елка Василева
185
Краят на войната в Украйна зависи изцяло от волята на Путин
Снимка: архив, Reuters

Десет дни след като бе подписано, новото "безсрочно" примирие между украинската армия и проруските бунтовници в Източна Украйна в общи линии се спазва, но сблъсъци все още има редовно и скептиците са многобройни.

Поредното спиране на огъня в конфликта, взел за 31 месеца близо 10 000 жертви, бе предложено от Контактната група, включваща Киев, Москва и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), а на 23 декември бе прието от сепаратистите, пише Франс прес.

Това стана дни след особено ожесточени боеве, в които загинаха 10 украински войници. Оттогава един украински военнослужещ почина; освен това двата лагера все още си разменят обвинения в десетки артилерийски обстрели.

Донесе ли промени избирането на Доналд Тръмп?

Президентските избори в САЩ, спечелени от кандидата на републиканците Доналд Тръмп, бяха следени твърде внимателно в Украйна.

Американският милиардер впрочем неведнъж изрази възхищение от Владимир Путин, докато Киев и западните му партньори обвиняват Москва, че предоставя военна подкрепа на сепаратистките бойци.

Москва постоянно отхвърля обвиненията, но според някои експерти Путин ще бъде изкушен да стегне юздите на бунтовниците, за да улесни вдигането на американските санкции срещу Русия, по-специално в ключови сектори като газа и петрола.

Други обаче смятат, че тази перспектива ще развърже ръцете на Путин за времето, докато Тръмп е на власт. Едно е сигурно, заявява руският военен аналитик Павел Фелгенгауер - "краят на войната зависи изцяло от Путин".

Проявяват ли нетърпение европейците?

Германия и Франция водят вече близо двегодишни преговори с цел да върнат мира в Източна Украйна.

Берлин и Париж защитават публично украинските власти, но европейски дипломати споделиха в частни разговори, че на страните им е втръснало вече Киев да отказва и най-малки отстъпки, макар че ги е приел, договаряйки мирните споразумения от Минск, подписани през февруари 2015 г.

Те предвиждат например специален автономен статут за източните региони на Украйна, предоставящ повече пълномощия на регионалните и местните законодателни събрания, така че да организират "народна полиция".

Но "за по-нататъшен напредък на мирните преговори или за да получим този специален статут, е необходимо общо примирие", подчерта пред АФП пълномощникът на самопровъзгласилата се Луганска народна република за мирните преговори Владислав Дейнего.

Според Александър Хуг, зам.-председател на мисията на ОССЕ в Украйна, е нужна "политическа воля" за уреждане на конфликта. "Те показаха в миналото, че могат да спрат стрелбата, щом пожелаят", заяви той пред АФП.

Промениха ли се нагласите в Украйна?

Когато започнаха размириците в източните земи - през април 2014 г., украинската армия бе в пълен упадък. Оттогава обаче западните съюзници на Киев й доставиха оборудване, по-специално радари, а бюджетът за отбрана на Украйна бе увеличен и тази войска се превърна в ефикасна сила.

Същевременно умонастроенията в Украйна претърпяха промяна. Националистическите чувства, както и гневът, насочен към Русия, бяха силни в началото на бойните действия и още не са се уталожили, но според украинския аналитик Вадим Карасьов "хората са вече уморени от войната".

През декември съвместно проучване на две големи украински социологически служби разкри например, че само 14 на сто от украинците искат битките да продължат, "докато Украйна си върне всички окупирани територии".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
29
 
! Отговори
двоен стандарт преди 7 години
Преди 2 дни по улиците на големите Украински градове имаше фашистки шествия в Донбас се води истинска война с много жертви и от двете страни а ЕС с прави че няма проблем и мълчи както мълчеше докато ИД колеше и бесеше и вижте какво стана.
11
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В едно изречение две логически противоположни изказвания - хем "еуропейците водят преговори за установяване на мир....", хем "им е втръснало от куев...."......ТОГАВА С С КОГО ПРЕГОВАРЯТ!!!??? На укропите само им се заповядва, спират им се парите (и тези нищожните, с които ги залъгват вече 2 години!) и им се нарежда да спрат войната! А НЕ ДА ИМ ДОСТАВЯТ ОРЪЖИЕ, инструктори и т.н!!!!! Това краварчетата го правят де, но то си е все едно! Така че да не ронят сълзи, а да целуват ръка на Путин и т.н..
10
26
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Полша сформира армия от доброволци готови да си жертват живота но да не допуснат руски войник да гази полската земя отново!
9
4
 
34
 
! Отговори
ГЛУПОСТИ преди 7 години
Краят на войната зависи от Путин и Слънцето и Луната , аве хретини лъжливи с тия усти ли ядете А ?Откровенни фашисти в Киев насадени от ЕС и УСА неспособни да спазят дори премирие и Путин виновен заради кухата Мърхел и инфантилния Оланд.Аре бегайте
8
5
 
28
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Украйна е фалирала държава ,ако не са краварите и европейските им пудели отдавна да са вдигнали белия байрак ,а сега пък Тръмп ще им покаже нещо средно тъй ,че киевските фашаги са довиждане.
7
25
 
8
 
! Отговори
Дежа вю преди 7 години
Като чета подобни статии, все едно пише за непобедимата мощ на германския Вермахт. За това как любимият на цяла Германия фюрер не можел да бъде спрян от никоя армия в стремежа си да защитава всички етнически германци...Тъжни и безвкусни статии.Точно такъв е бил духът на официалните вестници на Третия Райх.Жалко. Народите се бунтуват срещу руската агресия. Украинци няма да предадат родината си. В още по-голяма степен това важи за Полша - доброволци са готови да дадат живота си!
6
4
 
12
 
! Отговори
Ехооо преди 7 години
Пацо къде си бе гълъб има новини за Путин снощи се беше разбеснял като лудо куче.Да ама друго е да си се надрусал смени наркотика или дилъра след като излезеш от делириум.
5
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До да ама не - Ти знаеш ли къде е Украйна ?
4
25
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До да ама неНа който не му харесва в Украйна, да си ходи в Русия. Докато си в Украйна, трябва да спазваш украинските закони.
3
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Айде пак Путин им виновен на зорозоидните либерасти.А когато хохлите изклаха бременните рускини в Одеса, тогава какво ?
2
8
 
47
 
! Отговори
да ама не преди 7 години
Пак ли Путин,Украйна постоянно нарушава Минските договорености,обстрелва градове и села и бави изборите в Донбас а на някой все Путин им е виновен!?
1
3
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин няма да ги напада украинците, както те самите искат, за да започне пълномащабна война с Нато. А ще изчака Порошенко да му дойде да му целува краката както направи Ердоган.