Ще се реши ли израело-палестинския конфликт? Кога?

Предизвикателствата пред мирната конференция в Париж
15 яну 2017 09:51, Петя Славова
138
Ще се реши ли израело-палестинския конфликт? Кога?
Снимка: архив, Reuters

Представители на десетки страни се събират днес на конференция в Париж в опит да съживят усилията за постигане на мир между Израел и палестинците, предаде Франс прес, изброявайки някои ключови елементи от израело-палестинския конфликт, основни предизвикателства на форума във френската столица.

Какви са основите на конфликта?

В съвременния си вид конфликтът започва през 1947 година, когато Общото събрание на ООН приема резолюция за премахване на британския протекторат над Палестина и за разделянето й на две държави - еврейска и арабска. През следващата година е обявено създаването на Държавата Израел.

Още по темата

През 1967 година Израел превзема със сила Западния бряг на река Йордан и Източен Ерусалим, по онова време под контрола на Йордания, както и ивицата Газа, която е под египетско управление. Впоследствие анексира Източен Ерусалим - свещено място, почитано както от християните, така и от евреите и от мюсюлманите.
Израел продължава да окупира Западния бряг, но през 2005 година се изтегля от ивицата Газа, където през 2007 година, след въоръжен конфликт, контролът преминава в ръцете на ислямисткото движение Хамас.

Конфликтът става повод за различни опити за постигане на мир. Основното му решение, според международната общност, е създаването на Палестинска държава, която да съжителства мирно с Израел.

Решаването на конфликта се сблъсква с разногласия, някои от които изглеждат все по-неразрешими: сигурността на Израел, очертаването на границите, статутът на Ерусалим, правото на завръщане на палестинските бежанци, избягали или прогонени от земите им.

След години на въоръжена борба, две палестински народни въстания (интифада) и няколко войни в ивицата Газа, от есента на 2015 година палестинските територии, Ерусалим и Израел отново са обхванати от кърваво насилие.
Голяма част от международната общност се бои, че предложеното решение за две съжителстващи държави вече е само спомен. Конференцията в Париж има за цел да го съживи.

Преговори в задънена улица

Палестинците казват, че дългогодишните двустранни преговори с Израел не са довели до нищо. Затова са решили да дадат международно изражение на каузата си.

За да разговаря отново с израелския премиер Бенямин Нетаняху, палестинският президент Махмуд Абас настоява да бъдат изпълнени някои условия, след които спиране на заселническата дейност в палестинските територии.
Нетаняху отхвърля всякакви предварителни условия, но настоява палестинците да признаят Израел за Еврейска държава. Палестинците обаче отказват поради опасения да не пожертват правото на завръщане на бежанците.

И в двете страни вътрешни фактори правят всякаква отстъпка изключително трудна. Нетаняху оглавява най-дясното правителство в историята на Израел. Някои негови членове открито се противопоставят на създаване на Палестинска държава и ожесточено се застъпват за заселниците.

Абас от своя страна няма никакъв контрол над ивицата Газа, където Хамас отказва да признае Израел. Освен това той не се ползва с уважение сред голяма част от палестинците.

Насилието, заселниците

Израел обвинява палестинската автономна власт, че насърчава насилието и твърди, че конференцията в Париж тласка "мира назад".

Голяма част от международната общност се опасява, че продължаването на заселническата дейност може да "циментира" съдбата на евентуална Палестинска държава - до такава степен тези еврейски селища са "изгризали" окупираната от Израел територия.

Около 600 000 еврейски заселници живеят на Западния бряг и в Източен Ерусалим.
Съветът за сигурност на ООН прие на 23 декември за първи път от 1979 година резолюция, осъждаща израелската заселническа дейност, благодарение на това, че САЩ като никога се въздържаха при гласуването.

Какво да се очаква от конференцията?

Конференцията ще се състои без участието на израелци и палестинци.
Франция предложи президентът Франсоа Оланд междувременно да съобщава резултатите на Абас и Нетаняху. Той обаче отказа, така че Елисейският дворец съобщи, че Абас ще бъде приет "в двустранен формат през близките седмици".

Провеждането на конференцията само по себе си е победа за палестинците, но Нетаняху още отсега предупреди, че Израел няма да се обвърже с резултатите от нея.

Неизвестната "Тръмп"

Конференцията се провежда пет дни преди встъпването в длъжност на Доналд Тръмп като президент на Съединените щати. След многогодишни търкания с администрацията на Обама, израелското правителство сега очаква много по-благосклонна американска политика.

