Жертва може да е всеки от нас! Тероризмът вчера и днес

Сега терористите искат да избият или ранят колкото се може повече хора
Обновена: 10 яну 2017 06:55 | 9 яну 2017 20:10, Елка Василева
40
Жертва може да е всеки от нас! Тероризмът вчера и днес
Снимка: архив, Reuters

Тероризъм в Европа е имало и преди - през 70-те и 80-те години броят на терористичните атаки е бил дори по-голям, отколкото днес. Все пак усещането за заплаха сега е по-силно от преди, пише Дойче веле. Затова има няколко основни причини.   

Усещането на европейците за терористична заплаха е по-силно от когато и да било. Всъщност апогеят на тероризма в Европа е вече отминал. Учените от университета в Мериленд са регистрирали над 800 терористични нападения в Европа само през 1979 година. За периода между 1970 и началото на 1990-те години в Европа са били извършвани стотици терористични актове. Броят на жертвите е бил над 150 за година.

Нека сравним тези данни със ситуацията през 2015 година, която беше особено мрачна за европейците. Тогава бяха извършени нападенията срещу сатиричното списание „Шарли Ебдо”, както и серията атентати в Париж на 13 ноември. Атентати бяха извършени и в Германия. През 2015 година жертва на атентати в Европа станаха общо 147 души. Но този висок брой на жертвите беше по-скоро изключение за последните десет години.

Старият и новият тероризъм

През 1970-те и 1980-те години на миналия век действаха различни терористични групировки като националистическата ИРА в Ирландия, ЕТА в Испания, комунистическите "Червени бригади" в Италия и лявоекстремистката Фракция „Червена армия" в Германия. "В почти всяка държава по онова време съществуваше вътрешен, държавно формиран тероризъм", казва директорът на германския Институт за превенция на кризи Ролф Топховен.

От повече от 30 години насам той изследва международните терористични движения и твърди, че има големи разлики между ситуацията преди и сега.

„Тероризмът през 70-те и 80-те години беше силно политически мотивиран, а терористичните организации концентрираха своята дейност над отделни държави, без да се изявяват трансгранично", казва Топховен. А т.нар. "Ислямска държава" или Ал Кайда действа в цял свят и са водени предимно от религиозни мотиви. "Днес ние сме свидетели на един религиозно мотивиран тероризъм, който злоупотребява с ислямската религия и залага на шокиращото въздействие на всяко терористично нападение", твърди експертът.

"Терористите искат да имат много зрители, а не много убити", заяви през 1975 година американският изследовател на тероризма Брайън Дженкинс. Нападенията срещу централната гара в Болоня, където загинаха 85 души, или атентатът край Локърби с 270 убити не пасват твърде добре в тази картина. И все пак най-голямата част от терористичните нападения в началото на 1970-те години бяха насочени срещу видни политици и индустриалци - както в случая с Ханс- Мартин Шлайер, който беше отвлечен и убит от Фракция „Червена армия" в Германия.

Днешната ситуация е съвършено различна. "Днес се бомбардира и стреля безогледно. Философията на терора е вече друга: терористите искат да избият или ранят колкото се може повече хора", казва Ролф Топховен. Те не желаят вече и да преговарят с държавата, както едно време.

Колкото по-брутално, толкова по-голямо внимание

По данни на университета в Мериленд броят на атентатите в Европа намалява от 1979 година насам. Това обаче не означава, че е намалял и броят на жертвите. При бомбените атентати срещу регионалните влакове в Мадрид през 2003 година загинаха 191 души. Извършителите бяха ислямски терористи. Година по-късно - през 2004 г. - атентатори-самоубийци избиха 56 души в Лондон и раниха над 700.

След десетгодишна пауза тероризмът се завърна в Европа. Хората смятат, че терористичната заплаха днес е по-силна от когато и да било преди. Това се дължи отчасти на наличието на социални медии, чрез които информациите за нападенията достигат до съзнанието на много повече хора, отколкото едно време", казва Ролф Топховен. „А за разлика от  70-те години терористите днес не подбират своите жертви. Жертва днес може да стане всеки”, допълва той.

Погледнато в световен мащаб, досега Европа все пак остава пощадена от тероризма. Така например броят на извършените терористични нападения по цял свят е нараснал значително между 2001 и 2014 година. Но едва 0,3 процента от извършените терористични нападения в света през последните 14 години са били извършени в Европа.


40
Още по темата: тероризъмЕвропа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
2
 
! Отговори
българка преди 1 година
Не всеки от нас може да стане жертва, не всеки - бъдете сигурни.. Лудата баба Меркел, например, не може да стане жертва........ засега. Все пак нея и другите настоящи политици, които ни докараха до този хал, ги охраняват по цял взвод въоръжени войници, возят ги в бронирани коли..... Те са недосегаеми и нямат проблеми. Проблем имаме ние, обикновените хора, които вървим пеш по улиците.... и проблемът ни е,че продължаваме да търпим този геноцид от собствените си политици.
21
1
 
10
 
! Отговори
Циник преди 1 година
Хайде стига с тази Русия! Не ми е приятно да го призная - но ако не бяха апетитите на руския цар...и до днес щяхме да сме османски санджак! Стига сте търсили под вола - теле! Терористите днес - убиват - не от политически несъгласия, а в името на исляма! Нахлулите в Европа тарамбуки - сигурно не са и чувли за Путин
20
6
 
