Краят на войната в Украйна зависи изцяло от волята на Путин

Само 14% от украинците искат боеве, докато Украйна си върне окупираните територии
Обновена: 5 яну 2017 06:24 | 4 яну 2017 19:50, Елка Василева
185
Краят на войната в Украйна зависи изцяло от волята на Путин
Снимка: архив, Reuters

Десет дни след като бе подписано, новото "безсрочно" примирие между украинската армия и проруските бунтовници в Източна Украйна в общи линии се спазва, но сблъсъци все още има редовно и скептиците са многобройни.

Поредното спиране на огъня в конфликта, взел за 31 месеца близо 10 000 жертви, бе предложено от Контактната група, включваща Киев, Москва и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), а на 23 декември бе прието от сепаратистите, пише Франс прес.

Това стана дни след особено ожесточени боеве, в които загинаха 10 украински войници. Оттогава един украински военнослужещ почина; освен това двата лагера все още си разменят обвинения в десетки артилерийски обстрели.

Донесе ли промени избирането на Доналд Тръмп?

Президентските избори в САЩ, спечелени от кандидата на републиканците Доналд Тръмп, бяха следени твърде внимателно в Украйна.

Американският милиардер впрочем неведнъж изрази възхищение от Владимир Путин, докато Киев и западните му партньори обвиняват Москва, че предоставя военна подкрепа на сепаратистките бойци.

Москва постоянно отхвърля обвиненията, но според някои експерти Путин ще бъде изкушен да стегне юздите на бунтовниците, за да улесни вдигането на американските санкции срещу Русия, по-специално в ключови сектори като газа и петрола.

Други обаче смятат, че тази перспектива ще развърже ръцете на Путин за времето, докато Тръмп е на власт. Едно е сигурно, заявява руският военен аналитик Павел Фелгенгауер - "краят на войната зависи изцяло от Путин".

Проявяват ли нетърпение европейците?

Германия и Франция водят вече близо двегодишни преговори с цел да върнат мира в Източна Украйна.

Берлин и Париж защитават публично украинските власти, но европейски дипломати споделиха в частни разговори, че на страните им е втръснало вече Киев да отказва и най-малки отстъпки, макар че ги е приел, договаряйки мирните споразумения от Минск, подписани през февруари 2015 г.

Те предвиждат например специален автономен статут за източните региони на Украйна, предоставящ повече пълномощия на регионалните и местните законодателни събрания, така че да организират "народна полиция".

Но "за по-нататъшен напредък на мирните преговори или за да получим този специален статут, е необходимо общо примирие", подчерта пред АФП пълномощникът на самопровъзгласилата се Луганска народна република за мирните преговори Владислав Дейнего.

Според Александър Хуг, зам.-председател на мисията на ОССЕ в Украйна, е нужна "политическа воля" за уреждане на конфликта. "Те показаха в миналото, че могат да спрат стрелбата, щом пожелаят", заяви той пред АФП.

Промениха ли се нагласите в Украйна?

Когато започнаха размириците в източните земи - през април 2014 г., украинската армия бе в пълен упадък. Оттогава обаче западните съюзници на Киев й доставиха оборудване, по-специално радари, а бюджетът за отбрана на Украйна бе увеличен и тази войска се превърна в ефикасна сила.

Същевременно умонастроенията в Украйна претърпяха промяна. Националистическите чувства, както и гневът, насочен към Русия, бяха силни в началото на бойните действия и още не са се уталожили, но според украинския аналитик Вадим Карасьов "хората са вече уморени от войната".

През декември съвместно проучване на две големи украински социологически служби разкри например, че само 14 на сто от украинците искат битките да продължат, "докато Украйна си върне всички окупирани територии".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щатите насъскват украинците за война срещу братята си "за да вадят с чужди ръце, кестени от огъня" - да печелят войни с чужда кръв, но това е до време. Някой ден, обезумели от болка и злоба самите украинци, ще хвърлят в огъня, точно тия, които ги карат да бъркат там. И този ден наближава. Такъв е законът на природата - ще натикам в огъня ръцете на този, който е натикал моите там. От този закон отърване няма!
111
1
 
2
 
! Отговори
Ruseborn преди 7 години
До Ха- ха- хаAbe hohol, hohol, hohol
110
2
 
12
 
! Отговори
!!! преди 7 години
Русия НЕ Е страна по Минските споразумения! Страни са Донбас/Луганск и УКРАЙНА! Минските споразумения не се изпълняват по вина на Украйна!!! Стига сте вярвали на глупости!!!
109
2
 
15
 
! Отговори
Веселяка преди 7 години
До АнонименСложи си правилно очилата и виж кои са военнопрестъпниците в тази война. Това са престъпния режим на Украйна, който ако не е срещу Русия запада нямаше и да го погледне.
108
0
 
5
 
! Отговори
Веселяка преди 7 години
До Така еТогава попитай петела той е господар на кокошките.
107
2
 
