Руският "призрачен влак" с ядрени ракети тръгва отново

Експерти: Има знаци за "Студената война - втора част"
5 яну 2017 21:09, Елка Василева
327
Руският "призрачен влак" с ядрени ракети тръгва отново
Снимка: архив, Reuters

Руският "призрачен влак" тръгва отново. Точно както в мрачните дни на съветската ера, военен влак отново ще тръгне из огромните руски простори. Но не обикновен влак, а натоварен с ядрени ракети, чиито системи за насочване са програмирани за удари по стратегически цели на Запада, пише ДПА.

Напрежението в отношенията със Запада расте и Русия помпа военни мускули, карайки международната общност внимателно да следи какво се случва. Военни маневри, предислоциране на сухопътни сили към западната граница с Европа, изпращане на изтребители в Сирия - всичко това, предупреждават експерти, са знаци да очакваме "Студената война - втора част". През 2014 г. руската военна доктрина изрично определи НАТО като противник.

В началото на 2017 г. президентът Владимир Путин ще бъде информиран как върви създаването на новия влак, наречен "Баргузин", с товар от 5 или 6 ракети. Западът се страхуваше от този тип влак още през 1980-те години, тъй като той е в постоянно движение и труден за проследяване.

Руският военен влак продължи да функционира и в първите години на този век, а сега ще бъде отново възкресен. "Интерфакс" съобщи, че (усъвършенстваните) междуконтинентални ракети (които той носи), успешно са преминали първите изпитания. Влакът ще бъде готов за експлоатация към 2020 г.

На срещата на върха на НАТО във Варшава през юли разривът между Русия и Запада се задълбочи. Анексирането от Русия на Кримския полуостров през 2014 г. стресна Източна Европа. Във Варшава НАТО взе решение за разполагане на по 1000 войници във всяка от балтийските страни - Латвия, Литва и Естония, както и в Полша.

Москва смята, че с този ход НАТО е преминала червената линия. "НАТО е агресивен блок", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Сега Москва изпраща хиляди войници, за да подсили въоръжените си сили покрай западната си граница. През май правителството реши да създаде три нови дивизии, всяка с по 10 000 войници.

Това звучи като твърде голям брой, но въпреки това някои наблюдатели смятат, че е признак на слабост от страна на Москва. "Западът превъзхожда Русия във всяка сфера, освен в ядрената - казва военният експерт Дмитрий Тренин от института "Карнеги" в Москва. - При това положение по-слабата страна е по-склонна да поема риск."

Той отбелязва опасно близкото разминаване между руски и западни изтребители, летящи над Балтийско море. Тези случаи зачестяват през последните месеци. Ако при някой от тези инциденти се стигне до сблъсък, ситуацията може да ескалира до катастрофа.

Някои военни експерти гледат скептично на засилването на военния потенциал около западната граница. Тъй като по официални данни числеността на войниците през 2016 г. почти не бе променена и остава в рамките на 1 милион, най-вероятно става дума за прехвърляне на войски от Средна Азия. А макар че планираният за 2017 г. военен бюджет от около 45 млрд. долара е голям, той е с около една четвърт под миналогодишния.

Едно от местата, където руските военни разходи очевидно се насочват, е огромното и изглеждащо като бастион пристанище Балтийск в руския анклав Калининград край Балтийско море. Далеч от погледите, там е разположена по-голямата част от руския Балтийски флот. Анклавът е заобиколен от натовските членки Полша и Литва, затова и отбранителните му системи са оборудвани по съответен начин. Неотдавна Русия разположи там антикорабни ракети "Бастион", за да укрепи защитата на крайбрежието си.

Москва укрепва и присъствието си в Крим и Сирия. С разполагането на ракетите С-400 за ПВО тя фактически установява зона за сигурност от няколкостотин километра над тези райони, превръщайки ги в почти непроникваеми за чуждестранни изтребители.

Руснаците участват във военни действия в Сирия вече над 1 година - повече, отколкото се очакваше отначало. Тази мисия се смята като един вид реклама за руската военна технология. Но според военния експерт Тренин най-важният й ефект е печеленето на уважение.

