Бин Ладен младши с харизма! Върви по стъпките на баща си

САЩ включиха Хамза бин Ладен в списъка на "глобалните терористи"
17 яну 2017 21:00, Елка Василева
50
Бин Ладен младши с харизма! Върви по стъпките на баща си
Снимка: picture-alliance/dpa/Abacapress.com

Той притежава харизмата, за да наследи баща си в Ал Кайда. И наистина - Хамза бин Ладен е на път да се утвърди начело на терористичната организация. САЩ вече го включиха в списъка с най-опасните терористи в света, пише Дойче веле.

Малкото съществуващи снимки на Хамза бин Ладен едва ли помагат много: те са от началото на новото хилядолетие и на тях синът на Осама бин Ладен е още дете. Тези фотографии показват едно момче с бял тюрбан и бронежилетка, който гледа сериозно, може би дори заплашително в камерата. Съществуват и други негови снимки, на една от които той е седнал зад волана на джип с надупчени от куршуми стъкла, а на друга е приклекнал в храстите с автомат в ръце.

Тези снимки показват пътя на един младеж, устремен към джихада. Години по-късно Хамза бин Ладен вече се е превърнал във водеща фигура в международния тероризъм: в началото на януари 2017 година американското външно министерство включи Хамза бин Ладен в списъка на  "глобалните терористи". Навремето и баща му фигурираше в него.

"Глобален терорист"

Според стратезите на Ал Кайда включването на Хамза бин Ладен в този списък работи в полза на организацията. В джихадистките среди понятието "глобален терорист" е нещо като удостояване с рицарско звание.

Хамза е спряган като един от сериозните кандидати да оглави терористичната мрежа. След като през 2011 година баща му Осама бин Ладен беше ликвидиран от американските специални части, неговият довереник - 51-годишният египтянин Айман аз Зауахири - стана лицето и гласът на терористичната мрежа. Но Зауахири не притежава харизмата на предшественика си, поради което мястото му може да бъде заето от младия и харизматичен Хамза бин Ладен. А както личи и от снимките - очевидно той е бил подготвян дълго за тази роля.

"Още от дете баща му го е готвил за това", казва експертът по тероризма Питър Берген, автор на книгата "United States of Jihad". "Хамза е бил захранван с идеите на джихадизма и дълбоко вярва в тях", казва още Берген. Постепенно Хамза се включва все по-активно в дейността на Ал Кайда, за което говори и заснето на видео нападение от 2005 г. в района на пакистанско-афганистанската граница.

През последните години Хамза бин Ладен се изявява все повече като един от лидерите на Ал Кайда. През август 2015 година той призова своите последователи да поведат джихад срещу Вашингтон, Лондон, Париж и Тел Авив. В друг аудиозапис от май 2016 година той говори за близкоизточния конфликт и войната в Сирия. Благодарение на "благословената сирийска революция наближава освобождаването на Ерусалим", казва в него той и призовава джихадистките бойци да се обединят. "Вече няма никакво извинение за онези, които допринасят за разделението, особено днес, когато целият свят се е обърнал срещу мюсюлманите", казва синът на бин Ладен.

Същия месец шефът на Ал Кайда Аз Зауахири обяви, че Бин Ладен младши е приет в ръководния кръг на организацията. В друго свое послание - от юли 2016 година - Хамза бин Ладен заплашва с отмъщение за смъртта на баща си. "Всички ние сме Осама", казва той и допълва, че ще последва отговор на "потисничеството" на народите на Палестина, Афганистан, Ирак, Йемен, Сомалия и други ислямски държави. По думите му това ще бъдат актове на отмъщение, но не само в името на баща му, а и на "всички, които защитават исляма".

Конкурентът "Ислямска държава"

Сравнително честите послания на Хамза говорят, че Ал Кайда се опитва да привлече нови бойци. През изминалите години терористичната мрежа загуби много от привлекателността си и много млади ислямисти се присъединиха към т.нар. "Ислямска държава" (ИД). За разлика от Ал Кайда ИД се застъпва за създаването на ислямски халифат в целия свят. Ал Кайда имаше по-скромни цели: първоначално организацията си поставяше с за цел да прогони западните, и най-вече американските, войски от Близкия изток - като предпоставка за справедлив ислямистки ред в региона. Междувременно Ал Кайда поде война и срещу режимите, които смята за корумпирани, като например този в Саудитска Арабия.

Джихадистите от ИД действат несравнимо по-брутално. Вярно е, че и терористите от Ал Кайда също са обезглавявали заложници, но не и в такива мащаби, в които върши това ИД. Джихадистите се прочуха със своята жестокост, която организацията заснема на видео и разпространява в интернет. По този начин ИД привлича в редиците си много млади хора.

