Протегната ръка: Русия готова да затопли отношенията със САЩ

ЕС пък се готви да удължи с още 6 месеца санкциите
5 фев 2017 12:32,
386
Протегната ръка: Русия готова да затопли отношенията със САЩ
Снимка: Reuters, архив

Русия е готова да измине своята част от пътя за възстановяване на отношенията със САЩ, на които бяха нанесени сериозни щети при предишния президент Барак Обама. Това заявява руският министър на външните работи Сергей Лавров в интервю за австрийското списание "Профил", предаде ТАСС.

По думите на Лавров, в Москва внимателно следят изказванията на президента на САЩ Доналд Тръмп за Русия. "Заявената от него позиция за необходимостта от установяване на нормален диалог между нашите страни вдъхва определена надежда за положително развитие на двустранните отношения", отбелязва Лавров.

"Ние сме готови да изминем своята част от пътя за оздравяване на връзките със САЩ, подчертава руският външен министър, според когото тяхното влошаване през последните години не е станало по вина на Москва, а в резултат на "целенасочени действия на предишната администрация във Вашингтон".

Русия "винаги е била открита за това, да се развива предсказуемо сътрудничество на основа на принципите на равноправието, взаимното уважение и отчитане на интересите един на друг", добавя Лавров.

Същевременно обаче стана ясно, че Европейският съюз може към средата на март да удължи с още шест месеца действието на санкциите срещу 100 граждани на Русия и Украйна. Това предаде ТАСС, цитирайки агенция Блумбърг, която се позовава на източници от Брюксел.

Според информацията на източниците, пожелали анонимност, сред засегнатите ще бъдат бизнесменът и съсобственик на банка "Северен морски път" (СМП банк) Аркадий Ротенберг и най-големият акционер в банка "Россия" Юрий Ковалчук. Санкциите на ЕС предвиждат замразяване на активи и забрана за влизане на територията на европейските държави.

През 2014 година Евросъюзът наложи на Русия санкции заради събитията в Украйна и анексията на Крим, след което неведнъж ги разширяваше и продължаваше, припомня ТАСС.

Ефектът от санкциите срещу Русия се оказа обратен на очакванията на въвелия ги Европейски съюз, заяви днес руският вицепремиер Дмитрий Рогозин.

"Спрямо Русия не трябва да се прилагат шантаж и заплахи. Санкциите срещу нашата промишленост вече са довели до ефект, обратен на очакванията на еврочиновниците", написа Рогозин на официалната си страница в Туитър. 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


386
Още по темата: РусияЛавровТръмп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
220
1
 
4
 
! Отговори
Да , вее се ..ха,ха, преди 7 години
....И В ГДР----СЕ ВЕЕШЕ....НАЛИ..ха,ха,хаааааааааааа??!/..и в цела изт.Европа.../А, ДНЕС ВЕЧЕ СИ ГО ВЕЕШ САМО ТИ......АМА, САМО НА КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ ВИ СБОРИЩА!
219
0
 
2
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 7 години
Те--- затова , комунисти и левичари и до днес плачат за Кенеди!Утре , ше плачат и за Тръмп , ако я кара така...ха,ха,хаааааааааааа..осигурация!
218
1
 
2
 
! Отговори
Тръмп е лесен 293.. преди 7 години
КАТО ДЖОН КЕНЕДИ , БАКЕ....ХА,ХА,ХААААААААААААТАМ ИЗОБЩО , НЕ ТЪРПЯТ УЗУРПАТОРИТЕ НА ДЕМОКРАЦИЯТА!Червения телефон на Д.Кенеди с Русия , му изяде главата!Чат ли си..??!
217
0
 
4
 
! Отговори
Руските ГЛАДиатори.. преди 7 години
Спре ли войната в Сирия---ПУТИН ГУБИ ВСИЧКО!Ще се чуди --дали първо Русия да оправя ...или разрухата в Сирия!Това -което спечелиха руснаците във войната , ще го загубят в мира!ТАКА БЕШЕ И С ГДР....И ЦЕЛИЯ БИВШ СОЦ-БЛОК!
216
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щуйгу към Путин няма денги Вова -- ще бягаме от сирия и Крим -- каква сирия те гони бе индианец Ние от Москва трябва да бягаме
215
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 287 ок няма да са нео либералите на тях им трябва слаба русия - ама на другите въобще не им трябва да има русия Радва се на новия си свят
214
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
русия на колене --така де изминава своята 4аст от пътя
213
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 283 Путин ми прили4а на крадливо и страхливо дребно 4ове4е
212
0
 
5
 
! Отговори
китаец преди 7 години
русия няма друго бъдеще освен като наша провинция
211
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 278 54 в момента не е като 230 както се надявахте в руската ко4ина
210
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Хрaнете си илюзии я си трай бе китайски робе господарите ви в Пекин може не само Крим а и и Москва да подарят
209
4
 
0
 
! Отговори
един там преди 7 години
Да не говорим, че част от протестиращите на Майдана бяха преминали солидна предварителна военна и диверсионна потготовка! Иначе той Майдана беше спонтанен- да бе, да!
208
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
надупването в русия му казват - изминаване на своята 4аст от пътя
207
0
 
1
 
! Отговори
един там преди 7 години
До той,Ясно- на протестиращите на Майдана -се дава власт, а на протестиращите в Донбас- се провежда антитерористична операция! Логично е, да -по принципа за двойните стандарти!Само не е ясно защо толкова бързаха, след като след по-малко от година щеше да има легитимни избори в Украйна и можеше да изхвърлят Янукович от властта по напълно легитимен начин! Само че едно е да извадиш 100-200-300хиляди на протест, придружен с насилие, друго е да спечелиш гласовете на повече от 10милиона избиратели!
206
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до август те алкаши дори и за боряшик няма да имате
205
1
 
3
 
! Отговори
мазепа преди 7 години
''Русия е готова да измине своята част от пътя''. Пътя е ясен - Крим -Донбасс- Москва.
204
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
рогозин не слу4айно му е прякора- куха табуретка - резерва на русия се стопи остават денги до август Промишленост в русия стига бе суровинен придатък е по то4но
203
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До един там така ли ти казаха от кремъл а какво законно има в зелените *** в крим
202
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
русия няма да я има до 20 години
201
2
 
1
 
! Отговори
един там преди 7 години
До той,Да, има нещо такова, само че в Украйна освен протести на "майдана" имаше и протести н гражданско неподчинение насочено против "Майдана"! Особено мащабни бяха те във Крим и в Донбас! Пък и избори след майдана не се проведоха на цялата територия на Украйна! В силнополаризирана Украйна това са доста тънки моменти и не можеш да отчиташ исканията само на едната страна, а на другата да ги неглижираш и потъпкваш! Точно затова смяната на властта в украйна беше незаконна!