Големите битки с малките проблеми: Първият ден на Тръмп

Президентът на САЩ обяви война на медиите... пред ЦРУ
Обновена: 24 яну 2017 07:14 | 23 яну 2017 21:00,
84
Големите битки с малките проблеми: Първият ден на Тръмп
Снимка: архив Reuters

Доналд Тръмп се пребори за Белия дом и вече е 45-тият президент на САЩ. Битката не беше лесна, а той се пребори за поста с обещания за големи промени в икономиката, здравеопазването и външната политика.

Първият си пълен ден на поста обаче той прекара във водене на малки битки.

Тръмп превърна срещата със служителите на ЦРУ в събота, чийто първоначален замисъл беше да хвърли мост към тях, в конфронтация с медиите, които според него съобщили за нисък брой на присъствалите на церемонията по встъпването му в длъжност на 20 януари. Той се обърна поименно към журналист от списание, скастряйки го за това, че е предал неточна информация за украсата на Овалния кабинет, въпреки че съобщението е било коригирано още на момента. След това изпрати прессекретаря си Шон Спайсър в залата за пресконференции на Белия дом, за да засили посланието чрез гневна тирада, която включваше неверни - и лесни за проверка - твърдения.

Този първи ден на поста не остави у никого съмнение, че Тръмп ще управлява - поне засега - така, както водеше предизборната си кампания - фиксирайки се върху видимо маловажни въпроси, отправяйки възражения срещу всяко недоглеждане и, на моменти, съчинявайки си факти.

Някои от изказванията на Тръмп в щабквартирата на ЦРУ, пред погледите на висшия ръководен състав на разузнавателната служба, определено бяха в духа на шумните му предизборни митинги. Но този път това стана пред мемориала на загиналите агенти на ЦРУ, който послужи като фон за изявлението на Тръмп по адрес на журналистите, че са "най-нечестните човешки същества на Земята".

"В момента водя война с медиите", каза той пред аудитория от мъже и жени, участвали пряко във войните на САЩ срещу тероризма.

Дори на фона на предишните прояви на Тръмп това беше удивителна сцена. Висшето ръководство на ЦРУ стоеше мълчаливо, докато върховният главнокомандващ отправяше своите нападки извън темата, макар че други служители на управлението, които бяха дошли там по свое желание, не спираха да аплодират президента.

Тръмп отдавна показва склонност да се отклонява от темата със сравнително маловажни въпроси, особено такива, криещи риска да накърнят внимателно култивирания му имидж на краен победител. Той нееднократно преувеличаваше броя на присъствалите на предизборните му митинги, въпреки че с лекота привличаше повече публика от съперниците си. Когато по време на предизборен диспут Хилари Клинтън спомена стари изказвания на Тръмп за теглото на победителка в конкурс за красота, той се хвана на въдицата и в продължение на няколко дни защитаваше думите си, изречени преди 20 години.

Явно нямаше нищо случайно в това, че фиксацията на Тръмп върху броя на присъствалите на церемонията по встъпване в длъжност се прояви в ден, в който тълпи от жени се стекоха във Вашингтон, за да протестират срещу идването му на власт.

Шествието изглежда привлече по-големи тълпи от тази, която се събра на Националната алея в деня на клетвата му като 45-ия президент на САЩ.

Маршът на жените беше широко отразен по кабелните телевизии, които Тръмп гледа редовно. Маршрутите, по които минаваше неговият кортеж в събота, също му разкриха добра гледка към протестиращите, включително към тези от тях, които се бяха наредили по улицата и скандираха срещу президента, докато той се прибираше в Белия дом.

На теория темпото и натискът в президентската институция би трябвало да не оставят никакво време на Тръмп да отговаря на всяко нещо, което го подразни. Сега той е начело на най-голямата икономика в света, както и на най-могъщите въоръжени сили. Лоялните му привърженици възлагат именно на него надеждите си за промяна във Вашингтон, вярвайки, че нетрадиционното му минало и стил ще му позволят да успее там, където другите политици са се провалили.

Но той явно е решил, че изпълнението на тази задача ще зависи донякъде от разбиването на националните медии, институция, от чието внимание той същевременно силно се нуждае. Макар повечето президенти да не приемат водещите новини от деня за нещо кой знае колко важно, Тръмп ги смята за ежедневен барометър за позициите си.

Той се облагодетелства от дълбокото недоверие на своите привърженици към журналистите и факта, че повечето медийни експерти предричаха поражението му по време на предизборната кампания - нищо че същото направиха и много републиканци, включително някои, които вече са на високи постове в Белия дом. Активното му присъствие в Twitter и други социални мрежи предостави на новия президент възможността да насочва вниманието към своята версия за нещата, която често пъти се повтаря и от подкрепящите го медии.

Сега Тръмп разполага с всички атрибути на президентската власт, които да му послужат за тази цел. Когато Спайсър влезе в залата за пресконференции на Белия дом в събота вечер, върволицата от винаги чакащи журналисти в Западното крило се беше строила с готовност да отрази изявлението му.

