Протегната ръка: Русия готова да затопли отношенията със САЩ

ЕС пък се готви да удължи с още 6 месеца санкциите
5 фев 2017 12:32,
386
Протегната ръка: Русия готова да затопли отношенията със САЩ
Снимка: Reuters, архив

Русия е готова да измине своята част от пътя за възстановяване на отношенията със САЩ, на които бяха нанесени сериозни щети при предишния президент Барак Обама. Това заявява руският министър на външните работи Сергей Лавров в интервю за австрийското списание "Профил", предаде ТАСС.

По думите на Лавров, в Москва внимателно следят изказванията на президента на САЩ Доналд Тръмп за Русия. "Заявената от него позиция за необходимостта от установяване на нормален диалог между нашите страни вдъхва определена надежда за положително развитие на двустранните отношения", отбелязва Лавров.

"Ние сме готови да изминем своята част от пътя за оздравяване на връзките със САЩ, подчертава руският външен министър, според когото тяхното влошаване през последните години не е станало по вина на Москва, а в резултат на "целенасочени действия на предишната администрация във Вашингтон".

Русия "винаги е била открита за това, да се развива предсказуемо сътрудничество на основа на принципите на равноправието, взаимното уважение и отчитане на интересите един на друг", добавя Лавров.

Същевременно обаче стана ясно, че Европейският съюз може към средата на март да удължи с още шест месеца действието на санкциите срещу 100 граждани на Русия и Украйна. Това предаде ТАСС, цитирайки агенция Блумбърг, която се позовава на източници от Брюксел.

Според информацията на източниците, пожелали анонимност, сред засегнатите ще бъдат бизнесменът и съсобственик на банка "Северен морски път" (СМП банк) Аркадий Ротенберг и най-големият акционер в банка "Россия" Юрий Ковалчук. Санкциите на ЕС предвиждат замразяване на активи и забрана за влизане на територията на европейските държави.

През 2014 година Евросъюзът наложи на Русия санкции заради събитията в Украйна и анексията на Крим, след което неведнъж ги разширяваше и продължаваше, припомня ТАСС.

Ефектът от санкциите срещу Русия се оказа обратен на очакванията на въвелия ги Европейски съюз, заяви днес руският вицепремиер Дмитрий Рогозин.

"Спрямо Русия не трябва да се прилагат шантаж и заплахи. Санкциите срещу нашата промишленост вече са довели до ефект, обратен на очакванията на еврочиновниците", написа Рогозин на официалната си страница в Туитър. 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


386
Още по темата: РусияЛавровТръмп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
200
3
 
3
 
! Отговори
на нормален език преди 7 години
русия сваля гащите таковат я и ок -така де изварвява своята 4аст от пътя ,,,,
199
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До един там 252 ако някой заслужаваше да загине в тази *** война са то4но тези партийни секретар4ета от Одеса и въобще 4ервените са за в пе4ката не в парламента
198
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До един там демек терористите от БКП и отро4етой и БСП са за затвора
197
1
 
2
 
! Отговори
един там преди 7 години
До намесвам се,Ей, време беше накой адекватен да се намеси! Омръзна ми да се разправям с тези фенове на Плевела! До анонимен 255, Законната смяна на властта е чрез избори! Смяната на властта, чрез протести, ескалация на напрежението и насилие няма как да е законна!
196
1
 
4
 
! Отговори
Намесвам се преди 7 години
До Анонимен - Беркутовците дето стреляха на майдана...Снайперистът ,стрелял по всички е грузинец. Стреля по едните и по другите. Така започна войната и в Сирия. На протест се намира един снайперист, който застрелва няколко човека, пролива се кръв и разярява тълпата. НЕ ТИ ЛИ ПРИЛИЧА НА УЧЕБНИК?КОЙ ИЗВЛЕЧЕ ПОЛЗА ОТ СНАЙПЕРА?
195
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименКаквото и да стане, Русия ще си остане суравинен заден двор на БългарияЕ , те това е приказка!!! Изкърти мивката! :)))
194
0
 
