Хиляди срещу указа на Тръмп. Той: Не е срещу мюсюлманите!

Главните прокурори на 15 щата oсъдиха политиката му
30 яну 2017 07:32, Александър Попов
123

Снимка: Reuters

Главните прокурори на 15 американски щата и на окръг Колумбия, представляващи близо една трета от населението на САЩ, вчера осъдиха антиимигрантския указ на президента Доналд Тръмп, съобщиха световните агенции.

В общо комюнике главните прокурори, всички от Демократическата партия, наричат указа на Тръмп "антиамерикански и незаконен" и изразяват увереност, че той ще бъде анулиран от съдилищата.

"Ние осъждаме указа на президента Тръмп, който противоречи на конституцията, на ценностите на Америка и е незаконен, и ще работим заедно, за да гарантираме, че федералното правителство се подчини на конституцията, уважава нашата история на нация, основана на имиграцията и не визира никого единствено заради неговата националност или вяра", посочват главните прокурори в комюникето, цитирано от Франс прес. По думите им, "религиозната свобода е била и винаги ще бъде основен принцип на нашата държава и никой президент не може да промени тази истина".

Съдии в най-малко пет щата блокираха изпълнението на указа от федералните власти, предаде Ройтерс. При все това адвокати, представляващи засегнатите от ограничителните мерки хора заявиха, че някои представители на властта вчера не искали да изпълнят решенията на съдиите.

Междувременно десетки хиляди демонстранти излязоха по улиците на американските градове и на летищата в САЩ вчера, за да протестират срещу указа на президента Доналд Тръмп, забраняващ влизането в страната на граждани на седем държави с преобладаващо мюсюлманско население, предаде Ройтерс.

В Ню Йорк, Вашингтон и Бостън втора вълна на протести започна след спонтанните митинги на много летища в събота, когато имиграционните власти започнаха да прилагат президентския указ.

Решението на президента, което забранява приемането на сирийски бежанци и влизането в САЩ на пътуващи от Ирак, Иран, Йемен, Либия, Сирия, Сомалия и Судан, доведе до арестуването и депортирането на стотици хора, пристигнали на американски летища.

Един от най-големите вчерашни протести се състоя в Батъри парк в долен Манхатън, недалеч от Статуята на свободата в пристанището на Ню Йорк, един от най-популярните американски символи и първият, който милиони емигранти са виждали, прекосявайки океана от Европа и пристигайки в Америка.

Главният оратор, сенаторът демократ от Ню Йорк Чарлз Шумър заяви пред събралите се, че указът на Тръмп е антиамерикански и е в разрез с основните ценности на страната.
Във Вашингтон хиляди се събраха на площад Лафайет близо до Белия дом, с викове "Няма омраза, няма страх, бежанците са добре дошли тук". Демонстрантите бяха запълнили цялото пространство около Белия дом и Министерството на финансите.

Шествието потегли от Белия дом по Пенсилвания авеню и спря пред Международния хотел Тръмп, където викаше "Срам, срам, срам". По данни на полицията в протестите са участвали близо 8000 души. По същото време близо 200 души участваха в протестен митинг на международното летище Дълес край Вашингтон, където много по-голям брой протестиращи се бяха събрали на шумна демонстрация в събота вечерта. Няколко стотин души протестираха и на нюйоркското летище Джон Ф. Кенеди, където разтревожени семейства чакаха близки, задържани с часове след пристигането си от страни, засегнати от президентския указ.

Над 10 000 души участваха в демонстрацията на площад Копли в Бостън. Пред събралите се говориха няколко оратори, сред които сенаторът Елизабет Уорън, лидер на либералното крило на Демократическата партия и яростен критик на Тръмп.

В Хюстън близо 500 души преминаха в протестно шествие през центъра на града.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп пък заяви вчера в комюнике, че указът му за затваряне на границите за някои бежанци и чужденци не е насочен специално срещу мюсюлманите.

"За да бъдат ясни нещата, не става дума за забрана, визираща мюсюлманите, както медиите погрешно съобщават", заявява Тръмп, цитиран от Ройтерс. "Това няма нищо общо с религията, става дума за тероризма и сигурността на нашата страна", добавя президентът, чието решение предизвика вълна от осъждане по цял свят. По думите му, в света има над 40 страни с преобладаващо мюсюлманско население, които не са засегнати от неговия указ.

Защитавайки решението си, Тръмп посочва, че то е сходно с това, което бившият президент Барак Обама е взел през 2011 г., когато забрани издаването на визи на бежанци от Ирак за шест месеца. Седемте страни, посочени в указа (Ирак, Иран, Йемен, Либия, Сирия, Сомалия и Судан), са същите, които преди са били определени от правителството на Обама като източници на тероризъм, добавя президентът.

Тръмп уверява, че САЩ отново ще започнат да издават визи за седемте страни, след като бъдат въведени нови процедури за контрол и сигурност в 90-дневен срок.

