Върви ли Турция към президентско управление и диктатура?

В страната може да бъде сложен край на парламентарната традиция
Обновена: 11 яну 2017 07:29 | 10 яну 2017 20:30, Елка Василева
96
Върви ли Турция към президентско управление и диктатура?
Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters

По настояване на Реджеп Ердоган управляващата партия в Турция иска да наложи президентска система на управление. Опозицията вече говори за опасност от диктатура, тъй като подобна реформа би направила Ердоган още по-могъщ, пише Дойче веле.

Кемал Кълъчдароглу го казва в прав текст: според лидера на Народнорепубликанската партия, която е най-голямата опозиционна сила в Турция, въвеждането на президентска система на управление би било равносилно на "диктатура". Защото преобразяването на Турция от парламентарна демокрация в президентска република би направило могъщия мъж начело на държавата още по-могъщ.

От опита за преврат насам Ердоган управлява с укази, които към момента все още се нуждаят от одобрението на парламента. Ако обаче Турция стане президентска република, този контрол от страна на парламента ще отпадне.

Какво предстои?

Освен това държавният глава би се превърнал автоматично и в премиер. И така би бил отговорен за назначаването и отстраняването на всички свои заместници и министри.

Ще отпадне и формалната независимост на президента, която досега е неразделна част от политическата система на страната. Макар че в случая с Ердоган тази независимост е и бездруго спорна: турският президент официално не е член на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), но това не му пречи да я подкрепя съвсем открито.

Съответно голяма е и подкрепата за реформата в редиците на управляващата партия. Мехмет Шимшек от ПСР, който е зам.-премиер на Турция, изобщо не е притеснен от обстоятелството, че в такъв случай властта ще се концентрира в ръцете на един-единствен човек.

Според Шимшек въвеждането на президентска система на управление би донесло само положителни промени: "От една страна изпълнителната власт ще бъде подсилена, защото президентът ще може да управлява страната в продължение на пет години, независимо от парламентарната разпокъсаност. От друга страна правилото за 10-те процента, които са нужни за влизане в парламента, би могло да бъде премахнато и така в парламента да имаме представители на всички групи от населението", казва Шимшек.

Но колкото и въодушевени да са в ПСР, приемането на реформата не зависи само от тях. Управляващата партия не може да я прокара сама, тъй като няма достатъчно места в парламента. А прокюрдската Демократична партия на народите, както и кемалистката Народнорепубликанска партия са твърдо против въвеждането на президентска система на управление.

Кристоф Рам, експерт по турските въпроси и преподавател в университета в Берн, посочва в тази връзка, че за да прокара реформата, ПСР се нуждае поне неофициално от съюз с дясно националистическата Партия на националистическото действие. "И двете формации се застъпват за един изолационистки и дясно националистически курс. В момента зад кулисите се водят интензивни преговори, а една от обсъжданите теми е връщането на смъртното наказание", казва Рам.

"Началото на края на 140-годишната парламентарна традиция"

Отсега е ясно, че и при съюз с дясно националистическата Партия на националистическото действие ПСР не може да постигне нужното мнозинство от две трети. Но пък с нейните гласове управляващата партия би могла да насрочи референдум по въпроса за въвеждането на президентска система на управление.

Лидерът на Народнорепубликанската партия Кемал Кълъчдароглу гледа с тревога към предстоящите седмици. Според него самото внасяне на въпросното предложение в парламента вече означава началото на края на 140-годишната парламентарна традиция в Турция.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички подцениха Ердоган, но Ердоган сложи Путин в джоба си. Държи разлагащия се труп ЕС в ръцете си. ЕрДоган е по - силен от всякога, а нашите *** не могат да се ориентират в обстановката Само повтарят като папагали ние сме верен партньор на САЩ, е да ама САЩ дали ни е верен партньор на нас, егати дръвниците.
33
2
 
8
 
! Отговори
турчина преди 7 години
Не се вижда емблемата на Фокс защото е замъглена. Коментират цензурата по Фокс по друга телевизия.Имаше по качествено видео но явно от Фокс са подали иск за авторски права и са го изтрили.Това е по нискокачествено.Водещия Исмаил Кючюккая прекъсва предаването когато хора от черноморския регион започват да хвалят Ердоган за пенсиите и за ново летище.ЛИНК:watch?v=8jFstKvINT8You Tube
32
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ердоган си оплете кошницата, защо Дойче веле гузно мълчи по въпроса какви хакери помогнаха на Меркел да стане канцлер, туй кажете ?
31
5
 
9
 
! Отговори
stefan преди 7 години
erdogan gleda ot putin kef mu prezident kef mu ministar
30
6
 
