Раздор Минск – Москва: Ще се договорят ли Путин и Лукашенко?

Беларуски поглед: Ние казваме истината, не се обиждайте
Обновена: 9 фев 2017 07:18 | 8 фев 2017 21:32, Елка Василева
142
Раздор Минск – Москва: Ще се договорят ли Путин и Лукашенко?
Александър Лукашенко и Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Беларуският президент Александър Лукашенко описа с доста резки думи защо е обиден на Русия по време на "Големия разговор с президента" миналия петък.

В отговор на това още преди края на прекия ефир с многочасовите откровения на Лукашенко от руска страна бяха изброени обидите, понесени от нея.

Експерти, журналисти и политици спорят ден след ден в опит да установят кой кого е обидил и кой каква вина носи.

Кореспондентът на Би Би Си Татяна Мелничук попита експерти от Минск доколко е сериозна според тях сегашната свада.

Евгений Прейгерман, директор по изследванията в експертния Либерален клуб:

- Днешната ситуация е по-неприятна от многото предходни конфликти. Макар че през 2010 г. също имаше сериозен, продължителен, пълен със злоба раздор. От близо пет години обаче този конфликт се точи най-дълго.

И двете страни традиционно вдигат залозите в играта. Ето конкретен пример: Москва не само че не отстъпва в спора за цените на газа, но въвежда един вид санкционни мерки в петролните доставки за Беларус, значително свива тези доставки - директно следствие от натрупания дълг за газа.

Вдигането на залозите в преговорния процес е класически похват във всяка дипломация. Специфични за Лукашенко са твърде честите му опити рязко да разсече възлите на противоречията - той вдигаше градуса на своите изявления в стремеж да постигне желаното и го постигаше.

Реакцията на Москва след изявленията на Лукашенко по време на "Големия разговор . . ." в петък също е нетипична, отдавна не е имало такова нещо. Кремълската пресслужба например тутакси публикува изявление с изчисления кой кого храни. Така продължи кавгата, станала вече публична.

Струва ми се, няма много полза да пресмятаме кой кого храни. Всяка страна гледа да представи аргументи, с които се чувства по-сигурна. Кредитите са си кредити. Но руската страна се позовава на отстъпките в горивата. И сочи: ето я световната цена на петрола, ето ги и цените, по които Беларус е получавала петрол през определени години. При това години наред е задържала и вносните мита от петрола. Ето как са били подхранвани беларусите според руската страна.

Отношенията между голям геополитически център като Русия и една малка страна не може да бъдат сведени до някакви сметки с цифри. В такива отношения всички получават един от друг изгода, която често не подлежи на измерване. Аз го наричам размяна на ресурси.

Русия разменя своите енергийни и парични ресурси - или, да речем, достъпа до своя обемен пазар, срещу беларуския геополитически ресурс, който за Русия е не по-маловажен, отколкото за нас едни или други конкретни отстъпки и доставки.

Беларуският ресурс представлява цялостна лоялност, защото големите страни имат нужда от малки страни за съюзнички с цел създаване на пълноценен геополитически център. Има и конкретни военни неща: за Русия Беларус от военно гледище е направо стратегически коридор. Как да измериш това с пари?

Този път - повече отвсякога - никой не е склонен да отстъпи в пламналия спор. Няма никакви позитивни сигнали от никоя страна, съответно полека-лека се напластяват проблеми - имаше газов проблем, после дойде и петролът, все по-често се блокират доставките на беларуски храни за руския пазар.

Всичко това се наслоява. Стигнахме дотам, че може да се задейства психологическият фактор, една изолирана, автономна логика, дори откъсната от реалните проблеми. Задейства ли се този фактор, идва най-страшното.

Засега не виждам катастрофални и близки последици, за каквито пишат фантазьори от Русия и Беларус - примерно вагони с военна техника, пътуващи за Беларус от Русия, и подобни неща. Но като цяло един такъв раздор е път заникъде.