Америка винаги е била "горда нация на имигранти" и ще продължи да проявява състрадание към хората, бягащи от потисничество, но същевременно ще защитава своите граждани и граници, добавя американският президент, цитиран от ДПА и БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Главните прокурори на 15 щата да бъдат сменени. Това е. Тръмп е президент.
89
1
 
11
 
! Отговори
+ преди 7 години
До 98-ми номерИслямът е забранен в Ангола.
88
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А пък Християнството е забранено в Гърция, Италия, Ватикана, Русия, Канада, Бразилия... в МОЯ ИНТЕРНЕТ КРЪГОЗОР от 5 фалшиви и пропагандни страници така пише! Край! Щом хора с акъла на Болен Сайдеров така са го казали в тези страници, значи е така! Не може да е иначе! Пише още, че Далай лама е животното лама!
87
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До НаблюдателИ как точно Ислямът в Япония е забранен със закон, след като всеки мюсулманин може да посещава страната Япония, а в Япония има джамии и хората са свободни да изповядват религията си? Това да забраниш Исляма е все едно да забраниш Християнството! Ти чуваш ли се какво говориш? Ку-кууууу!!! Има ли някой в тази глава?!
86
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Кой срина кулите близнаци в Ню Йорк? Мюсюлмани....Това не трябва да се забравя."Не. Американците си ги сринаха сами. Един истински мюсулманин никога не би го направил. Ал Кайда е рожба на ЦРУ, а ИДИЛ е рожба на МОСАД! Тъй че мюсулманите за нищо не са ти виновни. А ти за да пишеш така, значи най-вероятно си евреин!
85
2
 
8
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Пишете в чичко Гугъл - джамии в Япония ....кликнете снимки...и ще ви излезят - ДЖАМИИ В ЯПОНИЯ! Заразата и тях не е пожалила! Само в Китай - са вече над 30 000 000!
84
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До вчера комунистите защитаваха арабите взривили "кулите", а днес първи подръжници на САЩ? Кога сте искрени"господа-продажници"?
83
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво става с българските комунисти?Нали САЩ бяха най-големият ви враг ?Лиз.ачи на руски за.дници!Вие винаги сте изпълнявали волята на русия,за вас България е нищо!
82
4
 
7
 
! Отговори
??? преди 7 години
Кой срина кулите близнаци в Ню Йорк? Мюсюлмани....Това не трябва да се забравя.
81
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако някой мюслимски терорист се взриви насред протестиращите дали ще го прегърнат и разцелуват? Много е лесно да протестираш по принцип ама като ти дойде до г*за друга песен ще запееш.
80
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Що ревът срещу Тръмп тези хора бре?!Тръмп просто каза, че ще прави точно това което прави.АМЕРИКАНСКИЯТ НАРОД го назначи! Така гласуваха и това подкрепят вашите сънародници. Това е демокрацията, като ви е криво... на следващите избори се надявайте повече хора да мислят като вас.Засега сте в малцинство.Протестирате единствино срещу НАРОДА назначил Тръмп за президент.
79
11
 
0
 
! Отговори
евроатлантик росенец преди 7 години
Щом комунистите защитават Тръмп, значи Тръмп е комунист. Само Президента Плевнелиев има смелостта да му се опълчи и е готов да ходи на барикадите в защита на евро атлантическите ценности. Заради същия тоя Тръмп Плевнелиев не можа да обяви война на Русия и гледайте сега какво става.
78
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен...фашист президент !!! !А демократа Обама и демократката НюЛянд подкрепяха обявилите се за наследници на убииците Бандеровци избили 1 милион евреи в Украйна ,Прибалтика ,Полша .И същият ,,демократ, Обама изгони над 2 милиона имигранти от САЩ .
77
4
 
11
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
До Анонимен 75, не знам в кой точно НЕТ го прочете, със сигурност е фалшив, защото ислямът в Япония е забранен със закон. Там визи за граждани на ислямски държави се дават по изключение и само ако работят за чужди Компании. В трудовите договори на японците има клауза за незабавно уволнение на всеки за когото работодателят разбере, че е мюсулманин.
76
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Бежанци"? Какъв "бежанец" е този от третата снимка? Това са нашественици! Но не било политкоректно да сме ги наричали така. Тръмп най-после започна да се държи както трябва с тази *** и да нарича нещата с истинските им имена. И не му пука кой какво мисли. Това е истински президент. На когото не му пука как *** една шепа зелени, а мисли за масата американци, която го е избрала. А те са с него. И подкрепят всяко едно негово решение. Америка най-после започна да се завръща като страна.
75
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен79 А ти драги ми, ако имаше капка мозък нямаше да внушаваш лъжи,ама нали в това ви е силата на либералните болшевики . В Япония мюсулманите са нищожно малка група и основно са от приходащи по работа и пришълци от окупираните китойски територия .За първи път се появяват след Руско -Японската война където са използвани като шпиони .Пезначително малка групичка и винаги са били под наблюдение на правителствата . И никакви правилегии ,мигранти и тем подобни лицемерия .
74
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"SOROS I ROTSHILD ISKAT POLITIKATA NA USA DA E PROTIV HRISTIANITE"Точно поради тази причина си сложиха фашист за президент!
73
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Тръм *** кефи максимално за сега!"Хората пишат "за сега"... И се чудят защо засега сме тъпaнapската нация издънка на Европа... И искат коментарите им да имат тежест!
72
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
SOROS I ROTSHILD ISKAT POLITIKATA NA USA DA E PROTIV HRISTIANITE
71
2
 
10
 
! Отговори
ponti преди 7 години
Тръм *** кефи максимално за сега! Така се действа!