Тръмп, който осъди резолюцията от 23 декември, обеща да признае Ерусалим за столица на Израел. Високопоставен палестински представител заяви миналия понеделник, че с Тръмп "всички сигнали са отрицателни"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До :)Защото всяко зверство е напълно ок, когато го прави Шекелбергщайн.
36
0
 
2
 
! Отговори
:) преди 7 години
Защо военно престъпление и насилствена окупация се заменя с термина конфликт?
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много тежък конфликт. Арабите никога няма да отстъпят, а евреите по-скоро ще покрият целия регион с ядрени ракети, преди да паднат. Рано или късно там ще стане нещо...
34
0
 
1
 
! Отговори
бг преди 7 години
А откъде се появяват косоварите?
33
2
 
2
 
! Отговори
бг преди 7 години
Израело-палестинският конфликт ще се разреши когато Русия установи контрол над Гибралтар и Суецкия Канал,и когато англичаните в Кипър бъдат убити.
32
0
 
4
 
! Отговори
Zanzzu преди 7 години
Както казваше дядо ми - да, разбира се. Веднага щом евреите се върнат от жътва.
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КОГАТО ИЗЧЕЗНАТ ОТ ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ ..- ПРОБЛЕМА Е РЕШЕН.
30
1
 
3
 
! Отговори
пенсионерка преди 7 години
ВСИЧКИ КОИТО коментирате събитията в Близкия Изток обърнете внимание на решението на ООН.2 държави за евреи и АРАБИ.КЪДЕ Е МЯСТОТО ТУК НА ПАЛЕСТИНЦИТЕ и от къде се появяват.Намерете и прочетете оригиналните документи а не нагласена история от някой ***.
29
6
 
4
 
! Отговори
kiki преди 7 години
Ще се свърши когато изтрият изрел от картата
28
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колцина от нас знаят, че и арабите, и евреите извеждат произхода си от Авраам? Първите твърдят, че са негови потомци от робинята, а вторите - от законната му жена! А бог бил обещал властта на земята на потомците на Авраам! И полубратята се бият за наследството! Юдейската и мохамеданската религия имат повече допирни точки от юдейската и християнската! Но исляма е по изгоден като идеологическа платформа на властващите.
27
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Израел изкупува земите, еврейските жени раждат по няколко деца, постепенно изтласкват палестинците и разширяват ареалът си. Мисля, че палестинците нямат шанс. Не намесвам никаква идеология, закони, чувство за справедливост и етика. Просто един прагматичен поглед на ситуацията. Израел ще е с такава територия, каквато решат. Просто им трябва време.
26
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
при този евреиски екип на трьмп няма да се реши светьт тепьрва ще горивьн ам воиски от балканите и черно море искаме мир мир мир
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ne gi mislete izrael vladee polojenieto
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименАма всичките ли са такива??Всичките си продават децата на педофили??
23
5
 
5
 
! Отговори
Трол преди 7 години
До СтефГлупости!!Ама глупост до глупост!Ти си една патк*,чела нещо и гледала нещо!И в Ливан,Сирия(преди войната),Египет,Йордания,Кувейт има християнско население,което си празнува всички наши празници и имат църкви.Само за справка прочети,колко църкви има в мюсюлмански Кувейт.За Ливан да не говориме.А другата ти простотия как в Израел пазят християните,може да си завреш някъде.Евреите мразят християните повече от мюсюлманите.Плюят на нас,плюят на Исус и Девата...изобщо какво ти обяснявам.....
22
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
еврейските маймуни изкупили земята
21
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До РикРик хайде размърдай си мислите. Като гледам арабите мюсюлмани пристигнали от Судан, Афганистан, Ирак, Сирия, Мароко, Никой не им е взел земите. Те търсят къде са готови хората да им дават социални помощи и някой да работи за тях. Хора които не уважават жените си, продават дъщерите си на 9 годищна възраст на мъже педофили за мен това не са хора. Палестина са подчинени на терористичната организа;ция Хамас и палестинския ислямски джихад, Живеят тежко, но не само Израел са виновни.
20
6
 
11
 
! Отговори
Стеф преди 7 години
Още един неоспорим факт.Израел е единствената страна в Близкия Изток в която християните спокойно могат да празнуват Коледа, Нова Година, Великден. Още повече, израелски военни пазят християнските храмове от араби терористи.Това се знае от Америка, знае се от Европа, знае се от Русия,през 1947 първата страна гласувала в ООН за създаване на Израел е СССР. Днес половината от управлението на Израел и командващи израелската войска са руснаци - евреи от Русия говорят руски и празнуват Нова Година
19
8
 
6
 
! Отговори
Рик преди 7 години
До СтефанНо нали като си направят държава арабите ще си стоят в нея , а не когато им заграбват тяхната и така ги пращат при нас . Мислете малко !
18
1
 
14
 
! Отговори
Стефан преди 7 години
Хайде да научите нещо и от мен. Мюсюлманския духовен център е в Мека- Саудитска Арабия . Там е бил и МБожия им пратеник Мохамед,Християнския духовен център е в Ерусалим - на Божи Гроб .Еврейския духовен център е също в Ерусалим - Стената на Плача част от първия дворец на Соломон и част от двореца на Давид В Давидовата кула в Ерусалим е и стаята в която Микел Анжело е нарисувал тайната вечеря на Исус, Не разбирам арабските притенции !?