Спайсър, който има дълъг стаж във властовите институции във Вашингтон и е работил за правителството на президента Джордж Буш-син, почти крещеше, докато четеше писменото комюнике. Подобно на шефа си той боравеше доста свободно с фактите, включително, когато заяви, че по време на церемонията по встъпване в длъжност за пръв път са били използвани "бели покривала", за да бъде предпазена тревата на Националната алея, и изтъкна, че цялото пространство е било запълнено от хора. Същите покривала бяха използвани и преди четири години.

Ари Флайшър, който някога стоеше на същия подиум, на който сега беше застанал Спайсър, но като първи прессекретар на Буш, написа в Twitter: "На това му се вика изявление, което ти е казал да направиш лично президентът. И знаеш, че президентът гледа".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
3
 
! Отговори
Скарлет преди 7 години
Тръмп би по-всички правила на играта, и ще промени Света!!!
36
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп отсега да набляга на водката и на уроците по казачок , че го чакат тежки срещи с шампиони.
35
0
 
7
 
! Отговори
Хеш преди 7 години
До Анонимен 69Да прав си! Но най вече настъпа мазола на един старец с много пари...знаем го всички кой е! И понеже НПО и т.н са повечето негови сега воят е голям...
34
4
 
0
 
! Отговори
Любопитен преди 7 години
Чудно кой ли му сменя памперса,не вярвам да го прави сам.
33
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз не съм ставал свидетел досега на такава злостна пропаганда срещу щатски президент. От всички страни, нон стоп. Явно много мазоли настъпа. Само така!
32
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За левичарската пасмина належащи проблеми са узаконяването на аборти, гей бракове, премахването на жени/мъже в тоалетните и т.н. Точно за това лъмти и пропадналият Холивудски елит. А това, че най - могъщата икономика в света работи и произвежда на загуба очевидно е маловажен проблем.
31
0
 
0
 
! Отговори
до 72 преди 7 години
Ей тая болест много те мъчи бре. Вече сам си квичиш.
30
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма такова нещо като ВОЙНА с журналистите. Всеки може да гледа видеото от визитата при ЦРУ в youtube и да види как го посрещнаха и какво точно каза. Лъжете като долни ***! А това, че преписвате на сляпо не ви прави журналисти, а попадате в категорията "fake news"!
29
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега представителите на американските служби за Държавна Сигурност ще разберат на собствения им гръб как се чувствали съветските им колеги при идването на Елцин на власт ;-).
28
4
 
34
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
В така наречения "свооден свят" свободни медии отдавна няма.Половината са собственост на Сорос и световния псевдоелит, а другата половина са на принципа на жриците от Околовръстното - обслужват този, който плаща повече.А, този, който плаща повече обикновено е онзи, който печата повече долари без покритие.Така че борбата на Доналд Тръмп няма да е никак лесна. Срещу него е цялата индустрия за манипулации - като започнем от Холивуд и стигнем до платените медии.
27
2
 
21
 
! Отговори
хех хех хех преди 7 години
Време си е, да се посритат журналистки ***.
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 62.И художник измерим с Пикасо, според един министър на културата, готов да му лиже подметките.
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пропуснах - беше и футболист на годината по едно време...
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 59."Щом не си разбрал до сега едва ли моите обяснения ще ти помогнат? Забавлява ме и толкоз. Нещо против ли имаш?"И в лудницата се смеят неудържимо - забавляват се и толкоз. Без причина! За тях нямам нищо против. Иначе при нормалните хора обикновено има причини.
23
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нямам нищо против да се забавляваш! Но защо отиваш толкова далеч, при условие, че имаш истински шут съвсем наблизо - в Банкя? Сложен многопластов образ! Едновременно индианец, спасител, специалист по кофпомпи, куриер, доцент, комунист и антикомунист.... Ехееее!
22
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Новина от деня - гранична полиция е задържала при Малко Търново премръзнал възрастен бежанец. Твърди че се казва Джордж Сорос и търси убежище в България.
21
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С какво е комичен и с какво те забавлява? С милиардите си, с хубавите жени около него, с огромната мощ с която разполага? Кажи, та и ние да се посмеем.
20
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добър или лош, но от първия му ден се чувства, че има президент. При целия мандат на Обама някой можеше и да не забележи, че САЩ имат президент.
19
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички служители от кариерата в ценралата ЦРУ аплодираха Президента и се подиграваха на медиите. А вишето ръководство назначено по партийна линия беше отсранено.Мнозинството от служителите на ЦРУ гласува за Тръмп. Както и армията. И полицията.Войната с медиите хич не маловажна и тези достойни хора от ЦРУ го знаят това най-добре.
18
4
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
Не, не може още да се срещнат Тръмп и Путин... - кундурджията на Кремъл още не е увеличил токчетата на Путин с 6 сантиметра... - с толкова Тръмп е по-висок от Обама...