Олег Гайдукевич, първи зам.-председател на Либерално-демократическата партия на Беларус:

- Присъствах на срещата с президента. Много ми харесва, че държавният глава е честен и откровен. Колкото до отношенията с Руската федерация, президентът постъпи много правилно. Разказа отначало докрай как са протекли преговорите с ръководството на Русия. Убеден съм, че на ниво човешки отношения руският президент трябва да реагира правилно на този разказ. Без да се обижда. И не очаквам той да задълбочи конфликта.

Защо ли? Защото президентът Лукашенко всъщност каза истината. Разказа, че в отношенията си с Русия ние сме честни, изпълняваме всичките си ангажименти. А колкото до продължаващите спорове за газа, за петрола, в тези спорове правото е наше.

И тръгвайки на преговори през февруари - сигурен съм, че такива ще има, - ние тръгваме спокойно. Защото всичко е казано. Топката е в полето на Руската федерация, тя трябва да ни отвърне. А как да отвърне? Начинът е само един - нека се договорим.

Ние подкрепяме съюзната държава и президентът Лукашенко го заяви. И в предстоящите преговори ще изглеждаме по-добре, защото всичко си казахме честно и откровено. Откровено! Че не можем да се разберем с вашите олигархични корпорации там в Русия. Защото за тях парите са по-важни от съюзническите отношения. Те почват да броят стотинки, които не значат нищо за развитието на тези корпорации, но удрят по съюзната държава.

Изглеждаме по-честни и от човешка гледна точка. Защото разказахме нещата, както са си, без политически словесни труфила, без задкулисни приказки.

А от братски думи обида няма. Ние сме две съюзни, но независими държави. Караници има всеки ден в комуналните квартири, а ние живеем в два различни апартамента. Но сме в добри отношения. И двама братя, живеещи в различни апартаменти, могат да си кажат всичко честно и откровено.

Ние казваме истината, не се обиждайте. Нека хората в Русия също ни казват истината, няма да се обидим и ние. Нередни работи и у нас колкото щеш. Вземете нашите чиновници, те например не знаят да бранят националния интерес, чакат президентът пръв да каже нещо. Трябва да се научат да се договарят на средно управленско ниво, на ниво министри.

Братята нали затова са братя, да могат да си кажат истината един на друг. Президентът взе, че смени тона, заговори нормално, човешки, без надути политически фрази. Щом видя, че общуването на дипломатически език е в задънена улица, мина на човешки език.

Чакаме също такава честна реакция от ръководството на Руската федерация. Има сили в Русия, които искат конфликтът да се задълбочи, има такива сили и в Беларус. Но президентът (Лукашенко) вярно каза, че от разпрата ще пострадат и Русия, и Беларус.

Убеден съм, че съюзната държава има само една перспектива - да се договаряме и да решаваме нещата. Вярвам, че всичко ще се оправи. Надявам се на това и бих искал да се договорим.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
1
 
4
 
! Отговори
юбералес преди 7 години
Новите опорни точки: САЩ напада Русия в Беларус ; Минска хунта ; Беларусофашисти ; Лукашенко получил 5млрд. $ от евреите ; Колхозници-трактористи (опълченци) сдобили се с танкове и артилерия, викат на помощ Путин, за да ги спаси от правителството им ; и так далее.....
86
4
 
0
 
! Отговори
Бай Данчо преди 7 години
Да преговарят с Полша и Украйна за газ и нефт, после с САЩ и ЕС за каквото искат и да теглят чертата къде ще е по евтино.Кой залага на твърд резултат?Белорус ще бъде оскубана като кокошка носачка на 3 години и то не от руските олигарси.Но демокрацията е свобода да избираш не можем да съдим никого каква съдба си избира."Хората гласуващи за неудачници, крадци, предатели и мошеници не са техни жертви, те са техни съучастници .Джордж Оруел"Историята се повтаря....................
85
0
 
6
 
! Отговори
Ото фон Бисмарк преди 7 години
Договор с Русия струва по-малко от хартията на която е написан.
84
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мусташенко какво се прави на ощипана мома в Беларус литър бензин е 1,1лв. - най-евтин в цяла Европа. Даже в Русия е по-скъп. Колко отстъпки иска още и докога?
83
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Перестройката продължава - след Украйна следва Беларус, после Чечения...
82
13
 
