Мартин Шулц – политическата звезда с шанс да промени Европа

На пръв поглед ветеранът от Брюксел не е нито ново лице, нито революционер
Обновена: 12 фев 2017 07:58 | 11 фев 2017 17:55, Миглена Иванова
68
Мартин Шулц – политическата звезда с шанс да промени Европа
Снимка: Архив, Reuters

Не всеки ден се случва брадат евродепутат да разцъфне в политическа звезда с шанс за висока позиция в следващото правителство на страната си, а вероятно и да промени съдбата на Европа. Мартин Шулц обаче направи точно това, пише FT в свой анализ.

За по-малко от три седмици бившият председател на Европейския парламент (ЕП) се хвърли с главата надолу в политиката в Германия, пое ръководството на Социалдемократическата партия и стана основен конкурент на Ангела Меркел за канцлерския стол.

Остават само осем месеца до генералните избори в Германия и Шулц даде такъв тласък на рейтингите, че дори привидно невъзможното се очертава като вариант – Меркел да претърпи поражение. Нищо, че досега тя играеше ролята на "котва" и "фар" за стабилност в Европа на фона на популисткия бунт.

"Промяната е сериозна, защото той протегна ръка към хората и заигра по емоционалната им струна", коментира социологът Торстен Шнайдер-Хаазе от изследователската агенция Emnid.

На пръв поглед ветеранът от Брюксел не е нито ново лице, нито пък е революционер. През последните две десетилетия той беше тясно свързан с Европейския съюз (ЕС). Известен с избухливия си нрав, Шулц обаче има огромни амбиции, които е култивирал с тежките си неуспехи в миналото. Младежките му надежди за професионална футболна кариера например са попарени заради контузия и това го е тласнало към алкохолизма.

В крайна сметка Шулц изпълзява от пропастта, отваря книжарница и става кмет, а след това стига и до Брюксел. Липсата на висше образование компенсира с лакомо четене. Той обаче остава нещо като аутсайдер – и следователно новост, в политическите елити, доминирани от академични титли.

"Изкачването на Мартин Шулц, който е от по-скромен произход, към върха е доста убедително", посочва Аксел Шефер, политик от социалдемократите, който го познава добре.

Рейтингът на партията се изкачи до 30-31%, след като Шулц замени непопулярния Зигмар Габриел. Според проучване, осъщесвено за в. Bild, партията дори излиза по-напред от консервативния блок на Меркел.

Социолозите казват, че той се появява тъкмо навреме, защото Ангела Меркел е изключително уязвима заради политиката й за бежанците, а за много германци крайната Алтернатива за Германия не е опция.

В някои страни от ЕС кариерата в Брюксел се оказва фатална за вътрешнополитическите амбиции на много хора. В Германия обаче ЕС остава популярен въпреки възхода на националистическата Алтернатива за Германия. Самият Шулц нееднократно сам е коментирал, че не се смущава от службата си в ЕС и даже я определя като "комплимент".

Четете още новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Copoc ли му дърпа конците?
2
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 3!Tоя е много добьр политук!
1
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разбирам ви напълно, че гладен не се стои, "журналистчета" :)