Икономика за лузърите: Как "губещите" доведоха Тръмп?

Универсални доходи, обезщетения... губещите в Запада определят политиката
7 фев 2017 21:30, Боряна Павлова
143
Икономика за лузърите: Как "губещите" доведоха Тръмп?
Снимка: архив Reuters

Универсален доход, по-добре адаптирана професионална подготовка, по-щедри обезщетения при безработица: икономистите се надпреварват във въображението, за да помогнат на губещите от глобализацията в западните страни и да отговарят на недоволството им, изразено пред урните, информира АФП.

"Трябва да се мисли за "лузърите"! Това е единственото решение, за да се противопоставим на популизма", твърди Филип Агион, професор по икономика в Колеж дьо Франс (образователна и научно-изследователска институция в Париж - бел. ред.).

"Когато се правят реформи, без да се мисли за губещите, това води до Тръмп и до Брекзит", твърди той.

Още повече, че по време на подписването на търговски споразумения властите поеха ангажимент да компенсират работещите, които са най-силно изложени на чуждестранната конкуренция, както припомни носителя на Нобелова награда за икономика Джоузеф Стиглиц при неотдавнашните си посещение в Париж.

"Само че компенсации нямаше", със съжаленията посочи той.

От месеци зачестяват призивите да се промени самото функциониране на световната търговия от последните 30 години. За това апелират дори институции като Международния валутен фонд и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, които настояват за по-добро разпределение на богатствата.

"Повсеместният либерализъм не действа. Ние видяхме това във Великобритания и в САЩ", констатират г-жа Аниес Бенаси-Кере, делегиран президент на Съвета за икономически анализ във Франция, имайки предвид Брекзита и победата на Доналд Тръмп.

"По някакъв начин това развитие на нещата е провал на виждането, при което на карта е заложена глобализацията и се загърбват социалните системи, преразпределението. При това състояние на нещата на губещите не им остава нищо друго, освен сами да се оправят, за да станат печеливши", обяснява тя.

И икономистите започват да предлагат активно решения. "Много е важно да се направи така, че да има възможно най-малко губещи в дългосрочна перспектива", подчертава Агион.

Според него образованието е от първостепенно значение. "Първото нещо е да бъдат подготвени бъдещите поколения. Когато хората са много добре образовани, те са се научили да се научават. И поради това те напредват лесно", допълва експертът.

Трябва да се помогне на хората да си намерят работа, като се отпускат щедри обезщетения при безработица, за играещите според правилата. Тази мярка, твърди Агион, би трябвало да обхване и жертвите от автоматизацията или реформите, правени от държавата.

/БТА/ 


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
2
 
25
 
! Отговори
д преди 3 години
Много тия лузери бе ,майче повечето ни мислят за лузери .А успялите 1 % .......... Тия хептен са се объркали ...Излиза,че лузери в САЩ са тия дето бачкат здраво и искат държавата да се управялва в национален интерес .Ех ,френски френски скодоумецо.
95
6
 
22
 
! Отговори
До дрън дрън преди 3 години
Чудно ми е как Тръмп ще върне работните места от Китай! Щото май са били работни места преди 10-15 години, сега са рОботни места, т.е. роботи бачкат, не хора. Онова, което Тръмп ще направи, е да се облажат той и още 10-на 20 приятели-милиардери и техните компании, преди генерално да се прецакат нещата. Слез малко на земята и се замисли: възможно ли е наистина милиардер, назначаващ близки и роднини в адинистрацията и избягващ да плаща данъци, да бъде един от народа и да води "революция"?!
94
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При демократите средната класа бяха губещите - тоест лузърите. Проблема в ситуацията е, че ВИНАГИ средната класа движи държавата - производство, армия, технологии, покупателна способност, политика, всичко. Когфато средната класа загуби част от силата си, държавата губи много. В американския случай започна да трупа дългове, започна да вдои войни, които не може да спечели, увеличи се безработицата и броя на бездомните и бедните. Обаче за демократите това не е проблем.
93
1
 
19
 
! Отговори
Коко преди 3 години
На табелката пише:Ще работя за храна.А онзи ден една Китайска пасмина казаха,че спре ли търговийка-война!
Значи ние тук сме балачета,така ли Госпожа Меркел?
Германците да лапат чрез правилото на ЕС за спободно движение на хора,стоки и капитали!
А не писаното правило работата ще си я раздаваме само между нас си не казвате Другите в Европа да мрът!
92
7
 
39
 
! Отговори
ззз преди 3 години
Изобщо няма да я чета тази простoтия!
Кои са "лузаъри" БЕ? Половината от населението на страната ли БЕ ????
Ако това е вярно то ЦЯЛАТА политическа класа би трябвало да се самоубиe ритуално на централния площад!
При положение, че няколко процента от населението държи 99% от капитала (преди 15-20г. положението не бе така) за какви "лузъри" ми говорите БЕ?!
Хората не искат комунизъм а поне МАКО справедливост за труда си!
Западния модел се срина - това е ФАКТ, но какво ни очаква - никой не знае?
91
4
 
48
 
! Отговори
Нормалните хора преди 3 години
Лузърите и разните там малцинства на дотации винаги са гласували за Демократите.
За Тръмп гласуваха средната класа , която ги носи всичките тези на гърба си и за последните 20 години обедня с 30%. Нормалните , работещи бели хора гласуваха за Тръмп. Америка в последните десетилетия просто прецака най-голямото си предимство - силната средна класа. На тези хора им писна от либерализъм , малцинстава на дотации, незаконни емигранти , които не плащат , но ползват общите блага.
90
0
 
31
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
И какво разбирам лузърите са си чисти комунисти.Комунизъм значиНА ВСЕКИ СПОРЕД ВЪЗМОЖНОСТИТЕ НА ВСЕКИ СПОРЕД ПОТРЕБНОСТИТЕ това значи си кадърен не те мързи иработиш много другото мързелив си *** създаваш деца и вземаш повече от този който работи защото потребностите тиса по големи така ли да го разбирам.И сега имаме един етнос който живее от детски и не иска да работи.Браво на Тръмп многоточен иправилни рехения взима.
89
0
 
31
 
! Отговори
Ко каза Ко преди 3 години
Нямате елементарни познания за САЩ.Там народа гласува ,но след това делегатите гласуват за избор на президент -271 делегата -а те никак не са лузари ;)
88
0
 
31
 
! Отговори
Суджим пула бъй преди 3 години
До king_for_a_day

Оня Вогин не го слушай.Той си еруска пешка.Румънците не искат да пускат крадците на свобода.Какво значи -може да крадете до 44 000Е ако сте държавен служител и само мъмрене а ?
87
15
 
23
 
! Отговори
Ставри преди 3 години
Народа избра Клинтън ,но делегатите-елита на нацията избраха Тръмп.Тоя грамотата от нобел от женския пазар ли си е купил?
86
13
 
23
 
! Отговори
Облак преди 3 години
Само дето Тръмп го избрха делегатите ,а не народа- аре нема нужда да се праим на оргинални....
85
1
 
40
 
! Отговори
кака преди 3 години
Тоест лузърите тук са тези щати, чиито заводи са изнесени в чужбина и чиито граждани гладуват, а печелещи са лешперските щати с държавно финансиране и помощи. Сигурно някой френски левак я е писал тази статия.
84
2
 
48
 
! Отговори
дрън дрън преди 3 години
Тръмп каза, че ще върне работните места, изнесени в Азия в САЩ и ще накара американците, паразитиращи с години на социал да бачкат.
Не ни цитирайте разни разтягащи локуми франсета, които, като вас, никога в живота си не са произвели нищо полезно за обществото.
83
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доходите на американската средна класа са на нивата от 1973 г. Има се предвид покупателната способност. Въпросните лузъри са средната класа на Америка, която пострада на-много от глобализацията и притока на имигранти.
82
0
 
39
 
! Отговори
king_for_a_day преди 3 години
И пак опираме до това абсурдно изказване, че трябвало да се помогне на хората да си намерят работа, като им даваш щедри обезщетения за безработица (тоест, за това, че не работят) :D Нелегална имиграция, здравей! 30% младежка безработица, приветстваме те! Мизерен социализъм, ти си нашата мечта!
81
0
 
32
 
! Отговори
king_for_a_day преди 3 години
Защото не е готино да си водопроводчик или заварчик. Всеки иска да е мениджър, сейлс или маркетинг директор, ПР, ЧР и т.н. без да се интересува може ли го или не и изобщо дали обществото има нужда от толкова много зает с такива професии. Ако един неможач или мързеливец не успее да намери мечтаната лъскава позиция, той не иска да се примири и да стане обикновен таксиметров шофьор или монтажист (извън офис, представяте ли си) и започва да чака някой да го храни. Докато е жива мама, после държавата
80
0
 
19
 
! Отговори
king_for_a_day преди 3 години
№99 "...Автоматизация...роботизация...търсене на по-евтина работна ръка - последиците ги виждаме, и усещаме!..."
Автоматизацията сама по себе си не е проблем, защото все още търде много човешка ръка се иска, особено при това бясно потребление. По-скоро изнасянето на производствата намалява свободните нискоквалифицирани позиции. Но и това не е основният проблем според мен. Най-вече желанието на всеки да работи (по-скоро да не работи) *** яката работа, да е шефче, с гръмки титли и т.н.
79
4
 
29
 
! Отговори
king_for_a_day преди 3 години
"...Трябва да се помогне на хората да си намерят работа, като се отпускат щедри обезщетения при безработица..."
А така, още по-дълбоко си го вкарайте!
78
2
 
22
 
! Отговори
factotum преди 3 години
Както и в Румъния искда се въведе двоен стандарт на гласуване. Умните красивите,който живеят в столицата имат право да определят съдбата на останалата част на държавата, ако не им харесат резултатите от изборите!
77
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен(108)
"Тръмп го избраха именно червеновратите и нискочели селтаци." -- тази фалшивка се разпространява от мултирастните чучела на бабишкерникът Хилари