Кремъл брои дните до встъпването в длъжност на Тръмп

Путин иска САЩ да признаят Москва за равнопоставен глобален играч
16 яну 2017 20:41, Елка Василева
50
Кремъл брои дните до встъпването в длъжност на Тръмп
Снимка: архив, Reuters

Ликуващ заради победата на Доналд Тръмп в САЩ, Кремъл брои дните до встъпването в длъжност на новия американски президент и проявява без задръжки своя гняв към отиващото си правителство на Барак Обама.

Внимавайки да не провалят шансовете за затопляне на американско-руските отношения, президентът Владимир Путин и други руски официални лица отлагат отговора на въпросите за плановете си за бъдещите контакти с Тръмп и всякакъв дневен ред за тези разговори, докато избраният за президент не встъпи в петък в длъжност, пише  Владимир Исаченков от Асошиейтед прес.

Нескритото възхищение на Тръмп към Путин породи големи очаквания за по-добри отношения между Москва и Вашингтон, но Тръмп не е представил ясна политика към Русия. Неговите номинации за министри включват пенсиониран генерал с ястребови възгледи към Русия и шеф на петролна компания, поддържал много активни бизнес отношения с Русия.

В същото време руски официални представители порицават отиващата си администрация с отчетливо недипломатичен език, изоставяйки всякакво благоприличие, след като Обама наложи на Москва още санкции в последните си седмици на власт.

Москва нарича екипа на Обама "група геополитически неудачници", правещи последен опит да нанесат максимални щети на двустранните връзки и да затруднят Тръмп да поправи разрива.

Явно за да избегне излагане на опасност на сближаването с Тръмп, Путин показа внушителна сдържаност, когато САЩ изгониха 35 руски дипломати по обвинения в намеса в американската предизборна кампания. Вместо обичайния отговор "око за око", Путин покани децата на американските дипломати на новогодишно тържество в Кремъл.

Съветникът по националната сигурност на Тръмп Майкъл Флин и руският посланик в САЩ са били в постоянни контакти през последните седмици, включително на 29 декември, когато Обама наложи на Москва санкции в отговор на свързаните с изборите хакерски атаки, съобщава високопоставен американски представител. Тази и други срещи подсказват, че идващото на власт правителство вече полага основите на възможно затопляне на отношенията с Москва.

По подобен начин Москва се въздържа от ответни действия, когато Белият дом добави миналата седмица петима руснаци, включително шефа на главната руска разузнавателна служба, в списъка си със санкции.

Въпреки че Путин и помощниците му се надяват Тръмп да се покаже широко скроен към Русия, те знаят, че всеки опит за поправяне на отношенията е изправен пред големи препятствия, включително евентуална силна съпротива в американския Конгрес.

"Всякакви бъдещи контакти трябва да бъдат подготвени много прецизно и подробно, тъй като те ще бъдат установени след напрегнат период", каза говорителят на Путин Дмитрий Песков пред репортери.

Фьодор Лукянов, директор на Съвета за външна и отбранителна политика - организация на руски външнополитически експерти - каза, че Сирия е една от темите, където е възможно руско-американско разбирателство.

На срещата с Флин руският посланик покани американски представители на конференцията в Сирия, която ще се състои в Казахстан по-късно този месец, каза източник от екипа по прехода на Тръмп, който няма право да се изказва публично по темата.

Тръмп каза в петък в интервю за в. "Уолстрийт джърнъл", че може и да премахне санкциите на Обама, ако Русия работи със САЩ в борбата с тероризма и за постигане на други цели.

Кремъл би приел с охота предложение от страна на САЩ за сътрудничество в Сирия. Правителството на Обама отказа да координира действията си срещу "Ислямска държава" с Русия с аргумента, че Москва е решена да подкрепи сирийския президент Башар Асад.

Сложността на конфликта в Сирия - където опозиционни групировки, подкрепяни от регионални играчи се борят с войските на Асад и често се сражават помежду си - кара надеждите за бърз напредък да се изпарят.

"Русия и САЩ са важни играчи (в Сирия), но не са единствените", каза Лукянов.
Той отбеляза, че контролът върху ядрените оръжия е друга възможна сфера, в която Москва и Вашингтон могат да намерят общ език. Въпреки че нови договори за контрол над въоръженията са слабо вероятни, двете страни може да опитат да намерят начини за увеличаване на глобалната стабилност", каза Лукянов.