8
 
! Отговори
турчина преди 7 години
Други игрички се правят по социалните мрежи. Отварят някаква страница уж ппдкрепяща Партията на Ердоган. Изчакват докато съберат доста последователи. После започват със снимки на убити терористи от ПКК. Но не ги наричат "терористи" а "убити кюрдски кучета" и т.нт. Нали в ПСР има много кюрди. Пък и мнозинството от кюрдите симпатизират на Ердоган. Какво се цели? То е ясно. Фейсбук предоставя АЙПИ адресите. Залавят ги и се оказват "светски настроени" но завършили в училище на Ходжата в Пенсилвания.
29
3
 
12
 
! Отговори
турчина преди 7 години
Много са им смешни и банални вече игричките. Примерно турската Фокс. Говорят за демокрация и свобода на словото. В предаване на живо журналист задава провокативни въпроси на хората на улицата. Нали във всяка телевизия имат емблема на микрофона. Хората като видят емблемата на Фокс и започват: "Ама вие защо задавате такива въпроси? Ние сме доволни от Ердоган" и жирналиста веднага ги прекъсва с : "Връщаме се в студиото" и подхвърля топката на водещия.
28
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей прости хора щом има парламент значи не е диктатура. Бай Тошо щеше доста да се посмее. При тъй наречените либерални парламенти или шарени липсва държавност и властва диктатурата на глупостта .
27
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега като отмине снега елате в Одрин, вашите пари са на почит, сиренето е хубаво нищо че е малко скъпо.
26
6
 
15
 
! Отговори
турчина преди 7 години
Изобщо нямате представа какъв октопод е Гюлен в Турция. Няма смисъл да разправям. Няма да стигнат и символите. Това, че Гюлен е в САЩ и е на преклонна възраст не означава нищо. Превзел е армията отвътре.Военни училища под негов контрол в продължение на години които бълват офицери. Страшна работа. Турция в момента има най много 200 пилоти на изтребители. Всичко е по зандана. Не са светски офицери. Не може офицер излязъл от школо на ходжа да е светски. Той е "светски" привидно. Крипто.
25
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Президентска република, референдуми, глупости...неукото мнозинство, ще мачка винаги по-малкото мислещи хора, чист болшевизъм, като неграмотниците идея си нямат какво си навличатДано в България не се стига до това, аз поне без колебание отивам на гражданска война.
24
1
 
5
 
! Отговори
Мишо преди 7 години
Айде, още малко и парата за пропаганда свърши.
23
5
 
10
 
! Отговори
турчина преди 7 години
Кюрдите са ясни. Лидерът Демирташ се снимаше с лидери на ПКК и ги споделяше в Туитър. Сега е в затвора в Одрин. Поискал да бъде освободен защото "никога на подкрепял терора или ПКК".Бахчели - националиста пък никога вече от доста време не си и променял позицията и подкрепя властта без да иска министерски постове. Опитаха се да му направят преврат ходжите на ЦРУ вътре в партията но не успяха. Искаха да го свалят и да сложат кукла като Кълъчдароглу.
22
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да се самопровъзгласи за султан най-после и готово, натам отиват нещата. Горко им на турците...
21
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"светска" държава ;-)''**********************Оня ден за празника на армията Плевнелиев целуваше ръка на попа. Да си виждал Ердоган да целува ръка на мюфтията ?
20
7
 
14
 
! Отговори
турчина преди 7 години
Харизматичен е. Харесват го хората. Хрупка ядки в самолета и го интервюират. Посещава училища и се рааплаква когато малки деца рецитират разни стихотворения. Първосигнален е както и повечето турци. Малко агресивен. В Давос захвърли слушалките каза неща за Израел, които никой държавник не е казвал досега. После си призна, че е постъпил недипломатично.Опозицията - Народнорепубликанската Партия Кълъчдароглу няма собствено мнение. Днес казва едно, утре се среща с американския посланик казва друго.
19
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вие живеете във времената на Турция от преди 20 години.
18
5
 
4
 
! Отговори
Народен представител преди 7 години
Дали върви ли? Тя отдавна го е стигнала, въпрос на време е да се официализира...
17
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да сме живи да видим какво са решили за Турция руските хакери
16
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Президентската република не е диктатура.При президентската република има по-добро разделение на властитеотколкото при парламентарната република.В този случай изпълнителната власт (Президента)се избира пряко и мажоритарно от народа,а законодателната власт (Парламента)се избира НЕЗАВИСИМО. При парламентарната република народътизбира само Парламента и партията с мнозинство в Парламентаизлъчват Правителството. Тоест двете власти не са независими!Ако няма партия с 51% започва задкулисни игри
15
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Idete da jiveete malko v Ukraina i shte vi hvane NOSTALGIYATA SLED TRETATA sedmica garantiram vi i kato se vurnete v BG,shte celuvate asfalta na Boiko ot radost,shte yadete sirene i shte vuzdishate kolko e hubava,razvita e Bulgariya.Posle idete na zapad i nostalgiya niama da vi hvane,che kato svurshite parite v BG ili ne vi platyat zaplatite,shte izbyagate kato popareni i niama da vi mine prez um da se vrushtate.