Хиляди срещу указа на Тръмп. Той: Не е срещу мюсюлманите!

Главните прокурори на 15 щата oсъдиха политиката му
30 яну 2017 07:32, Александър Попов
123

Снимка: Reuters

Главните прокурори на 15 американски щата и на окръг Колумбия, представляващи близо една трета от населението на САЩ, вчера осъдиха антиимигрантския указ на президента Доналд Тръмп, съобщиха световните агенции.

В общо комюнике главните прокурори, всички от Демократическата партия, наричат указа на Тръмп "антиамерикански и незаконен" и изразяват увереност, че той ще бъде анулиран от съдилищата.

"Ние осъждаме указа на президента Тръмп, който противоречи на конституцията, на ценностите на Америка и е незаконен, и ще работим заедно, за да гарантираме, че федералното правителство се подчини на конституцията, уважава нашата история на нация, основана на имиграцията и не визира никого единствено заради неговата националност или вяра", посочват главните прокурори в комюникето, цитирано от Франс прес. По думите им, "религиозната свобода е била и винаги ще бъде основен принцип на нашата държава и никой президент не може да промени тази истина".

Съдии в най-малко пет щата блокираха изпълнението на указа от федералните власти, предаде Ройтерс. При все това адвокати, представляващи засегнатите от ограничителните мерки хора заявиха, че някои представители на властта вчера не искали да изпълнят решенията на съдиите.

Междувременно десетки хиляди демонстранти излязоха по улиците на американските градове и на летищата в САЩ вчера, за да протестират срещу указа на президента Доналд Тръмп, забраняващ влизането в страната на граждани на седем държави с преобладаващо мюсюлманско население, предаде Ройтерс.

В Ню Йорк, Вашингтон и Бостън втора вълна на протести започна след спонтанните митинги на много летища в събота, когато имиграционните власти започнаха да прилагат президентския указ.

Решението на президента, което забранява приемането на сирийски бежанци и влизането в САЩ на пътуващи от Ирак, Иран, Йемен, Либия, Сирия, Сомалия и Судан, доведе до арестуването и депортирането на стотици хора, пристигнали на американски летища.

Един от най-големите вчерашни протести се състоя в Батъри парк в долен Манхатън, недалеч от Статуята на свободата в пристанището на Ню Йорк, един от най-популярните американски символи и първият, който милиони емигранти са виждали, прекосявайки океана от Европа и пристигайки в Америка.

Главният оратор, сенаторът демократ от Ню Йорк Чарлз Шумър заяви пред събралите се, че указът на Тръмп е антиамерикански и е в разрез с основните ценности на страната.
Във Вашингтон хиляди се събраха на площад Лафайет близо до Белия дом, с викове "Няма омраза, няма страх, бежанците са добре дошли тук". Демонстрантите бяха запълнили цялото пространство около Белия дом и Министерството на финансите.

Шествието потегли от Белия дом по Пенсилвания авеню и спря пред Международния хотел Тръмп, където викаше "Срам, срам, срам". По данни на полицията в протестите са участвали близо 8000 души. По същото време близо 200 души участваха в протестен митинг на международното летище Дълес край Вашингтон, където много по-голям брой протестиращи се бяха събрали на шумна демонстрация в събота вечерта. Няколко стотин души протестираха и на нюйоркското летище Джон Ф. Кенеди, където разтревожени семейства чакаха близки, задържани с часове след пристигането си от страни, засегнати от президентския указ.

Над 10 000 души участваха в демонстрацията на площад Копли в Бостън. Пред събралите се говориха няколко оратори, сред които сенаторът Елизабет Уорън, лидер на либералното крило на Демократическата партия и яростен критик на Тръмп.

В Хюстън близо 500 души преминаха в протестно шествие през центъра на града.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп пък заяви вчера в комюнике, че указът му за затваряне на границите за някои бежанци и чужденци не е насочен специално срещу мюсюлманите.

"За да бъдат ясни нещата, не става дума за забрана, визираща мюсюлманите, както медиите погрешно съобщават", заявява Тръмп, цитиран от Ройтерс. "Това няма нищо общо с религията, става дума за тероризма и сигурността на нашата страна", добавя президентът, чието решение предизвика вълна от осъждане по цял свят. По думите му, в света има над 40 страни с преобладаващо мюсюлманско население, които не са засегнати от неговия указ.

Защитавайки решението си, Тръмп посочва, че то е сходно с това, което бившият президент Барак Обама е взел през 2011 г., когато забрани издаването на визи на бежанци от Ирак за шест месеца. Седемте страни, посочени в указа (Ирак, Иран, Йемен, Либия, Сирия, Сомалия и Судан), са същите, които преди са били определени от правителството на Обама като източници на тероризъм, добавя президентът.

Тръмп уверява, че САЩ отново ще започнат да издават визи за седемте страни, след като бъдат въведени нови процедури за контрол и сигурност в 90-дневен срок.

