Хиляди срещу указа на Тръмп. Той: Не е срещу мюсюлманите!

Главните прокурори на 15 щата oсъдиха политиката му
30 яну 2017 07:32, Александър Попов
123

Снимка: Reuters

Главните прокурори на 15 американски щата и на окръг Колумбия, представляващи близо една трета от населението на САЩ, вчера осъдиха антиимигрантския указ на президента Доналд Тръмп, съобщиха световните агенции.

В общо комюнике главните прокурори, всички от Демократическата партия, наричат указа на Тръмп "антиамерикански и незаконен" и изразяват увереност, че той ще бъде анулиран от съдилищата.

"Ние осъждаме указа на президента Тръмп, който противоречи на конституцията, на ценностите на Америка и е незаконен, и ще работим заедно, за да гарантираме, че федералното правителство се подчини на конституцията, уважава нашата история на нация, основана на имиграцията и не визира никого единствено заради неговата националност или вяра", посочват главните прокурори в комюникето, цитирано от Франс прес. По думите им, "религиозната свобода е била и винаги ще бъде основен принцип на нашата държава и никой президент не може да промени тази истина".

Съдии в най-малко пет щата блокираха изпълнението на указа от федералните власти, предаде Ройтерс. При все това адвокати, представляващи засегнатите от ограничителните мерки хора заявиха, че някои представители на властта вчера не искали да изпълнят решенията на съдиите.

Междувременно десетки хиляди демонстранти излязоха по улиците на американските градове и на летищата в САЩ вчера, за да протестират срещу указа на президента Доналд Тръмп, забраняващ влизането в страната на граждани на седем държави с преобладаващо мюсюлманско население, предаде Ройтерс.

В Ню Йорк, Вашингтон и Бостън втора вълна на протести започна след спонтанните митинги на много летища в събота, когато имиграционните власти започнаха да прилагат президентския указ.

Решението на президента, което забранява приемането на сирийски бежанци и влизането в САЩ на пътуващи от Ирак, Иран, Йемен, Либия, Сирия, Сомалия и Судан, доведе до арестуването и депортирането на стотици хора, пристигнали на американски летища.

Един от най-големите вчерашни протести се състоя в Батъри парк в долен Манхатън, недалеч от Статуята на свободата в пристанището на Ню Йорк, един от най-популярните американски символи и първият, който милиони емигранти са виждали, прекосявайки океана от Европа и пристигайки в Америка.

Главният оратор, сенаторът демократ от Ню Йорк Чарлз Шумър заяви пред събралите се, че указът на Тръмп е антиамерикански и е в разрез с основните ценности на страната.
Във Вашингтон хиляди се събраха на площад Лафайет близо до Белия дом, с викове "Няма омраза, няма страх, бежанците са добре дошли тук". Демонстрантите бяха запълнили цялото пространство около Белия дом и Министерството на финансите.

Шествието потегли от Белия дом по Пенсилвания авеню и спря пред Международния хотел Тръмп, където викаше "Срам, срам, срам". По данни на полицията в протестите са участвали близо 8000 души. По същото време близо 200 души участваха в протестен митинг на международното летище Дълес край Вашингтон, където много по-голям брой протестиращи се бяха събрали на шумна демонстрация в събота вечерта. Няколко стотин души протестираха и на нюйоркското летище Джон Ф. Кенеди, където разтревожени семейства чакаха близки, задържани с часове след пристигането си от страни, засегнати от президентския указ.

Над 10 000 души участваха в демонстрацията на площад Копли в Бостън. Пред събралите се говориха няколко оратори, сред които сенаторът Елизабет Уорън, лидер на либералното крило на Демократическата партия и яростен критик на Тръмп.

В Хюстън близо 500 души преминаха в протестно шествие през центъра на града.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп пък заяви вчера в комюнике, че указът му за затваряне на границите за някои бежанци и чужденци не е насочен специално срещу мюсюлманите.

"За да бъдат ясни нещата, не става дума за забрана, визираща мюсюлманите, както медиите погрешно съобщават", заявява Тръмп, цитиран от Ройтерс. "Това няма нищо общо с религията, става дума за тероризма и сигурността на нашата страна", добавя президентът, чието решение предизвика вълна от осъждане по цял свят. По думите му, в света има над 40 страни с преобладаващо мюсюлманско население, които не са засегнати от неговия указ.

Защитавайки решението си, Тръмп посочва, че то е сходно с това, което бившият президент Барак Обама е взел през 2011 г., когато забрани издаването на визи на бежанци от Ирак за шест месеца. Седемте страни, посочени в указа (Ирак, Иран, Йемен, Либия, Сирия, Сомалия и Судан), са същите, които преди са били определени от правителството на Обама като източници на тероризъм, добавя президентът.

