"Фаталното привличане" между Тръмп и Путин

Англоезичната преса с коментари за отношенията на US президента и Русия
16 фев 2017 21:12,
50
"Фаталното привличане" между Тръмп и Путин
Снимка: Архив, БТА

Централно място в англоезичната преса заема темата за отношението на американския президент Доналд Тръмп към Русия.

"Време е Конгресът да разследва връзките на г-н Тръмп с Русия", пише в редакционна статия в. "Ню Йорк таймс" и допълва, че когато в историята действия или политики на президента са преминавали границите, Конгресът е извършвал разследване и е искал обяснения от Белия дом. Настъпи моментът това да се случи отново, смята изданието.

През последната седмица американците станаха свидетели на отстраняването на съветника по националната сигурност на президента Тръмп Майкъл Флин и се шокираха от новината, че членове от предизборния екип и вътрешния кръг на Тръмп са имали многократни контакти със служители на руското разузнаване.

Публикувани след достоверна информация от американските разузнавателни служби, че Русия се е опитала да дестабилизира и повлияе на президентската кампания в САЩ през 2016 г., тези най-нови разкрития са повече от достатъчна причина Конгресът да разследва какво прави Москва и дали хора на най-високо ниво в американското правителство са подпомогнали и насърчили интересите на страна, която се опитва да пречи на американската външна политика още от Студената война. Има спешна необходимост от намеса на Конгреса на високо ниво, пише вестникът.

В идеалния случай трябва да се формира разследващ комитет от висши сенатори и от двете партии, в който да се включат и членове на Камарата на представителите, смята изданието. Някои републиканци в Сената започват да предприемат действия в тази посока. Демократите със сигурност също ще подкрепят идеята. Със или без сътрудничеството на администрацията обаче, простата и спешна задача на Конгреса, за да не бъде смятан за съучастник, е да стигне до дъното на тази криза, пише в заключение "Ню Йорк таймс".

"Страната се нуждае от отговори за Русия и Тръмп", пише друг водещ американски вестник, "Вашингтон пост". Новината, че членове от кръга на Тръмп са имали многократни контакти със служители на руското разузнаване в годината преди изборите можеше да е по-малко обезпокоителна, ако президентът ги беше обяснил или осъдил и беше приел необходимостта от безпристрастно разследване, смята изданието.

Вместо това вчера сутринта той направи няколко публикации в Туитър, в които странно отрече информацията и атакува тези, които са я разкрили. По този начин той даде повече основания на републиканците и демократите да поискат отговори за тъмните и все по-тревожни връзки с Москва, пише вестникът.

Все още има много неща, които обществото не знае, смята "Вашингтон пост". Характерът на контактите например остава неясен. Няма преки доказателства, че предизборният екип на Тръмп е заговорничил с руски официални лица да повлияят на изборите, но дори и малкото известни подробности противоречат на предишните уверения на Тръмп, че никой от екипа му не е поддържал връзки с руснаците по време на кампанията. И все пак последните новини подчертават крайната необходимост от по-широко разследване и от двете партии на намесата на Русия в миналогодишните избори, пише "Вашингтон пост".

Доналд Тръмп смяташе, че може да прави както си иска в Белия дом, но отстраняването на съветника му по националната сигурност Майкъл Флин очерта някои ограничения във външната политика, коментира британският в. "Файненшъл таймс" в статия под заглавие "Доналд Тръмп, Владимир Путин и едно фатално привличане".

Може да се очаква, че това би смирило президента, но смирение и Тръмп никога не могат да "съжителстват" в едно изречение, смята изданието. Гневът на Тръмп срещу лицата, отговорни за изтичането на класифицирани материали, няма да му е от полза. Досега със скандалните си публикации в Туитър срещу службите и медиите американският президент единствено потвърди различни новини в американската преса за многократни контакти с Москва.

Защо Тръмп отказва да има дори и минимални съмнения за един руски лидер, който нахлу в съседна страна и потъпка международните правила и норми? Нещата просто не могат да продължават така. Тръмп ще трябва да се промени. Може ли? И ако не, колко време е възможно да се продължава така, пита вестникът.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
няма нищо лошо трумпи и путин да са приятели и приятелски да сложат край на фашизоидния еврейски запад.на всички нормални хора по света им е писнало от дивотиите на кравария заради която светът се превърна в помийна яма и милиони трупове след американските пролети
28
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вашингтон пост, НЙТаймс- FYI,преди 40+ години Турция нахлу в Северн Кипър и го държи под окупация до сега. Къде е вашият пламенен гняв?Косово беше отделено абсолютно незаконно от територията на суверенна държава. Къде са ви заклеймителните пасквили?Преди 14 год САЩ и Великобритания нападнаха Ирак заради "достоверна" информация, предоставена от същите тези разузнавателни служби, че Саддам разполага с химически оръжия за масово поразяване...каквито не бяха открити...Need I say more?
27
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българинът е TЪП и БEДЕН!!!
26
2
 