5
 
! Отговори
История преди 1 година
Тероризма е измислен от КОМУНИСТИТЕ. Най-големия терористичен акт на 20-и век взривяването на църквата в София/ дело на български комунисти. Подкрепата за червените бригади, ИРА, червените хмери, червена армия и още много други са създадени и подкрепяни от СССР. Сега Путин иска реванш и връщане на СССР, затова почна със същите методи. 90% от генералите в Ислямска държава, са от Садам Хюсеин. т.е. те са обучени и вербувани в СССР
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** пак направи грешка. Теро днес не е локален. Той е глобален, В основата му стои религия чиято идеология е заплаха за цивилизацията,
Разликата е огромна и няма място за сравнение
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ***

Всъщност терористи ще се окажем всички, които не се поддаваме на внушенията е не блеем с овчи възторг от героичните усилия да ни спасят сегашните месииDD
Даже не си правя труда да прочета дописката, ясно ми е каво пише смо то заглавието
17
1
 
13
 
! Отговори
Циник преди 1 година
Толкова ВОНИ на поръчкова либерастка псевдожурналистика, че ще повърна! В кратце - не се панирайте овци....трепането си е нормално! Отвратително...просто отвратителен ПОРЕДЕН ОПИТ ЗА ПРОМИВАНЕ НА МОЗЪКА! Вместо такива като Мурксул-ханъм да бъдат свалени, и съдени - се опитват да ни обяснят КОЛКО НОРМАЛНО - Е НЕНОРМАЛНОТО! Същите тези - които докараха на главите ни това библейско бедствие - са нагли до безобразие...и ни лъжат в очите! Всяка критика бива задушавана с етикети , като популизъм и рас
16
1
 
9
 
! Отговори
До Анонимен преди 1 година
Няма как политици да станат жертви на тероризъм защото терористите са страхливци,натъпкани с дрога, които избират най-лесните жертви. Да се надяваме, че специалния чеченски батальон ще избие кокото може повече от тези ***, наричани от медиите "бойци", които се измъкнаха от Алепо.
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Колкото по-брутално, толкова по-голямо внимание"

Напротив, колкото по на запад, толкова по-голямо внимание.
14
1
 
7
 
! Отговори
Тсиганин преди 1 година
Сокерез беее пичуи? Шукарно ли ви е с таз демокрацията? Май не а. Много тирористи мноо нещу
13
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България терор няма да има! Поне не и докато герб са на власт. Дори и терористите ни съжаляват. А и те знаят че не биха могли да нанесат чак такива щети като герб!
12
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цецка Цачева по телевизора е терор! Адаша и също. А Цецка по бански е апокалипсис!
11
2
 
27
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 1 година
Тероризъм имало и преди и дори терористичните атаки били повече ...
Хайде бе !
Тероризъм може и да е имало, но не и в Източна Европа.
Живеехме далеч по-спокойно от сега !
10
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изборите също са терор! Защото след тях по телевизора ще дават "интелигентните" физиономии на гербаджитте. И ще им слушам "умните" приказки. И ще се хилят доволно че ще могат да крадът още. Това също е терор!
9
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голема работа! Кво от това? При терористичен акт жертвите са 20-50 човека. Жертвите на държавната политика са десетки хиляди. Кое е повече????
8
0
 
12
 
! Отговори
На елка човека преди 1 година
Простотията журналистическа няма край!!!!!!!
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ubejdavam se za poreden put ,vhe ne se tursi izhod ot krizata s fesovete,a samo statistika i bla bla blaa i nishtooo nishto,vsichko do tuk sa samo interesi...zashtoto resheniyata sa v osnovata a kato ya pisha mi ya triyat..
6
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ох като почнат "Ислямът е една човеколюбива религия,последователите са и мирни почтени хора."На тоя свят съществуват около 3000 терористични групи,банди и групировки и всичките без няколко са мюсюлмани.Поне те се самоопределят като такива.И ето идва някакъв измислен експерт който уж много ги разбира нещата и обяснява,че те не били "истински".Били манипулирани и използвани.Не били терористи и ислямисти били подлъгани невинни Еви от райската градина.Щеше да е смешно ако не беше трагично.
5
0
 
9
 
! Отговори
Елке, зелкееее преди 1 година
През 1970-те и 1980-те години на миналия век
-----------
Хаххахахах смех! Пише се "През 70-те и 80-те..." Какво значи 1970-те на миналия век?
4
1
 
7
 
! Отговори
иво преди 1 година
До Анонимен
"Сега терористите искат да избият или ранят колкото се може повече хора"

Броиш ли и редовите демократични американци , избиващи се по между си по училища, университети и бензиностанции на собствена територия?
3
1
 
14
 
! Отговори
Bond преди 1 година
Защо не се споменава, че атентатите нарастнаха главололомно за последните 12-15 месеца? СлОчаеност?
1-1,5 млн мюслитa и ....Париж, Брюксел, Ница, Берлин и т.н.
Горките мигранти - с Циклон Б да ги изкъпеш за добре дошли...