Путин и Близкият изток – след Сирия на ред е Либия

Това е стратегически много важна страна с големи запаси от петрол и газ
10 фев 2017 20:30, Елка Василева
235
Путин и Близкият изток – след Сирия на ред е Либия
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Стратегическото настъпление на Русия в Близкия изток излезе далеч по-мащабно, отколкото се очертаваше. Всички отдавна сме свикнали с мисълта, че страната ни е сред главните участници в голямата международна игра в Сирия. Но Москва явно се вглежда напрегнато и в друга важна арабска държава, където бушува гражданска война – Либия, пише Михаил Ростовски, "Московский комсомолец".

Според емоционални изявления на западни политици, цитирани в британския "Гардиън", подкрепяният от Русия генерал Халифа Хафтар може скоро да завоюва върховната власт в някогашното владение на ексцентричния диктатор полковник Муамар Кадафи.

Сред основните руски политически събития от пролетта на 2011 г. бе публичната словесна престрелка между Владимир Путин, тогава премиер на федерацията, и тогавашния президент Дмитрий Медведев по повод събитията в Либия. Навремето Русия не използва шанса да наложи вето върху резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, позволила на Запада да предостави военна помощ на въстаналите срещу режима на Кадафи. Путин оцени събитието като провал за нашата дипломация: "Резолюцията е непълноценна и недъгава. Напомня ми средновековен зов за кръстоносен поход".

В Русия традиционно се смята, че президентът има изключителна компетентност във външната политика. И Дмитрий Анатолиевич сметна за необходимо да скастри своя премиер, без да споменава имена: "Трябва всички да са максимално прецизни в оценките. Недопустима е употребата на изрази, водещи всъщност до сблъсък между цивилизациите, от рода на кръстоносни походи. Не смятам за неправилна тази резолюция. Нещо повече, според мен резолюцията като цяло отразява и нашето разбиране за събитията в Либия".

Преди шест години тази размяна на реплики бе възприета съвсем еднозначно: Дмитрий Анатолиевич и Владимир Владимирович се карат заради различни виждания по ситуацията в Либия. Мнозина очакваха конфликтът в тандема да се задълбочи. Но щом чу изявлението на Медведев, Путин бързо отправи сигнал, че признава правото на президента да движи външната политика. А през есента същата година Медведев доброволно склони да напусне президентския пост. И всички забравиха пререканията му с ВВП по повод Либия - всички освен самия Владимир Владимирович.

В неофициални разговори с близък съратник на днешния президент често съм чувал от него следната теза: събитията показаха, че Путин е бил абсолютно прав за Либия. Благодарение на западната намеса въстаниците успяха да свалят Кадафи. Но това не доведе до нищо добро. Вместо работеща държава светът получи зона, в която цари анархия.

И тази оценка напълно отговаря на фактите. Днес Либия фактически не съществува като единна страна. Официално впрочем тя има правителство - но в няколко екземпляра. Понякога делегати от конкурентните власти пристигат на международни прояви и стъписват организаторите. Неориентирани в либийските реалности, чужденците не са наясно кое точно "единствено законно правителство" да признаят.

Друго обаче се споменава по-неохотно в путинското обкръжение: интересът на ВВП към Либия не е изчерпан, нито пък се ограничава с историческия аспект. Естествено не е тайна, че официална Москва поддържа тесни връзки с един от днешните видни либийски политически играчи - командващия войските на правителството със седалище в Тобрук генерал Хафтар.

Миналата година Хафтар няколко пъти се отби в Москва, имаше срещи с водещи руски министри и бе сниман на вратата на руското Външно с модна ушанка на главата. Но честно си признавам: статията в "Гардиън" от авторитетния дипломатически редактор на вестника Патрик Уинтур ме хвърли в изненада.

Ето накратко съдържанието й: получил масирана подкрепа от Русия, генерал Хафтар е на път да смаже с военна сила своите конкуренти и да заграби властта в страната. Това никак не радва Евросъюза, който разчита да убеди Москва, че превръщането на Хафтар в едноличен управник на Либия ще е опасно и контрапродуктивно. Всички тези тезиси от "Гардиън" намират потвърждение в конкретни официални изявления на външните министри на Великобритания и Италия, а и на други европейски официални лица.

Не се смятам за дълбок познавач на ситуацията в Либия, затова ще бъда засега крайно предпазлив в оценките. Либия е стратегически много важна страна от Близкия изток с големи запаси от петрол и газ. И успее ли Русия да се закрепи там, за нас ще има изгоди и в икономически, и в политически план. Затова интересът на Путин към Либия сам по себе си, мисля, е съвсем оправдан.

Оправдано е и желанието на Русия да сложи край на анархията, обхванала Либия. Зоните, неконтролирани от никого, са мощен източник на терористични заплахи и нестабилност. Единственият начин да се премахнат тези черни дупки е в страната да бъде установен авторитарен светски режим.

Каквото и да говори Западът, в Либия не може да става и дума за демократично държавно устройство от европейски тип.

