Нова надпревара: Европа да има атомна сила, равна на руската?

Изведнъж може да се появят 55 - 60 ядрени държави в света
9 фев 2017 21:30, Елка Василева
220
Нова надпревара: Европа да има атомна сила, равна на руската?
Снимка: архив, Reuters

Европа да стане атомна сила, която да мери мускули с Русия - предлага човекът, който тайно дърпа конците в полската политика. Могат ли да се повторят най-тъмните години на надпревара в ядреното въоръжаване?

Сивият кардинал на полската управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС) поде неочакван дебат. Пред "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" Ярослав Качински заяви, че би желал Европа да може да мери сили с Русия по отношение на атомното си въоръжение. Той изрази и съжаление, че засега не се забелязва подобна тенденция, пише Дойче веле.

На практика Качински наруши едно табу - малцина са онези, които досега са изказвали подобно предложение. Един от тях е депутатът от германския ХДС Родерих Кизеветер, който наскоро заяви пред агенция Ройтерс, че Европа ще има нужда от "атомна защита със сплашваща цел", в случай, че в бъдеще САЩ откажат да предоставят своя "ядрен чадър".

Според бившия шеф на Европейската агенция по отбраната Ник Уитни не е учудващо, че сега се стига до подобен дебат - радикално променилата се политическа ситуация в света неизбежно променя и дискусиите, свързани с отбранителната политика.

Но как ли би изглеждала една европейска система за атомно възпиране? Допреди трийсетина години и Лондон, и Париж щяха да са крайно поласкани, ако европейците ги бяха обявили за "защитници на континента".

Но днес ситуацията е друга. "ЕС би имал нужда от институции, с каквито засега просто не разполага", казва Ник Уитни. А след излизането на Великобритания от ЕС Франция с нейните атомни оръжия ще остане единствената сила, която в случай на нужда би могла да се противопостави на Руската мечка.

Европа ще сгреши, ако започне да се въоръжава атомно

"За съжаление съществува съвсем конкретна заплаха, свързана с Русия, а с оглед на това, че Доналд Тръмп стана президент на САЩ, има и достатъчно основания за воденето на подобна дискусия", казва Улрих Кюн от фондация "Карнеги".

Политологът обаче не я смята за продуктивна: "НАТО не е спрял да функционира, дори нещо повече: под американско ръководство сега се разполагат допълнителни конвенционални оръжия в Полша и Прибалтика", казва той. С други думи - докато съществува Северноатлантическият алианс, европейците просто трябвало "да си траят".

Кюн смята, че полското предложение е практически неизпълнимо: "Русия разполага с 2000-3000 тактически ядрени оръжия. Ако ЕС иска да изгради адекватна защита срещу тях, европейците ще са принудени да поемат гигантски разходи. А и кой ще има правото да държи "червеното копче" и да взима решенията за нападение или отбрана? Да не забравяме и това, че мнозинството от европейските граждани, включително в самата Полша, са против подобно въоръжаване", казва Кюн.

Той смята, че би било опасно, ако европейците денонсират Договора за неразпространение на атомните оръжия от 1968 година, защото това би означавало и фактическото му прекратяване. „Подобно нещо ще промени целия свят - изведнъж ще се появят 55 до 60 атомни държави в света, а това е апокалиптична представа”, казва Кюн. Вместо това той препоръчва европейците да засилят сътрудничеството си в сферата на отбраната, което би им позволило да водят по-ефективна и надеждна политика в тази сфера.

Нова надпревара?

За засилване на сътрудничеството в сферата на отбраната се обявява и Михаел Галер, говорител на Комисията по отбраната в Европарламента. Той цитира част от анализ на Европарламента, посветен на общата отбранителна политика, в който между другото се казва: "От сегашните 203 милиарда евро в бюджета на ЕС за отбрана могат да бъдат спестени 26 милиарда, ако страните от Общността започнат да си сътрудничат по-тясно".

Затова политикът препоръчва: "Общо снабдяване, съвместни учения, избягване на дублиращи се структури - това са следващите стъпки, които са необходими", казва Галер. Той смята, че би било грешка, ако се стигне до нова надпревара в атомното въоръжаване.

"Разположените в Калининград тактическите атомни оръжия на руснаците например представляват опасност, но като цяло в света съществува равновесие на атомните въоръжения. Не би било добре, ако дебатът за надпреварата в атомното въоръжаване от 1980-те години отново се възобнови", казва Галер.

