Мюсюлмани в капан: С визи не могат да влязат в САЩ

Масово хора с валидни визи не могат да се качат на полети за САЩ
Обновена: 29 яну 2017 16:24 | 28 яну 2017 21:02,
206
Мюсюлмани в капан: С визи не могат да влязат в САЩ
Снимка: архив Reuters

Стотици пътници бяха свалени от полети за американските градове или не бяха допуснати да влязат в Съединените щати. Причината - Доналд Тръмп подписа снощи указ, с който се обявява 3-месечна забрана за влизане в САЩ на хора от Ирак, Сирия, Иран, Судан, Либия, Сомалия и Йемен и замразява за 4 месеца програмата за приемане на бежанци в САЩ.

Египетските власти не разрешиха на няколко мигранти да се качат на самолет на "EgyptAir", пътуващ от Кайро за Ню Йорк часове, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп замрази американската програма за прием на бежанци, предадоха световните агенции. След като са били спрени на египетското летище, те са били пренасочени за полети към техните страни, въпреки че са притежавали валидни визи, посочват източници, цитирани от Ройтерс и БТА.

Няколко авиокомпании отказаха да качат иранци с американски визи на пътуващи за САЩ самолети след решението на Тръмп. Шефове на две пътнически агенции в Техеран потвърдиха, че са били инструктирани от авиокомпании "Emirates", "Turkish Airlines" и "Etihad Airways" повече да не продават билети на иранци, разполагащи с американска виза, тъй като те няма да ги качат в самолетите си. Ирански медии също съобщиха за множество случаи с иранци, които не са успели да отпътуват със самолет за САЩ.

"Имах билет за "Тurkish Airlines" за 4 февруари, но той беше анулиран", каза за АФП иранска студентка, която следва мениджмънт в Калифорния. "Свързах се с ръководството на университета и те останаха изненадани. Чакам да ми изпратят писмо, за да се опитам да хвана самолет от Европа", добави тя.

Между Иран и САЩ не се изпълняват преки полети. Двете страни не поддържат дипломатически отношения от 1980 г., няколко месеца след ислямската революция през 1979 г. Иранските пътници са принудени да летят със самолети на чуждестранни авиокомпании и задължително да минават транзитно през трета страна.

"Не сме давали никакви инструкции на пътническите агенции", заяви за АФП представителят на Иранската организация за гражданска авиация Реза Джафарзадех.

Междувременно стана ясно, че адвокати от няколко организации, свързани с имиграционните въпроси, както и от асоциация за защита на свободите "Американски съюз за граждански свободи", са завели дело във федералния съд в Ню Йорк от името на двама иракчани.

Единият е работил за американската армия и за американски подизпълнител в Ирак от 2003 до 2013 година като преводач и инженер. Съпругата на другия е работила като счетоводител за американски подизпълнител в областта на сигурността от 2006 до 2007 година. Двамата мъже имат визи за влизане в САЩ, но са били задържани в петък през нощта на нюйоркското международно летище "Джон Кенеди" часове, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп замрази американската програма за прием на бежанци.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Император Дмитрий - Русия и САЩ ще унищожат мю(юлманството.бла-бла, дрън-дрън!
58
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А дали нашите политически тали-недои-бани пак ще ги пускат в САЩ,както навремето са пускали Сиси Мозер,Жоро *** и останалите "дисиденти" около кликата Кобурготски-Гешев-Живков,май "случайно" и "коперативно" източвали икономиката на България още от 1956г със съдействието и на Ватикана под зоркото око на западните банки и правителства?
57
1
 
31
 
! Отговори
Тръмп завинаги преди 7 години
Това не са всички мюсюлмански страни ,а страни с които САЩ имат проблеми.Но на този етап и това е нещо .Погледнете какво правят в съседна Канада и ще се уплашите ,скоро САЩ ще трябва да строят стена и с шериатска Канада.
56
2
 
6
 
! Отговори
мюсюлмани преди 7 години
Терористи !
55
6
 
8
 
! Отговори
Император Дмитрий преди 7 години
Русия и САЩ ще унищожат мю(юлманството.
54
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ми те у нас ги вкарват наши българи, без визи, без документи, срещу заплащане. Даже указ, дебел, колкото всемирната история, да бъде подписан и то от Господ, все тая!
53
1
 
11
 
! Отговори
Ян Бибиян преди 7 години
Още малко атентати под мотото Аллах акбар и нещата ептен ще загрубеят!
52
5
 
25
 
! Отговори
Поредната CNN глупос преди 7 години
CNN нарочно смесва двете понятия виза и зелена карта за да предизвикат фурор и да плюят.Визата не ти дава гаранция че ще те пуснат в страната, за това си има гранични власти които определят периода на престой и дали може да влезнеш. Поредните подвеждащи новини на CNN
51
0
 
9
 
! Отговори
Jej Jej Oko4a преди 7 години
A sauditsi i pakita mogat
50
1
 
10
 
! Отговори
Istinata преди 7 години
Mraziat ni.mi ia da gi blokirame da si sedat v tehnite pukleni prokleti mesta ...nie mojem da si jiveem bez gadovete
49
2
 
61
 
! Отговори
и правилно преди 7 години
Религията на мира никъде не я искат.Скоро това ще се случи и в други държави.
48
27
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българите много изпростяха.Всеки им крив, само те прави.Доволвн съм, че не живея в България.И западняците не са стока, но българите са отврат.
47
0
 
6
 
! Отговори
Саид преди 7 години
*** ценности не ни интересуват, а третополови същества, като ТО ще бъдат преварени за ***!
46
1
 
14
 
! Отговори
ДЕДОВИЯ преди 7 години
ЕРДОГАН хвани ме за дедовия бе *** нещастен
45
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЕРДОГАНБе кой го е страх от полухора кати вас? Това се прави от ХИГИЕНИЧНА гледна точка - стойте си в Африка и Азия , и не цапайте въздуха на белите хора
44
0
 
30
 
! Отговори
гост преди 7 години
А в България кога ще се забрани влизането на хора от Ирак, Сирия, Иран, Судан, Либия, Сомалия и Йемен??
43
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ти си обратен но обратен на човек, нямам предвид нормалните обратни.Те са по хора от такива б оклуци, като теб!
42
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Може би е време и ЕС да приложи подобни рестрикции, било то и с временен характер. Трябва да се спре с тази ислямизация на Европа. ЕС като философия е създаден, освен като икономическа структура и да съхранява духа на Европа, а в този дух няма място за *** и минарета!
41
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
капан за м*сюлмански плъхове.
40
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако се интересувате от третополови същества, ТО е на ваше разположение, но не го приближавайте, че мирише!