Тук обаче започват големите въпроси. Нашето сътрудничество с Либия през епохата на Кадафи носеше ползи предимно на ексцентричния полковник. Кадафи гледаше да взема максималното, но да връща възможно най-малко. Няма ли риск да стане нещо подобно и този път? Какъв е размерът на руската помощ за генерал Хафтар? Какво представлява всъщност тази помощ? Дали е по силите на днешна Русия да води толкова мащабна и нападателна политика в Близкия изток?

Не съм толкова наивен, че да очаквам бързи отговори на всички тези въпроси. Те обаче със сигурност няма да се изпарят и с времето ще стават все по-актуални. Засега само ще констатираме: в Близкия изток Русия играе на едро не само в Сирия. Политическо-икономически бойни действия се развиват и на друг много важен фронт - либийския.

Какво знаем за фаворита на Москва в Либия

Халифа Хафтар е роден в Либия на 7 ноември 1943 г. Следва във висши военни заведения в Съветския съюз и Египет. Участва в държавния преврат от 1969 г., който сваля режима на крал Идрис и довежда на власт Муамар Кадафи. По време на войната със съседен Чад е сред командирите на либийските войски. Попада в плен заедно с голяма група свои подчинени и Кадафи се отрича от всички тях.

После Хафтар минава в опозиция и през 1990 г. се изселва в САЩ като бежанец. След свалянето на режима на Кадафи отпърво не успява да се впише в либийската политика, но през 2015 г. става върховен военен командир на правителството в град Тобрук. 

/БТА/ 


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
4
 
2
 
! Отговори
Кики преди 1 година
До Панарет 163

Ако СССР разсъждаваше като теб, още през 1973 г.можеше да стане войната... американска тикво!
116
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Нико само дето няма и глад и ще е 1 към 1 с комунизма и ссср
115
1
 
4
 
! Отговори
Нико преди 1 година
Там където отиде демокрацията настъпва война убийства сваляне на правителства окупация глад мизерия и бежански потоци- фактите го доказват 65
114
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин 4еп за за зеле не става само се пиари като дърт ром
113
1
 
1
 
! Отговори
ПАНАРЕТ ИФИГЕНИАС преди 1 година
400 000 кв км. от ЧАД ПРЕЗ СЪЩАТА 1972-1973 ГОДИНА, И ООН, ФРАНЦИЯ И НАТО КАЗАХА НА МУАМАР КАДАФИ, ЧЕ ЩЕ БЪДЕ РАЗЧЕКНАТ И СПУКАН ОТ БОЙ...И ЛИБИЯ СЕ ИЗТЕГЛИ ОТ ЧАД .

ЗАЩО ПАК СССР ПРЕЗ 1973 Г. НЕ ПОМОГНАХА ТОГАВА НА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА БРАТСКА ЛИБИЯ И ПОЛК. КАДАФИ ?

ИНАЧЕ ДНЕС ЛИБИЯ ЩЕШЕ ДА БЪДЕ НАД 2 МИЛИОНА И 100 ХИЛЯДИ КВ. КМ !
112
3
 
3
 
! Отговори
ПАНАРЕТ ИФИГЕНИАС преди 1 година
СССР АКО БЕШЕ ГЛОБАЛНА СИЛА И СВЕТОВЕН ФАКТОР -- ЩЕШЕ ДА ИДЕ В ЧИЛИ ПРЕЗ 1973 Г. И ДА СПРЕ АУГУСТО ПИНОЧЕТ И САЩ..НО НЕ ГО СТОРИ, ЗАЩОТО Е ГОЛЯМА РЕГИОНАЛНА СИЛА, НО НИКОГА -- СВЕТОВНА И ГЛОБАЛНА.

КИТАЙ ИМА ШАНС ДА СТАНЕ ГЛОБАЛНА, АКО СПЕЧЕЛИ МОРЕТО И ВЪЗДУХА....ОКЕАНА И ВОДАТА СА 71 ПРОЦЕНТА ОТ ПЛАНЕТАТА.
САЩ СА НОМЕР 1 ТАМ.

И ВЪВ ВЪЗДУХА, КОЙТО Е НАВСЕКАДЕ !

СУШАТА Е ЗА ЛУЗЕРИТЕ ОТ ЗАТВОРЕНАТА РОССИЯ.


