Кремъл прави психологическа дисекция на Тръмп! Нарцис ли е?

Защо западни медии му приписват личностно разстройство
21 фев 2017 22:15, Елка Василева
65
Кремъл прави психологическа дисекция на Тръмп! Нарцис ли е?
Снимка: архив, Reuters

В Кремъл за руския президент Владимир Путин са изготвили психологическо досие на неговия американски колега Доналд Тръмп, предаде телевизия NBC News. Отбелязва се, че в него американският президент се характеризира по-специално като човек, склонен към риск, но в същото време наивен.

"В Кремъл се провежда много сериозна подготвителна работа. Включително седемстраничен доклад за психологическия портрет на Тръмп, основаващ се на анализ на неговото поведение през последните два-три месеца", каза Андрей Флоров, бивш руски заместник-министър на външните работи, цитира от Газета.ру.

"Такива портрети със сигурност са полезни – казва доцент Сергей Ениколопов, кандидат на психологическите науки. - Когато се срещате с един човек, искате да знаете за него някои неща – за да не го обидите, така че, общувайки с него, да не го настройвате против себе си, а напротив".

Всички преговори са организирани така, че всяка от страните знае някои неща за другата.

Преди всяка среща – не само в Кремъл, но и в Белия дом, и на всяко друго място, където се провеждат преговори, се опитват да съставят психологически портрет на бъдещия събеседник, така че да разберат неговите отношения с околните хора, да се предположи дали той е доверчив или не е.

Портретите се изготвят въз основа на публикации за човека, негови текстове, изказвания, биографията му. Това са тривиални характеристики, които казват: Този човек е такъв.

Междувременно западни медии започнаха да съставят портрет на милиардера-републиканец още по време на предизборната кампания. От самото начало Тръмп беше оценяван като най-необичайния политик в историята на САЩ.

Неговият необичаен и по форма, и по съдържание начин на говорене, жестикулациите, навикът първо да каже едно нещо, а след това – противоположното – всичко това накара психолозите да се замислят какво представлява ексцентричният милиардер.

Възможно ли е той да има нарцистично разстройство? Психотерапевти, изследователи, специалисти по психично здраве са склонни да дадат положителен отговор.

"Това е пълно, като по учебник, нарцистично разстройство на личността" – заяви клиничният психолог Бен Михаелис пред портала PsychCentral.

"Това е такава класика, че събирам видеа с него, за да показвам на лекции на студентите защо това е идеалният екземпляр за демонстрации на подобни характеристики", твърди клиничният психолог Джордж Саймън на сайта на списание The Atlantic.

"Типичен нарцис", каза психологът Хауърд Гарднър, професор от Харвард, пред списание Vanity Fair.

Какви са типичните характеристики на нарциса, приписван на Тръмп?

Той има изключително чувство за собствената си важност /той преувеличава собствения си талант и постижения, чака хората да признават неговото превъзходство, дори той да не демонстрира видими преимущества/.

Той е обладан от фантазии за неограничен успех, власт, красота, идеална любов – това се вижда по епитетите, които той безкрайно използва, обещавайки, че всичко ще е "потресаващо", "грандиозно", "великолепно".

Върху това всъщност се гради цялата му кариера – през целия си живот той създава усещането, като че всичко, което той прави, е великолепно.

Той вярва, че е специален човек и да го разберат и да общуват с него на равна нога могат само също толкова специално хора със същото обществено положение.

Преди избирането на Тръмп за президент това бяха например тези, които си купуваха членство в неговия клуб  Мар-а-Лаго във Флорида – хора, които могат да платят 100 000 долара първоначално вноска и по 14 000 долара годишна вноска.

Той се нуждае от постоянно възхищение. Той изисква за себе си ексклузивни права – очаква без всякаква причина той да може да прави това, което останалите не могат. Той използва останалите хора. Той не изпитва съчувствие към тях. Той често завижда на хората или мисли, че те му завиждат. В крайна сметка, той е високоморен към хората около себе си. Той е амбициозен властен работохолик.

Според незаинтересовани страни обаче не бива така лесно на Тръмп да се приписва нарцистично личностно разстройство.

