Жените по света: Реална е опасността, която представлява Тръмп

Над 1 млн. души ще участват в женски шествия в събота
Обновена: 20 яну 2017 15:42 | 20 яну 2017 14:37, Елка Василева
120
Жените по света: Реална е опасността, която представлява Тръмп
Снимка: Reuters

Над един милион души се очаква да се включат в събота в женски шествия, за да протестират срещу сексизма и сексуалното насилие и да призоват за зачитане на правата на жените при встъпването в длъжност на американския президент Доналд Тръмп.

Смята се, че световното движение тръгна от публикация във Facebook на баба от Хаваи, която прикани жените да организират шествия като реакция на избирането на Тръмп. Впоследствие бяха планирани над 600 похода.

В знак на солидарност с основната акция, която ще е в столицата на САЩ Вашингтон, походи ще се проведат и в други големи световни столици като Лондон и Делхи, както и в отдалечени места от Макао, Мексико и Мадагаскар, пишат Магдалена Мис, Елън Улфхърст и Нита Бхала от фондация Томсън-Ройтерс.

"Съпротивата не признава граници" пише на обява за шествието, поставена пред американското посолство в Тел Авив.

Първоначално организаторите искаха да насочат вниманието към въздействието, което може да окаже управлението на Тръмп върху правата на жените. Но движението набираше скорост и походът се превърна и в протест срещу ксенофобията, расизма, домашното насилие и дискриминацията срещу мюсюлманите и гейовете.

"Няма разлика между жените в САЩ и тук", каза 24-годишната студентка Рейчъл Муикали, която помогна за организирането на похода в Найроби. "Американките не са сами", каза тя. "Заедно сме."

Шествията са насрочени за събота - ден след като американският милиардер, републиканецът Тръмп ще положи клетва пред сградата на Конгреса. Организаторите очакват над 250 000 участници да участват в основното събитие във Вашингтон.

Розово море

Пространството между паметника на Линкълн и Капитолия може да се превърне в розово море. Подета бе кампания участничките в шествията да си ушият или оплетат "шапчици с котешки уши" (pussyhats) като напомняне за скандалния запис от 2005 г., в който Тръмп говори за жените и казва: "Хвани ги за оная работа. Може да правиш каквото си искаш."

Много знаменитости се дистанцираха от Тръмп, а редица музиканти и актьори се записаха за участие в основното шествие. Очаква се в него да се включат известни личности като Шер, Скарлет Йохансон и Джулиан Мур.

"Обединяване се в многообразието си, за да покажем, че сме прекалено много, че да ни игнорират, за да изпратим смело послание на новото американско правителство в първия ден от управлението му", написаха във Facebook организатори на похода в Рим. "Знаем, че много от решенията, които ще се вземат (в САЩ), ще имат сериозни и трайни последици за цял свят."

Ема Макнали, една от организаторките на шествието в Лондон, каза, че се чувства безсилна пред политиката на страх и разделение, заливаща Европа, пред увеличаването на престъпленията от омраза и на дискриминацията.

"На мен самата и на много други ни дойде до гуша", каза 47-годишна художничка пред фондация Томсън-Ройтерс. "Избирането на Тръмп беше повратна точка и ни подтикна да кажем "Стига толкова".

Във Великобритания са планирани 14 похода, в Мексико - 16, а в Канада - 26.

Тери О'Нийл, президент на Националната организация на жените във Вашингтон, каза, че жените по света са обезпокоени, че през мандата на Тръмп може да избухне война.

Преди да встъпи в длъжност, Тръмп скъса с дългогодишни американски политики, демонстрира твърди произраелски позиции и заклейми НАТО като остаряла организация. Ядоса Китай, като за първи път от десетилетия безпрецедентно проведе телефонен разговор с президента на Тайван.

О'Нийл каза, че жените се тревожат и за климатичните промени, които Тръмп определи като измишльотина, както и от рисковете от въоръжени конфликти.

"Това, на което реагират жените по света, е съвсем реалната опасност, която представлява Доналд Тръмп", каза О'Нийл.

В Индия се очакват многолюдни шествия на жени в над 20 града, които искат "да си върнат нощта" и настояват за безопасни обществени места след масовите сексуални престъпления в Бангалор в нощта на Нова година.

