Унгария опъва нервите на ЕС с жестовете си към Русия

Орбан и Путин - сътрудничество, основаващо се на сходни за момента интереси
Обновена: 3 фев 2017 06:35 | 2 фев 2017 20:44, Елка Василева
267
Унгария опъва нервите на ЕС с жестовете си към Русия
Владимир Путин и Виктор Орбан. Снимка: архив, Reuters

След рухването на комунизма стана обичайна практика да се свалят съветските паметници в Източна Европа. Така че, когато миналия месец в Унгария беше издигнат един такъв паметник преди визитата на президента Владимир Путин, това привлече внимание, пише Ройтерс.

Скромният петметров мемориал се намира в град Естергом - исторически град на брега на река Дунав. Той изобразява ангел, а на постамента са изписани слова на признателност към руските войници, сражавали се там през двете световни войни.

Унгарските медии цитираха руския посланик Владимир Сергеев, който заяви, че монументът демонстрира силата на унгарско-руското сътрудничество.

"Това е много символично", каза той.

Унгарските жестове към Русия безпокоят останалите държави членки на ЕС и Брюксел точно когато те се борят с последиците от затоплящите се отношения между Москва и Вашингтон при новия американски президент Доналд Тръмп.

В Европа цари истинско безпокойство от подкрепата на Тръмп за предстоящото излизане на Великобритания от ЕС. Путин е гласовит поддръжник на евроскептичните партии, а Орбан е един от най-евроскептичните лидери в съюза.

С Тръмп в Белия дом и един Европейски съюз, борещ се да възпре вълната от популизъм, заливаща континента, правителството на Орбан очаква по-добри връзки с Вашингтон и призовава за нови отношения между ЕС и Русия.

Днешната среща между Путин и Орбан в Будапеща е седмата им, като през последните две години те са се срещали три пъти, каза на пресконференция в Москва помощникът на руския президент Юрий Ушаков.

По думите на Ушаков двете страни поддържат "доста активен политически диалог".

В ЕС Унгария поддържа руски интереси като отмяна на санкциите, които бяха наложени след анексирането от Русия на Крим през 2014 г. Търговските връзки включват споразумение за доставка на газ с компанията "Газпром" и сделка, предвиждаща Русия да финансира и построи атомна електроцентрала. И двете страни искат да увеличат двустранната търговия.

Орбан също така копираше част от действията на Кремъл, предприемайки репресивни мерки срещу неправителствени организации, обвинявани от него, че използват финансиране отвън, за да подкопават политическия ред.

Има поле за още по-голямо задълбочаване на отношенията между Унгария и Русия и ако ЕС започне да мърмори, Орбан вероятно ще посочи към Тръмп, каза Петер Креко, лектор в Университета на Индиана.

"Всичко, което Орбан трябва да направи, е просто да посочи Америка", заяви Креко. "Ако Русия е добра за тях (американците), защо ние да проявяваме сдържаност?"

Унгария подкрепя критиките на Тръмп срещу стратегията на НАТО към Русия и окачестви санкциите срещу Москва като "безсмислени".

Орбан имаше сблъсъци с правителството на Обама заради ерозия на демократичните ценности от неговото правителство, според критици.

Но след като Тръмп вече влезе в Белия дом, Будапеща очаква, че ще има по-голямо поле за маневриране. Унгарският министър на външните работи Петер Сиярто каза пред Ройтерс, че очаква в американско-унгарските отношения да настъпи "огромно подобрение" след обещанието на новия американски президент да намали "износа на демокрация".

По думите му Европа и Русия "се нуждаят от нов тип отношения".

Поведението на Унгария рязко контрастира с това на останалата част от ЕС, където предполагаемата намеса на Русия се възприема с такава тревога, че някои страни като Финландия например решиха да създадат специализирани служби, които да й противодействат.

Чешкото правителство също формира специална звено за борба срещу "информационната война", водена от руски хакери. Във вторник то заяви, че е регистрирало хакерски атаки, подобни на тези, за които се подозира, че са организирани от Русия срещу САЩ.

Германия също заяви, че е засякла нарастване на руската подривна пропаганда.

Но въпреки приятелските си отношения с Русия Унгария остава твърдо в евроатлантическия свят, каза Андраш Рац, експерт по Русия в будапещенския университет "Петер Пазман".

Според две скорошни социологически проучвания унгарците в огромното си мнозинство не искат по-близки отношения с Русия, като само шест процента от тях смятат страната си за източноевропейска.