АЗ ПОМНЯ И ЕДНО ДРУГО НЕЩО -- ЛИБИЯ СЕ ОПИТА ДА ОТКЪСНЕ 300 000-400 000 КВ КМ ОТ ЧАД ПР
111
0
 
7
 
! Отговори
Цецо преди 1 година
Американците, водени от полумюсулманина Обама настроиха ЕС и разпертушиниха сума ти държави като махнаха хората, които спираха исляма да завладее Европа. И какво стана.. Те си гледат кефа отвъд океана, а ние се ислямизираме. НЕ ИСКАМЕ ТОВА. БАБА М. ДА СИ ГИ ВРЪЩА ПО РОДНИТЕ МЕСТА. ВЕДНАГА.
110
7
 
25
 
! Отговори
ПЕНКОВ преди 1 година
ПОЛЕКА , ЛЕКА НЕЩАТА СИ ИДВАТ НА МЯСТОТО. ПРЕХВАЛЕНАТА АМЕРИКАНСКА ДЕМОКРАЦИЯ СЕ СРИВА ,ЗАЩОТО Е *** ЛЪЖА. ИЗПОТРЕПАХА ХОРАТА ОТ БЛИЗКОИСТОЧНИТЕ ДЪРЖАВИ И НЕ САМО ТАМ.
109
10
 
8
 
! Отговори
Симо преди 1 година
Този нма ли да го махнете от полезрението....................
108
10
 
5
 
! Отговори
пенко преди 1 година
По долу чета ,че "Руската кочина" трябва да бъде оградена с противоракетни системи?! Много странно- прасета и ракети за портиводействие !!!Но повече ме притеснява друго : Вие сте част от народа ни, нацията ни, държавата ни ! Ако продължавате така ,ще получите здравословни смущения от отключени нелечими болести !!! От безмисленна злоба най -много страда черният дроб,а той има над 160 функции!!! А Маугли казва :"НИЕ СМЕ ЕДИН НАРОД ...ТИ И АЗ" !!! Моля ви пазете се !!!
107
5
 
18
 
! Отговори
ром от Берлин преди 1 година
Този сатрап сорос изби толкова невинни хора, колкото и фамилията Ротшилд не е.
106
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на Путин!
105
5
 
24
 
! Отговори
Станой от Ахелой преди 1 година
Влюбен съм във Владимир, богатирът от Сибир, моят идол и кумир, на земята носи мир!
104
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ОТ РУСОФОБ

До русофиль от Германия

Ами такава е мечтата на гладните и мизеруващи руски алкохолици ! Спомняте ли си как на митинги в Москва и много други руски градове сибирските диваци най-нахално скандираха - СЛЕД УКРАЙНА ИДВА РЕД НА ПОЛША !

...

СИБИРСКИТЕ ДИВАЦИ НЕ САМО СКАНДИРАХА ТЕЗИ ТЪПОТИИ ,А ДОРИ БЯХА ПОДКРЕПЯНИ ОТ РУСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО ВМЕСТО ДА БЪДАТ САНКЦИОНИРАНИ !
ЗАТОВА МРАЗЯ КАКТО РУСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО ,ТАКА И РУСКИЯТ НАРОД ,КОЙТО Е БЕЗМОЗЪЧЕН И АЛКОХОЛИЗИРАН ДО ДЪНОТО НА КОСТИТЕ СИ !
103
14
 
4
 
! Отговори
55555 преди 1 година
Русия е най гамсъзката държава !!! За нея чуждата кокошка е патка!!Ако могат всичките ябълки ще нагризат! Най голямата държава по площ са,достатъчно е да се научат да работят като хората..Ама кунки в газунки....
102
7
 
6
 
! Отговори
русский алкоголик преди 1 година
Украйна наша , Полша тоже наша !
101
1
 
2
 
! Отговори
Хех преди 1 година
До Анонимен 151
И аз мисля точно като Вас относно Ердоган. Започна да прекалява и турците виждат това. Но той изобщо неиска да си ходи. Иска да си е султан. Като Лукашенко, Назърбаев, Алиев, Кадиров и т. нт. Но това НЕ Е възможно да се случи в ЕС. И ето - смени мигача и газ - към Евразийският съюз на Путин. Единствената причина поради която тотално е е отрязал ЕС все още е че се опитва да им измъкне колкото се може повече пари докато шикалкави налявао надясно.
100
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ето защо руската кочиина трябва да бъде мачкана ежеминутно!
Трябва да бъде обградена отвсякъде с военни бази, което вече е факт и да бъдат изградени противоракетни системи. В Европа започна това изграждане, скоро и в Япония. Руската имзеет трябва да си знае мястото!
99
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До русофиль от Германия

Прав си ! Русия помага само на тоталитарни режими защото само с тях се разбира и само от тях има полза ! Сега помага на Асад , а след някоя друга година ще помага на Ердоган когато на турският народ му дойде до гушата и възникне гражданска война с цел отстраняване на режима на демократично избрания Ердоган ,който от години наред манипулира изборите и не дава на турския народ право на свободен избор , а в последно време Ердоган направо взе да прекалява !
98
4
 
1
 
! Отговори
Хех преди 1 година
До хахахахахаааа.......
Ами по всичко вече личи! Няма никаква адекватна реакция от страна на другите държави на намесата им с Сирия, изведнъж (за около 10г.) вдигнаха армията си практически от "0" и я направиха най- боеспособната в света, което няма как да стане БЕЗ безумно големи разходи (наливане на пари неизвестно за нас откъде) защото те нямат такива пари, умишлено подтискане и унищожаване на народите в западна Европа и тоталното обезценяване на всичките им морални ценности, и др.