Плевнелиев и лидери в писмо до Тръмп: Не се сближавайте с Путин!

Европейските лидери се обърнаха към бъдещия американски президент
Обновена: 12 яну 2017 07:30 | 11 яну 2017 18:38,
396
Плевнелиев и лидери в писмо до Тръмп: Не се сближавайте с Путин!
Снимка: Reuters, архив

Перспективата бъдещият президент на САЩ Доналд Тръмп да се съюзи с руският си колега Владимир Путин леко напряга доста традиционни съюзници на САЩ, но най-много ще изгубят лидерите в Централна и Източна Европа.

Тези страни, които са на "фронтовата линия" срещу разпространяването на руско влияние, сега се обръщат към Тръмп с молба да си помисли добре преди да избере "грешната страна", пише "Вашингтон пост".

"Путин не търси американското величие. Като ваши съюзници ние го търсим", пишат 17 сегашни и бивши политици от Централна и Източна Европа.

"Като ваши съюзници по силата на договори, ние се обръщаме към американците в новата администрация на САЩ и Конгреса да заемат твърда позиция в защита на нашите общи цели и интереси: Мир, Атлантическа стабилност и свобода", пише още в писмото.

Това обръщение е подписано от един действащ европейски лидер - Росен Плевнелиев, както и някои бивши лидери като бившият румънски президент Траян Бъсеску, бившите президенти на Естония и Латвия, както и предишният премиер и външен министър на Швеция Карл Билдт.

Европейските лидери подчертават, че приветстват избирането на Тръмп и очакват работата с новата администрация да заздрави трансатлантическото сътрудничество. Но ако Тръмп реши да потегли в друга посока и да се съюзи с Путин, ще има сериозно негативни последици за Европа и САЩ, подчертават още лидерите.

Администрацията на Тръмп не бива да отслаби санкциите срещу Русия или безропотно да приемат анексията на Крим, смятат авторите на писмото. Сделка с Путин за Украйна би имала фатални последици за американските позиции в Европа, пишат още в писмото си.

Политиците смятат още, че Путин не би могъл да бъде съюзник на Запада и че руските политики са направили Европа по-опасно място за всички. Дори и да се стигне до сделка, Русия най-вероятно ще продължи да разклаща демокрациите в Европа по различни начини, включително кибератаки, енергиен и икономически натиск, шпионаж, психологическа война, дезинформация и подкупи.

Това обръщение към Тръмп е подобно на отворено писмо, което някои централни и източноевропейски страни написаха до президента Обама, когато той зае поста си през 2009 година. Тогава те предупреждаваха, че преследването на "рестарт" на американските взаимоотношения с Русия може да накарат европейските страни да загубят вяра в САЩ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


396
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
209
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
хахахахаххххххххххххххааааааааааааааа
208
2
 
18
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 години
"Путин не търси американското величие. Като ваши съюзници ние го търсим", пишат 17 сегашни и бивши политици от Централна и Източна Европа.Господата не са уточнили каква поза са заели,докато търсят...въпросното величие,както и в какво положение е то/величието/-увиснало или лееееко поизправено.Моля да го уточнят това дребно ,маловажно,хм..величие.
207
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 248, пак ги на събра, напълно в твой стил... Защо сравняваш ракети двигатели със самолети? Самолетите, нали ще се съгласил, че не са с двигатели за космически ракети. Какъв ноу хаус има в чесъна ? Защото при соца внасяхме една година чесън ?!
206
4
 
20
 
! Отговори
Срам преди 7 години
Каква карикатура! Каква жалка фигура в българската история!
205
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-голямото мекотело, което познава света.
204
2
 
17
 
! Отговори
Емигранта преди 7 години
Абе тоя тъпан за какъв се има.Голем американец стана и той.Само не мога да разбера защо трябва да въвлича цялата държава и да говори от наше име.Като толкова обича янките да замминава там и без това вече е безработен вече. Дотегна ми от ***.
203
2
 
29
 
! Отговори
мое мнение преди 7 години
Плевнелиев си заминава.Така и не разбрах кой му ги налива всичките безмислици, които говори.Бивш комунист, сега е капиталист.Преди е бил За СССР , сега Русия му е враг.Бойко пък така се е снишил-ни дума, ни вопъл-ни стон.Пълно мълчание и медийно покритие, в очакване на нови началници...Вече не знам на кого да вярвам, ама няма да е на Винету.
202
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 243 в СИВ имаше бартерна планова икономика. Вярно не бяха борсови, но и нашият износ първо направление къмСССР не бе на борови цени. Също бе евтин.
201
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вместо НАТО да харчи пари за да обкръжава Русия да беше обкръжило ИДИЛ .Ама не какво лошо е видяла Америка от Русия ?А Европа са слугите на Америка понеже са толерантни еврогеовве.Та България без Русия е нищо !
200
4
 
15
 
! Отговори
до 241 преди 7 години
мноо си *** мойто момче, враждата с Русия се подклажда от оръжейното лоби и ти си жертва на тази пропаганда. Модерният свят има нужда от Русия, защото е космическа страна, богата на ресурси и е миролюбива, Китай и Индия прогресираха години наред благодарение на дружбата им с тази държава, внасяха евтини ресурси и развиваха собствените си индустрии на базата на руските военни технологии, подобно на България едно време.
199
2
 
17
 
! Отговори
До Плювньо преди 7 години
Тоя пък какво си въобразява. Никой не го бръсне за слива, та камо ли Тръмп. С нашия *** ли ще се съобразява след като е наясно каква *** *** е Плювньо?
198
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо Тръмп да се сближава с Путин? Русофили, как го виждате това сближаване? САЩ Е стотина години пред Русия и седеосемдесед пред нас.
197
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Смешен и жалък човек, за съжаление ни беше президент.
196
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Единствената държава в света с миларди заеми е Америка !Та за да си плати заемите ще и трябват 300 години минимум .Всияко се крепи на магия там .Добре че Англия им налива пари за да не пукнат от глад .Отдавна са в криза Америка и долара ще падне скоро .
195
2
 
19
 
! Отговори
мъка преди 7 години
Дори и Бойко не може да спре Плевенлевов да твори глупости.Срам за Краля на шахмата, футбола, литературните шедьоври и велик управленец, и политик.
194
5
 
18
 
! Отговори
Садиста преди 7 години
Плевнелиев е президент на друга държава !Аз не съм гласувал за него нито за ГРЕБ .
193
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Россия, съюз, приятелство между беден и богат е невъзможен. Изключение когато богатия използва бедния. Пример ВСВ.
192
3
 
19
 
! Отговори
Продажници преди 7 години
На тоя Плевнелиев и тиквата Борисов му каза отдавна .Да не се прави на по-голям ястреб от американците .Та България ще запомни продажника на нова година с Американските ПЛАНИНИ за фон .Беше голям смях ама от сърце .По смешен президент на държава не съм виждал никъде .Добре е да се прегледа на психиятър Плевнелиев и на очен лекар .
191
2
 
2
 
! Отговори
Тръмп преди 7 години
...А Плевнелиев е сегашния Президент на България, нали? Има бъдеще този човек и добрия ни съюзник България.
190
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Др. Плевнеф ще остане завинаги най-презираният политик в историята на България.