Плевнелиев и лидери в писмо до Тръмп: Не се сближавайте с Путин!

Европейските лидери се обърнаха към бъдещия американски президент
Обновена: 12 яну 2017 07:30 | 11 яну 2017 18:38,
396
Плевнелиев и лидери в писмо до Тръмп: Не се сближавайте с Путин!
Снимка: Reuters, архив

Перспективата бъдещият президент на САЩ Доналд Тръмп да се съюзи с руският си колега Владимир Путин леко напряга доста традиционни съюзници на САЩ, но най-много ще изгубят лидерите в Централна и Източна Европа.

Тези страни, които са на "фронтовата линия" срещу разпространяването на руско влияние, сега се обръщат към Тръмп с молба да си помисли добре преди да избере "грешната страна", пише "Вашингтон пост".

"Путин не търси американското величие. Като ваши съюзници ние го търсим", пишат 17 сегашни и бивши политици от Централна и Източна Европа.

"Като ваши съюзници по силата на договори, ние се обръщаме към американците в новата администрация на САЩ и Конгреса да заемат твърда позиция в защита на нашите общи цели и интереси: Мир, Атлантическа стабилност и свобода", пише още в писмото.

Това обръщение е подписано от един действащ европейски лидер - Росен Плевнелиев, както и някои бивши лидери като бившият румънски президент Траян Бъсеску, бившите президенти на Естония и Латвия, както и предишният премиер и външен министър на Швеция Карл Билдт.

Европейските лидери подчертават, че приветстват избирането на Тръмп и очакват работата с новата администрация да заздрави трансатлантическото сътрудничество. Но ако Тръмп реши да потегли в друга посока и да се съюзи с Путин, ще има сериозно негативни последици за Европа и САЩ, подчертават още лидерите.

Администрацията на Тръмп не бива да отслаби санкциите срещу Русия или безропотно да приемат анексията на Крим, смятат авторите на писмото. Сделка с Путин за Украйна би имала фатални последици за американските позиции в Европа, пишат още в писмото си.

Политиците смятат още, че Путин не би могъл да бъде съюзник на Запада и че руските политики са направили Европа по-опасно място за всички. Дори и да се стигне до сделка, Русия най-вероятно ще продължи да разклаща демокрациите в Европа по различни начини, включително кибератаки, енергиен и икономически натиск, шпионаж, психологическа война, дезинформация и подкупи.

Това обръщение към Тръмп е подобно на отворено писмо, което някои централни и източноевропейски страни написаха до президента Обама, когато той зае поста си през 2009 година. Тогава те предупреждаваха, че преследването на "рестарт" на американските взаимоотношения с Русия може да накарат европейските страни да загубят вяра в САЩ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


396
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
229
7
 
28
 
! Отговори
Мунчо преди 7 години
До Анонимен291"Тръмп изобщо няма да стане президент! Никой не го иска, ще го бойкотират"Понеже никой не го иска, за това го избраха...
228
27
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп изобщо няма да стане президент! Никой не го иска, ще го бойкотират
227
3
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Путин не търси американското величие. Като ваши съюзници ние го търсим", пишат 17 сегашни и бивши политици от Централна и Източна Европа.==========Да разбираме ли, че Плевнелиев 5 години работи за американското величие, а не за интересите на България?
226
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи всички европейски лидери са СРЕЩУ мира и разбирателството между народите ??Много интересно! Сами си показаха пъклените душици.
225
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не случайно няма други действащи държавни глави в този списък. Всички освен този мухъл разбират, че е вредно да се изказваш по този начин. Всички останали изразяват мнение като личности, а не като държавници. Недопустимо е такова изказване като държавен глава. Освен това той не изразява мнението на народа си!
224
2
 
33
 
! Отговори
ОНЗИ преди 7 години
Европата уж налага санкции и Руската икономика вече издъхва а пък тук изведнъж се появи страховата истерия от руското влияние - демагогия лъжи и прочее ....Европески гейове и този пък наречен български президент и той тръгнал барабар *** с мъжете .... Жалка и *** ***....
223
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя вече се чуди как да ни излага за последно...
222
3
 
52
 
! Отговори
КОМУ БЕШЕ НУЖНО? преди 7 години
България е в НАТО.България е в Европейския Съюз.България скъса с комунизма, управляват ни вече капиталисти.Защо България е на първо място по бедност в ЕС?Защо България е на второ място по смъртност в света?Защо децата ни напускат Родината си?От война ли бягат, или от псевдо-демокрацията? Това ли са евро-*** ценности?
221
21
 