"Това тяхното не е приятелство", каза Рац за Орбан и Путин. "Няма общи ценности, на които да стъпи дългосрочен съюз. Това е сътрудничество, основаващо се на сходни за момента интереси."
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


267
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРБ изчисли: 1500 лева средна заплата и 300 лева минимална пенсия в края на мандат от 4 години! ДА ЛИ ЩЕ ИМА ОВЦЕ КОИТО ДА ИМ СЕ ХВАНАТ НА ЛЪЖАТА? СИГУРНО ЩЕ ИМА ТЕ СА СВИКНАЛИ ДА ГИ ЛЪЖАТ. ТЯ ТИКВАТА КАЗА ЧЕ ЩЕ *** *** И НА ЕРПЕТАТА И КАТО ГЛЕДАМ СЛЕД 8 ГОДИНИ ЕРЕПЕТАТА СА СИ ЖИВИ И ЗДРАВИ И НИ ДЕРАТ КОЖИТЕ.
58
7
 
9
 
! Отговори
Брънков преди 7 години
Не ми дреме ни за Унгария ни за Русия. Язе си кютам тука - дръвца от гората, боб от градината и те така.
57
2
 
13
 
! Отговори
А преди 7 години
До СтранджатаИ какво стана с този "истински член на НАТО" който свали руски самолет и уби руски посланик ?Направи хиляди поклонения и изла*а също толкова руски *** за да се извини НАЙ ПОКОРНО !!!
56
2
 
15
 
! Отговори
един там преди 7 години
До Рок енд рол,Остави ги тези, то отдавна мина времето което и даваха на Русия! Когато долара беше станал почти 90 рубли, и даваха още една седмица! За протокола- това беше преди около година и половина!
55
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Обаянието на Русия расте основно сред производителите и потребителите на лосиони за вана.Орбан е ясен - точи Русия за кинти, но няма никакво намерение да излиза от ЕС.
54
0
 
3
 
! Отговори
**** преди 7 години
На всички ***,по една магарешка нивелация отзад,и след това е ред и на цялото им семейство,докато им изпъкнат очите.
53
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
какъв газ ви гони всичките, ние сме на въглища, я излезте да подишате свеж въздух
52
2
 
11
 
! Отговори
Рок енд рол преди 7 години
До Странджата.Хахаха! Добре - ще си пишем пак след 3 месеца.
51
17
 
1
 
! Отговори
Брей преди 7 години
Мисля е започва краят на Орбан
50
4
 
14
 
! Отговори
един там преди 7 години
До викинг,Ти какво, от една провокация трета световна ли искаш да почне! Независимо от всичко, Турция все още си е член на НАТО! Как да не направиха- наясно ли си колко турски хотели хлопнаха кепенците миналата година? Наясно ли си колко турски производители на продоволствени стоки фалираха!
49
2
 
17
 
! Отговори
Рок енд рол преди 7 години
Искам този мой опонент дето писа, че Русия фалира след 6 месеца - на 03 08 2017 пак да пише.
48
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А бе дайте статия за новия клип на Генерала Божигол! Ахааххаахха..тоя Божинов има някакво заболяване. Не може да е толкова про.ст!
47
15
 
3
 
! Отговори
VIKING SS преди 7 години
ОК България като няма мъжество, сегашна Русия има ли? Нещо направихте ли за убития руски пилот, за убития посланик? Отмъстихте ли си на Турция?
46
2
 
18
 
! Отговори
Spiritus Rector преди 7 години
Т.н. " европейски ценности" се състоят единствено в оплюването на Русия. С това се и изчерпва приносът на т.н. "западна цивилизация" и на баба Ангела, по въпроса за ценностите.
45
5
 
24
 
! Отговори
Спас преди 7 години
Колкото повече такива статии, толкова повече, ще нараства ролята и обаянието на Русия!!!!! Не се гаси туй, що не гасне!!!:)
44
15
 
8
 
! Отговори
ШАРО преди 7 години
До БГТРАКИЕЦЩЕ ПЕЧЕЛИМ, КОЛКОТО ПЕЧЕЛИМ ОТ НЕФТОХИМА-БУРГАС. ГОДИНИ НАРЕД 0 ПЕЧАЛБА И КАРАМЕ САМО НА АКЦИЗА И ДДС. А КОРУПЦИЯТА В РУСКИТЕ ПРОЕКТИ ЩЕ БЪДЕ ВЕЧНА И НЕРУШИМА.
43
5
 
28
 
! Отговори
без пардон преди 7 години
Много точно го каза Путин. На българските политици им липсва мъжество! Нямат яйца!
42
2
 
19
 
! Отговори
един там преди 7 години
Никой няма да ни врътне кранчето- спокойни бъдете! Само че Путин каза, че след като свърши договора за транзит на газ през Украйна, същия този транзит ще бъде сведен до минимум или напълно спян! Затова, не променим ли становището си за "Южен Поток", ще получаваме руси газ през Турция! Те тогава всяко едно решение на българските политици ще трябва да се съгласува с Ердоган!
41
2
 
34
 
! Отговори
А преди 7 години
Браво на Унгария и унгарците. Защитават националния си интерес! А не като други каквото им се каже от Брюксел ...
40
1
 
9
 
! Отговори
х преди 7 години
Много простотия има в тази държава бабо Буно за тва сме на това положение