Нова надпревара: Европа да има атомна сила, равна на руската?

Изведнъж може да се появят 55 - 60 ядрени държави в света
9 фев 2017 21:30, Елка Василева
220
Нова надпревара: Европа да има атомна сила, равна на руската?
Снимка: архив, Reuters

Европа да стане атомна сила, която да мери мускули с Русия - предлага човекът, който тайно дърпа конците в полската политика. Могат ли да се повторят най-тъмните години на надпревара в ядреното въоръжаване?

Сивият кардинал на полската управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС) поде неочакван дебат. Пред "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" Ярослав Качински заяви, че би желал Европа да може да мери сили с Русия по отношение на атомното си въоръжение. Той изрази и съжаление, че засега не се забелязва подобна тенденция, пише Дойче веле.

На практика Качински наруши едно табу - малцина са онези, които досега са изказвали подобно предложение. Един от тях е депутатът от германския ХДС Родерих Кизеветер, който наскоро заяви пред агенция Ройтерс, че Европа ще има нужда от "атомна защита със сплашваща цел", в случай, че в бъдеще САЩ откажат да предоставят своя "ядрен чадър".

Според бившия шеф на Европейската агенция по отбраната Ник Уитни не е учудващо, че сега се стига до подобен дебат - радикално променилата се политическа ситуация в света неизбежно променя и дискусиите, свързани с отбранителната политика.

Но как ли би изглеждала една европейска система за атомно възпиране? Допреди трийсетина години и Лондон, и Париж щяха да са крайно поласкани, ако европейците ги бяха обявили за "защитници на континента".

Но днес ситуацията е друга. "ЕС би имал нужда от институции, с каквито засега просто не разполага", казва Ник Уитни. А след излизането на Великобритания от ЕС Франция с нейните атомни оръжия ще остане единствената сила, която в случай на нужда би могла да се противопостави на Руската мечка.

Европа ще сгреши, ако започне да се въоръжава атомно

"За съжаление съществува съвсем конкретна заплаха, свързана с Русия, а с оглед на това, че Доналд Тръмп стана президент на САЩ, има и достатъчно основания за воденето на подобна дискусия", казва Улрих Кюн от фондация "Карнеги".

Политологът обаче не я смята за продуктивна: "НАТО не е спрял да функционира, дори нещо повече: под американско ръководство сега се разполагат допълнителни конвенционални оръжия в Полша и Прибалтика", казва той. С други думи - докато съществува Северноатлантическият алианс, европейците просто трябвало "да си траят".

Кюн смята, че полското предложение е практически неизпълнимо: "Русия разполага с 2000-3000 тактически ядрени оръжия. Ако ЕС иска да изгради адекватна защита срещу тях, европейците ще са принудени да поемат гигантски разходи. А и кой ще има правото да държи "червеното копче" и да взима решенията за нападение или отбрана? Да не забравяме и това, че мнозинството от европейските граждани, включително в самата Полша, са против подобно въоръжаване", казва Кюн.

Той смята, че би било опасно, ако европейците денонсират Договора за неразпространение на атомните оръжия от 1968 година, защото това би означавало и фактическото му прекратяване. „Подобно нещо ще промени целия свят - изведнъж ще се появят 55 до 60 атомни държави в света, а това е апокалиптична представа”, казва Кюн. Вместо това той препоръчва европейците да засилят сътрудничеството си в сферата на отбраната, което би им позволило да водят по-ефективна и надеждна политика в тази сфера.

Нова надпревара?

За засилване на сътрудничеството в сферата на отбраната се обявява и Михаел Галер, говорител на Комисията по отбраната в Европарламента. Той цитира част от анализ на Европарламента, посветен на общата отбранителна политика, в който между другото се казва: "От сегашните 203 милиарда евро в бюджета на ЕС за отбрана могат да бъдат спестени 26 милиарда, ако страните от Общността започнат да си сътрудничат по-тясно".

Затова политикът препоръчва: "Общо снабдяване, съвместни учения, избягване на дублиращи се структури - това са следващите стъпки, които са необходими", казва Галер. Той смята, че би било грешка, ако се стигне до нова надпревара в атомното въоръжаване.

"Разположените в Калининград тактическите атомни оръжия на руснаците например представляват опасност, но като цяло в света съществува равновесие на атомните въоръжения. Не би било добре, ако дебатът за надпреварата в атомното въоръжаване от 1980-те години отново се възобнови", казва Галер.

