Мюсюлмани в капан: С визи не могат да влязат в САЩ

Масово хора с валидни визи не могат да се качат на полети за САЩ
Обновена: 29 яну 2017 16:24 | 28 яну 2017 21:02,
206
Мюсюлмани в капан: С визи не могат да влязат в САЩ
Снимка: архив Reuters

Стотици пътници бяха свалени от полети за американските градове или не бяха допуснати да влязат в Съединените щати. Причината - Доналд Тръмп подписа снощи указ, с който се обявява 3-месечна забрана за влизане в САЩ на хора от Ирак, Сирия, Иран, Судан, Либия, Сомалия и Йемен и замразява за 4 месеца програмата за приемане на бежанци в САЩ.

Египетските власти не разрешиха на няколко мигранти да се качат на самолет на "EgyptAir", пътуващ от Кайро за Ню Йорк часове, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп замрази американската програма за прием на бежанци, предадоха световните агенции. След като са били спрени на египетското летище, те са били пренасочени за полети към техните страни, въпреки че са притежавали валидни визи, посочват източници, цитирани от Ройтерс и БТА.

Няколко авиокомпании отказаха да качат иранци с американски визи на пътуващи за САЩ самолети след решението на Тръмп. Шефове на две пътнически агенции в Техеран потвърдиха, че са били инструктирани от авиокомпании "Emirates", "Turkish Airlines" и "Etihad Airways" повече да не продават билети на иранци, разполагащи с американска виза, тъй като те няма да ги качат в самолетите си. Ирански медии също съобщиха за множество случаи с иранци, които не са успели да отпътуват със самолет за САЩ.

"Имах билет за "Тurkish Airlines" за 4 февруари, но той беше анулиран", каза за АФП иранска студентка, която следва мениджмънт в Калифорния. "Свързах се с ръководството на университета и те останаха изненадани. Чакам да ми изпратят писмо, за да се опитам да хвана самолет от Европа", добави тя.

Между Иран и САЩ не се изпълняват преки полети. Двете страни не поддържат дипломатически отношения от 1980 г., няколко месеца след ислямската революция през 1979 г. Иранските пътници са принудени да летят със самолети на чуждестранни авиокомпании и задължително да минават транзитно през трета страна.

"Не сме давали никакви инструкции на пътническите агенции", заяви за АФП представителят на Иранската организация за гражданска авиация Реза Джафарзадех.

Междувременно стана ясно, че адвокати от няколко организации, свързани с имиграционните въпроси, както и от асоциация за защита на свободите "Американски съюз за граждански свободи", са завели дело във федералния съд в Ню Йорк от името на двама иракчани.

Единият е работил за американската армия и за американски подизпълнител в Ирак от 2003 до 2013 година като преводач и инженер. Съпругата на другия е работила като счетоводител за американски подизпълнител в областта на сигурността от 2006 до 2007 година. Двамата мъже имат визи за влизане в САЩ, но са били задържани в петък през нощта на нюйоркското международно летище "Джон Кенеди" часове, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп замрази американската програма за прием на бежанци.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари