Протегната ръка: Русия готова да затопли отношенията със САЩ

ЕС пък се готви да удължи с още 6 месеца санкциите
5 фев 2017 12:32,
386
Протегната ръка: Русия готова да затопли отношенията със САЩ
Снимка: Reuters, архив

Русия е готова да измине своята част от пътя за възстановяване на отношенията със САЩ, на които бяха нанесени сериозни щети при предишния президент Барак Обама. Това заявява руският министър на външните работи Сергей Лавров в интервю за австрийското списание "Профил", предаде ТАСС.

По думите на Лавров, в Москва внимателно следят изказванията на президента на САЩ Доналд Тръмп за Русия. "Заявената от него позиция за необходимостта от установяване на нормален диалог между нашите страни вдъхва определена надежда за положително развитие на двустранните отношения", отбелязва Лавров.

"Ние сме готови да изминем своята част от пътя за оздравяване на връзките със САЩ, подчертава руският външен министър, според когото тяхното влошаване през последните години не е станало по вина на Москва, а в резултат на "целенасочени действия на предишната администрация във Вашингтон".

Русия "винаги е била открита за това, да се развива предсказуемо сътрудничество на основа на принципите на равноправието, взаимното уважение и отчитане на интересите един на друг", добавя Лавров.

Същевременно обаче стана ясно, че Европейският съюз може към средата на март да удължи с още шест месеца действието на санкциите срещу 100 граждани на Русия и Украйна. Това предаде ТАСС, цитирайки агенция Блумбърг, която се позовава на източници от Брюксел.

Според информацията на източниците, пожелали анонимност, сред засегнатите ще бъдат бизнесменът и съсобственик на банка "Северен морски път" (СМП банк) Аркадий Ротенберг и най-големият акционер в банка "Россия" Юрий Ковалчук. Санкциите на ЕС предвиждат замразяване на активи и забрана за влизане на територията на европейските държави.

През 2014 година Евросъюзът наложи на Русия санкции заради събитията в Украйна и анексията на Крим, след което неведнъж ги разширяваше и продължаваше, припомня ТАСС.

Ефектът от санкциите срещу Русия се оказа обратен на очакванията на въвелия ги Европейски съюз, заяви днес руският вицепремиер Дмитрий Рогозин.

"Спрямо Русия не трябва да се прилагат шантаж и заплахи. Санкциите срещу нашата промишленост вече са довели до ефект, обратен на очакванията на еврочиновниците", написа Рогозин на официалната си страница в Туитър. 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


386
Още по темата: РусияЛавровтръмп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
180
1
 
0
 
! Отговори
един там преди 7 години
До анонимен 224,За Чечения си прав, ама там живеят около 1млн. мюсулмани! Отиди в Казан, столицата на АР Татарстан, да видим ще различиш ли лесно мюсулманите от християните!
179
2
 
4
 
! Отговори
един там преди 7 години
До пенсионер,какво пък и е на ситуацията в Крим? Аз не виждам там да има каквото и да било напрежение! Както виждам, днес напрежение има пак в омиротворяваното години наред Косово! До рашка,За твое сведение, не съм си получил образованието през комунизма, пък и не знам това точно какво значение има! Може би днешно време като ви преподават, ви обучават в омраза към Русия! Не знам, ама мен не са ме обучавали в такава омраза, за ваше съжаление!
178
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Русия в ЕС ???В Руси живеят 20 милиона мюсюлмани а в ЕС 28 милиона бе руски умник. В Чечня не остана жив руснак а много жени вече ходят с хиджаб. Кой се е ислямизирал според теб? Аман от промити и зомбирани русофили.
177
3
 
4
 
! Отговори
Пенсионер преди 7 години
Единствения път, който Русич трябва да извърви е да прекрати войната в източна Украйна, да изтегли зелените човечета от Донбас и да преговаря с Украйна за нормализиране на статута на Крим!
176
2
 
5
 
! Отговори
u4en преди 7 години
Лавров винаги ще е за добри отн. с САЩ...защото щерката му живеев САЩ ! А ако му наложат санкция да не влиза в САЩ ???
175
3
 
4
 
! Отговори
един там преди 7 години
До РАШКА,Те руснаците чакаха това да стане още 90-те години, но тогава потекоха само ресурси и енергия в западна посока! Потоците от пари към Русия нещо ги нямаше! Та затова сега и не се надяват вече на тези потоци от пари, но пък за сметка на това изискват от западняците да си плащат, както му си е реда, за доставените ресурси и енергия!
174
5
 
1
 
! Отговори
един там преди 7 години
До РАШКА, Искайте си, кой ви пречи! В края на 90-те тези агенции си работеха напълно свободно в Русия, но това не попречи тогава последната да бъде докарана до ръба и милиони хора да мизерстват там!
173
6
 
