Оттеглянето на Флин: Прелюдия към импийчмънт на Тръмп

В Русия се чудят това ли е първата стъпка към отстраняването на Тръмп
15 фев 2017 19:54,
38
Оттеглянето на Флин: Прелюдия към импийчмънт на Тръмп
Снимка: архив Reuters

Оттеглянето на съветника на президента Доналд Тръмп по въпросите на националната сигурност Майкъл Флин ще има твърде съществени и далечни последствия, включително и за Русия, пише днес руският делови всекидневник "Комерсант". На първо място, Флин бе смятан за един от най-лоялните по отношение на Москва членове на новата администрация, което не може да се каже за неговите потенциални наследници. Второ, неговата оставка може да провокира поредица от кадрови промени в Съвета за национална сигурност, в който, до данни на "Комерсант", вече са започнали да търсят кандидати за поста съветник по Русия.

Още по темата

Вестникът цитира шефа на комисията по международните въпроси в руския Сенат Константин Косачов, според когото Майкъл Флин не е бил русофил, но "за разлика от много други американци на високи постове все пак бе открит за диалог"."Но даже готовността за диалог с руснаците се възприема от ястребите във Вашингтон като престъпно мислене. Да се принуди да подаде оставка съветникът по националната сигурност заради контакти с руския посланик - това не е само параноя, а нещо неизмеримо по-лошо. Или Тръмп не е получил желаната самостоятелност и него последователно го притискат в ъгъла, или русофобията е поразила сега и новата администрация", писа Косачов във Facebook.

"Комерсант" цитира и шефа на московския център "Карнеги" Дмитрий Тренин, който смята, че оставката на Флин не може да се разглежда извън разногласията в новата администрация и нейните противници по отношение на Русия. "Флин стана мишена по поредица от причини, включително и заради контактите си с Русия. Твърде много хора в американската върхушка бяха недоволни, че Тръмп назначи именно него за свой съветник. Изказваха се опасения, че президентът може да тръгне към отстъпки за Русия. Този натиск се оказа успешен. Оставката на Флин е първото тежко апаратно поражение за Доналд Тръмп. Флин беше в най-тесния вътрешен кръг на президента и към него лично, доколкото разбирам, не е имало претенции. Но сега Тръмп трябва да се примири с това, че един от най-близките му съратници излиза от играта под натиска на неговите политически опоненти", казва Тренин пред "Комерсант".

Според вестника за приемници на Флин се сочат трима души, които са далеч по-малко благожелателно настроени спрямо Москва - Джоузеф Келог, Дейвид Петреъс и Робърт Хауард, пише БТА. Освен това оттеглянето на Флин може да повлияе на избора на кандидат за съветник по Русия и Евразия в Съвета за национална сигурност. По информация на вестника за този пост се обсъждат трима кандидати: бившият военен аташе в посолството на САЩ в Москва Тим Ши, шефът на Центъра за националния интерес Пол Сондърс и шефът на института "Кенън" Матю Рожански.

Политическите противници на Тръмп се надяват, че признанията на Майкъл Флин за разговорите му с руския посланик във Вашингтон Сергей Кисляк могат да станат прелюдия към импийчмънт на самия президент. Вестникът припомня, че вчера група конгресмени демократи официално са поискали закрит брифинг за обстоятелствата около оставката на президентския съветник. Те искали да знаят кой го е упълномощил да обсъжда санкциите с руския посланик.

Букмейкърите дори са започнали да приемат залагания, че Доналд Тръмп няма да успее да изкара мандата си.

"Комерсант" се спира и на обясненията, които Флин е дал във връзка с оставката си. "Аз проведох безброй телефонни разговори с мои чуждестранни колеги. Тези разговори са стандартна практика при всеки преход на властта в такива мащаби, отбеляза той. За съжаление, заради бързия развой на събитията аз непреднамерено предоставих на новоизбрания вицепрезидент на САЩ и на други представители на Белия дом непълна информация, отнасяща се до моя телефонен разговор с руския посланик."

Става дума за няколко телефонни разговора, които по данни на американските медии са се състояли на 29 декември, когато тогавашният президент Барак Обама изгони 35 руски дипломати, лиши сътрудниците на руското външно министерство от достъп до две вили на посолството и въведе ограничения за ръководствата на двете руски спецслужби - ФСС и ГРУ. Скоро след това руският външен министър Сергей Лавров обеща, че реакцията на Москва ще бъде огледална. Малко по-късно обаче президентът Владимир Путин обяви, че няма да има симетрични ответни мерки. Някои експерти тогава предположиха, че руските власти са проявили толкова великодушен жест, защото са получили някакви гаранции от представители на екипа на Доналд Тръмп, отбелязва московският вестник.

Тези подозрения се засилили, когато в медиите се появила информация за телефонни преговори между Майкъл Флин и (руския посланик) Сергей Кисляк. Съветникът на избрания, но още невстъпил в длъжност президент на САЩ, бе заподозрян в нарушение на т.нар. "закон Логан", приет през 1799 г. и формално действащ и до днес в САЩ. Според този закон американски граждани, които не са специално упълномощени, нямат право да водят преговори с представители на чужди държави, с които САЩ имат разногласия. И макар че този закон никога не е бил прилаган на практика, журналистите започнаха да използват всяка възможност да задават въпроси на представители на администрацията за същността на преговорите на Майкъл Флин и Сергей Кисляк.

В Белия дом обаче настояваха, че в тези телефонни преговори не е ставало дума за санкциите. Това на два пъти заяви и вицепрезидентът Майк Пенс. Кремъл също отрече санкциите да са били обсъждани, пише "Комерсант".

Едва след като американски медии, позовавайки се на източници в спецслужбите, които били подслушали разговорите на Сергей Кисляк, съобщиха, че един от тези разговори бил записан, Майкъл Флин заяви, че не помни подробности за всички свои разговори. От молбата му за оставка обаче все пак става ясно, че паметта му се е върнала, отбелязва московският вестник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
24
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нищо, Путин ще предложи на Тръмп друг съветник. Има доста в ръкава си...
4
44
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всяко прецакване на Русия е национален празник за България!
3
28
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Който си мисли, че Тръмп ще изкара пълен мандат просто е прекалено наивен и живее в измислен свят.
2
14
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп пипа здраво и милиардер куче с толкова усет към парите и жените че просто кърти ... всичко останало като импийчмънт и друго са ведели хуморески :))))
1
11
 
29
 
! Отговори
Хахаха преди 7 години
Още ги сърби че загибиха хахаха. Тръмп не можеш го пипни дано може да си поплювате в жълтите издания.