"Русия се държи в Близкия изток по начин, който да покаже на американците, че тя не е само регионална сила, а преди всичко глобална", каза той.

Кремъл флиртува с идеята за изграждане на военни бази не само в Сирия, но също във Виетнам и в Куба, което би означавало присъствие както в Южнокитайско море, така и в Атлантика. Но Москва още не е водила официални разговори с тези страни.

"Ако сравним днешната ситуация с времената на Студената война, то ние се намираме, най-общо казано, там, където бяхме в началото на 1950-те години, - писа независимият либерален седмичник "Ню таймс", който е критично настроен спрямо Кремъл. - Все още бихме имали пред нас Корейската криза и Кубинската криза", добавя вестникът, като отбелязва, че и двете посочени кризи, ако бяха ескалирали до ядрен конфликт, можеха да унищожат планетата.

Днес светът повече от всякога има нужда от урока на историята. "Този урок се нарича мирно съвместно съществуване", отбелязва изданието. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


327
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
0
 
1
 
! Отговори
Дурак си ти... преди 7 години
СОКРАТИСПрочети поне , как се работи с радар....ха,ха,хаааааааааааа...!!!
123
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен НЕЩО ТИ ЗАСЯКЛО В ГЛАВАТА. МНООГО ,МНООГО ПРОСТОТИЯ.ДАЛ ГОСПОД *** ЗА СТО ГОДИНИ НАПРЕД .Всичко се засичало......хе,хе ....
122
6
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
До СОКРАТ Менделеевата таблицо е наистина епохално химическо откритие , което тласка науката напред. Но това е нищожно в сравнение с всичко което е открито в Западния свят , и най вече Америка. А сега седни на Менделеевата таблица и си *** на сели. Пфууу!
121
6
 
1
 
! Отговори
Инспектор преди 7 години
До Анонимен 186 Той е дребен ,но обхванат от манията че Америка иска да му вземе държавята с пиянота население заедно.Може като нищо да унищожи живото на Земята. Затова трябва да бъде озаптен веднага .Няма Путин , няма проблем.Живота си продължава мирно и тихо ,както преди Путин.
120
8
 
5
 
! Отговори
xz преди 7 години
ми нека си пътува влакът, да увеличава възможността едни наглеци да бъдат изтрити от ллицето на земята ако се наложи.да знаят, че сигурно ще умрат.
119
1
 
15
 
! Отговори
СОКРАТ преди 7 години
Г-н Кашпировский, няма да сляза на твоето ниво. За разлика от теб, аз добре познавам Киевска Рус, а и голяма част от тези земи. Никога не забравяй следните думи "НЯМА ТЪЙ ВЕЛИКА КАТ РУСИЯ НА СВЕТА". Господине , РУСИЯ е страната в която има всеки един елемент от Менделеевата таблица. Такива като теб и мен си убиваме времето, а и добре знаем, че нищо не зависи от нас драскачите. "Кучето си лае, керванът си върви". И други си мечтаеха да отидат в Москва, но им струваше потрошена глава. Лека вечер.
118
17
 
5
 
! Отговори
Кашпировский преди 7 години
АМИ , КВО ТЪРСЯТ РУСНАЦИТЕ У УКРАЙНА И КРИМ ,БЕ....ХА,ХА,ХААААААА....??!!!БАЩА СИ..... И МАЙКА СИ ЛИ...??!!Затова е Америка ----ЗА ДА НЕ ПОЧНАТ РУСНАЦИТЕ ДА ТЪРСЯТ И У НАС УТРЕ... ...СВ.СВ.КИРИЛ И МЕТОДЕ ,БЕ...!!!ПОНЯЛ СОКРАТИС-...??!!
117
3
 