3
 
! Отговори
РАШКА преди 7 години
Най вече искаме Русия в ЕС но само ако изпълнява стриктно всички задължения към хората си, както Великобритания Франция Германия,Холандия Италия Испания и другите държави спазват демокрацията вече 70 години така и вие можете,и тогаз към тази огромна страна ще потекът потоци от пари а обратно ресурси и енергия но докато това самозабравило се джудже диктаторче вилнее само САНКЦИИ
172
2
 
2
 
! Отговори
един там преди 7 години
До станой,Като не можеш да погледнеш на съвременните реалности поне малко от тяхна гледна точка, какво пишеш тогава какво трябвало да направят! Относно 45-те години "руско робство"- каквото и да е било, нямаше толкова крайно бедни, колкото днес, селата бяха пълни с живот- имаше работещи стопанства там, в малките градчета също беше оживено- имаше стрелбища, басейни и т.н. В тези последните имаше и немалки промишлени предприятия! Днес какво има?
171
6
 
3
 
! Отговори
РАШКА преди 7 години
Искаме демокрация в Русия,искаме хората да протестират без да ги вкарват в затвора,искаме международните агенции като british council лекари без граници,и другите там на сорос производните без проблеми да работят из цяла Русия за да могат да наблюдават дали има нарушения на човешките права.По цяла европа ги има и работят само на джудженцето му пречат.
170
6
 
4
 
! Отговори
РАШКА преди 7 години
Оня очилатия *** Лавров,и той тая песен подкара, сътрудничество партньорство падане на санкцииките.Нали заграбихте Крим бе,оттам печелете горди империалисти,завземай лапай унищожавай само не чакай да ти ръкопляскаме.Само санкции докато не се превърнете в демокрация за образец свобода на словото за измъчения руски народ,ще отворите всички западни агенции дето ги затворихте като шпионски и които ги има по целия свят и тогава може да преговоряме.Аз казах ХАУ
169
6
 
6
 
! Отговори
руски лайнояд преди 7 години
Путин не само клекна пред САЩ и Ердоган но и ще почне да ака..ха.ха
168
6
 
5
 
! Отговори
РАШКА преди 7 години
Преди ден това джудженце омекнало в унгария цвъркаше, не се сърдим на България.Можем пак да си строим газопроводите през тяхна територия, а само преди 2-3 години високомерно се пъчеше, ще строим турски поток, ще строим не знам кво си.Къде ти е високомерието сега бе джуджи?
167
7
 
8
 
! Отговори
РАШКА преди 7 години
Русия и припари на дупарата изведнъж много омекнаха и станаха мазни мазни,ами как няма 900 милиарда костваше на руската икономика авантюрата на другаря кагебист като не изчислявам пропуснатите ползи а само свиването на руската икономика,да не говорим за пълното пренебрежение към руските спортисти и руската култура по света,да не говорим че САЩ могат да манипулират цената на петрола имат договори в тази насока със саудитците,а помним високомерното джудже в началото на санциите как се пъчеше.
166
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия е грешка, която скоро ще бъде поправена.
165
4
 
3
 
! Отговори
един там преди 7 години
До Станой,Съгласен съм, че тук е България, ама при условие, че ще коментираме какво биха направили руснаците, трябва да гледаме поне малко от тяхна гледна точка! Първо- дори в заглавието пише не, че Русия желае, а че е готова за затоплянето на отношенията! Относно Крим- говорихме вече, населението му е основно руско, има руски бази и въпроса е приключен! Относно Донбас- за да се разреши този конфликт, компромиси и отстъпки трябва да се правят не само от едната страна в конфликта, а и от двете
164
1
 
5
 
! Отговори
Путин преди 7 години
"Санкциите срещу нашата промишленост вече са довели до ефект, обратен на очакванията на еврочиновниците" - нали това беше и моята цел - Русия да стане независима от външни доставчици и капиталите на богатите да не изтичат навън.
163
5
 
5
 
! Отговори
До рубаря от Хелой преди 7 години
Станойчо гледай си рибата и не коментирай като не разбираш ;) Ако Путин трябва да прибере зелени човечета, то тогава американците знаеш ли колко военни бази имат навсякъде . Ами какви щети трябва да платят на разрушенията и белите в колко Държави а? Как се сменят законно избрани правителства посредством ЦРУ ? Колко президенти ликвидираха , това кой ще го плаща ?
162
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До РУССКИЙ ОККУПАНТПонял, гондон штопаный. А ты скотина оккупант понял что скоро России хана?
161
2
 
5
 
! Отговори
До Анономника преди 7 години
Преди време намериха българско оръжие в Идил . Значи ли ,че българи са стреляли с него ? Много си е.лементарен !