Америка винаги е била "горда нация на имигранти" и ще продължи да проявява състрадание към хората, бягащи от потисничество, но същевременно ще защитава своите граждани и граници, добавя американският президент, цитиран от ДПА и БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Фактология Фактологията е че без американските бази в Саудитска Арабия ,шейховете ще стоят на власт часове . Не дни ,за няколко часа ще бъдат ометени .Факт.Всички араби знаят че ,,кралската ,,династия произлиза от ,,Операция Дьонме ,,Сиреч- дедовците им не са били араби а се занимавали със сарафство .
69
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе бай Тръмпе, изкарвай армията, обявявай извънредно положение, издай един ЗЗД и ги почвай отрепките, да видим тогава къде ще се покрият и дали няма да са по - ниски и от тревата!
68
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Токай-то"Те японците защо нямат проблеми с исляма? Те отдавна са го измислили-просто там исляма винаги е бил забранен. И ще си остане забранен."Още има тъпaци, които си мислят, че това е истина.Една капка мозък ако имаше, щеше да отвориш Гуугъл или друга търсачка и САМ да провериш, че това не е истина!
67
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Японците засега са чисти, но в последните няколко години и там е същото, младите не искат семейства и деца, скоро четох 65 процента от младите японци не искат семейство и деца и дори не искат да общуват с противоположния пол, не виждали смисъл. Там застаряването на нацията е катастрофално
66
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Явно Тръмп изпълнява това което е обещал. А когото Буш прие т.н. Патриотичен закон и изгони над 2 милиона незаконни емигранти муслета , тогава обратните мълчаха като пънове .И Хюсеин Обама изгони 1 милион ,,имигранти ,,и тогава- пънове .Да , ама те бяха правилнитае президенти ...на е.р.е.ис.к.ият президент .Сега следват истерии,сълзи ,со..по. .ли ,истерии.Позната картинка -рев срещу комуниста,, Орешарски,,и после на власт комуниста от Банкя и комунделите ГЕРБ=БКП - нашите - предателите .-
65
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А само хомосексуалните в Америка са около 5-7% - те защо не протестират?...Те са за оранжевия клоун.
64
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Япония ислямът не е забранен. Имат си и джамии и печатат и корани. Всеки може да провери в нета.
63
6
 
8
 
! Отговори
Токай-то преди 7 години
Те японците защо нямат проблеми с исляма? Те отдавна са го измислили-просто там исляма винаги е бил забранен. И ще си остане забранен. Проблеми на тая тема имат ли-НЯМАТ! Извода е много елементарен и лесен-ако не искаме проблеми с исляма-вън и забрана! Ще реват и *** известно време, но ще им мине.Защо в Япония никой не реве за нарушени човешки права на джихадистите?
62
1
 
8
 
! Отговори
Trump преди 7 години
Тръмп ше им обади на тия смешници.
61
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ясно, значи и съдиите в САЩ са толкова независими както в България. Абсолютно политически оцветени - всичките демократи....
60
6
 
7
 
! Отговори
Solar Power преди 7 години
До 1023Кво си се вманиачил с този Сорос. Четеш много преса и не ти влияе добре !Лъскай по често и редовно и ще излезнеш от конспиративната си заблуда.
59
10
 
8
 
! Отговори
1023 преди 7 години
Убеждавам се колко е всемогъщ Джордж Сорос, явно е в състояние да предизвика гражданска война дори в САЩ, и те не могат да направят нищо за да го спрат.
58
5
 
20
 
! Отговори
защо преди 7 години
Тръмп е железен засега и спазва обещанията си. Заради тези негови обещания той бе избран. Не от протестиращите, а от останалите. Какво се пънат и чудят?
57
5
 
3
 
! Отговори
Станой от Ахелой преди 7 години
Аз много се изнервих от Тръмп и реших вече да не емигрирам в щатите а да спретна протестен къмпингов лагер в двора на американското посолство и да чакам да Тръмп да се извини или да си подаде оставката. Ще взема с мене и братовчета Пешо който е американски гражданин и мрази Тръмп до мозъка на главата си.
56
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Айдееее... Тръмпета се нaака...
55
3
 
23
 
! Отговори
Ронди преди 7 години
Даа, това което е правилно и нормално вече не е . И това се обявява вече не от нормалните хора, а от мюсюлмани и гейове.Те,гейовете и мюсюлманите искат да казват кое е правилно, кое е нормално и т.н.Да е жив и здрав Тръмп и в Европа новите избори в държавите да доведат точно до такива лидери-да обявят исляма извън човешките закони!
54
10
 
4
 
! Отговори
Станой от Ахелой преди 7 години
Тръмп е червен *** и комунист агент на КГБ и личен доносник на Путин. Знам си аз ама вие рубладжиите къде сте. Мислех да емигрирам в щатите ама сега се отказвам.
53
4
 
11
 
! Отговори
batevale преди 7 години
Та щатите са повече от 300 млн. население. Съвсем нормално е един президент да е загрижен повече за цялото население ,отколкото за някакви "клубове по интереси".Вероятно ще допуска и грешки ,но да не забравяме две наши хубави поговорки : "Не греши този ,който нищо не прави" и "Всеки може да сбърка ,но не всеки може да се поправи"......................
52
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хиляди! Щом пишат хиляди значи не са десетки ами под 10 хиляди. Ама може да са и под хиляда. Малко аритметика за 3ти клас: да предположим, че са 5 хиляди. Америка е 320 милиона! Това са 0.0015%, една стохилядна част от американците - много важна новина. А само хомосексуалните в Америка са около 5-7% - те защо не протестират?
51
6
 
7
 
! Отговори
два Края преди 7 години
Жените в народното събрание на Саудитска арабия са 20% а в сената на САЩ 19 %....