19
 
! Отговори
СОКРАТ преди 7 години
Що за *** пишат тези тъпотии.Господа и другари, Русия се разхожда в собствения си дом. Какво търсят Американски войници до границите на Русия. Тая *** от наследници на престъпници убили милиони индиянци и завладели техните земи и богатства, продължават да си мислят, че все така ще продължават. Всяко търпение има граница, но лошото е че покрай сухото ще гори и суровото. Защитнико на престъпници не се съмнявай, че ядрения взрив ще те подмине. Всички ще сме обречени заради такива като Вас.
116
1
 
6
 
! Отговори
Гн Шварцкопф ви каза преди 7 години
"....НИЕ МОЖЕМ ДА РАЗЛИЧИМ ТОПКА ЗА ГОЛФ ОТ КОСМОСА , ИЛИ ДА ВКАРАМЕ РАКЕТА ПРЕЗ ВИТРИНА НА УНИВЕРМАГА---НО , НЕ ИСКАМЕ ДА СЪЗДАВАМЕ СВЕТОВЕН ПРЕЦЕДЕНТ"....!И ВСЕ ПАК ГО НАПРАВИХА:Вкараха ракета във противо-въздушно скривалище в Ирак , по време на "Пустинната буря"!Изтрепаха , маса народ там.Сигурно си спомнят , някои....!
115
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 2020г дребния ще е прибран в самостоятелна килия в Хага.
114
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Илия - ВарнаЗащо американци, англичани и др.западняци да могат да имат бази навсякъдезащото могат да си го позволят, а ушaнките немат кинти за нищо друго, освен за лосиони.
113
8
 
5
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 7 години
Кво , значи ...."влака е неоткриваем"...??!! Още при първия залп или първата ракета ------ВСИЧКО В РАДИУС ОТ 500-км.ЩЕ БЪДЕ ИЗПАРЕНО ОТ ОТВЕТЕН УДАР!/...и това е при ядрен удар от "средна ядрена мощност".../ОНИЯ КРАВАРИ ВИЖДАТ ВСИЧКО ОТ КОСМОСА ,БЕ....ДАЖЕ, КАТО ХОДИТЕ ПО НУЖДА У ГРАДИНАТА....ха,ха,хааааааааааа !
112
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Вола рие и на гърбаДРУГИЯТ ВАРИАНТ Е,РУСИЯ ДА ОБГРАДИ САЩ!С празни шишета от Бояришник ли?
111
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До чекистИ какъв щит и какви 5 лева?щита не открива влакове, а ракети. И какво си мисли, че ще постигне дребния с 5-6 ракети в Азия?
110
0
 
4
 
! Отговори
Белагуев преди 7 години
Разликата между троловете е само в заплащането,ако изобщо го има,респективно в центове и копейки...иначе са от една и съща кретеноидна детска градина.
109
0
 
5
 
! Отговори
ОНЗИ преди 7 години
А БЕ ОНЗИ, когато се говори за нещо, особено пък във военната област, значи то е вече готово, и просто се подсказва, че ако се случи еди какво си, ще се получи еди какво си .....
108
6
 
2
 
! Отговори
???? преди 7 години
До Анонимен 162Зависи от гледната точка за Обонго и приятелчетата му в момента сме в най-светлата ера от развитието на човечеството....демокрация има дори в Африка и Близкия изток....някой мислил ли е през 50-60 че един ден дори в Афганистан ще има демокрация.
107
2
 
9
 
! Отговори
ААА преди 7 години
До Анонимен 164По същата логика ако САЩ спрат да наливат трилиони долари в военната си машина няма да има безработни в Америка и опашки пред банките за храна и 5-6 милиона бездомници.
106
4
 
11
 
! Отговори
Вола рие и на гърба преди 7 години
ВЕДНАГА *** ДА НАПУСКАТ ОБГРАДЕНИТЕ РУСКИТЕ ГРАНИЦИ ! ИНАЧЕ ВСИЧКИ ЩЕ СЕ СТОПИМ ЗА 1 СЕКУНДА!ДРУГИЯТ ВАРИАНТ Е,РУСИЯ ДА ОБГРАДИ САЩ!
105
8
 
6
 
! Отговори
0 преди 7 години
На снимката показвате стрелба с БМ-21 а не от въображаемият ви влак който още не съществува-резил.