Ще пратят ли Тръмп и Путин Украйна в орбитата на Русия?

Киев в очакване на новия президент на САЩ
12 яну 2017 21:45, Елка Василева
174
Ще пратят ли Тръмп и Путин Украйна в орбитата на Русия?
Снимка: архив, Reuters

Предстоящото встъпване в длъжност на президента Доналд Тръмп буди опасения не само сред опонентите му в САЩ, но и у мнозина украински политици. През цялата избирателна кампания официален Киев нескрито правеше реверанси към Хилари Клинтън. Порошенко и неговият екип разчитаха, че ще спечели кандидатката на Демократическата партия.

Сега обаче Украйна ще трябва да търси общ език с Доналд Тръмп, който симпатизира на Владимир Путин. Защото САЩ все така играят една от решаващите роли в уреждането на украинско-руския конфликт, пише Сергий Руденко, Украйна, за Дойче веле.

Украйна между Русия и САЩ

Ето главната грижа на официален Киев с поемането на властта от Тръмп: да не би Вашингтон да смени политиката си към украинската държава? Да не би САЩ и Русия да решат бъдещето на Украйна без нейно участие? Казано по-просто, няма ли Путин и Тръмп да си поделят сферите на влияние в света, като "прикачат" Украйна към орбитата на Русия?

Отговорът на този въпрос ще реши не само съдбата на анексиран Крим и на Донбас, но и на цялата украинска държава.

От позицията на Вашингтон до голяма степен зависи дали руските военни ще се изтеглят от Донбас и Крим. Задача на Москва е да убеди Тръмп, че конфликтът в Украйна е разрешим само под грижовното ръководство на Русия. Задача на Киев е да обясни на новия президент на САЩ, че по-нататъшното присъствие на руски военни може само да влоши ситуацията и в Крим, и в Донбас. Коя от страните ще бъде по-убедителна - засега е трудно да разберем.

Компромис или капитулация?

Според украинския мултимилионер Виктор Пинчук, зет на бившия президент Леонид Кучма, Украйна трябва да направи "болезнен компромис". Същината му, представена в американското издание "Уолстрийт джърнъл", е проста: Киев забравя за известно време за анексията на Крим, замразява конфликта в Донбас и се отказва от курса на Украйна в посока НАТО и Европа. С други думи украинската държава остава в руската сфера на влияние.

Да, тази ситуация би задоволила напълно Владимир Путин, а може би и Доналд Тръмп. Но ако този план бъде осъществен, планът на Пинчук ще доведе до политическа експлозия в самата Украйна. След Евромайдана, трите години война и хилядите жертви компромисът на зетя на Кучма, прилича на капитулация, с която украинците никога няма да се съгласят. Украйна направи геополитическия си избор още по времето на Евромайдана. Нюанс, пренебрегван май и от Виктор Пинчук, и от други привърженеци на такъв "компромис".

Планът на Пинчук бе вече отхвърлен и от администрацията на Порошенко. Що се отнася до бъдещето на Крим и Донбас, официален Киев се опира на широка международна подкрепа. Целият свят призна за незаконна анексията на полуострова и констатира руска намеса в ситуацията в Донбас. Украйна се ориентира към договореностите, затвърдени в "нормандския" и в минския формат. Киев няма намерение да ги загърби заради мнимите компромиси, предложени от Виктор Пинчук.

Планът на Надежда Савченко

Надежда Савченко започна стремително да развива действия за уреждане на конфликта в Донбас практически успоредно с Пинчук. Макар предупредена от Службата за сигурност на Украйна да не го прави, тя публикува списъци с имената на пленници, взети от двете страни в донбаската война. Савченко е убедена, че тази стъпка ще промени положението с размяната на заложници. Бившата затворничка на Кремъл впрочем скромно премълчава, че размяната на пленници не се решава в сепаратистки Донецк и Луганск, а в Москва.

Съзнателно или не, Савченко представя войната в Донбас като вътрешен конфликт за Украйна. Тя се среща със сепаратистките водачи Плотницки и Захарченко, говори за помирение и размяна на пленници с т. нар. Луганска и Донецка народна република. За Москва, която има интерес Западът да вдигне икономическите санкции, Савченко и Пинчук идеално илюстрират факта, че в Украйна има хора, готови не само да преговарят с отцепниците, но и да приемат съществуването на псевдорепубликите в състава на единната държава.