Путин се стреми упорито да накара САЩ да признаят Москва за равнопоставен глобален играч, както и да признаят, че съседите на Русия от бившия Съветски съюз са в нейната сфера на "жизнени интереси" - искания, отхвърлени от Запада. Мнозина в Русия се надяват, че Тръмп може да е по-склонен да сключи "голяма сделка" с Путин по начертаване на сфери на влияние и да помогне за утвърждаването на Русия като световна сила.

Александър Лебедев, руски мултимилионер, собственик на британските вестници "Ивнинг стандард" и "Индипендънт", вярва, че Путин иска "голяма сделка", която да включва сътрудничество в Сирия и евентуално сътрудничество в други области, включително в борбата срещу международните финансови престъпления.
"Един трилион долара годишно се крадат от глобалните банки и компании и изнасяни зад граница", каза Лебедев. Той добави, че Русия и САЩ могат да предприемат строги мерки срещу порочни бизнес практики в световен мащаб.

Американско-руските отношения се сринаха до най-ниското си ниво след Студената война заради руската анексия на Кримския полуостров през 2014 г. и подкрепата за проруското бунтовническо движение в Източна Украйна. През 2015 г. бе сключено мирно споразумение, което помогна да се сложи край на големите боеве в Източна Украйна, но все още има сблъсъци и опитите за политическо уреждане са в задънена улица. САЩ и ЕС наложиха на Русия икономически санкции и обвързаха премахването им с напредък в мирния процес.

Кремъл разчита на Тръмп за вдигане на санкциите, но много анализатори са скептични.

"В сегашната атмосфера трудно можем да си представим как Тръмп може да започне да премахва санкциите", каза Лукянов.

Американските твърдения за руска намеса в изборите в САЩ оглавиха списъка на факторите, вредящи на двустранните отношения.

Обвиненията на американското разузнаване, че руски хакери са се намесили в гласуването по нареждане на Путин, за да помогнат на Тръмп да спечели, поставиха новоизбрания президент на САЩ в трудна позиция. Той призна с неохота, че Русия вероятно е отговорна за хакването на компютърните системи на Националния комитет на Демократическата партия, но изтъкна, че няма доказателства кибератаките да са повлияли на резултатите от вота.

Кремъл отхвърли обвиненията за хакерските атаки и разпалено отрече медийните съобщения, че е събирал компрометираща информация за Тръмп.

Руските длъжностни лица са наясно, че открита подкрепа за Тръмп единствено би направила по-трудно за него да възстанови отношенията и затова основно се фокусират върху нанасянето на удари по правителството на Обама.

Председателят на външнополитическата комисия в горната камара на руския парламент Константин Косачов нарече решението на Белия дом за изгонването на руските дипломати "агония не просто на куци патици, а на политически трупове".

Говорителката на външното министерство Мария Захарова стигна още по-далеч.
"Ако руски хакери са извършили атаки в Америка, те са били срещу две неща: мозъка на Обама и, разбира се, доклада за "руските хакери", написа тя във Facebook.

Захарова заяви, че "Обама и неграмотният му външнополитически екип са нанесли сразяващ удар по престижа и лидерството на Америка". Тя описа неговото правителство като "група външнополитически неудачници, озлобени и късогледи".

Правителството на Обама все още има пред себе си няколко дни "да унищожи света", написа Захарова.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
0
 
! Отговори
Разбирачев преди 7 години
Колкото и да обясняват че т.н. хакерски атаки не са имали никъкъв ефект,реално имаха съкрушителен ефект.Оповестяването на "опорните точки" на Подеста как да се елиминира Бърни Сандерс озлоби до крайност левите демократи.Именно те не гласуваха за Клинтън в спорните работнически щатове Мичигън,Охайо и Филаделфия което на практика подари победата на Тръмп.Дали са били руснаци или просто измамени демократи не е важно.Путин няма нищо общо на сега триумфира над политическите трупове на враговете си!
22
1
 
0
 
! Отговори
пенко преди 7 години
Не давам акъл-споделям: Една държава е велика ,когато народа и е единен и сплотен -вървящ в една посока . В Русия са 80% ! Колко % са единни в другите велики сили ?!Във Великобритания под 50%, Сащ под40%, Франция под 30 %,Германия под 20% ; но в Китай... няма мърдане /особенно след ВИР /Вел. Ико. Рев. /.А българските *** като "Мето Тупането" плюят ли плюят Китай !!!
21
1
 