5
 
! Отговори
Балканджи Йово преди 7 години
Попитайте Путин, .....НА КОЛКО ПЕТЪКА Е РУСКАТА ИСТОРИЯ ? ИЛИ ПОНЕ ДА КАЖЕ. В КОЯ ГОДИНА Е СЪЗДАДЕНА ДЪРЖАВАТА РУСИЯ ? И ОТ КЪДЕ СА ДОШЛИ ,,РУСНАЦИТЕ'' ? ОТ ИЗВЪНЗЕМНО НАШЕСТВИЕ,ИЛИ СА ДОПЛУВАЛИ ОТ ЕКВАТОРИАЛНА АФРИКА ? ЩОТО СЪМ ИМ МНОГО ГОЛЯМ ФЕН,И ВСЕКИ ДЕН ТЪРСЯ ИСТОРИЧЕСКИ ФАКТИ ЗА РУСКАТА ИСТОРИЯ,И ВСЕ ПОПАДАМ НА ЕДНИ КОМПЕТЕНТНИ РУСКИ ПРОФЕСОРИ,КОИТО РАЗПРАВЯТ ЗА СЛАВЯНСКИЯТ ПРОИЗХОД НА РУСНАЦИТЕ,КОИТО МИРНО И КРОТКО СА СИ ЖИЖЕЕЛИ В КАВКАЗ,СЛЕД КОЕТО НАВЛЕЗНАЛИ И В ГОРНА И ДОЛНА ТРАКИЯ.
220
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Nqkolko bivshi ministri i presidenti napiasli pismo do Trump.Hahaha
219
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 270, лъжеш! Виж Уикипедия!
218
2
 
12
 
! Отговори
Мигленокунева преди 7 години
Платете ми достатъчно и съм готова да си дам всичкото.
217
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 262, как го измисли , че Русия и Китай всяка година пускат нов самолет в достатъчни бройки , а пък " лошите" моментално сменят стандарта. Двата случая са невъзможни. Не се напъвай.
216
0
 
15
 
! Отговори
позициониране... преди 7 години
Нямам нищо против Роската, ама е много дезориентирано момчето.Така и не разбра кои си избра за началници.При Бойчо Борсоф пак същата работа, няма яснота относно позиционирането, кой плаща, какво иска, и не на последно място КОЛКО плаща...
215
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до Шоп от 256Ти бъди корпорация с много пара искайки минимални разходи и максимална дадеждност от самолетите, пък едва ли ще имаш проблем с американско/тръмспките лобисти да си прокараш самолетите. Само че тая работа не е като оная работа и като се купува самолет се прави сметката не е само да полититически удобен, ами и да е изгоден. За това Иран си купува Еърбъс и Боинг, и евентуално ще си вземе символично сукхои.
214
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Българин съм!!!, ако народът ни разбере истината за политиката, на Царска Русия, СССР и сегашната Русия, дали още ще я обичаш?
213
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Българин, и за "освобождението " на Волжка България и всички изконно български земи, нали! Бравооо
212
4
 
16
 
! Отговори
БЪЛГАРИН СЪМ!!! преди 7 години
България ще я има и след Бойко Борисов и Росен Плевнелиев, въпреки усилията им да я няма.Българите винаги ще помнят и ПОЧИТАТ в душите си братята руснаци, дали живота си за ОСВОБОЖДЕНИЕТО на България.
211
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Плевнелиев не ми харесва , хич. Много е смотан. Но има дарба да се нагажда. Ще ми се и България да кяри , не само той. Като Министър, как искаше да влиза в една тръба, прав. Прероден Клавдий е Роската. Плаша се, но ще се издигне този шут, като Хрушчов.
210
3
 
19
 
! Отговори
Бивш отвсякъде ПЛЕВН преди 7 години
Наглеца Плевн. отива си! Няма доблест дори . Защо ли...маи -маи това дето му бяха обещали пост след президенството ,няма да го огрее при Тръмп ,а пък колко много "лаеше" срещу Русия ,още повече му паднаха шансовете.Тази вечер обаче му обещаха някои неща(новините). БЕЗСРАМНИК с главно Г..з