Жертва може да е всеки от нас! Тероризмът вчера и днес

Сега терористите искат да избият или ранят колкото се може повече хора
Обновена: 10 яну 2017 06:55 | 9 яну 2017 20:10, Елка Василева
40
Жертва може да е всеки от нас! Тероризмът вчера и днес
Снимка: архив, Reuters

Тероризъм в Европа е имало и преди - през 70-те и 80-те години броят на терористичните атаки е бил дори по-голям, отколкото днес. Все пак усещането за заплаха сега е по-силно от преди, пише Дойче веле. Затова има няколко основни причини.   

Усещането на европейците за терористична заплаха е по-силно от когато и да било. Всъщност апогеят на тероризма в Европа е вече отминал. Учените от университета в Мериленд са регистрирали над 800 терористични нападения в Европа само през 1979 година. За периода между 1970 и началото на 1990-те години в Европа са били извършвани стотици терористични актове. Броят на жертвите е бил над 150 за година.

Нека сравним тези данни със ситуацията през 2015 година, която беше особено мрачна за европейците. Тогава бяха извършени нападенията срещу сатиричното списание „Шарли Ебдо”, както и серията атентати в Париж на 13 ноември. Атентати бяха извършени и в Германия. През 2015 година жертва на атентати в Европа станаха общо 147 души. Но този висок брой на жертвите беше по-скоро изключение за последните десет години.

Старият и новият тероризъм

През 1970-те и 1980-те години на миналия век действаха различни терористични групировки като националистическата ИРА в Ирландия, ЕТА в Испания, комунистическите "Червени бригади" в Италия и лявоекстремистката Фракция „Червена армия" в Германия. "В почти всяка държава по онова време съществуваше вътрешен, държавно формиран тероризъм", казва директорът на германския Институт за превенция на кризи Ролф Топховен.

От повече от 30 години насам той изследва международните терористични движения и твърди, че има големи разлики между ситуацията преди и сега.

„Тероризмът през 70-те и 80-те години беше силно политически мотивиран, а терористичните организации концентрираха своята дейност над отделни държави, без да се изявяват трансгранично", казва Топховен. А т.нар. "Ислямска държава" или Ал Кайда действа в цял свят и са водени предимно от религиозни мотиви. "Днес ние сме свидетели на един религиозно мотивиран тероризъм, който злоупотребява с ислямската религия и залага на шокиращото въздействие на всяко терористично нападение", твърди експертът.

"Терористите искат да имат много зрители, а не много убити", заяви през 1975 година американският изследовател на тероризма Брайън Дженкинс. Нападенията срещу централната гара в Болоня, където загинаха 85 души, или атентатът край Локърби с 270 убити не пасват твърде добре в тази картина. И все пак най-голямата част от терористичните нападения в началото на 1970-те години бяха насочени срещу видни политици и индустриалци - както в случая с Ханс- Мартин Шлайер, който беше отвлечен и убит от Фракция „Червена армия" в Германия.

Днешната ситуация е съвършено различна. "Днес се бомбардира и стреля безогледно. Философията на терора е вече друга: терористите искат да избият или ранят колкото се може повече хора", казва Ролф Топховен. Те не желаят вече и да преговарят с държавата, както едно време.

Колкото по-брутално, толкова по-голямо внимание

По данни на университета в Мериленд броят на атентатите в Европа намалява от 1979 година насам. Това обаче не означава, че е намалял и броят на жертвите. При бомбените атентати срещу регионалните влакове в Мадрид през 2003 година загинаха 191 души. Извършителите бяха ислямски терористи. Година по-късно - през 2004 г. - атентатори-самоубийци избиха 56 души в Лондон и раниха над 700.

След десетгодишна пауза тероризмът се завърна в Европа. Хората смятат, че терористичната заплаха днес е по-силна от когато и да било преди. Това се дължи отчасти на наличието на социални медии, чрез които информациите за нападенията достигат до съзнанието на много повече хора, отколкото едно време", казва Ролф Топховен. „А за разлика от  70-те години терористите днес не подбират своите жертви. Жертва днес може да стане всеки”, допълва той.

Погледнато в световен мащаб, досега Европа все пак остава пощадена от тероризма. Така например броят на извършените терористични нападения по цял свят е нараснал значително между 2001 и 2014 година. Но едва 0,3 процента от извършените терористични нападения в света през последните 14 години са били извършени в Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още по темата: тероризъмЕвропа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
8
 
! Отговори
иво преди 7 години
едва 0,3 процента от извършените терористични нападения в света през последните 14 години са били извършени в Европа."Мдаеаа, но ревът през последните 14 години е най-голям в Европа. Най-големия терорист в света е сащ и техния президент, но само той получава нобелова награда за мир.
1
1
 
12
 
! Отговори
нЕмам думи преди 7 години
Поредния тюрлю гювеч от полуистини за отклоняване на вниманието от истинските виновници за ужаса по улиците на Европа.