11
 
! Отговори
Затворко преди 7 години
До мазепаТогава защо плачете с крокодилски сълзи? Опитайте още една офанзива и всички руско езични области в Украйна ще си сменят името с Ново Русия.
106
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"...Путин ще бъде изкушен да стегне юздите на бунтовниците, за да улесни вдигането на американските санкции" - ХАХАХА!Пука му на Путин от "американските" санкции (пак невежество - санкциите не са АМЕРИКАНСКИ, а на САЩ, брей, свикнали янките да анексират ту територии, ту чужди земи с неизплатен "договор" или под паравана на "демократизиране", ту името на континент за име на скърпената си държава... )
105
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"краят на войната зависи изцяло от Путин"Абе Петин го мислихме за кандидат "император" на Русия пък той се оказа БОГ.Поиска Англия да излезе от ЕС и готово. Поиска да направи Тръмп президент и го направи ,поиска Радев -готово ,в Молдова също.Отсега го обвиняват че щял да сменя Меркел ,че във Франция ще сложи свой човек .Ета и войната в Украйна зависи от него . Хайде малко по сериозно де.
104
1
 
13
 
! Отговори
Shark преди 7 години
Краят на войната в Украйна зависи изцяло от проамериканското ционистко - фашистко правителство на самата Украйна.
103
1
 
12
 
! Отговори
байхейс преди 7 години
в състава на киевската хунта има четерима с Американски паспорти Уол Стреет-ските еврей-лихвари окрадоха Украйна до голо - стандарта там е по-нисък от стандарта в доста Африкански държави основния доход на Украйна е транзита на Руска газ - в края на тази година Русия спира да транзитира газ през Украйна и това ще доведе то пълен колапс на държавта Украйна въпросът е: за какво му е на Путин да окупира държава която е по-зле и от Зимбабве, за да храни 30 милиона хохли ли ?
102
7
 
6
 
! Отговори
мазепа преди 7 години
Руснаците бяха натикани в донбас и Крим, Украйна и балтика са взети, следва Беларус, и с това операция ''Барбароса'' приключва успешно.
101
7
 
3
 
! Отговори
Така е преди 7 години
До Мишо 124 Да , ама кокошките казват друго.....
100
3
 
24
 
! Отговори
Мишо преди 7 години
Край на окупацията на Донбас зависи изцяло от престъпното правителство в Киев.Стига пропаганда и кокошките вече знаят за какво иде реч.
99
12
 
4
 
! Отговори
Сегей Бубка преди 7 години
Тук става въпрос за Донбас, не за Крим. Те украинците си знаеха, че там нещата са по специфични и затова не пукна и една пушка, още повече че там си имаше войска лоялна на Украйна и въпреки това сметнаха за по-разумно да не дават отпор на ''несъществуващите'' зелени човечета на Путин. Крим от десетилетия е заселван умишленно с руснаци, за да могат да доминират след години - то така и стана. Татарите ги изселиха на север в Русия, а другата част унищожиха.
98
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
докато Украйна си върне окупираните територииДрън, дрън - глупости... Окупирана от кого? От местното население ли?Тези територии никога не са били част от Украйна.Дори селския *** и пияница Хрушчов, когато си самоподарява Крим, не си дава зор да оформи нещата юридически и практически по документи той никога не бил Украински.На всичкото отгоре, през последните 500 години крим е бил все част от Русия и само 20 г част от Украйна, поради недоразумение и пиянски щения на Хрусчов.
97
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Краят на войната в Украйна зависи изцяло от волята на ПутинСамо 14% от украинците искат боеве, докато Украйна си върне окупираните територии...*** пак ни пробутва пълни глупости от американската пропаганда тука.Просто се чудя от къде ги намира?Я кажете има ли поне една точка от Минските споразумения, която да е пожелал да изпълни или да е изпълнил Порошенко?Няма нали?Е какъв Путин и какво точно зависи от него за край на войната, която води Порошенко?!?Вече като видя автор *** не чета
96
24
 
5
 
! Отговори
До Боби преди 7 години
И най-важното Украйна щеше да е руска държанка и зависимостта и от Русия щеше да си продължава! Украинците от край време искат да са независима държава и да нямат нищо общо с Русия! С Донбас или без него, без Крим и ако щеш и други територии, Украйна завинаги ще скъса с руския вмирисан военен ботуш и така и трябва! За жалост това може и да не се осъществи с Грузия, защото е доста далеч и е в смъртната прегръдка на Русия.
95
19
 
5
 
! Отговори
Ха- ха- ха преди 7 години
Сигурно бандеровцитеи фашиcтите в Украйна са живели в дълбока нелегалност близо 70 години. Сега на колко трябва да са бе русофилчета? На 90?
94
28
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия и Путин ще платят с лихвите за хилядите избити в Украйна. А руската пропагабда и пропагандаторите скоро ще бъдат преследвани от закона.
93
24
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия и Путин ще платят с лихвите за хилядите избити в Украйна. А руската пропагабда и пропагандаторите скоро ще бъдат преследвани от закона.