Тръмп уверява, че САЩ отново ще започнат да издават визи за седемте страни, след като бъдат въведени нови процедури за контрол и сигурност в 90-дневен срок.

Америка винаги е била "горда нация на имигранти" и ще продължи да проявява състрадание към хората, бягащи от потисничество, но същевременно ще защитава своите граждани и граници, добавя американският президент, цитиран от ДПА и БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
3
 
18
 
! Отговори
Дарвин преди 7 години
До КрайЖените в Саудитска Арабия нямат прави и се возят само на задната седалка на майбаха и нямат право да работят по 12 ч.за 500 лв ами си ревът в жакузито и по цял ден са затворени в някой СПА център ,където свободните и разкрепостени славянки им махат космите от тиъгълника ...
49
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да им наложи търговско ембарго и да не купува мюсюлмански нефтDДа купува руски газ, от християнска държава.ТОГАВА ЩЕ МУ ПОВЕРВАМНикаква религия тука не играе, събудете се.
48
3
 
6
 
! Отговори
Фактология преди 7 години
Яко тоя Тръмп ще спре арабските петролни-милярди да се инвестират в САЩ.Основния поток ще се насочи в ЕС и Турция.Затова Турция не фалира въпреки 4 те милиона сирийци които гледа от до.Само миналата година 120 милярда преки арабски инвестиции.Нашите тарикати ако не бяха откраднали парите на Катарския фонд през КТБ, можеше и ние да се облажим ...
47
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Long live rock'n'roll and Donald Trump.
46
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
I am intelligent educated and tolerant. Muslims are not.
45
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Damned akhbars go home.
44
2
 
15
 
! Отговори
Тръмп преди 7 години
Реват хилади, за да не пропищаят милиони!
43
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Който не подкрепя Тръмп значи подкрепя ИД и изроддите главорези.
42
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
51, слаб 2, седни си.
41
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп не е за президент. Въвежда укази и заповеди без да се консултира с никого, все едно държавата е неговата кантора за недвижими имоти в Тръмптауър. Получи критики от всички секретни служби и Пентагона. Стотици офицери от Ирак не могат да заминат на обучение в САЩ заради забраната на Тръмп, десетки сътрудници на ЦРУ от седемте арабски държави също не могат да влезнат в САЩ. Бъркотията която създава в икономиката и сигурността на САЩ подпомагат ислямизма и тероризма.
40
4
 
12
 
! Отговори
nina преди 7 години
Може би тези протестиращи искат още някой 11-ти септември?!
39
2
 
25
 
! Отговори
Край преди 7 години
Ако гледаш Нова телевизия и някой сайтове едва ли не цяла Америка е срещу Тръмп - реалността обаче - друга. Американците са за Тръмп. Къде бяха протестиращите когато Саудитска арабия беше най-верния им съюзник а жените там имат по-малко права от бездомните кучета в България. Или когато Америка разпардушинваше Ирак, либия, Сирия.
38
3
 
25
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Тези дето протестират, защо не попитат германците, белгийците или французите, добре ли се живее с мюсюлманите и как те промениха начина им на живот? Американците са много ограничени хора, но ще го разберат! Явно са забравили 11 септември!
37
0
 
7
 
! Отговори
Циник до 38 преди 7 години
Какъв е смисъла да споделяш - какво мислиш? Иначе - ползването на "постоянен ник" е лично решение - верно! Аз смятам , че с анонимен ник - е можеби по-удобно...но не правилно!Иначе - ако не друго - то поне съм максимално честен в коментарите си! Естествено е, че не всички ги харесват! По-важно е да отстояваш убежденията си!Иначе от цялото писане - файда йок!
36
3
 
28
 
! Отговори
az преди 7 години
Едно 30% от гласувалите за Тръмп го направиха точно за това :) Браво на Тръмп , взех да го харесвам ...!
35
1
 
25
 
! Отговори
factotum преди 7 години
Вижте първата снимка и кажете не е ли прав човека, това ли искате и при нас, защото е на път да се случи!
34
0
 
45
 
! Отговори
Лелеле преди 7 години
8 000 души при 8 милионен Ню Йорк, просто шествието е огромно.....
33
1
 
27
 
! Отговори
Доналд преди 7 години
Време е да подпише документ за всички ***, не само изброените държави. Шалварите вън!!!
32
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин с указ спря радиацията от Чернобил ти очакваш някой магистрат да му се опре...
31
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някой съдия ще отмени ли указ на Путин в Русия? Имало ли е такъв случай?...Тук става дума за демократични държави. В коччинката какво прави главния с винар никой не го интересува.