"Не бива да подценяваме силата на кадрите", обяснява френският ислямист Микаюл-Абу Раян. Днешните младежи на възраст окол 20 години са първото поколение, израснало изцяло с интернет. "Представете си какво става в главата на един младеж, който от детството си живее с ислямизма?"

Досега Ал Кайда не успяваше да се конкурира с мощната пропаганда на ИД. С помощта на Хамза бин Ладен сега това може да се промени. 


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
байхейс преди 1 година
къв е хубавичък .... бая са го радикализирали отзаде, че и от всекаде праворерните ходжи - съмнение нема
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А-ха,ясно защото едната била по-мирна и с по-незначителни цели са създали друга по-немирна и с значителни цели също кат едно време пък после вземат та ги слеят като ги изкупят за по някои линии за сметка на строя,а тия като омаяни викат аж реват,че са подтиснати,че кой ги е спрял да работят и не като шугави да се въртят и да зяпат кои ще ги приберат за някоя незначителна и значителна услуга и да им подава внимание като на роднини щот по нослетата си приличяли кат подсмъркат та смъркат що сварят.
28
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"френският ислямист Микаюл-Абу Раян" Абе я да си заминаваш за Африката. Писна ми само за ислям да слушам !!!
27
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама ще го наследи и в ЦРУ ли?
26
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И ще свърши като него.
25
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В празните кратуни на днешната младеж по света, не може да се очаква нещо по добро заради това че не са научени както трябва на уважение, дисциплина, труд, усърдие и желние да подобрят света около себе си като дават пример. Нищо на този свят не е постигнато даром или по лесния начин, а войните са инструмент на терикатите да упражняват контрол и власт над невинните и неуките.
24
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Но Зауахири не притежава харизмата на предшественика си, поради което мястото му може да бъде заето от младия и харизматичен Хамза бин Ладен."

Холивуд само това ли успя да измисли- Заркауи не бил достатъчно популярен, затова ще го заменим с Бин Ладен-младши, че е по-известен зарад татка си. Белия дом презарежда стария сериал- Ал Кайда "Наследството".
23
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво правят арабите в Европа, Меркел да каже. Тея племена нямат работа сред нас.
22
0
 
32
 
! Отговори
Рок енд рол преди 1 година
Статията прилича на реклама
21
3
 
22
 
! Отговори
Nomorefools преди 1 година
Мисля,че през последните 15 години хората си отвориха очите и вече разбират,че такива новини са фалшиви. Не сме толкова глупави,вече знаем какви ги вършат в САЩ.
Тези новини са за тъпите консуматори..
20
0
 
0
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 1 година
До Българин

Тоочно така!
19
2
 
23
 
! Отговори
Мм Даа преди 1 година
С показването на малкия Хамза Ладен кукловодите от сащ замислят нов сценарий за световната сцена.Филма арабска пролет не пожъна успех и не задоволи надеждите на създателите.Колко ли още невинни хора и страни са включени в новата продукция.
18
1
 
26
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Едно нещо недоумявам, как при наличието на такава сила в IT екипите на великите сили, никой не направи затъмнение на най-ефикасният метод за пропагандиране на тези *** - Интернет пространството. НЕ МОЖЕ МИШОЦИТЕ ОТ US да скачат като оперени когато загубиха изборите, че имало хакерски атаки по тяхното кандидат, а по кандидата на "чаршафите" да има само реклама!
17
1
 
7
 
! Отговори
дд преди 1 година
с подкрепата на CIA и Моссад
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На снимката ми се вижда стабилен, като баща си.
15
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И Осама и този пикльо са изфабрикувани на САЩ !
14
0
 
8
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 година
Бог да го прости.Няма да живее дълго.
13
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тероризма е продукт и запазена марка на ФАЩ.

Какво произвежда и изнася най много тяхната икономика?

Оръжия, тероризъм и войни.
Холивудска Пропаганда.
ГМО.
Порно.
Компютри и смартфони (произведени в Китай).
12
0
 
12
 
! Отговори
Рок енд рол преди 1 година
САЩ включиха Хамза бин Ладен в списъка на "глобалните терористи"..........А що братът на Осама е включен в някакъв друг списък - чух че давал под наем общежитие за студенти (не КАТ нашите - беднички, а милионерски синчета) в ЮК (май по-точно в Шотландия!!!!!????
11
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 5
дроновете се развиха доста. та... умната момче или нема да поживееш много

Моят внук има малък дрон за да се учи, а ти евентуално си го виждал само по телевизията. Та не е сигурно кой ще управлява дрон по-добре и кой ще получи то„ката на живота си.
Та по-кротко с изхвърлянията.