5
 
! Отговори
един там преди 7 години
До анонимен 250,В Чечения имаше амнистия за всички! Защо в Донбас да няма! Много ясно, че щом никой не им гарантира амнистия, антимайданците в Донбас ще се бият до последна капка кръв, както биха направили и чеченците, при условие, че не им бяха гарантирали амнистия!
193
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каквото и да стане, Русия ще си остане суравинен заден двор на България.
192
1
 
9
 
! Отговори
един там преди 7 години
До анонимен 243,Ей, тези вицове няма да спрете да ги разправяте, ей! От какъв зор руснаци ще заплашват други руснаци с оръжие, по време на референдума в Крим? Смешни сте - разберете го най-накрая!А преврата в Украйна много ли беше конституционен! Янукович, пдо всевъзможен натиск, не позволи дори и на полицаите да стрелят по майданците! Превратаджиите тръгнаха с армия и с каквото въоръжение имаха под ръка срещу антимайданците в Донбас! Дори в Одеса изгориха живи 40 антимайданци!
191
4
 
4
 
! Отговори
истинската РАШКА преди 7 години
Аз обичам руснаците,и руския народ гледам руски телевизии редовно и разбирам 80-90 процента от речта,бих посетил Русия с удоволствие, на риба или лов из безкрайната тундра,но не мога да понасям мазните кгб-сти къде взеха властта и вместо свобода и западни ценности, народа бе заставен да вижда врагове там къде ги няма,само и само близките олигарси на Путин да крадат яко а на бедния народ трохичките.Пропагандата работи народа бива излъган и остава беден а ония на върха лапат ли лапат.
190
1
 
3
 
! Отговори
един там преди 7 години
Относно Донбас- там също имаше огромни антимайдански протести! На донбасци беше ясно, че е невъзможно там нащата да се развият както в Крим, но това не ги накара да се подчинят на новата власт в Киев! Така започна войната в Донбас! Искат ли управниците в Киев да приключи този конфликт, то трябва да са готови на компромиси и отстъпки, включително и амнистия за всички участници в него! В противен случай- конфликта ще продължи още дълги години!
189
4
 
4
 
! Отговори
С БСП напред! преди 7 години
"Санкциите срещу нашата промишленост вече са довели до ефект, обратен на очакванията на еврочиновниците"Ето затова нашия президент Румен Радев трябва да настоява санкциите да продължат!
188
3
 
4
 
! Отговори
един там преди 7 години
До анонимен 228,Ти може би така я осмисляш тази руска политика, но аз я осмислям по дръг начин! След преврата в Украйна, Автономната република Крим не призна властта на превратаджиите на територията на полуострова и обяви независимост! Същевременно в автономната република имаше огромни антимайдански протести! След това крим подаде молба за присъединяване към Руската Федерация и беше проведен референдум по този въпрос! Резултата от референдума беше категоричен!
187
2
 
3
 
! Отговори
Животновъд преди 7 години
До СпироДокато има пияни руски *** и умни русофилски телета ще има и кравари.
186
0
 
5
 
! Отговори
Китаец преди 7 години
До РУССКИЙ ОККУПАНТСибир е китайски. Въпросът е затворен!
185
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До СпироВнимавай да не се наденеш на дръжката на правата лопата
184
0
 
0
 
! Отговори
рашка преди 7 години
браво фалшивата баннаха ме от тоя ip написа глупостите с моя ник успя къде се научи на тия номерца
183
1
 
3
 
! Отговори
един там преди 7 години
До анонимен 221,Аз, да се боря да сме "под руски ботуш"! Нещо здраво си се объркал! Това, че се опитвам и в голяма степен успявам да разбера руската външна политика, не означава, че се боря да сме "под руски ботуш"! Ще ми се просто България да е максимално независима страна, доколкото е възможно това в рамките на ЕС, а не да ни управляват отвън! Като виждам какво правят и как се държат лидерите на други страни членки на ЕС като Унгария и Словакия, мисля, че това е възможно!
182
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До РУССКИЙ ОККУПАНТ 223Свободният свят трябва да се обедини срещу Путин,както направи срещу Хитлер.
181
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Онзи ден,в Австрия бе заловена голяма група чченци,с подозрения за подготвян атентат.Чеченците са под контрола на руснаците,там няма жив чеченец,който да е против тях.Затова има основателно съъмнение,че Русия стои зад тероризма в ЕС.