0
 
! Отговори
пенко преди 7 години
Някой трябва да се определи . Или Русия произвежда само "чайници" ,или превъзхожда "САЛИЦИЛОСИЛИКОНОФЛУОРЕСЦИРАЩАТА" долина !!! Как ви "хакнаха"... нали вие произвеждате всичко свързано с информацията /цифрово- плазменна / ???Задрасквам всички победи на камионите КАМАЗ в рали Дакар !!!
20
3
 
4
 
! Отговори
коко преди 7 години
Путин свърши парите и това обяснява всичко...
19
0
 
0
 
! Отговори
4-3-2-1-УВО! преди 7 години
И кой каза?! - У-В-О-Л-Н-Е-Н-И-Е!
18
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ушaнкитe на какво се надяват та броят дните. Нито ще им махнат санкциите, нито ще се вдигне цената на петрола, фалита на рашка-говняшка е вързан в кърпа. Броенето само показва пълната безизходица в която се намира велика русия.
17
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
и защо броят дните тези нещастници, какво ще се случи толкова, когато мистър Тръмп поеме щурвала.
16
11
 
6
 
! Отговори
Минаващ преди 7 години
Тази журналистка имали представа какво очаква или на какво се надява Русия. След нейната статия шорш.. от форума започват да фантазират измислици невероятно. Пълна скръб. Русия е велика страна и ще пребъде, това е положението.
15
2
 
3
 
! Отговори
Къртьо преди 7 години
Прочетох само заглавието, много неграмотно написано, по нататък даже нямам да чета.
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кремъл не харесва как Обама управлява страната си. Не им е се отразява добре.
13
12
 
3
 
! Отговори
Бай Йордан от Сливен преди 7 години
"група геополитически неудачници", правещи последен опит да нанесат максимални щети на двустранните връзки и да затруднят Тръмп да поправи разрива.По-точно няма как да бъде казано. Дет викат самите американци - Nuff said.
12
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** се моли някой на запад да го признае хаха.
11
7
 
17
 
! Отговори
строго секретно преди 7 години
Кремъл брои дните до разпадането на " Великата" Руска Федерация !
10
3
 
5
 
! Отговори
Schutzstaffel преди 7 години
България съвсем скоро ще бъде постоянният председател на ЕУ. На ротационен принцип.
9
8
 
20
 
! Отговори
путин фантазьора преди 7 години
фантазира си ,че Тръмп е магьосникът който ще принуди ЕС и другите демократични държави в света да премахнат санкциите срещу русия ! Тръмп може да командва само собствената си държава , ние от ЕС сме велики и не бихме търпяли критики от разни Тръмповци-мръмповци ! Но аз лично се съмнявам ,че САЩ ще премахнат санкциите към сибирските диваци и алкохолици !
8
5
 
1
 
! Отговори
Schutzstaffel преди 7 години
Обърна се вятъра а? Само че грантовете ще са текстолитови палки. И тоя път няма да излъжете никого. Дори и част от ченгетата ще са със народа. Изтърпяхме ви достатъчно.
7
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Айде загивайте бе, кой ви пречи?
6
12
 
9
 
! Отговори
майорски преди 7 години
Русия и Путин си извоюваха имато на велика държава с велик президент .... Путин ще го помни света така както помни Тачър..... а за Обама след 1 година ще помним само че бе цветнокож !!Тръмп може да е богаташ , да има власт в Америка и иазвън нея ...но не мисля че ще бъде велик гео-политик.Путин ще го прави луд, да си добър политик и добър бизнесмен са различни неща.Очакваме (Тръмп също) пореден изненадващ ход на Путин ...и той ще дойде точно когато трябва !Ония КГБ-ец го бива в това !
5
6
 
1
 
! Отговори
Schutzstaffel преди 7 години
Всички *** ви поздравявам със AcDc. Камбаните на ада:)))))
4
14
 
13
 
! Отговори
Доналд Тръмп преди 7 години
Няма да позволя промяна във външната политика на Щатите... - просто гледам сеир и чакам да видя колко дълбок поклон е способен да направи Путин... - като го гледам още малко и ще си удари челото в земята...