25
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 7 години
Русофилчета, бъдете готови да клеймите беларуските фaшиcти и хунтата на диктатора Лукашенко, която от 1994 година е поробила блеларуския народ! Имате опит, ще се справите!
81
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Беларус е с единия крак в ЕС...следва НАТО !...след Путин.
80
11
 
20
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
До Анонимен 94,Вовчо нищо не може да резне, щото ще му отиде бюджетчето. Свери си руските газови трасета откъде минават и си отговори защо Лукашенко се дърви и иска да се отнасят с него като с равнопоставен.
79
6
 
23
 
! Отговори
Поручика преди 7 години
За мнозинството (не всички) от руснаците светът се дели на руские, враги и чурки. При това за тех презрени чурки са и белорусите, и казахите, и мордвините, и татарите. Чеченците са чурки-враги. В тази класификация ние сме "небрагодарные чурки-враги". Всеки който е живял поне малко в Русия би се съгласил.
78
19
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мнооого ме кефи този Путин, беей! Най-голямото му достойнство е търпението. Така ще го извърти мустакатия пергиш, че ще се влачи по червеното килимче... Само да й резнат на Беларус реесурсите и ще се превърнат във втора Украйна.Освен ако.... двамата не играят за пред Запада играта на строгия татко и непослушното детенце.
77
9
 
19
 
! Отговори
**** преди 7 години
Лукашенко се опитва да тъче на два стана,но явно няма да му се получи,той иска и със запада да търгува,и от Русия да печели, но ще му подрежат крилата.
76
16
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Продажни българи наричат руснаците "братя"! А как се наричат взаимно белорусите и руснаците?
75
17
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом е беларусите не могат да понасят миризливия руски ботуш да ги тъпче и психопата от Кремъл да им задава посоката на развитие, значи никой не може да ги понася. Освен бг русофилите разбира се. те смятат, че са вечно задължени на руснаците и вечно трубва да им лижат ботушите!
74
9
 
19
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
До Анонимен 79, и диктаторите странят от мадър Раша, сал Ердоган и Кадьров останаха, ама и там всичко е до пара и облаги
73
7
 
26
 
! Отговори
9К51 преди 7 години
Голяма лисица е този Лукашенко, сега той прави това, което преди 89-та правеше бай Тошо, а именно ... залъгва руснаците със сладки приказки, раздава ордени и получава огромни количества нефт и газ почти без пари. Русия по този начин субсидира всяка година Баларус с милиони долари, Получава се така, че пенсионерите на Лукашенко живеят в пъти по-добре от руските пенсионери!? До кога ще продължи това обаче ... ще видим
72
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нема паре.
71
9
 
21
 
! Отговори
wild horse преди 7 години
Братята са си братя,но сиренето е с пари.Освен това от приятел, Лукашенко стана предател. Как Беларус стана морска държава и внася рибни продукти в Русия,появиха се полски ябълки,немско говеждо,френски сирена,всичко от Европа с етикети от Беларус. Който иска от 2 места да смуче,накрая ще остане гладен,пък и столът му ще се разклати...
70
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Нали Лукашенко е диктатор _,защо демократите са на негова страна?"Абсолютен диктатор е! Но както и на нашата политическа сцена, когато ти предлагат само развалена стока след сравнение избираш най-малко развалената. Та да сравним Лукашенко с джуджето- не размахва оръжия, няма териториални претенции към съседите си, не другарува с ислямисти....Достатъчно ли ти е да го определим, като по-малко развалена стока и това не е комплимент!
69
13
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Благословена страна е България- няма обща граница с "братушките".
68
9
 
16
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 7 години
До Анонимен 81Джуджето има и други приятели освен Лукашенко.Например венецуелския Мъдуро,филипинския умник, а също и някакви хора в държавата Науро,ама тях не ги знам как се казват...