6
 
! Отговори
Аспарух преди 7 години
Неоконите се пукат през гърба,че техният кървав кандидат не стана президент,та да си дозапалят вече започната от тях Трета Световна Война.Нито Флин,нито Тръмп са някакви Русофили(зад тях естествено също стои огромен финансов капитал,смо че индустриален) просто анализа е показал,че главният проблем на САЩ са Китай и за тях е лудост да воюват на два фронта(с Китай и Русия).Загубата на генерал Флин е голяма загуба,но важно е макар и с изгубена битка да се спечели "войната" с неоконите.
25
5
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
краварите зорлем си тьрсят проблеми трьмп е бизнесмен и за него всичко есделка и пари какво като е говорил с този или онзи за какво е построил голфигрище в дубаи там не се спазват човешките права него го интересува печалбатаа не че убиват жените за няма нищо
24
16
 
3
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 7 години
До САМО ТРЪМП......."Вашингтон пост" "Файненшъл таймс " са платени простит.....Ами тогава ти препоръчвам да четеш "Комсомолская правда","Красная звезда" и ако не ти е достатъчно гледай и Кисельов ТВ...Там всичко е "супер"...
23
4
 
21
 
! Отговори
Trump forever преди 7 години
Сорос е изгубил в последните месеци 1 милиард долара в неудачни операции. Скоро гадния вампир ще го удушат собствените му хрантутници.
22
4
 
12
 
! Отговори
Циник до 21 преди 7 години
Не ме интересува Украйна! Хич! Интересуват ме гостите, които Обонго прати на Меркел, и Бойко борисов! А иначе - затвори си устата, че течението между ушите ти - може да те простуди! :-)
21
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Публикувани след достоверна информация от американските разузнавателни служби" и после следва "Няма преки доказателства, че предизборният екип на Тръмп е заговорничил с руски официални лица да повлияят на изборите".Значи излиза че информацията е достоверна и в същото време няма доказателства. Егаси информацията.
20
3
 
20
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
То, и за химическите и бактериологични оръжия на Ирак имаше достоверна информация, май, от същите тези агенции, които обвиняват Русия сега...
19
5
 
20
 
! Отговори
САМО ТРЪМП преди 7 години
"Достоверна информация" са празни думи - нищо никой не извади защото "достоверната информация" е просто информационна дезинформация. ФАК ОФФ Фашингтон пост
18
4
 
22
 
! Отговори
САМО ТРЪМП преди 7 години
"Вашингтон пост""Файненшъл таймс" са платени корпоративни про-сти-тутки които обслужват нечистоплътни интереси и те са насочени срещу обикновения човек. Долу медиите. САМО ТРЪМП
17
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В крайна сметка, Султана и Тръмп ли се надпреварват за любовта на джуджето или ще си направят общ търкал?
16
16
 
3
 
! Отговори
до Цинк преди 7 години
Да нахлуването в Украйна бе съвсем мирно и демократично и без жертви и в съответствие с международните закони....Някои имат две очи и две уши и нещо между тях.
15
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Мъда бе - Косово се отдели "мирно", "демократично"..." Това ли пише в опорните ви точки? Аз пък мисля, че и двете са незаконни и следствие от агресия. Кво шъ кажите по въпроса?
14
19
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чичо Дони съвсем се оплете в лъжите си. Негови хора не говорили с руснаци, но той уволни за това съветника си, който не бил говорил с руснаците, но не ставало въпрос за санкциите, и не казал нищо нередно, а пък всичко това са го измислили медиите.... Какво безумие а!? Ето защо джуджето му удари едно рамо, но сметките понякога не излизат.
13
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Светът се промени фатално . Глобална многопартийна политическа система и глобална едноикономическа система . Защо да са виновни Тръмп и Путин ?
12
3
 
12
 
! Отговори
Фата Моргана преди 7 години
По-скоро отблъскването между Обама/Килъри и Путин можеше да се окаже фатално за света.
11
3
 
19
 
! Отговори
аршинолог преди 7 години
Мъда бе - Косово се отдели "мирно", "демократично", "толерантно", "свободно"..., а пък референдума в автономна република Крим е "нахлуване".
10
2
 
15
 
! Отговори
Циник до 18 преди 7 години
Пхахаха...и един мармот увива шоколад в станиол! Определено - някой са слепи и с 2те очи - сигурно клавиатурата ти е на Брайл...и пишеш с "опипване"! "Арабска пролет" - серия държавни преврати немарливо организирани и проведени от ЦРУ!А ти ако искаш вярвай в дядо Коледа...и феята на зъбките! Но имаш сериозен проблем! Намали хамериканските сериали....и потърси квалифицирана помощ!