"Не бива да се обръща внимание на всякакви разговори за това дали той е здрав или не е – казва Сергей Ениколопов. - Такива неща казват губещите. Те нямат право да поставят диагноза по този начин: Американската психиатрична асоциация забранява подобно нещо. Когато злобата задушава един човек и той нарушава етичните принципи на своята професия, това е професионална етика, това говори повече за този, който го е написал, а не за този, за когото е написано. Експертът не бива да е фен. Той трябва да оценява другия, без да се основава на това дали той му харесва или не. Вие нали ще се обидите, ако свързват вашите професионални качества с вашата външност? Разбира се. Затова оставете Тръмп на мира".


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
1
 
! Отговори
ИНТЕРЕСНО преди 1 година
КАКВО ЛИ ЩЕ СА ОКАЖЕ АКО НАПРАВЯТ ПСИХОЛОГИЧЕСКИ ПОРТРЕТ НА БОРИСОВ!ЕКСПЕРТИТЕ ДА СЕ ЗАЕМАТ СЪС ЗАДАЧАТА ЧАС ПО СКОРО!
41
3
 
3
 
! Отговори
RIJAVIAT преди 1 година
TIGAR DONALD I ME4OKA VOVA SA POSLEDNATA NADEJDA ZA BELITE HORA !!!
40
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин като изпечен КГБеец работи само с досиета. Сигурен съм че досието на Тръмп е било изготвено доста преди да бъде избран за президент.
39
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За Тръмп не знам, ама тия ако се хванат да направят дисекция на нашта убавица Курнелия свят ше им се завие! Жив зюмбюл с разтрояване на личността!
38
5
 
3
 
! Отговори
Уточнение преди 1 година
Няма никакво личностно разстройство, просто човекът е зодия Близнаци, характеризиращи се с голяма двойнственост.
37
8
 
11
 
! Отговори
десен избирател преди 1 година
По-голям лъжец от Обама няма.Да станеш президент, без да си роден в Америка.
36
8
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Кремъл що не се заеме да прави психологически портрет на П-у-т-ь-о? Защото чекистите ги е страх от Тръмп!
35
7
 
14
 
! Отговори
Тръмп преди 1 година
Колкото и да пишете на хулете и да лъжете. Тръмп е приятел и е част от народа - истинския свободен народ. Медиите са неговия враг и враг номер 2 на свободния народ. Долу медиите Само Тръмп. Умрете от яд и се спукайте - Тръмп е велик
34
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
целият запад е патология.дали е нарцисисъм,шизофрения ,циклофрения или някакво друго отклонение от нормалното е без значение, лошото е че е масово.българия стана същото блато като запада след като дойде демонокрацията
33
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обама Меркел Оланд - сатанисти на свободна практика
32
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде, сега да поместите и психо-портретите на Обама, Буш, Меркел и цялата галерия „правилни“ управници. Че Путин и Тръмп са врагове на прогресивните сили - вече разбрахме.
Никога досега ръководители не са били оплювани с такова настървение. Сигурно има причина за това?
31
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
У нас на нарцисите им казват тикви.
30
7
 
11
 
! Отговори
luckyman преди 1 година
Тръмп е най големия смешник, фанала го старческа криза, ходи с памперси под костюма. Вижте има анализ на профила му от психолози има разтройство на личноста, или просто казано ши3офреник. Глобалните корпорации са прогреса и естествено продължение на еволюцията в модерния свят
29
0
 
8
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 1 година
До Аспарух-Освен анализа на Б. Чуков какво друго ще ни препоръчаш??? Кисельов ТВ???Комсомолская правда???
28
7
 
1
 
! Отговори
Аспарух преди 1 година
Русофоби и соро.соиди изгледайте анализа Боян Чуков(един всепризнат еродиран анализатор, бивш съветник на президента) в ютуб и престанете да ръсите глупости.
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ти много ли си съдържателен.Блазе ти.Да ти завиди човек.Радвай се на прозорливостта си.Дай,Боже да имаш полза от нея.
26
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Достатъчно е бегъл поглед и Тръмп го виждаш като комедиен герой.Да се смееш или да плачеш.Путин с тези скупчени и събрани очи има визия на плъх.Силен и подъл.Далеч са от представата за световен лидер
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поздравявам момините сълзи от Тръмп обществото с песента"лале ли си зюмбюл ли си"
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
narzis li e lale li e niama znachenie toi sybudi i stresna zaspalite prodajni politizi v evropa. Prosto im obyrka praistoricheskite zakreposteni misli. sega i horata ako malko gi ponatisnat moje i da se opravi neshto.
23
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не бе, не е нарцис, зюмбюл е.