Евродепутатът признава, че както Русия, така и САЩ в момента се държат непредвидимо. А това прави сегашната ситуация съпоставима с тази от края на миналия век. Независимо от това Галер е убеден, че Европа няма никаква полза от претоплянето на дискусията за атомните оръжия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
4
 
21
 
! Отговори
с пушка в ръка преди 7 години
След като Качински е толкова навит да се бие срещу Русия, защо не тръгне с пушка в ръка към Сталинград? В момента времето и снежната покривка са много подходящи за една геройска смърт!
90
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Повечето европейски страни и сега "имат" ядрено оръжие - всички АЕЦ, но де факто тези са държави-камикадзе. При една ядрена война това са първите обекти, които ще са на прицел.
89
6
 
15
 
! Отговори
Олелеее, преди 7 години
Ще припадна от смях. АмериканоФИЛСКА Европа г е й парадите си ли ще охранява с атомни бомби?...Русия не заплашва никого,дори и ония дето си позволяват да я заплашват.За поляците сега е времето да изразяват открито омразата им към Русия,ама чак пък атомна Европа...Де,нека се кротнат малце,ако искат света да оцелее....Нека не се опитват да палят фитила на атомна война,че планетата ни е прекрасна и на нея има място за всички.Стига агресивни и войнолюбиви подвиквания и неоправдано самочувствие!!!!!!
88
4
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Полякът е напълно изкукуригал или смята да живеене в полша.Първо съм сигурен,че руснаците нямат планирано да бомбандират с атомни бомби полша .Атомна бомба взривена в полша или Русия ще е опасна и за двете страни и за Украйна,Беларус целият район.тоя като братси са генетично болни.
87
4
 
10
 
! Отговори
атакист преди 7 години
само европедалски брътвежи ядрено равенство с РУСИЯ лелеяни мечти имат великите САЩ
86
0
 
9
 
! Отговори
погр ебален агент преди 7 години
DW е фабрика за лъжи!
85
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поляците още страдат от несбъдната амбиция да са световна сила. Исторически малшанс да се паднат между Русия и Германия. Технологично няма да е проблем, ЕС да се въоръжи ядрено. Въпросата е политическа, както правилно отбелязва статията. Кой ще решава дали и кога да се ползват тези оръжия? Юнкер? Шулц?И дурият пункт е резоннен - това би означавало масово ядрено въоръжаване по целия свят.
84
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Европа нито има парите,нито има мощностите,нито ресурсите,да пройзведе и поддържа ядрено оръжие равно на Русия!Франция и Великобритания имат общо около 200 ракети и то с изтичащ ресурс.Най-малкото около 70 процента от световните запаси на уран се намират на територията на Русия!
83
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия има 2-3000 тактически и още около 5000 бойни глави разположени на междуконтинентални ракети,като голяма част от тях са съвременни!Великобритания има около 150,Франция 60-80/по официални данни/,на който скоро им изтича ресурса,тъй като са пройзведени преди 1989г.А сега ми кажете кога Европа ще догони Русия в това отношение?Никога!
82
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПШЕКИТЕ И РАСТИТЕ са изперкали ТОТАЛНО - КОЙ питам ще позволи на иддиоти, проффани и расти да имат ядрена бухалка А ?По-скоро ще ВИ изравнят с земята , а наглосаксите с океана или 100 метра под нивото му .Явно греттенизма е зарразен !
81
17
 
2
 
! Отговори
Инспектор преди 7 години
Русия има 2-3 000 тактически ядрени оръжия. Явно и се виждат малко и продължават да бълват още.Явно Путин е решил да изтощи запада , като ги принуди да се включат в надпреварата.Тава няма да доведе до нищо добро.Ядрения апокалипсис предстои , благодарение на безумната завоевателна политика на Путин.
80
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аман от *** поляци, като стреляш от Полша с ракета по Русия нали и Полша ще се зарази.
79
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
този поляк мисли със всичко друго но не и с главата си .руснаците са въоръжени до зъби заради запада.западът/кравария/подхваща войните и конфликтите и принуждава русия да се въоръжава.причината е да се докопат до руските ресурси защото за 100 години дивият капитализъм изчепа ресурсите на западния свят
78
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
континентът на глупците еврогейландия никога не може да бъде нещо сериозно.30 държави 30 мнения .само си представям гей с ядрена бомба и не мога да спра да се смея
77
20
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Европа трябва да превъзхожда Русия по ядрена сила.Европа е 500 милиона Русия 140.Европа има 27 пъти по-голям продукт от Русия.Европа има 6 пъти по-голям доход на глава от населението.В Русия има над 10% мюсулмани в Европа под 4 %.
76
0
 
10
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 години
Неграмотници,не се страхувайте от думите,страхувайте се от собственото си невежество.
75
29
 
11
 
! Отговори
до 158 Въх преди 7 години
Въх, че го рече - православна християнска държава ??? Християните не избиват братята си, както правят Руснаците в Украйна.Комунистите не са християни.Европа е 500 милиона, Руската федерация 140 милиона, от тях 10% са мюсюлмани, а най-голямата джамия е в Москва.
74
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Европа ако реши с 10 ракети ще е равна на Руските 1000.Само да разработят мощни ядрени устройства с размерите на стандартен контейнер.Никой не може да спре ракета, която вече е пристигнала.
73
3
 
10
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 години
Първо извисете духа си,после мечтайте за ядрени оръжия.
72
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Litwo, Ojczyzno moja! " (Литво, отечество мое!) - Това поляците са по-мегаломани от македонците....