Както изявленията на Пинчук и Савченко, така и предложението на първия украински президент Леонид Кравчук да бъде създаден "съвет на мъдреците" за уреждане на конфликта, трябва да се разглеждат само в контекста на предстоящото встъпване в длъжност на Доналд Тръмп. Русия използва горепосочените персони с оглед да му представи свои варианти за решаване на конфликта в Източна Украйна. Въпреки че решенията отдавна са записани в споменатите вече мински споразумения. Обаче не действат, защото Москва няма интерес от това. Схващат го и Берлин, и Париж, и Вашингтон. Как ще действа в тази ситуация Доналд Тръмп още никой не знае, включително Владимир Путин.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Шефане мога да резбера защо украински фашисти след като те се биха срещу Хитлер ? Защо не Български фашисти ? Ние бяхме съюзници на Германия ?
45
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До МНОГО СМЕ СИ ДОБРЕ!На туризъм се ходи в бедните страни от третия свят.
44
8
 
9
 
! Отговори
МНОГО СМЕ СИ ДОБРЕ! преди 7 години
...0,34-ст.-----за 1-рубла!Който не му харесва у нас , да си бега у Русия!Щом руснаците плащат с $ и Э....за да дойдат у България , ЗНАЧИ СМЕ СИ ДОБРЕ!
43
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
САЩ загубиха в Грузия, САЩ загубиха в Украйна, загубиха в Сирия. Ако не са си научили урока, Русия ще им предостави още възможности да го научат. Ако новият президент Тръмп не го е разбрал, ще му се наложи да го разбере.
42
19
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никой не обича руснаците по света!Направо ги презират.
41
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Крим е руски. Въпросът е затворен.
40
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Украйна е единствената държава на територията на бившия СССР, която за 25 години независимост не е надскочила БВП от 1991 г., нещо повече, сега нейният БВП изостава с 40% спрямо този от времето на УССР. Паралелно с това, Украйна търпи демографски загуби в размер на 12-15 млн. души, като в това число влизат напусналите страната, загубата на населението, което сега е част от Крим или от териториите на Донбас
39
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И ще продължава да им преподава важни уроци докато ги научат.
38
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия наистина даде много ценен урок на САЩ и на Европа най-вече с анексирането на Крим.
37
2
 
16
 
! Отговори
не сме само ние зле преди 7 години
За 25 години независимост икономиката на Украйна достигна небивал провал, който няма аналог в съвременната световна история, заяви директорът на Украинския институт за анализ и мениджмънт в политиката Руслан Бортник: "От държава с трети ядрен потенциал в света, която летеше в космоса и произвеждаше най-съвременни технологии, Украйна се превърна в аграрна страна. Не знам в световната история друг такъв пример, когато от 10-20-то място се спускаш на 150-то място".
36
16
 
7
 
! Отговори
Бобо преди 7 години
Слава Украина!!!!Премахване на визите и приемане в евросъюза
35
4
 
19
 
! Отговори
Честито преди 7 години
И Украйна и България изхвърчаха от енергийния пазар в Европа! А България можеше да бъде стратегически енергиен център на Европа, да печели милиарди, да изгради нови инфраструктури и да открие десетки хиляди нови работни места. Да живее българо-американското партньорство.
34
3
 
16
 
! Отговори
РЕСУРСИ преди 7 години
Това им трябва на Западните държави. А не конкуренти и консуматори. Показателно е , че условието да им дадат везвизов режим е да изнасят необработена дървесина за мебелните фабрики в Полша. Така е и сдругите суровини. НЕБРАБОТЕНИ. Заводите им ще фалират както нашите
33
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И кво стана сега, нещо нашего брата (точно като еуропейските лицемери) спря да плаче за Сирия, за "нещастните" граждански мирни жители, жени, деца....Вече не ги интересуват, нали? Алепо е свободен, а че хората имат нужда от помощ...май им помага само "диктатора" Асад! И руснаците разбира се! Но....нашего брата сега се "превключва" на укропите, сега тях ще ги "жалиме"!!!! Няма ли край на този цинизъм? Боже, дай сили на Путин да помогне на братския им народ, а фашагите да затрие, като главорезите!
32
6
 
19
 
! Отговори
25 ГОДИНИ преди 7 години
държава Украйна. Това държава ли е. Няма бъдеще. Руснаците и украинците пак ще живеят в една държава. И това е РУСИЯ.
31
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС защо не приема бежанци от Украйна а само араби и африканци?
30
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия е приела на своя територия около 1,1 млн. бежанци от Украйна, заяви заместник-министърът на МВнР на Русия Генадий Гатилов. През август миналата година министър-председателят на Русия Дмитрий Медведев заяви, че Русия винаги е била и ще бъде втора родина за бежанците от Украйна.
29
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия преподаде важен урок на САЩ в Крим.
28
4
 
20
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Украйна трябва да е редом до Русия. Измислените превратаджии трябва да бъдат съдени.
27
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До А дано 32На България са вредни такива индивиди като тебе - неграмотни, елементарни, невъзпитани, закомплескирани и напълно неадекватни!