Евросоцът: Евросъюзът да изгони посланика на Вашнгтон

Тръмп и Путин искат да сме слаби и разделени, казва ЕНП
Обновена: 4 фев 2017 06:23 | 3 фев 2017 22:00,
237
Евросоцът: Евросъюзът да изгони посланика на Вашнгтон
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Ройтерс

Европейският съюз трябва да откаже да приеме посланика на САЩ, назначен от Доналд Тръмп в Брюксел. За това настоява в писмо до шефовете на европейските институции лидерът на парламентарната група на социалистите в Европейския парламент Джани Питела.

Очаква се Тръмп да назначи за свой представител към институциите на ЕС Тед Малох. Той разгневи евродепутатите с интервю, в което се обяви срещу евроинтеграцията и каза, че Съюзът трябва да се побутне, за да се разпадне като Съветския съюз, за което той работил на дипломатическа служба в Москва навремето.

В писмото, адресирано до шефа на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, председателя на Съвета Доналд Туск и първия дипломат на ЕС Федерика Могерини, се настоява Малох да бъде обявен за "персона нон грата".
"Изявленията ясно показват, че г-н Малох е враждебо настроен не само към ЕС, но и към нашите ценности и принципи", пишат социалистите.

Според тях, ако Брюксел се направи, че не е забелязал убежденията на Малох, това ще даде сили на популизма и евроскептицизма в Европа и ще увреди отношенията със САЩ.

На подобно мнение са и либералите и консерваторите. Най-голямата парламентарна група в Европарламента - тази на християн-демократите, не се присъедини към апела.

Затова пък лидерът им Манфред Вебер заяви, че "Доналд Тръмп иска Европа да бъде разделена и слаба, също както и руският президент Владимир Путин". Ето защо ЕС трябвало да им покаже, че е единен и силен и че европейците стоят зад ценностите си.

“Рузвелт и Чърчил се бориха заедно в защита на свободата. Рейгън и Тачер - срещу комунизма. Сега Тръм и Мей (британският министър председател, б.а.) се борят за националния егоизъм", добави Вебер.

Европейският парламент няма думата по отношенията с посланиците, но Европейската комисия и Съветът могат да откажат да приемат акредитивните писма на новозназначените дипломати.

От Валета, където се провежда среща на върха на ЕС, Джани Питела днес призова европейските лидери да се обединят срещу Тръмп, който искал да разколебае евроценностите и застрашава европейските демокрации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
47
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
трумп е клоун.задачата му е да срине кравария и той го прави вече успешно .целият свят за нула време ще донамрази краварските фашизоиди