Тръмп и несигурността - страховете преди форума в Давос

Reuters: Новият US президент е пример за вълната от популизъм, обхващаща света
Обновена: 15 яну 2017 20:33 | 15 яну 2017 20:00,
28
Тръмп и несигурността - страховете преди форума в Давос
Снимка: Reuters

Световната икономика е в най-добрата си форма от години - бум на фондовите пазари, петролът поскъпва, а страховете за бързо забавяне на китайската икономика, се успокояват. Политическият и икономически елит обаче едва ли ще празнува по време на своята среща в швейцарския курорт Давос, пише в свой анализ Ройтерс.

Причината е несигурността около политиките, които ще предприема новоизбраният американски президент Доналд Тръмп. Той официално ще стъпи в длъжност на 20 януари - последният ден от годишния Световен икономически форум (WEF), който се провежда в Давос.

Преди година лидерите бяха спокойни, че Тръмп няма големи шансове да бъде избран. Неговата победа, дошла само броени месеци след вота на британците за Brexit, обаче се оказа истински шамар за тях.

Доналд Тръмп е пример за вълната от популизъм, обхващаща целия свят и заплашваща следвоенния либерално демократичен ред. С предстоящите избори в Холандия, Франция и Германия, а вероятно и в Италия, събиралите се в Давос ще бъдат доста нервни, прогнозира още Ройтерс.

Списъкът с гостите в швейцарския курорт през тази година също е показателен. Сред тях е Си Дзинпин. Той ще бъде първият китайски президент, който ще присъства на Икономическия форум и това подсказва за растящата роля, която Пекин ще има в световен мащаб.

Това се случва във време когато Тръмп заявява все по-затворената политика, която ще води САЩ, а Европа обръща внимание на своите проблеми - от Brexit до тероризма.

Британският премиер Тереза Мей заяви участието си на форума. Германският канцлер Ангела Меркел обаче ще отсъства през тази година.

Икономическият форум в Давос ще се проведе мужду 17 и 20 януари.

За първи път световните лидери ще дискутират заплахата за световния ред от десния популизъм, глобалната солидарност и геостратегическата конкуренция, посочва още Independent.

Още новини и анализи от Европа и света четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Bai ganu преди 7 години
До ЦиникDa ne bi da predlaga6 obratno v orientalizma ili Kolhoza ...?Da 4uem podrobno ideiata ti Zambia Nov svetoven red:
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Тръмп - Путин", новата кавър версия на драмата "Прилъстена и изоставена".
8
4
 
31
 
! Отговори
Циник преди 7 години
....вълната от популизъм , заливаща света...ЛИ???!!! Не!!!! Това не е популизъм - това е знак, че най-сетне народите се събуждат...и искат да се отнърват от ярема на транссексуални либерастчета...и политп*а*ра*зити искащи да им заповядат - как, и какво да мислят! От години народната воля е наричана "популизъм" от същите тези к*ъ*рлежи впили се в снагата народна! Шайка престъпници и в Берлин, и в Брюксел - не желаят народите да се събудят от ступора в който ги вкараха последните ( поне 8 години )
7
5
 
15
 
! Отговори
байхейс преди 7 години
еврейския заговор ще си плати за "бежанската" вълна и за геноцида срещу бялата раса !
6
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Шубето е голям страх, а страхът е полезен
5
3
 
23
 
! Отговори
Партиен член. преди 7 години
Харесва ми тоя Тръмп.Що народ се плаши от него.Кофти е да знаеш че може вече да не *** от баницата.
4
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
CNN пише че в Москва е умрял посланика на сащ, Тефт. Нещо много почнаха да дават фира.
3
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Време е народите да се надигнат и да изметат световното бунище от изедници.
2
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
,,Reuters: Новият US президент е пример за вълната от популизъм, обхващаща света" ... но да наградиш с награда за мир , *** започнала 5 войни е ... демокрация ?
1
8
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом ройтерс вият като койоти, значи светът върви към добро!