Евродепутатът признава, че както Русия, така и САЩ в момента се държат непредвидимо. А това прави сегашната ситуация съпоставима с тази от края на миналия век. Независимо от това Галер е убеден, че Европа няма никаква полза от претоплянето на дискусията за атомните оръжия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Професор Професорчето Русия и Китай ще ги има а Ес не до 3 години!Къв професор си ти като те е страх да си напишеш името поне първото??
50
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Shopp 94Боже господи, ако бяхме нормална държава, такива като тебе, за такива призиви щяха отдавна да търкат наровете, но......си е известно отдавна, че не сме нормална държава, а държава на андрешковците!
49
4
 
1
 
! Отговори
8888* преди 7 години
Кой има интерес да нямат държавите в европа ядрени оръжия ? Сащ? Русия? Кого ще засегне ?
48
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До юбералес 73Вай, вай, вай......подкрепям!!!! Като слушах новините от Франция за пожара в атомната им централа, която неизвестно откога се строи, ЯВНО СА МНОГО ДОБРИ СПЕЦИАЛИСТИ!!!! Е, тогава еуропката САМА ще си се довърши, няма нужда Русия да си хаби ядрения арсенал!
47
4
 
17
 
! Отговори
Соросоид преди 7 години
Е кво излиза сега,че Европа ако се въоръжи колкото Русия икономиката й ще се срине!Е нали досега се смеехме на Руската икономика,а пък тя ще излезе по-силна от Европейската?Каква стана тя,изчезват ми опорните точки!Помощ!
46
1
 
7
 
! Отговори
до анонимен 81 преди 7 години
Какво ни интересува Франция. Искаме новини за Зимбабве и Заир.
45
2
 
7
 
! Отговори
Кики преди 7 години
Срамота е да чуеш такова предложение от известен политик.Дори и на Плевнелиев не би му дошла такава идея!
44
1
 
8
 
! Отговори
един там преди 7 години
Твърде повърхностен "материал"...
43
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе спомням си за колата наречена полски Фиат и се смея на глас като чета това за атомната сила.:-):-):-):-)
42
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поляците СССР ги освободи от немците и им даде половин Германия!И пак са недоволни и комплексирани!Най-верни кучета на чичо Сам
41
10
 
2
 
! Отговори
юбералес преди 7 години
Няма никакъв проблем ЕС да увеличи чрез Франция (законния притежател на ядрено оръжие) ядрения си потенциал. Има технологията, парите, и правото. Остава - волята.
40
9
 
1
 
! Отговори
Китай идва! преди 7 години
В 21 век германофили и русофили ще има една супер сила и тя е Китай ако Сащ се съхранят ,като единна държава те ще бъдат 2 та и Япония 3 та,няма Русия още по-малко Германия Германия след 20 години,ще е 60-65 000 000 а Китай,ще е 1,600 млрд. население може и по-вече(АГЕНТ ДЖОРДЖ СОРОС)!
39
4
 
6
 
! Отговори
турчина преди 7 години
Виновни са Китайците. Те откриха барута. Европейците пък уважиха майката на половин свят. Сега докато се дърпат кой е по европеец - западна Европа бавно и полека ще се превърне в зоологическа градина а Сибир ще стане Китай.
38
16
 
5
 
! Отговори
Свободен преди 7 години
По-калпаво и нескопосано нещо от руската екетроника е само руската "военна" промишленост ... това е някаква подигравка с развитието на човечеството! Ако вземеш един немец и му дадеш пари, нарочно да го направи такова ... е няма да стане! Всичко е правено като в час по трудово .... по и от нас нищо не става, но поне не се пъчем пред света, пък ако хване дикиш ...
37
4
 
15
 
! Отговори
хохолите капут преди 7 години
До ТойПоляците и украинците са най наглите в Европа!
36
1
 
5
 
! Отговори
Китай идва! преди 7 години
До Той Не забравайте Китай.
35
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-голямата раздувка са поляците. През ВСВ немците ги прегазиха като градина с праз лук. После руснаците и ние ги хранихме 40 г., а сега са не евролапачка. Дай да пийна и аз от това което пие тоя и да си легаме.
34
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До турчина"Европа не може да се противопостави на Русия с ядрено оръжие. Също така Русия не може да заплашва Европа с ядрено оръжие. Русия и САЩ могат да си мерят атомите понеже са на различни континенти."Само да ти кажа, че последните симулации на ядрена война направени от международен екип от физици показва, че при масирана ядрена война, няма значение на кой континент си. Не само сащ и русия ами и целия свят заминава.
33
1
 
17
 
! Отговори
Анализа ? преди 7 години
"Русия разполага с 2000-3000 тактически ядрени оръжия....."Егати дребната разлика между 2 и 3 хиляди ядрени оръжия. Да ставаше дума за картофи - все тая, ама разлика от 1000 ядрени оръжия? И сега колко трябва да направи Европа - 2000 или 3000 ?
32
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Той- Мишо напиши в гугъл Арзамас 16!!!