"Искаме да покажем солидарност със сестрите си, защото всички се борим срещу едно и също - презрителното отношение към жените и срещу патриархата", каза Бхани Ракел, организаторка на похода в Делхи.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
23
 
! Отговори
картограф преди 7 години
Световна карта на "Протестна мрежа".
51
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Жените по света: Реална е опасността, която представлява Тръмп"Простестърките не представляват мнението на всички жени по света за Тръмп, мерете си изразните средства. Освен, ако не искате да ми заявите, че на света са останали около половин милион жени, което ако не друго би било сериозен проблем за човечеството...
50
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да, щото вече не му е up!
49
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Протестът на бавноразвиващите се либерасти. Суъльо и Пульо щели да излизат на протест в държавите си, в подкрепа на САЩ ахахахха е няма такава жалка картинка.
48
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Но движението набираше скорост и походът се превърна и в протест срещу ксенофобията, расизма, домашното насилие и дискриминацията срещу мюсюлманите и гейовете."Изчакайте ги да се съберат на едно място и ги почвайте със сълзотворния газ и шоковите гранати.
47
2
 
33
 
! Отговори
М, да ... преди 7 години
С тези протести на извратеняци намирам и Сталин, и Хитлер с лагерите за умни мъже!
46
2
 
44
 
! Отговори
пенко преди 7 години
Бъркате госпожо "КУЧКИТЕ" с жените !?!? За разлика от вас Тръмп има съпруга и деца! Вижте какво изразяват очите на предоставените "активистки" / *** -грозни -смотанячки/ -Айде аз греша ,но питайте някой друг мъж и ви гарантирам ,че той няма да е толкова толерантен! Добре бе ,питайте някоя нормална жена и тя ще ви изясни, колко вампирски гледат вашите "розовоуши момичета" !? Не ми е жал за вас !!!
45
2
 
15
 
! Отговори
:)) преди 7 години
"Хвани ги за оная работа. Може да правиш каквото си искаш."---------------------Сигурно ли е, че Тръмп не говори за сърцето на жената, т.с жената да се влюби в мъжът?!? Хвани ако можеш! :)) Тръмп не е жиголо на Мелани, докато Деми Мур дълго си имаше такъв докато не порасна Аштънпп. обикновено се казва, че жените са хващали мъжете за .... за какво освен за дръжката! - обидно елементарно е това!ппп. не намира думите на Тръмп за обидни, но все пак нека Тръмп се уточни.
44
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има реална опасност Тръмп да ощипе по дупето половината жени на света, а другата половина по гърдите. Затова Сорос ще финансира протести, на които стотици милиони жени ще излязат по улиците с надписи "Тръмп, не ми пипай сливата!" за да предпази женското полукълбо от набезите на разгонения милиардер!
43
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Видяхме ги тези ''милионни'' протести след като спечели изборите- по 1000-2000 души в няколко града в държава, която има население от 320 млн... Все едно тук 10 души да протестират...
42
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мерсел не е жена, стига лъжи!
41
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С0р0с плаща 2500$ на про.те.стър!
40
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Парите работят в целия свят.Алчни лилипути има не само в България но и в Америка.Най гадните хора на света са алчните.
39
0
 
31
 
! Отговори
М, да ... преди 7 години
Тръмп им каза да се хващат на работа и да не чакат социални помощи! Тези имат само права, но задължения споед тях не!
38
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ИнформиранКакви милиони,бе !!! Даже хиляди !!!
37
0
 
46
 
! Отговори
българка преди 7 години
Защо не отидат да протестират в Саудитска Арабия, в Катар, в Нигер ?!? Да отидат там да защитят жените - по тези места животът им наистина е застрашен, нямат никакви права. Много е лесно така да се бориш и полицията да те пази от самия теб. ДА ОТИДАТ В САУДИТСКА АРАБИЯ !!!
36
0
 
11
 
! Отговори
G преди 7 години
*ценЗурирано
35
0
 
17
 
! Отговори
G преди 7 години
ред.а.ктоpu, защо copocpИ.ди е ценсурирано???
34
0
 
19
 
! Отговори
малко смях преди 7 години
вече е ред и на американската *** пролет ....!!!
33
0
 
39
 
! Отговори
G преди 7 години
Само като прочетах, че някаква си баба и то от Хавай подела акцията ми стана ясна работата. Същата "случайна" баба както онова "случайно" сирийче, което публикуваше цели репортажи от Сирия и като онзи "случайния" дето се запали в Тунис и тръгна "случайната" арабска пролет.А всъщност, с какво точноТръмп е опасен за жените? Медийна пропаганда на ЦРУ, клинтовци и *** целяща да дескридитира демократично избрания американски президент.